The Beatles - Rubber Soul (1965)

Label: Parlophone

1. Drive My Car (2:30)
  2. Norwegian Wood (This Bird Has Flown) (2:05)
  3. You Won't See Me (3:22)
  4. Nowhere Man (2:44)
  5. Think for Yourself (2:19)
  6. The Word (2:43)
  7. Michelle (2:42)
  8. What Goes On (2:50)
  9. Girl (2:23)
  10. I'm Looking Through You (2:27)
  11. In My Life (2:27)
  12. Wait (2:16)
  13. If I Needed Someone (2:23)
  14. Run for Your Life (2:18)
  15. I've Just Seen a Face * (2:04)
  16. It's Only Love * (1:53)
avatar van TEQUILA SUNRISE
Rubber Soul of Revolver? het blijft geniaal wat de Fab Four gepresteerd hebben.

avatar van devel-hunt
Alle platen van the Beatles hebben een omekeer in de muziekgeschiedenis teweeg gebracht en niet alleen vanaf Revolver. Als je de muziekontwikkeling volgt is de enorme invloed al vanaf With the Beatles begonnen, ze gaven met iedere plaat richting aan, zo ook met Rubber soul, de eerste waar de teksten net zo belangrijk was als de muziek, waanzinnig plaat waar JohnPaulGeorgeRingo allemaal op top niveau presteren, maar Lennon spant de kroon met juwelen als Nowhere man, In my life, Norwegian wood, girl en Run for your life. De plaat waar iedere hedendaagse Britpop band van droomt er ooit zo een te maken.

devel-hunt schreef:

HELEMAAL mee eens, behalve het deel van Run For Your Life. Klinkt heel erg als de "ouderwetse""/rancuneuze Lennon en klinkt bijna meer als een Beatles-For-Sale-outtake.

avatar van frankieman
De laatste plaat waar we nog naar de Fab Four luisteren in plaats van de serieuze Beatles. Op de scheidslijn tussen de schattige jongens uit Liverpool en een paar van de grootste pioniers van de recent muziekgeschiedenis. Op deze plaat klinken ze nog ondeugend(Norweigan Wood, Girl) proberen ze, onder invloed van de lichtere drugs, echt serieuze muziek te maken(Nowhere Man, Think For Yourself) en laten ze je voor het laatst horen wat ze eerst deden(Drive My Car, What Goes On en Wait). Nog geen lichte Acid Rock of Indische mantra muziek, maar het zat er aan te komen zo halverwege 1965. Paul John, George en Ringo werden volwassen en ze gingen volwassen muziek maken. Ik heb sinds gisteren een stukje van de opname sessies in mijn bezit(zo ook van help, revolver, Sgt. Pepper, Witte lp en Let it Be, maar dat terzijde). En dan komt er op een gegeven moment een stukje waar de heren Think For Yourself aan het opnemen zijn, 18.28 minuten lang kun je horen dat het maar niet lukt. En tussen de takes door hoor je John, Paul en George(en heel af en toe Ringo, maar die had geen microfoon dus ja) grappen uithalen, rare stemmetjes opzetten aan George Martin vragen of het goed was en zo gaat het maar door. Het is echt geweldig om te horen

avatar van kort0235
Voor mij een geweldige plaat, naast al het moois dat de Beatles gemaakt hebben.
Vol met prachtige nummers, een juweeltje!!
5.0*

thebyrds69
Geen uitleg nodig, en ik voeg ook niks toe, ik ga geheel mee in het oordeel

Queenfreak2000
Vind ik niet opmerkelijk, enkel liedjes nummer 2, 4, 5, 11, 13 en 14.

avatar van frankieman
Dat zijn inderdaad de beste nummers(alhoewel 13 en 14 voor mij onder doen aan nummer 1 en 10). Maar een plaat met Norweign Wood, Nowhere Man, Michelle, Girl en In My Life erop kan imo niets anders dan een top plaat zijn.

avatar van LucM
Met "Rubber Soul" doen the Beatles de eerste stappen in de richting van de mystiek en psychedelica terwijl de teksten diepgaander en persoonlijker worden waarbij humor een belangrijke kenmerk is.
Tevens worden hun arrangementen gewaagder : "Norwegian wood" is het allereerste popnummer dat door de sitar wordt begeleid, "Girl" eindigt met Griekse klanken (parodie op de Griekse Sirtaki wat toen in was door de film "Zorba the Greek"), in "I'm looking through you" speelt de Hammond-orgel een belangrijke rol en "Think for yourself" wordt gekenmerkt door de fuzz-bas.
Het mooiste nummer vind ik "In my life", maar alle nummers zijn gewoon top.
Met dit album hebben the Beatles heel wat nieuwe ideeën bijgebracht voor andere bands.

avatar van misja82
wat een mooie liedjes allemaal. het speelt al de hele dag door mijn hoofd, lekker zweven op nowhere man. fijn.

avatar van rudiger
Inderdaad `n zeer goed album van The Beatles ( natuurlijk hebben ze geen slechte albums gemaakt in hun carriere ) .
Op mijn cd versie staan de laatste twee nummers niet op nl. I`ve Just Seen A Face en It`s Only Love .
Ze staan beide wel op Help , zie ik .
Gewoon 4,5 ster .

Harald
Die version die boven ken ik trouwens ook niet, volgens mij bestaat die niet eens. Ook * = niet op elke versie van dit album aanwezig is onzin, track 1 t/m 14 staan op de originele Rubber Soul edition.

avatar van Marty McFly
Harald schreef:

Wel eens van de Amerikaanse versies van de Beatles albums gehoord?

Harald
Heb jij wel eens gehoord dat amerikaanse versies van de Beatles op Vee-Jay en Capitol staan? En dit is Parlophone..engels dus

En deze engels versie bestaat er volgens mij weten niet en * = niet op elke versie van dit album aanwezig..is onzin.

avatar van bawimeko
De Amerikanen kregen een wat meer country-achtig album voorgeschoteld met minder tracks. Hun Rubber Soul begon niet eens met Drive My Car! De tracks die overbleven zouden uiteindelijk verschijnen op Yesterday and Today; een vreemde samenraapsel van allerlei tracks die niet op de Capitol-albums verschenen...

avatar van Come On
Oef wat een mooie plaat is dit. Wat mij betreft alleen nog overtroffen door Abbey Road. Norwegian wood, Michelle en I'm looking through you zijn mijn favorieten. Maar dit album kent geen zwak moment en wordt hier zeer geregeld gedraaid. Prachtig!

avatar van Tribal Gathering
Michelle, My Belle. These are words that go together well. My Michelle.

I love you, I love you, I love you.
That's all I want to say.
Until I find a way
I will say the only words I know that
You'll understand.

Sorry hoor, maar Frans Bauer en Jan Smit zouden zich er nog voor schamen. Zelden zo'n slappe tekst gehoord.

Norwegian Wood, Nowhere Man, Girl en In My Life lijken hopeloos verdwaald op dit verder toch wat zwakke album.

avatar van misja82
Haha, oja en "heb je even voor mij, tralala tralala, maak wat tijd voor me vrij"... daar hebben de overgebleven beatles momenteel nog steeds flink de balen van in. Hadden wij dat maar geschreven, denken ze.
En Frans en Jan maar lachen in hun vuistje: "michelle my belle", "dit hadden wij ook kunnen schrijven".
En dan natuurlijk die zwakke melodie eronder...

Soms ligt de schoonheid nu eenmaal in eenvoud. Of is dat ook een tekst om voor te schamen? Ik weet het niet meer.

Geweldig album met prachtige nummers.

beaster1256
ja, toch een prachtig lp van dit groepje in 65 dat later toch wel huge zou worden, en ja tribal de beste 4 nummers heb ik ook en voor de rest staat er al te veel slijmerig gedoe op

Tribal Gathering schreef:

Het was ook niet echt heel serieus bedoeld, dit nummer...maar de combinatie humor-muziek (waar de Beatles meesters in waren) is aan sommigen niet zo besteed. Hun eerste aanzet voor dit album was het maken van bijna comedy-achtige nummers (zoals Drive My Car, toch ook best en goed nummer) of Girl (compleet met punch-line!).

voltazy

dit zei paul in 77 over michelle:

''Michelle' was like a joke French tune for when you go to a party or something. That's all it was. And then after a while you say, 'Well, that's quite a good tune. Let's put some real words to it.''

de tekst ''i love you, i love you'' schijnt trouwens van een nummer van nina simone te komen.

mooi trouwens hoe paul met z'n bass de sfeer van het nummer neerzet

avatar van lebowski
Tribal Gathering schreef:

Mee eens, maar laat genoemde schlagerkoningen maar eens zo'n fraai muziekje onder hun teksten zetten.

avatar van rudiger
Ja Frans Lennon en Jan McCartney hebben prima werk afgeleverd op dit album .

avatar van bawimeko
Goed nieuws voor de fans die nog steeds wachten op een beter klinkende uitgave van dit album...hij was al uitgebracht op een een Frans-Canadese vestiging van Capitol. Deze versie heeft dezelfde mastering als de originele Engelse Lp en niet de hoofdpijnverwekkende digitale remix uit 1987. Hier is een beschrijving en de handige MuMe-tiepes weten wel raad met torrents, denk ik!

avatar van rudiger
Torrents? Beste kerel , deze cd heb ik orgineel zoals alle Beatles cd`s .
Ik vind dat met gebrande troep je geen recht van stemmen hebt .

avatar van bawimeko
Da's jammer Rudiger; deze versie klinkt beter dan de cd die je in de winkel hebt gekocht (overigens; zie mijn post in het 'Beatles'-item op MuMe).
De digitaal gemasterde versie van Rubber Soul uit 1987 (alweer 21 jaar oud!) is nogal gemankeerd; de originele elpee (die ik zelf ooit heb gekocht, Rudiger!) klinkt aanzienlijk beter dan de cd!
Zo kan het zijn dat een gedownloade en gebrande cd ('troep', zoals jij het noemt) zelfs op een middelmatige set beter klinkt dan je voor 20 piek aangeschafte versie! Een natuurlijker klinkende bas in "Michelle" en een muzikalere "Drive My Car"!

avatar van Marty McFly
rudiger schreef:
Torrents? Beste kerel , deze cd heb ik orgineel zoals alle Beatles cd`s .
Ik vind dat met gebrande troep je geen recht van stemmen hebt .

Onzin natuurlijk...

avatar van rudiger
Jij vindt dat onzin , ik niet .
Ik geef alleen sterren aan albums die ik orgineel bezit , maar zelfs ik bezit gebrande zooi , en bij die albums plaats ik dan wel `n bericht maar geen sterren .
Al mag natuurlijk iedereen daar anders over denken.

avatar van HiLL
Dat is uiteraard onzin Rudiger! Of je het nou beluistert van een cd of mp3 maakt geen reet uit.

Dan zou een slechthorende ook niet mogen stemmen volgens jou!

avatar van rudiger
Hill , met het bovenste heb jij helemaal gelijk , ik zei ook dat iedereen hier anders over mag denken , en ik denk ook dat de meerderheid op MuMe het met jouw eens zal zijn , dat mag ook .
Ik betrap mezelf erop dat ik een orginele cd veel vaker opzet dan een gebrande .
Maar goed we dwalen hier nu af dus laten we het maar weer over dit pracht album hebben .