Johnny Cash - American V: A Hundred Highways (2006)

Country
Label: Lost Highway

1. Help Me (2:51)
  2. God's Gonna Cut You Down (2:38)
  3. Like the 309 (4:35)
  4. If You Could Read My Mind (4:30)
  5. Further on Up the Road (3:25)
  6. On the Evening Train (4:17)
  7. I Came to Believe (3:44)
  8. Love's Been Good to Me (3:18)
  9. A Legend in My Time (2:37)
  10. Rose of My Heart (3:18)
  11. Four Strong Winds (4:34)
  12. I'm Free from the Chain Gang Now (3:00)
Volgens het cd-boekje zijn dan alleen 'Like the 309' en 'I came to believe' orgineel van JC..

avatar van Conway Twitty
'If You Could Read My Mind' is origineel van Gordoon Lightfoot.
'Further On Up The Road' van Bruce Springsteen
'On The Evening Train' is van Hank Williams.
'Four Strong Winds' is een zeer oud Amerikaans nummer, uitgevoerd door o.a. Neil Young.
Voor 'Love's Been Good To Me' geld hetzelfde, uitgevoerd door o.a. Frank Sinatra.

musicfriek schreef:
Ik sta beetje versteld van die hoge waardering hier. Album nu aantal malen beluisterd en zoals titan al schreef, vocaaltechnisch is het nogal behelpen. (...) Al met al kom ik niet verder dan 3 sterren.

Leuk om dit te lezen en dan 5 sterren naast je naam te zien staan.
Ik wilde al 3 sterren gaan geven, maar zal dan toch nog maar even wachten... Tot nog toe kan-ie wat mij betreft nog niet tippen aan Solitary Man. Ok: 4 sterren.

avatar van timhardt
als je veel naar Cash luistert, komt er een moment dat je niets anders meer kan horen.

Prachtige donkere emotionele cd van johnny cash, vreemd genoeg vind ik deze laatste cd mss wel de beste die johnny cash ooit heeft opgenomen. Vocaal gezien is hij niet meer zo sterk maar dat kwetsbare stemgeluid maakt de cd voor mij net zo ontroerend.

Mijn favo album.

Het gevoel achter deze plaat is droevig en toch hartverwarmend.
De zang van Cash is uiteraard aangetast, maar dat past gewoon op deze plaat.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Prachtig emotioneel album. Jammer dat zijn stem niet zo goed meer was, maar die breekbare stem voegt juist iets toe aan dit album. Niet vergeten dat Mr. Cash toen al enorm sukkelde met zijn gezondheid.

avatar van andnino
Love's been good to me is wel écht écht heel prachtig

JoeD.Barrelman
Uitstekende plaat. I don't need more words about that.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Meesterlijk sluitstuk van het kwintet American Recording albums waarvan ik deel 4 persoonlijk de beste vind.
Opvallend: ontroerende tekst in het hoesje van Rick Rubin over zijn relatie met Johnny Cash.
Zijn stem is bij dit album breekbaarder en zwakker aan het worden, maar dat doet aan al het moois niet af, vooral het nummer If You Could Read My Mind vind ik fenomenaal.

If you could read my mind love what a tale my thoughts could tell .

Wat een zin!!!

Ik weet het, het origineel is niet van Johnny Cash maar ik vind deze uitvoering mooier.

En dan het slotnummer!!!
There are tears from the mail mamma wrote me in jail.

Prachtplaat !!!

beaster1256
origineel van gordon lightfoot , denk ik , en idd , de uitvoering van cash is veel beter !

TEQUILA SUNRISE schreef:

If you could read my mind love what a tale my thoughts could tell .

Wat een zin!!!

En dan het slotnummer!!!
There are tears from the mail mamma wrote me in jail.

Prachtplaat !!!
Dat lied was voor mij de kennismaking met dit album. Ik verkies deze net iets boven 4. Zit nog net iets meer gevoel in deze plaat.

avatar van andnino
Wauw. Je kunt je leven toch niet beter afsluiten dan door zo'n plaat te maken? Misschien nog wel in m'n top 10 binnenkort...

Kosinski
Een van de mooiste en ontroerendste uit de Rick Rubin serie en helaas de zwanezang van een unieke man die in de herfst van zijn leven nog eens artistiek piekte. Prachtig album.

avatar van Mr. B
Rose Of My Heart en een traantje biggelt over mijn wang...prachtig!

CTK
Ik hou van Johnny Cash, zoveel is zeker.

Met dit album heeft hij een prachtig sluitstuk ( American VI zou er komen, maar die hoop geef ik stilaan op ) aan een immens mooie en boeiende carrière.

Bij het nummer Help Me zit ik al meteen met een serieuze brok in de keel. Meteen bezingt hij hierin hoe hij nog enkele zaken wil doen, maar met de hulp van de heer boven hem. Zijn einde voelt hij naderen en je merkt in deze prachtige opener dat hij daar ook al vrede mee heeft genomen.

God's Gonna Cut You Down is heerlijk met een attitude gezongen zoals we hem kenden. De tekst helpt hier uiteraard ook volledig bij. De clip die hierbij hoort is subliem.

Like The 309, voor elke fan een zeer speciaal nummer aangezien hij dit als laatste heeft geschreven.
De man had het na al die jaren nog. Sublieme tekst en heerlijke muziek eronder.

If YOu Could Read My Mind is mijn tweede favoriet van het album. Brok in de keep a volonte. Hier is hij op zijn breekbaarst. Die stem kraakt en klinkt toch nog prachtig. Voor dit nummer alleen al 5*

Further On Up The Road is een topper, met een Johnny Cash die nog goed bij stem is op dit nummer en tevens ook vitaler klinkt dan het vorige nummer.

On The Evening Train bevat de allermooiste tekst van het album voor mij persoonlijk. Hoewel het enorm droevig is. JC klinkt hier subliem en wordt uitstekend ondersteund door prachtige muziek ( die er achteraf pas is bijgecomponeerd )

I Came To Believe, hier hoor je weer de echt breekbare Johnny. Het nummer zelf vind ik zeer mooi, maar is toch het mindere nummer van het album, hoewel dat nog niets wilt zeggen.

Love's Been Good To Me en A Legend In My Own Time zijn perfect bij elkaar geplaatst.

Rose Of My Heart is zoals MR B. al vermeldt ( hetzij lichtjes anders ) een tranentrekker. Je gelooft gewoonweg het nummer op de manier waarop het gebracht is door Johnny.

Dan voor mij 1 van mijn favoriete nummers allertijden: Four Strong Winds. Het wordt al prachtig ingezet met de gitaar en als je de man hoort zingen, dan geniet ik zo intens.

Ultieme afsluiter. I'm Free From The Chain Gang Now. Perfect slot voor een man die wist dat hij niet meer lang had

Nogmaals, ik hou van Johnny Cash en van hetgeen hij ons allemaal heeft nagelaten.

avatar van Cor
Cor
Een mooie afsluiter: breekbare stem, eerlijke emoties. Hij is er klaar mee en rondt zijn leven af met een paar mooie bijpassende liedjes. Cash is niet meer, maar zijn nalatenschap zorgt nog steeds voor vele mooie momenten.

Indrukwekkend, ontroerend. Dat zijn de eerste woorden, die mij te binnen schieten. Johnny Cash neemt met dit album afscheid van zijn fans, deze wereld en zijn leven. Een zéér ingetogen cd met goed uitgekozen songs. Ik ben nooit zo'n Cash fan geweest, maar dit album raakt mijn hart.

avatar van Hendrix4live
Geweldige Cd. Wat blijft die Johnny toch een legende. Van wie is ook al weer dat nummer God's Gonna Cut You Down?

avatar van Mr. B
In eerste instantie is het een traditionele folk song, maar misschien ken je het van Moby?

Father McKenzie
Ooh, Johnny's stem op "Like The 309" lijkt helemaal op het vlees te zitten. Het lijkt of hij het einde van de song niet eens gaat halen. Heftig hoor!
Goede plaat, maar ik blijf toch volume 2 en 3 de sterkste in de reeks "Americian Recordings" vinden.

avatar van wvv89
Ik ben wat meer naar Johnny Cash gaan luisteren na het zien, van hoe kan het ook anders, Walk The Line. Hele albums zijn het niet geworden, maar naar de wat meer bekende nummers.
Nu heb ik toch maar besloten om complete cd's te gaan luisteren, maar wat ik me nu afvraag is waar te beginnen?

Kan iemand deze vraag beantwoorden?

Er wordt trouwens veel gestemd op het latere werk van Cash (met name American Recordings). Op het vroegere werk bijna niet.

avatar van Mr. B
At Folsom Prison en At San Quentin. Briljante platen om mee te beginnen en daarna de rest van de American Recordings.

Probeer ook VH1 storytellers mee te pakken met Willie Nelson.

avatar van RestLove
Vrijwel alle nummers bezorgen me waterige ogen, vooral ook door de dubbel betekenis. Cash weet bij het inzingen van de nummers dat hij niet lang meer heeft. En ik vind het vocaal eigenlijk geweldig, extreem breekbaar, enorm gevoelig. Lof voor een legende.

avatar van Fza
Fza
Fantastisch album. De LP voor een paar pond op de kop getikt in Camden. Waar een trip naar London al niet goed voor kan zijn.

avatar van andnino
Draai het nu weer eens, en voel er zowat niks bij. Waarschijnlijk een combinatie van moment, plaats en periode die daarvoor zorgt. Raar eigenlijk. Heb toch echt mooie momenten beleefd met deze cd.

avatar van Helicon
Met elk nieuw American Recordings album leek de stem van Cash breekbaarder te worden.
Volgens mij voelde de man zijn einde naderen want de nummers gaan daar ook grotendeels over.

Of het het sluitstuk uit de serie zal zijn is nog maar de vraag aangezien Cash nog voor zijn dood een heleboel songs naar Rick Rubin had opgestuurd. En die gaf aan dat er misschien nog wel een American 6 uitgehaald kan worden.

Maar is wederom een topper!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Beklemmend, beklijvend. Twee maal per jaar, voor mij niet meer, moet je met volle teugen ervan genieten. De stem heeft aan kracht verloren maar nog aan emotie gewonnen. Zovele discussies over zovele albums dat er geen emotie inzit, over emotie in dit album is zelfs geen discussie mogelijk. Schitterend.

The Opinionated
Ik kende Johnny Cash natuurlijk al lang van naam, maar dit is mijn eerste kennismaking met zijn muziek en aan de reacties en beoordeling te zien heb ik meteen één van z'n betere werken uitgekozen. In dit genre ben ik een leek, maar ik vind het gewoon allemaal fantastisch goed klinken. Ik luister dit album al een week non-stop. Vooral het storytelling-aspect, de warme, volle klank en de rust die deze muziek uitstraalt, spreekt me enorm aan. Ik ga zeker meer van Johnny Cash beluisteren.

Father McKenzie
Sir Spamalot schreef:

Groot gelijk, Luc; Enkel; voor mij mag het iets vaker dan twee maal per jaar
Cash maakte op het einde van zijn leven echt prachtige doorleefde platen, en deze vind ik veruit de beste uit de reeks American Recordings...