The Beatles - Rubber Soul (1965)

Label: Parlophone

1. Drive My Car (2:30)
  2. Norwegian Wood (This Bird Has Flown) (2:05)
  3. You Won't See Me (3:22)
  4. Nowhere Man (2:44)
  5. Think for Yourself (2:19)
  6. The Word (2:43)
  7. Michelle (2:42)
  8. What Goes On (2:50)
  9. Girl (2:23)
  10. I'm Looking Through You (2:27)
  11. In My Life (2:27)
  12. Wait (2:16)
  13. If I Needed Someone (2:23)
  14. Run for Your Life (2:18)
  15. I've Just Seen a Face * (2:04)
  16. It's Only Love * (1:53)
avatar van HiLL
Nee hoor dat begon vanaf hier al. Altijd die onderschatting.

avatar van Lennonlover
Dit is een groots album, dat zeker. Maar Revolver was wel de échte ommekeer.

Harald
Rubber Soul was een belangrijke step naar Revlover en Revolver een belangrijke step naar Sgt. Pepper en vanaf Sg. Pepper dan weer terug naar hun Rocl roots

avatar van DJFreez
HiLL schreef:
Nee hoor dat begon vanaf hier al. Altijd die onderschatting.

DJFreez schreef:

Dat heb ik toch gezegt. Fantastische plaat en van mij zeker nooiet onderschat.

avatar van Lennonlover
Ik heb deze plaat ook nooit of te nimmer onderschat. Het is een fantastische LP maar ik vind Revolver gewoon een grotere stap vooruit dan deze.

Harald
maar van Help! naar Rubber Soul was ook een grote stap.

avatar van frankieman
Lennonlover schreef:

Hoewel ik liever naar Rubber Soul luister heb je wel gelijk, Revolver is een grootere omschakeling dan deze. She Said, She Said, I want to tell you en Tomorrow Never Knows zijn ongeevenaard. Maar wat iemand anders ook al zijn, deze plaat ademt(om de een of andere reden) meer sfeer uit...

avatar van HiLL
frankieman schreef:

Dan zal ik dat inderdaad bedoelen. Revolver de omslag, imho is deze plaat evenwichtiger en beter. Fijnere plaat ook.

avatar van Lennonlover
ja, ieder zijn eigen smaak he! conclusie: we houden allemaal van de fab four en da's hét belangrijkste!

dit album heb ik een dikke 4,5 geven aan gezien dit de eerst plaat is van the beatles waar er (volgens mij) duidelijk vernieuwing is te hooren en dus ook het begin is van alle meesterwereken van the beatles

avatar van Lennonlover
Je geeft het album dat op nummer één staat in je top-10 een 4.5???? wanneer geef je dan een 5?

avatar van wolf
Misschien is hij van mening dat het perfecte album niet bestaat?

Ja, waarschijnlijk.

En eigenlijk is dat ook zo. Maar ik geef wél vijfs om aan te duiden welke albums de perfectie dicht benaderen.

waarom geen 5 wel inderdaad het perfect album bestaat inderdaad niet en dit zou ook niet eerlijk zijn tegenover de ander platen in mijn top 10 want ik hep eigenlijk bijna ale platen een 4.5 geven aangezien ik persoonlijk de meeste bijna even goed vind waarom dan deze volgorde wel de beatles op 1 omdat ik eigenlijk alles wat ik tot nu toe van the beatles heb gehoort al goed vind en de rest gewoon omdat ik dat momenteel zo vind (kleine verklaring voor mijn top tien)

avatar van StuF
stel die 5* beoordeling dan niet gelijk aan perfectie als dat onmogelijk is....

ik geef hier trouwens wel 5* voor... omdat ik het op zijn eigen manier volledig geslaagd vind.

avatar van StuF
dit album heeft zoveel te bieden... de volwassen geworden beatles deinsen nergens meer voor terug... t kan allemaal en ze doen t met alle overtuiging van de wereld. ballades... walsjes... rock... pop... psychedelica... wauw!

avatar van StuF
in vergelijking met revolver vind ik deze net ietsje beter. waar andere het omslagpunt bij revolver plaatsen (zie hieronder), doe ik het bij Rubber Soul. hier komt het beste van de 'oude beatles' en de 'nieuwe beatles' samen. en hoewel revolver een paar geniale nummers huisvest, zijn oa Norwegian Wood en In My Life net zo ongeevenaard en bepalend geweest voor het verdere verloop van de muziekgeschiedenis.

avatar van Apple Juice
Sorry StuF maar ik zie dat anders, hier begon het experimenteren: O.a. het meer aandacht besteden aan meerstemmige zang en het perfectioneren van de opname technieken.
Bij Revolver kwam hier naar mijn idee een schep bovenop: namelijk het verbreden van het muzikaal terrein. (Dit is dus met dit album begonnen met name bij het nummer In My Life)'

Maar op Revolver worden alle ('nieuwe') muziekstijlen uitgeprobeerd. Van een kinderliedje 'Yellow submarine' tot een klassiek hoogstandje als 'For no one' en Eleanor Rigby' en eindigend met flowerpower psychidelica 'Tomorrow never knows'...

Met dit commentaar wil ik overigens niet zeggen dat je dit niet een beter plaat mag vinden!
Smaken verschillen!

Ik vindt het net wat te zoet. Toch zeer moei, een 3,5 om mee te begingen.

avatar van bawimeko
D-ark schreef:
Ik vindt het net wat te zoet. Toch zeer moei, een 3,5 om mee te begingen.

Zoet?!? Macca's Michelle is suikerig, maar ook die is een beetje 'tongue in cheek', de rest is, zeker vergeleken met de voorgaande albums van een behoorlijke scherpte. Norwegian Wood klinkt als een zwarte komedie, Drive My Car is prettig cynisch, Girl is ongetwijfeld al knipogend en grijnzend gezongen door de jongens....

avatar van Edski
bawimeko schreef:

Girl is ongetwijfeld al knipogend en grijnzend gezongen door de jongens....

Zeker tijdens de koortjes "tit. tit, tit, tit" !

bawimeko schreef:

Dat wel maar muzikaal vindt ik het net wat te zoet

avatar van korenbloem
Vind deze troch beduidend minder dan revolver. Ondanks paul ooit zei; Dat revolver de b- kant is van rubber soul. 3.5 sterren.

vind ik gepaster.

EVANSHEWSON
korenbloem schreef:

vind ik gepaster.

Rubber Soul is ouder dan Revolver, het is de allereerste plaat, gemaakt na de stopzetting van hun liveconcerten. Ze waren gestopt omdat ze zichzelf nooit hoorden spelen, hun muziek werd stomweg overstemd door het gejoel van de idolate massa fans.
En dan zijn ze zich in de studio héél vlug gaan ontwikkelen, probeerden vanalles uit, wilden speciale soundeffects en George Martin probeerde zijn discipelen echt te dienen en zijn rol als vijfde Beatle mag niet onderschat worden.

Natuurijk kàn Rubber Soul nog niet zo overweldigend zijn als zijn opvolger, maar op deze plaat staan toch ontzettend veel tijdloze dingen, ik zie nog niet veel bandjes zulke formidabele evenwichtige plaat als deze hier afleveren, toen niet en nu zeker niet.

Ik geniet ook stukken méér van Revolver, maar Rubber Soul is en blijft toch echt wel een topper in het Beatlesoeuvre.

Ik weet niet wat I've Just een a Face en It's Only Love hier op staan te doen, die staan toch origineel op Help! ??

Ik blijf bij mijn hoge score van 4.5

avatar van Toon1
EVANSHEWSON schreef:

Die nummers stonden op de Amerikaanse release van Rubber Soul. Drive My Car, Nowhere Man en What Goes On niet.

EVANSHEWSON
Toon1 schreef:

Die verdomd domme dwaze Amerikanen toch altijd ? Wie heeft de Amerikanen uitgevonden, wat een vergissing!

avatar van korenbloem
helemaal meeeens patrick, Er staan prachtige nummers op rubber soul.

Maar ik zie dat het niet paul was die zei:,
I don't see too much difference between Revolver and Rubber Soul,"
"To me, they could be Volume One and Volume Two", maar george was het.

avatar van bawimeko
Toon1 schreef:

Da's de grap; de Amerikanen kregen een country-achtig plaatje voorgeschoteld en bleven verstoken van pittige tracks als Nowhere Man en Drive My Car. En dat terwijl George Martin en de jongens zoveel aandacht besteedden aan de track-volgorde!

avatar van Toon1
En wat dacht je van 'Yesterday and Today' ... een Amerikaansse LP met nummers als 'Act Naturally', 'Drive My Car' en 'I'm Only Sleeping' samen op één album