dEUS - The Ideal Crash (1999)

Belgiƫ
Label: Island

1. Put the Freaks Up Front (5:14)
  2. Sister Dew (5:35)
  3. One Advice, Space (5:46)
  4. The Magic Hour (5:23)
  5. The Ideal Crash (5:00)
  6. Instant Street (6:15)
  7. Magdalena (4:58)
  8. Everybody's Weird (4:51)
  9. Let's See Who Goes Down First (6:23)
  10. Dream Sequence #1 (6:31)
  11. You Can't Deny What You Liked as a Child * (4:53)
  12. Sam Packinpah's Daughter [Demo] * (3:48)
  13. Shoulda Snuck Out [Demo] * (5:59)
  14. There * (1:34)
  15. Sister Dew [Demo] * (6:08)
  16. Instant Street [Demo] * (6:00)
  17. Exotica (Demo Let's See Who Goes Down First) * (5:43)
  18. Dream Song (Demo Dream Sequence #1) * (6:50)
  19. Magdalena [Live at Bataclan Paris 1999] * (5:00)
  20. Everybody's Weird [Cinerex Remix] * (3:23)
  21. Everybody's Weird [Soulwax Remix] * (6:52)
avatar van Zjapp
Put The Freaks Up Front blijft in ieder geval wel een loeihard nummer. Die gitaren in het begin en op het einde van het betreffende nummer doen me echt denken aan scènes uit de Texas Chain Saw Massacre.

avatar van KidChino8
Dream Sequence#1 is volgens mij toch wel één vd beste dEUS nummers ooit gemaakt

avatar van Fairy Feller
WAAROM kende ik niet ??????
Onwijs goede plaat, ga zeker meer van deze band beluisteren.
Alvast 4 sterren....

avatar van Zandkuiken
Er is nu ook een demo opgedoken van tijdens de opname van deze plaat. Zo weet ik dankzij het nummer The Sixth And The Last eindelijk waar de geheimzinnige tekst vandaan komt die Craig Ward op het einde van One Advice, Space een aantal keer herhaalt. Niet dat iemand anders daar wakker van lag, maar goed . Een andere "onbekende" song is Snuck Out, waarin je al duidelijk de kiem hoort van wat later Magdalena zou worden. Ik heb overigens eens gelezen dat violist Klaas Janszoons Snuck Out maar niks vond en dat dEUS het daarom niet heeft uitgebracht. Persoonlijk vind ik het een sterk nummer, evenals The Sixth And The Last. Deze band verkeerde naar mijn gevoel op ijzingwekkende creatieve hoogten ten tijde van TIC. Daarom heb ik deze dan ook eindelijk boven WCS gezet als mijn favoriete plaat. Met het aantal draaibeurten dat ik dit album al heb gegeven, mag het een wonder heten dat de songs nog niet compleet kapotgespeeld zijn. Neen, integendeel: ze worden steeds belangrijker voor me!
Snuck Out en The Sixth And The Last, evenals demo-versies van Instant Street, Sister Dew en b-kantje Sam Peckinpah's Daughter kan je beluisteren en downloaden op deuspodcast.blogspot.com

DonDijk
Dit is nou ook zo'n plaat waarvan ik maar niet begrijp waarom dit zo geweldig moet zijn. 3*

Baltasound
DonDijk schreef:

Idd, 13 in een dozijn gewauwel.

avatar van De-noir
Ik vrees dat ik het oneens moet zijn de twee bovenstaande heren. Deze plaat is in mijn beleving namelijk alles behalve doorsnee. Ik kan het wel begrijpen dat dit gedacht wordt na een eerste beluistering (zeker wanneer je hem vergelijkt met de eerste twee platen van dEUS), maar dit is dan ook een plaat die zijn pracht pas toont na meerdere luisterbeurten. De songs zijn zo gelaagd, zitten vol met vele subtiele elementen, echte klasse. Dus nee, geen doorsnee hoor Naast de instrumentatie zijn ook de teksten en de algemene sfeer (quasi donker, beetje spacey bij tijd en wijlen, luister One Advice, Space en je weet wat ik bedoel) erg geslaagd hier. De laatste tijd geniet ik er weer volop op van

En dan te bedenken dat de heren nog twee absolute kwaliteit cd's hebben afgeleverd. Dat wordt nog moeilijk kiezen voor mijn toekomstige top-10..

Maar terug naar deze plaat: Echt een magisch uurtje iedere keer weer. Ook al duurt hij maar 55 minuten en een beetje

avatar van vin13
De singles bevatten ook leuke extra's en de hoesjes borduren voort op de hoofdhoes. Crash. Topplaat.

avatar van De-noir
Bedankt voor de info. De singles ook maar eens opzoeken dan

avatar van vin13
cd-single Instant street met de extra nrs. Sam Peckinpah's daughter en You can't deny what you liked as a chlid.
Nog een cd-single van Instant street maar dan met de extra nrs. There en demoversie van Everybody's weird.
cd-single Sister dew met extra nrs. A shocking lack therof (2 meter sessie) en Thirteen live in Doornroosje '97.

The Deftone
Het eerste album wat ik van deze band heb beluisterd, en vind het nu jammer dat ik niet eerder hiernaar ben gaan luisteren.
Heerlijk album, voorlopig 4*, kans op verhoging na meerdere luisterbeurten.

avatar van KidChino8
^^goed idee. mijn eerste was pocket dan WCS dan in a bar.., dan pas the ideal crash en dan Vantage point natuurlijk..

ik vind ideal crash de allerbeste en ik denk dat er veel mee akkoord zulen gaan, het is het meest gevarieerde, mooiste, goede zang en beste sound van allemaal..

The Deftone
okey, ik ben ook zeker van plan andere albums van ze te gaan luisteren, en hoop dat ze me niet tegen zullen vallen. Al verwacht ik dat ook niet na ut luisteren van dit toffe album.

beaster1256
hun tweede beste, wat commercieler maar toch zeer goed , vooral instant street is geweldig knap gedaan ,

allé, 5 cd's gemaakt en alle 5 zeer goed , voor een belgisch groepje , gewoon super !!!

KidChino8 schreef:

Mooiste ben ik het mee eens. (Zie mijn top 10)
Maar meest gevarieerde vind ik denk ik eerder IABUTS.
Niet dat dat wat afdoet aan dit album, hoor.

Poppekontje
Mijn eerste kenneismaking met dEUS, en ik vind het zo prachtig mooi. Heb na dit album alleen Vantage Point nog gecheckt, welke ik eveneens prachtig vond. Welke van de tussenliggende platen raden jullie me zeker nog aan om te checken?

avatar van Arrie
Eigenlijk alledrie wel, Worst Case Scenario en In A Bar, Under The Sea zijn misschien ietsie ontoegankelijker, maar ik zou ze zeker proberen, want het zijn allebei eveneens meesterwerken! En Pocket Revolution is misschien niet zo goed als de rest van dEUS maar het is zeker een goed album en het proberen waard!

Poppekontje
Okee, bedankt. Ik zal er eens achteraan gaan.

avatar van Ploppesteksel
Pocket Revolution vind ik persoonlijk pakken beter dan Vantage Point maar goed ; het hangt af waar je van houdt.

Ik vind Pocket Revolution juist het beste wat ik tot nu toe van dEUS heb gehoord. Toegegeven, deze en Vantage Point staan al tijden in de wachtrij, maar dat neemt niet weg dat 't gewoon een prima album is, verdorie!

avatar van Arrie
Ik zeg toch ook dat het zeker een goed album is? Ik heb het niet voor niets vier sterren gegeven.
Overigens, Karl, ik hoop voor je dat dit album dan ondertussen wel bovenaan de wachtlijst staat, want je moet het écht eens proberen, hoor.

Geduld is een schone zaak Arrie, ik heb namelijk niet zo'n heel erg dikke portemonnee Zodra ik 'm eens ergens goedkoop zie liggen, neem ik deze meteen mee

avatar van Jivesand
De plaat wordt steeds beter.

Bas I.
Net aan begonnen en wauw.. wat een geweldig album! Ik was totaal niet bekend met dEUS (hoe spreek je het eigenlijk uit?) maar ik ga me er nu zeker meer in verdiepen.

avatar van Arrie
Ik denk dat je het uitspreekt als Deejoes. Aangezien je de u in het Latijn als oe uitspreekt.

avatar van corn1holio1
De gemiddelde antwerpenaar zegt deejus. met een u, en niet met een oe.

avatar van Arrie
Kan ook, zeg ik ook hoor, dat is wat makkelijk uit te spreken. Maar als je het op z'n Latijn wil uitspreken, zou het volgens mij met een oe moeten.

Nihilisme
Zeer interessant om te lezen, een diepere kijk in de teksten van dit album.

Dit blijft voor mij toch één van mijn de dierbaarste, beste en mooiste albums die ik ken. Ik vind het overigens alles behalve makkelijk luisteren (inmiddels na minimaal een miljoen keer luisteren natuurlijk wel ), de plaat straalt gewoon één en al onrustigheid uit (ondanks nummers als The Magic Hour, Sister Dew en Magdalena (die overigens alledrie fenomenaal zijn). Op een andere manier dan op de eerste twee platen. Voor mij nog steeds het meest volwassen dEUS-album (hoewel ik In A Bar, Under The Sea nog nét wat beter vind) en Instant Street moet samen met Torn Curtain van Television en Good Morning, Captain van Slint wel de beste climax allertijden hebben. Verder zijn nummers als Everybody's Weird en het titelnummer onweerstaanbaar groovy.

avatar van Zjapp
Inderdaad interessant, maar een beetje te ver gezocht vind ik. Verder wil ik toch nog eens even Let's See Who Goes Down First bewieroken.

Één van de meest meeslepende nummers die ooit de weg naar m'n oren heeft gevonden. Wat ik ook geinig vind aan dat nummer is dat Barman gedurende de eerste minuut om de haverklap op de achtergrond "de koffie" zegt.

avatar van Zandkuiken
Zjapp schreef:

Is het niet "recording" ? Verder vind ik Let's See Who Goes Down First ook een weergaloze song, tekstueel misschien wel Barmans allerbeste!

Bedankt overigens Nihilisme, was interessant om eens te lezen.