Eefje de Visser - Nachtlicht (2016)

Uitgebracht in eigen beheer

8. Luister (3:35)
  9. Wacht (4:05)
  10. Wel (4:14)
avatar van Slowgaze
Ik mag mijn recensie pas op de dag dat de plaat uitkomt online zetten. Tegen die tijd drop ik hier wel een link. En niks geen promo, maar gewoon een mooie digipack.

avatar van Faalhaas
Ok, maar kun je hier niet vast een klein tipje van de sluier oplichten? Dat vindt Eefje vast niet erg toch?

avatar van harm1985
Ik snap Maarten wel. Zo'n album word je op basis van wederzijds vertrouwen opgestuurd. De inhoud moet geheim blijven tot de dag van release. Geen eenvoudige opgave in de moderne tijd. Maar voor wat hoort wat.

Als het goed is ligt deze gesigneerd en wel de vijfde bij mij op de mat. Als ik bol.com mag geloven. Tot die tijd ga ik scheef negeren. Mooie teaser maar niks werkt meer tegen een album dan één nummer al heel goed kennen. Ik luister albums graag als geheel en niet als een verzameling losse nummers.

Zo heb ik Hail to the Thief ook bijna verknald doordat ik de eerste twee singels al door en door kende. Dan is de ontdekkingsreis een stuk minder spannend.

Dikkop
Ik vind scheef het beste dat ik al van haar gehoord heb.

avatar van Slowgaze
Hm, had ik nog niet gestemd? Even stemmen.

zaaf
pestkop. stemt in ieder geval meer dan hoopvol...

avatar van dynamo d
Het jaar begint goed met David Bowie, Steven Wilson en zeker ook Eefje de Visser. Alvast bestellen maar en vast een plekje in mijn top 10 2016.

avatar van stoepkrijt
Haar vorige album heb ik nog steeds niet beluisterd, terwijl ik de paar nummers die ik ervan ken erg sterk vind. Ze hebben een tijde moeten rijpen, maar dat maakt niet uit.

Aangezien dit album uitkomt in een maand waarin er meestal nauwelijks interessante muziek wordt uitgebracht zal ik deze wel proberen te gaan beluisteren. Normaal doe ik niet aan goede voornemens, maar dit jaar maak ik één uitzondering.

avatar van Gretz
Je zou de komende dagen ook nog even Het Is kunnen opzetten om er weer een beetje in te komen stoepkrijt. Als je de nummers die je al kent erg sterk vind kun je daar nauwelijks een buil aan vallen, gezien het feit dat het album heel constant is.

avatar van stoepkrijt
Gretz schreef:
Dat was ik toevallig net van plan te gaan doen.

Haar debuutalbum ken ik al (en vind ik erg leuk), maar lijkt geen goede graadmeter voor de muziek die ze tegenwoordig maakt. Die heeft wat meer diepgang gok ik. Dan lijkt Het Is me een betere opwarmer voor Nachtlicht.

avatar van Lura
Slowgaze schreef:
Ik mag mijn recensie pas op de dag dat de plaat uitkomt online zetten.

Misschien interessant voor geïnteresseerden, waar online?!

avatar van Rudi S
Slowgaze kun jij die recensie even via een PM sturen naar alle posters bij dit album

avatar van harm1985
Mijn gesigneerde exemplaar valt morgen op de mat. Zal dan wel een tipje van de sluier oplichten.

avatar van midnight boom
De tweede plaat van Eefje de Visser, Het Is, was een meesterwerkje waarop Eefje liet horen uitstekend de kunst van het weglaten te beheersen. Live evolueerden haar unieke liedjes zich verder, soms gekenmerkt door drastisch gewijzigde, grootse arrangementen. Dat livegeluid is na een lange club- en theatertournee doorgetrokken naar deze derde plaat, Nachtlicht. Het is onmiskenbaar Eefje de Visser, maar dan in een ander jasje. De dromerige melodieën en honingzoete vocalen van Eefje zijn gebleven, het grootste verschil zit in de instrumentatie. Haar vaste begeleidingsband, waar Eefje al zo trots over vertelde in interviews, krijgt daarbij meer ruimte dan voorheen. Ze prijken op de binnenhoes van de plaat en kleuren de veelzijdige, spannende liedjes in. De instrumentatie van de liedjes is daarmee grootser en meeslepender geworden. Het tijdloze geluid van Het is heeft daarbij grotendeels plaats gemaakt voor een eigentijds geluid dat soms namen als Glass Animals ('Stof'), Julia Holter, James Blake en Oscar And The Wolf ('Staan') in herinnering roept. Het zijn interessante liedjes, bol van verrassende, creatieve en spontane wendingen. Verwacht meer synthesizers, elektrische gitaren, dwingende ritmes en (licht) psychedelische intermezzo's. Aanvankelijk kan die aanpak nog wat afleiden van de liedjes, bij herhaaldelijk beluisteren is dit niet meer het geval. Nachtlicht is als geheel minder intiem dan haar voorganger, hoewel er continu een soort mystieke sfeer rondom de eigenzinnige liedjes van Eefje hangt. Het is een organische en broeierige plaat waarbij de voetjes zo nu en dan voorzichtig van de grond kunnen. Eefje overtreft haar vorige plaat niet, maar dat zegt meer over de uitzonderlijke kwaliteit van Het Is, dan over deze consistente en creatieve popplaat. Het jaar is amper van start, maar de eerste prachtplaat van 2016 is al binnen.

Van: Daans Muziek Blog

avatar van Gretz
harm1985 schreef:

Hier ook, 3 dagen eerder dan verwacht.

Ik verwacht de lp morgen ook, hopelijk zit er een mp3 download bij zodat het ook op de telefoon gezet kan worden

Scheef blijf ik een prachtig nummer vinden.

avatar van harm1985
Ik heb Scheef bewust een aantal weken niet meer gedraaid omdat ik wil voorkomen dat ik een één liedje al veel beter ken dan de rest.

Pff, en dan doen we geen mp3 downloadcode bij de vinyl versie. Strafpunt voor Eefje

Tip voor de volgende plaat lieve schat: zwarte binnenhoes met piepkleine, blauwe letters zijn nauwelijks te lezen

Top: die gouden letters met haar naam en titel (helaas niet zichtbaar op de afbeelding hier op de site).

avatar van Norrage
Luisterpaal!

Een nieuwe Eefje de Visser is gewoon iets leuks om naar uit te kijken. Al helemaal als single Scheef veelbelovend blijkt te zijn. Dan kun je het album rustig bestellen zonder er verder eerst eens naar te luisteren via Luisterpaal of weet ik wat voor dienst. Ik vertrouw op haar kwaliteiten.

En dat album werd vandaag door meneer de postbode bezorgd met een handtekening als extraatje (niet dat ik dat nu zo belangrijk vind).

Die kwaliteiten van Eefje zijn er nog steeds. Wel word ik wat lacherig van begeleidende promo-praatjes als 'dat ze naar Barcelona vertrok om daar de nummers te schrijven en het vervolgens op te nemen in Utrecht, Gent en Frankrijk. On-Nederlandse, exotische invloeden, broeierige, stadse sferen en een extraverte mind-set zijn duidelijk hoorbaar'. Het eerste is leuke extra informatie, de daaropvolgende aanprijzing vind ik niet passen bij Eefje, maar dat zal wel aan mij liggen en als het de nieuwsgierigheid bij de mensen bevordert: vooruit dan maar.

Of het echt nodig is? Ik hoor gewoon een album dat voortborduurt op de voorganger, ik hoor een warme sfeer waar electronica een iets prominentere plaats opeist. Meer dan voorheen. Ik hoor ook een plaat die nog wat verder afstaat van dat o zo charmante debuut waar ik voor viel. Anders, niet persé beter of minder leuk.

En dat zijn de artiesten die interessant blijven natuurlijk: een beetje vernieuwen, maar dat ook niet al te groots aanpakken. Heel subtiel eigenlijk. En subtiel is een term die opgaat voor de nummers van Eefje. Wat ik vooral knap vind is dat Eefje bijna een genre op zich is geworden. Herkenbaar en eigen.

De onderhuidse spanning van haar tweede album is gebleven en mijn waardering voor haar als artiest is dat ook. 'Nachtlicht' voldoet aan al mijn verwachtingen. Eefje verrast niet zo heel erg meer, maar consolideert haar prachtige stijl en voegt er voldoende, kleine, nieuwe elementen aan toe.

En dat is goed zo.

Voorlopige favorieten: Scheef, Jong en Wacht.

avatar van 7744leon
Norrage schreef:
Luisterpaal!

Nice!!!

avatar van harm1985
Klotezooi. Vandaag mijn gesigneerde cd binnen gekregen via bol.com, is de tray gebroken. Morgen maar eens mailen. Morgen eens aan een luisterbeurt onderwerpen, vandaag alleen de eerste helft gehoord op de achtergrond tijdens het eten.

avatar van Faalhaas
Twee maal beluisterd nu. Kan nog niet tippen aan Het Is. Hopelijk een groeiertje..

avatar van GrafGantz
aERodynamIC schreef:

Het is maar waar je blij mee kan zijn, de handtekening van je postbode.

avatar van Woutout
Nog geen score voorlopig. Geen download code is inderdaad erg jammer, maar het (dunne geen 180 gram..En terecht) schijfje vinyl klinkt erg goed. Eerste indruk is inderdaad dat dit album niet kan tippen aan Het Is, maar dat ze fantastische muziek blijft maken en meer flirt met elektronica. Het is allemaal van belachelijk hoog niveau en schreeuwt om herhaalde beluistering.

avatar van Woutout
Goed....draaibeurt nummer 4 en hij intrigeert en wordt alleen maar beter. She's done it again?

GrafGantz schreef:
Het is maar waar je blij mee kan zijn, de handtekening van je postbode.

Ah neeee, zou mijn postbode Eefje heten... wat zal ze gelachen hebben dan

Woutout schreef:

Inderdaad. Hier ook een stuk of vier keer beluisterd. Morgen gaat ie mee op de telefoon dan kan ik er wat aandachtiger naar luisteren. Tot nu toe erg onder de indruk.

Ozric Spacefolk
Nederlandstalige electropop? Prachtige hoes trouwens. Ik ben erg benieuwd naar deze plaat. Ik heb haar werk pas een maand of 2 geleden ontdekt, en was er erg over te spreken. Leuk ook (voor mij) dat er een nieuwe plaat wordt geserveerd.

avatar van harm1985
Ik begin met vier sterren. Mee vind ik alvast het beste nummer van het album, samen met Scheef. Wel is een prachtige afsluiter. Dit album is een vanzelfsprekende stap verder na Het Is, maar je hoort ook elementen van De Koek terug, in de melodielijnen dan.

Een erg positieve ervaring tot nu toe .