Raekwon - Only Built 4 Cuban Linx... (1995)

Label: Loud

1. Striving for Perfection (1:43)
  2. Knuckleheadz (4:05)

met Ghostface Killah en U-God

3. Knowledge God (4:27)
  4. Criminology (3:49)

met Ghostface Killah

5. Incarcerated Scarfaces (4:30)
  6. Rainy Dayz (5:17)

met Ghostface Killah en Blue Raspberry

7. Guillotine (Swordz) (4:21)

met Ghostface Killah, Inspectah Deck en GZA

8. Can It Be All So Simple [Remix] (4:10)

met Ghostface Killah

9. Shark Niggas (Biters) (1:39)
  10. Ice Water (4:02)

met Ghostface Killah en Cappadonna

11. Glaciers of Ice (4:54)

met Ghostface Killah, Masta Killa, Blue Raspberry en 60 Second Assassin

12. Verbal Intercourse (3:31)

met Ghostface Killah en Nas

16. Wu-Gambinos (5:09)

met Ghostface Killah, Method Man, RZA en Masta Killa

17. Heaven & Hell (4:57)

met Ghostface Killah

18. North Star (Jewels) * (3:58)
avatar van Elohim
Heb mijn cijfer verhoogd naar een 5,0.

Kan geen minpunt vinden hier.

avatar van kobe bryant fan
Na 1 luisterbeurt geef ik voorlopig een 3.5* wel een ok album Raekwon is 1 van me lievelings Wu-Tang leden maar niet me favoriet maar tot nu een mooie 3.5*

Wat mis ik deze geweldige tijd waarin Raekwon echt op zijn hoogtepunt was, bij OB4CL 2 had ik ook nog momenten waarin ik de oude Raekwon herkende onder andere bij een nummer als House Of Flying Daggers, waar ik dan weer wel van kon genieten.
Maar om even terug te komen op het album dit is natuurlijk iets om van te genieten er staan echt toppers op zoals Wu-Gambinos(die ik hoog heb staan in favoriete Wu-tracks),Ice Cream en Criminology.
Minpuntjes op deze plaat zijn wel dat sommige nummers mij na een tijdje gaan vervelen ik duid hier dan ook op tracks als Ice Water.
Ik kom dan ook uit op een 4.25, omdat dit album precies tussen een 4.0 en een 4.5 zit.

avatar van WeztSide
Ice Water moet je nog maar een paar keer beluisteren, Ghost, Rae en Cappa komen alledrie hard en Ghost opent hoe hij dat op Bring Da Ruckus ook deed. Beste nummer IMO

avatar van Harderwiek
Ice Water is inderdaad een van de sterkste tracks van het album. Alleen Ice Cream en Wu-Gambinos zijn imo beter.

avatar van bennerd
Ik opteer dan toch voor Guillotine (Swordz). Poisonous paragraphs...

avatar van gweah
Ik begrijp de lauwe reacties (ook op de vorige pagina's) niet zo. Mensen, dit is (vind ik ) een van de beste hip hop LP's ooit. Hij is inderdaad wat lang (net als bijv. It Takes A Nation Of Millions) maar hij staat wel bomvol met absolute classics.

De productie op deze LP is niet normaal meer. Rae en Ghost dragen de plaat met hun wisselwerking en de gast verses, met Nas en Deck als uitschieters, mogen er ook allemaal zijn. Zelfs Cappadonna komt nice hier, eigenlijk zou GZA ook op Ice Water staan maar na dat Cappa daar een verse op ging spitten moest GZA eraf. De verse van Nas vind ik een van de top 5 verses allertijden, een moment van achteloze perfectie dat hier zo midden op het album, als eerste non-Wu feature, extra in het zonnetje staat.

De volgende nummers zijn allemaal classics vind ik: Criminology, Incarcerated Scarfaces, Rainy Dayz, Guillotine, Ice Water, Glaciers Of Ice, Verbal Intercourse, Ice Cream, Wu-Gambino's.

Knuckleheadz, Knowledge God, Heaven&Hell en North Star zitten daar niet ver vanaf.
Alleen die Can It Be All So Simple remix en Wisdom Body en Spot Rusherz vind ik iets minder.

Ik ken weinig (hip-hop) platen die voor meer dan de helft bestaan uit absolute classics. Paid In Full sowieso, It Takes A Nation..., Criminal Minded, 36 Chambers, Illmatic natuurlijk, Doggystyle misschien, veel verder kom ik niet.
Betekent niet dat ik albums als Low End Theory, Midnight Marauders of Liquid Swords minder vind, maar daar staan toch meer 'albumtracks' op, die samen een sterk geheel vormen.

Dit is ook een sterk geheel, maar ook nog eens bestaand uit bijna alleen maar 'hoogtepunten'. Ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen.

Dan heb je net de eerste helft van het album gehad en kom je bij die Shark Niggas skit, je denkt: wow wat een vet album, hopen dat het niet inkakt, en dan knalt even achter elkaar erin: Ice Water-Glaciers Ice-Verbal Intercourse.

Ik had die volgorde van releases in de midden jaren negentig graag "live" meegemaakt. Dat gewoon even binnen pakweg anderhalf jaar achter elkaar Illmatic, The Sun Rises In The East, Ready To Die, Word...Life, Dah Shinin', The Infamous, Cuban Linx en Liquid Swords droppen. Dat je gewoon weer langs de platenzaak fietst (geen internet toen nog) en je ziet: hee, nieuwe LP van Raekwon. Even checken.

avatar van Robbie Keane
De productie is inderdaad geweldig, na Like Water For Chocolate misschien wel de best geproduceerde hip hop plaat ooit.
Sowieso het beste van de Wu

avatar van bennerd
Dan vind ik qua productie Liquid Swords een stuk beter, als we het binnen Wu-kringen gaan houden.

avatar van Junkie XXL
Knuckleheadz is toch wel zo'n ongelofelijk lekker nummer.

avatar van Nr.4
Hiphopklassieker en beste Wu-solo wat mij betreft. Heerlijk rauw geproduceerd en elke track klopt. Ice Cream is mijn favoriet.

LIQUIDSWORDS
Voor mij het best geproduceerde hip-hop album aller tijden. Hoe flikte RZA het toch. Zoveel classics geproduceerd in de periode '93 - '97. Glaciers of Ice blijft mijn favoriete beat, ongelooflijk ziek. Jammer dat Raekwon maar niet op Ghostface's niveau kan komen. Ghostface is duidelijk veel en veel beter dan Raekwon op dit album, vind ook dat het een GFK (ft. Raekwon) album had moeten zijn ipv andersom. Favoriete verses zijn van Nas op Verbal Intercourse en GZA op Guillotine (Swords). De gastbijdrage van Masta Killa was echt verrassend op Glaciers of Ice. Syndrome was caused by the deadly drums, but the battle was won by swords being swung. Geweldige album en ik vind Raekwon hier niet eens sterk komen, komt vooral door RZA en Ghostface Killah. Mijn favoriete solo Wu-release na Liquid Swords.

avatar van Metalhead99
Een erg sterke productie en gewoon sterke beats en teksten. Een goed album van Raekwon (en Ghostface Killah). Dit smaakt naar meer!

avatar van Harderwiek
Net na een lange tijd weer opgezet. Wat een ongelooflijke sterke nummers staan hier toch op. Toch blijven er voor mij teveel 'zwakkere' nummers op staan, tot hoever het natuurlijk zwak is te noemen. Maar Ice Cream, Wu-Gambinos en Ice Water zijn toch wel een van de sterkste tracks uit het wu-kamp

avatar van gweah
Eindelijk de track gevonden die in het begin van Spot Rusherz op de achtergrond te horen is... Zoek op St. Ides en je kan de bijbehorende mixtape vinden.

Het is een korte track van 1 minuut met verses van Method Man, Raekwon, Ghostface, U-God en RZA, die ooit gebruikt is voor een tv-commercial van St. Ides, een soort bier.

Omdat Cuban Linx (1995) al zo gevuld is met vette tracks, en deze track uit 1994 stamt, heb ik het nummer toegevoegd aan de tracklist van Tical (enige Wu solo uit 1994), een album dat opvallend weinig featurings had, en waar het qua geluidskwaliteit/fidelity ook beter tussen past. Bovendien had Tical bij de intro's van de titeltrack en Meth Vs. Chef al fragmenten van een Cuban Linx beat (Guillotine) dus ook een soort van toepasselijk dat dit nummer dan weer terugkomt in een skit op Cuban Linx. (Ik heb het op de plaats van Biscuits gezet, wat ik het zwakste nummer vind op Tical.)

Ik had niet gedacht dat ik in 2012 ooit nog eens een "verloren" track uit de gouden Wu-Tang periode op zou duikelen.

avatar van IllumSphere
Terug een plaat uit mijn beperkte hip-hop platen collectie en typisch voor mij dat dit uit het Wu-Tang Clan kamp komt. Ook wil ik even zeggen dat het net is alsof dit Raekwon & Ghostface Killah - Only Built 4 Cuban Linx... is, aangezien Ghostface Killah op bijna ieder nummer meedoet. Om het dan over het album zelf te hebben, dit is typisch Wu-Tang Clan. Harde beats en tekstueel gaat het ook even hard. Maar om de één of andere reden hou ik daar wel van. Een vier en een half!

avatar van gweah
Dit is zo'n album waarbij ik zelfs de skits ga quoten... classic material

Yo son we gotta take it and go get the Clarks man...
Yo, check it out, yo
Yo, I got a new, wooooo!!! Niggaz don't even know son
Yo check the joint
Boom, yo I got a crazy idea how to do Clarks now
Check it out, boom, this how you freak em, boom
You go get... you go get the cream joints right? Boom
Now, now, all you all you dye, is this shit right here
Boom, and this, yaknowhatI'msayin? Any color you want
But it'd be like, blue and cream, yaknowhatI'msayin?
Shit like that, niggaz don't even know this stuff
Word is bond I'ma rock niggaz this summer, on the real
KnowhatI'msayin? Yo son, I had crazy visions...

(c) Tony Starks

avatar van Elohim
IllumSphere schreef:
Er staat op de cover ook Guest Starring: Tony Starks AKA Ghost Face Killah

avatar van Illmaticly Ill
Ik denk dat ik deze toch echt de allerbeste Wu-solo vind. Supreme Clientele van Ghostface komt echter wel zeer dicht bij, en ook Liquid Swords van GZA. Ik heb dan wel nog niet alles van Liquid Swords geluisterd, kan 'm nergens downloaden en heb geen zin om 'm te kopen .

Ik ga niet een hele review geven bij dit album, hoe goed ik 'm ook vind. Er valt ook niet veel te zeggen; dit is allemaal top materiaal. Uitschieters zijn toch wel Wu-Gambinos, Verbal Intercourse (Nas!!), Guillotine (Swordz), Heaven & Hell... kan beter het hele album opnoemen want het klinkt allemaal lekker. Ja misschien is Ice Water iets minder. De verses van Rae en Ghost zijn overal goed. De beats van RZA zijn in een woord geweldig. De remix van Can It Be All So Simple is ook best goed gedaan vind ik. RZA zat rond '95 echt op z'n hoogtepunt qua producen, daarna zakte het wat in.

Ik vind trouwens ook dat het album perfect afsluit met Heaven & Hell, wat een heerlijk nummer.

Only Built 4 Cuban Linx... is een classic hiphop album die iedere liefhebber van hiphop moet hebben geluisterd naar mijn mening.

* * * * *

avatar van Der Untergang
17 nummers lang genialiteit, Raekwon was hier briljant bezig, samen met RZA en Ghost Face Killer levert hij hier het beste Wu-Tang album ooit af.

Als dit geen klassieker is, dan is geen enkel Hiphop album dat.

avatar van Jar0on
Weet niet waarom ik niet eerder 5* heb gezet maar nu toch maar gedaan.
Blijft me verbazen wat een geweldig productie werk RZA hier heeft afgeleverd en het mafia thema word ook heerlijk uitgewerkt! Wat een classic.
Mijn favorieten: Rainy Dayz, Guillotine, Glaciers of Ice en Verbal Intercourse

avatar van Ernie
Deze voel ik toch veel minder dan andere Wu-albums. Enkel die beat van Criminology blijft terugkomen in mijn hoofd. Vet nummer Voor de rest wat tijd geven want ook een Liquid Swords vond ik in het begin niet zo super maar staat daar nu wel met een dikke 4,5* te blinken...hopelijk is deze ook een groeier

avatar van Ernie
Nee deze doet het echt niet zo super bij mij...zowiezo spreekt het mafia-thema mij ook niet echt aan (dezelfde reden waardoor hell on earth van mobb deep ook niet boven de 3,5* komt) en de lyrics van Raekwon vindt ik ook niet super. ie was zowiezo al niet mijn favoriete Wu-lid alhoewel ik hem op Liquid Swords, Ironman, Tical en uiteraard return to the 36 chambers graag hoor losgaan ik vindt ghostface zelfs op veel tracks hier beter komen dan hem. De 2 beste solo-releaeses blijven in mijn oren Ironman en Liquid Swords. Deze komt op dit moment nog niet in de buurt van die 2...

avatar van NastyOnWax
Rainy Dayz

De productie op die track is gewoon fenomenaal. Al die geluiden die normaal gesproken totaal niet bij hip hop passen, gooit RZA er gewoon op en 't klinkt allemaal prachtig en roept bij mij ook een gevoel op alsof ze het allemaal buiten hebben opgenomen midden in een storm ofzo. Die geluiden van electriciteit, donder, die rare krijsende geluiden en dat gezang, maken echt een geweldige sfeer. Het mooie is dat ergens bij het einde de beat wat lichter wordt, je kinderen hoort spelen en je vogels hoort fluiten (alsof het de lucht is die weer opklaart na die storm van eerder), maar direct daarna toch weer die stormachtige geluiden terugkomen. Geniaal geproduceerd

Soms vergeet ik ff hoe goed the RZA eigelijk is, maar door dit soort tracks herinner ik me gelijk weer dat hij hoe dan ook één van de beste producers ooit is.

avatar van Jar0on
NastyOnWax schreef:
Rainy Dayz

Ook een van mijn favorieten van dit album.
De eerste keer dat ik dit album opzette vond ik t niks maar dit was t nummer dat in me hoofd bleef waardoor ik t hele album nog een keer probeerde tot ik t een vet album vond.
Heerlijk nummer! Die beat laat me altijd denken aan de klasse die RZA heeft gebracht op dit album.

avatar van niels94
Die beat van Glaciers of Ice is gewoon geniaal Misschien wel mijn favoriete track van het album. Maar dat wisselt om de haverklap, dit album is akelig constant

avatar van Ernie
Alhoeel ik hem niet zo voel als Ironman, Liquid swords of Tical heb ik hem toch orgineel bijgekocht. Eens wat nieuwe draaibeurten geven en hopelijk valt ie beter. Raekwon blijft een topMC & Ghostface is al een tijdje mijn favo van de Wu dus moet dat eurotje toch eens vallen

*Criminology blijft wel een baas van een nummer

avatar van NastyOnWax
Jar0on schreef:

Ook een van mijn favorieten van dit album.

Ik had ook zoiets. Bij mij was dit het eerste Wu-tang album dat ik probeerde en ik moest er eerst echt aan wennen voordat ik het geweldig vond. Alleen Guillotine vond ik gelijk geniaal en dat is nu nog steeds mn op 1 na favoriete liedje van dit album. Alleen Rainy Dayz vind ik nog genialer.

RZA heeft idd echt klasse gebracht op dit album. Vooral door zijn producties is dit één van mijn favoriete albums.

avatar van Ernie
Ik begin langzaamaan het licht te zien bij deze Heelconstznt niveau en de plaat zakt nergens echt in. De lofzangen op rainy days begrijp ik nog niet echt. Goed nummer en productioneel in orde maar niet niet een song die echt opvalt bij mij. Knuckleheadz, criminology, guilotine swords en wisdom body zijn de favo's hier maar zoals ik al zei is er hier bijna geen zwak moment te vinden. 4* voor nu.