Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
avatar van Chrisseh
Haha doe ik ook wel hoor. Hooguit heeft m'n portemonnee soms ook ondersteuning nodig

Ooit, als ik later groot en rijk ben....

avatar van MurryMusic
haha dont we all..

avatar van Niek
Een tijdje werd deze van zijn troon (mijn nummer 1 positie) gestoten door The Low End Theory, en ook Illadelph Halflife haalde hem in. Schande, weet ik nu. Hoewel genoemde albums natuurlijk fantastisch zijn, kom ik toch gewoon weer tot de conclusie dat dit met - op zijn minst - zijn kruin boven alle andere hiphop uitsteekt. Uniek in zijn soort, want ook het latere werk van de groep (of het solowerk) lijkt niet op deze plaat. Dit is zo verschrikkelijk puur. Het is echt hiphop en niets anders. 100 procent enkel en alleen hiphop, en dat is uniek. Beats en raps, all u need.
Ik zou echt niet weten waar er op dit album nog plaats is voor verbetering, dan ga ik wel uit van de originele plaat zonder de Method Man rmx. Ik kan nu wel weer 100 stukjes tekst gaan posten, maar die genialiteit is ons nu allen wel bekend. Verder voegt dit bericht weinig toe, maar het kan nooit kwaad je liefde te verklaren aan diegene die je lief hebt. Enter the Wu-Tang, I love You!

avatar van LapraS
Relax schreef:
Ik vind GZA juist opvallend stil, Method Man en Ghostface Killah blazen juist hard.

Vind GZA zeker niet stil. Clan in da front is geweldig, vooral lyric-wise.

The Wu is comin thru, the outcome is critical
Fuckin wit my style, is sort of like a Miracle
on 34th Street, in the Square of Herald
I gamed Ella, the bitch caught a Fitz like Gerald --

Lauw...=)

avatar van Zjapp
En Inspectah Deck? Ik vind dat Deck hier toch het best voor de dag komt. De sterkte van Enter The Wu vind ik evenwel nog steeds de complementaire sterkte van de 9 members die mekaar fantastisch aanvullen. Maar Deck's verses spreken mij zoals eerder gezegd dus het meest aan. Zijn 'momenten' op 7th Chamber, Da Mystery Of Chessboxin', C.R.E.A.M. en Proteck Ya Neck brengen me min of meer in één of ander soort extase. Spijtig dat hij solo nooit wat degelijks heeft gebracht.

avatar van MurryMusic
ja idd! das egt jammer..
Maar dat bewijst tog dat hij heel goed is in supporting acts, maar het zaakje alleen niet kan opknappen..murja

avatar van Sjaakspeare
Ik kan de vermeende übergenialiteit van dit album niet echt ontdekken. Het is goed, ja, maar of het nou echt specialer is, laat staan veel beter dan andere albums die niet lang voor of na dit album zijn uitgebracht, wil ik absoluut niet zeggen. Het is allemaal erg rauw en puur, daar kan ik ook wel erg goed inkomen. De raps zijn erg in orde, ook dat moet ik toegeven. Maar dat het per definitie beter is dan bijvoorbeeld Criminal van Scientifik, om maar even een redelijk vergelijkbaar (qua boombap-gehalte) album te noemen, nee. Ik vind dat er hier een soort gemeenschappelijke verering van dit album is ontstaan, wat ik nogal overtrokken vind. Het blijkt wederom een lekker gevoel te zijn om het met elkaar eens te zijn. En als 'iedereen' zegt dat dit hét meesterwerk binnen de hiphop is, dan ga jij je beoordeling daar dan ook automatisch op afstellen. Negatieve puntjes zie je dan vanzelf over het hoofd, en positieve puntjes dik je aan om de anderen te 'begrijpen', en zo niet achter te hoeven blijven en deel uit te kunnen maken van die heerlijke eensgezinde zielsgenoten. Ik moet trouwens wel zeggen dat wanneer elk nummer van het niveau van Bring Da Ruckus, Wu-Tang: 7th Chamber, Protect Ya Neck en Method Man was, ik deze verafgoding geheel terecht zou achten. Maar dat is niet het geval. Verder zijn niet alle Wu-Tang-leden van hetzelfde hoge niveau. 36 Chambers is natuurlijk wel een bepalend album geweest in de ontwikkeling en geschiedenis van de hiphop. Dit vind ik niet erg, gezien het een erg goed album is, en ik überhaupt niet geloof dat een album duidelijk beter kan zijn dan alle andere, waardoor het mij niet echt uitmaakt of dit album, of Enta Da Stage of Resurrection, nou de meeste eer krijgt. Maar ik vind het dus wel enigszins onzinnig. Maar om to the point te komen; ik vind het dus wel een opvallend sterk album, wat alleen iets teveel eer krijgt in mijn ogen. Verder is het niet echt mijn soort hiphop, waardoor ik er al minder mee op heb. Blowout Comb en No Need For Alarm zijn veel meer albums voor mij. Het 'Wu-juweeltje' krijgt van mij: 4*.

nog 1 tot 500

Sjaakspeare schreef:

Je hebt duidelijk evenveel wijsheid in pacht dan je bijna naamgenoot. Het % hiphopliefhebbers dat dit album in zijn top 10 heeft staan, is onwaarschijnlijk hoog. Zelf zal ik daar geen oordeel over vellen, aangezien ik veel te weinig hiphop albums ken, maar het geeft een gevoel alsof er bitterweinig hiphopclassics zijn, wat ik moeilijk kan geloven.
Het is een feit dat albums die hoog staan en een hoog stemgemiddelde hebben meer kans hebben op een hoger quotering itt tot lager gequoteerde albums. Dit is een algemene bevinding en behoorlijk off-topic. Een hoog genoteerd album dat je niet aanstaat zal je blijven draaien, want je wil ook dat geniale ontdekken dat zoveel andere mensen erin horen. Dit zal je niet doen bij een laag of gemiddeld gequoteerd album. Stemgemiddeldes en topnoteringen zijn daarom niet altijd representatief.
Hoewel je ook het type user hebt die een album gaat beoordelen naargelang zijn toppositie. Zo zijn er heel wat mensen die een halve ster toekennen aan OK C, niet zozeer omdat ze het een dramatisch album vinden, wel omdat ze het een foutieve nummer 1 vinden.
Misschien toch een mes dat aan twee kanten snijdt?

Sjaakspeare schreef:

Niet alleen hier hoor. Dit album wordt door heel erg veel mensen nu eenmaal beschouwd als een meesterwerk.

Lost Highway schreef:

Dat is ook niet zo, al zijn er natuurlijk minder hiphopclassics dan rockclassics, simpelweg omdat het genre veel jonger is.

Lost Highway
@ Boordappel : Ik wil je best geloven, maar hier in Vlaanderen ( voor wat het waard is natuurlijk ), is Wu-Tang eigenlijk niet zo geliefd of gekend, vandaar dat ik verbaasd ben over hun 18de plaats hier. Op RateYourMusic staat ie idd ook heel hoog, maar goed dat is een toplijst op basis van gemiddeldes. Waarschijnlijk hebben ze in Nederland een erg grote aanhang, jullie Nederlanders zouden ook raar opkijken als jullie onze jaarlijkse top 100 luisteren en daar ene Gorki op 1 horen ( maar goed dat is dan ook een Vlaamse band ). Met wat je zegt over de ouderdom van de respectievelijke genres heb je natuurlijk wel een punt.

avatar van J.M.
In veel Amerikaanse lijsten van beste hiphop albums staat dit album zowat altijd erg hoog.

rico-bballer
Nou ik vind dat van lost higway vrij begrijpelijk. vraag de gemiddelde hiphop luisteraar en dan heb ik het over de luisteraar niet echt e liefhebber, sorry dat ik het zo hard neerzet. En hij reageert met een vraagteken. Dit album is een classic maar je moet wel de mensen vinden die wat dieper graven, daarom kom je dit album ook meer tegen in lijstjes van algemene muziek tijdschriften en niet in radio of tv hitlijsten.

Lost Highway schreef:

In België is dit album net zo bekend en geliefd als in Nederland. Waarom zou dat niet zo zijn?

Bovendien zitten er op MuM zowel Nederlanders als Belgen.

Lost Highway
Ik heb het niet zozeer over dit album, ook wel, maar vooral over de WTC in het algemeen. Ik zit niet in de sector, maar volg de albumverkoop (zowel van oude als nieuwe albums) vrij goed, en qua albumverkoop is het echt niet goed gesteld met WTC in België. Dat verbaast mij een beetje, aangezien dit de favoriet van velen is. De laatste is volgens mij zelfs niet in de top 50 geraakt. Ik link populariteit en verkoop aan elkaar. Misschien heeft ie niet zo goede kritieken gekregen, maar dan nog, van mijn favoriete artiesten zou ik de nieuwe zowiezo blindlings aanschaffen.

Ik heb ook de indruk dat WTC niet veel die-hard fans heeft. Dit album staat 18de in de toplijst, je zou dan verwachten als ze iets nieuws uitbrengen (ookal is die wat minder), dat fans daar razend nieuwschierig naar zijn. Maar dan zie je dat het nieuwe album hier slechts 71 stemmen haalt, en het album bij ons ook een zéér lage verkoop had. Pas op, dit is geen aanval op WTC fans, het zijn enkel vreemde bevindingen.

rico-bballer
Hij als rock liefhebber zal weinig bekend zijn met de gemiddelde hiphopper van deze site .

edit: Ja, maar als je dan naar wu-solos kijkt zie je dat het aantal stemmen vrij hoog is.

avatar van MJ_DA_MAN
Lost Highway schreef:
Ik heb ook de indruk dat WTC niet veel die-hard fans heeft.

Ik heb even het aantal stemmen van de albums van The Wu-Tang op MuMe opgeteld, plús het aantal stemmen op de solo-albums van de heren (exclusief overige samenwerkingen, anders waren het er nog véél meer). Ik kom dan uit op een slordige 2519 stemmen.

Lost Highway
Zoals ik al zei koppel ik populariteit aan verkoopcijfers.

avatar van MJ_DA_MAN
Ok, maar ik in dit geval niet .

avatar van Chrisseh
Lost Highway schreef:
Zoals ik al zei koppel ik populariteit aan verkoopcijfers.

Tja, zo wordt het moeilijk. Je zal moeten begrijpen dat dit vooral door de underground mensen wordt gewaardeerd, en dus niet sales á la 50Cent zal hebben. Dit album is dan ook érg populair onder de 'underground'-liefhebbers, maar niet perse onder mensen in het algemeen.

En de Wu niet veel die-hard fans? Op veel hip-hop blogs of ergens anders waar de Wu genoemd wordt hoor je standaard wel 'Wu-tang Forever!' of iets dergelijks. Aangezien de Wu véél invloed heeft gehad met vooral dit album, heeft het ook best veel fans.

avatar van deagleking
500 stemmen, gefeliciteerd iedereen

BoordAppel schreef:

En precies daarom is dit album ook hier in die positie gegleden...

avatar van BoordAppel
Nee, dit album is in die positie gegleden omdat heel veel mensen dit als een meesterwerk beschouwen. Niet omdat wij als makke schapen niet zelf kunnen bedenken wat we goed vinden en maar de gevestigde orde achterna hollen.

rico-bballer
Inderdaad maar dit is waar:

BoordAppel schreef:

Gedeeltelijk wel, zeker weten. Ik ken anders geen enkel album van bekende artiesten dat uitsluitend op deze site als geniaal wordt bestempeld.

avatar van deagleking
Het wordt ook niet uitsluitend op deze site geniaal genoemd
genoeg sites...

Lost Highway
@Crisseh : Dat snap ik wel, maar iets als bijvoorbeeld Arcade Fire ( wat toch ook niet mainstream is ), verkoopt stukken beter dan WTC. Zelfs een onbekend rockbandje als The BlackBox Revelation of een onbenullig R&B sterretje als Ciara halen nog betere verkoopcijfers dan WTC. Ik spreek wel enkel over de verkoopcijfers in België, en ik weet ook dat ons apenlandje niet als wereldwijd relevant hoeft gezien te worden. Maar toch, deze site is ten slotte ook van de lage landen. Let wel, ik koppel verkoopcijfers niet aan kwaliteit, wel aan populariteit, wat een groot verschil is.

deagleking schreef:
Het wordt ook niet uitsluitend op deze site geniaal genoemd
genoeg sites...

Haha, inderdaad. Rateyourmusic, discogs, allmusic, overal scoort het goed.

avatar van Kos
Kos
Wat een onzin zeg... dit is in de hele hiphopwereld, op alle toonaangevende sites, in alle media, door de artiesten zelf etc. etc. en dan al vanaf dat het album uitkwam zo'n beetje de Dark Side of the Moon van de hiphop.
Beetje raar om dan de stemmers op deze site van meeloperij te betichten. .

Lost Highway
Ik denk niet dat dat hetgene was wat Sjaakspeare wou duidelijk maken. Ik vermoed dat hij wil zeggen dat een 'Internethype' algemeen is, hij wordt op de ene site gewaardeerd, de fans groeien daar, en aangezien op al die sites vaak dezelfde bezoekers komen heeft dat ook zijn invloed op de andere site. Althans dat is wat ik uit zijn quote afleid. Anderzijds is het wel zo dat Internetsites echt relevant zijn voor de muziekliefhebber. Ik zal een ander voorbeeld geven, Natalia, in Belgîë dubbel platina, een grote ster etc., maar bijvoorbeeld hier 15 stemmen. Zoiets zegt veel over de fans van iemand als Natalia, zeer oppervlakkinge luisteraars en hoegenaamd niet geïnteresseerd om meer muziek te leren kennen.