Ik vond het toch maar eens tijd om een behoorlijk bericht aan mijn nummer 1 te wijden. Het is zelfs met afstand mijn nummer 1. Niks komt hierbij in de buurt. Waarom is dat? Ik zal het proberen te verwoorden. Vóór dit album heeft dEUS al twee geweldige albums afgeleverd, met soms mooie liedjes, en soms experimentaliteit. Op dit album is dat perfect met elkaar verweven.
Het begint al meteen met de eerste seconden, je hoort wat hoge valse tonen, en we beginnen. Put The Freaks Up Front, je denkt door de intro dat dit heel erg gaat rocken, maar het is juist een rustig nummer. Prachtig nummer vind ik het, ik hou van Toms stem, de instrumentatie is sterk, en ook heel belangrijk, hele goede tekst. Vooral de zin
Here comes another hit, this isn't dying, it's just a slow way of falling spreekt me erg aan. De achtergrondzang die ook dingen zingt, anders dan wat Tom zingt, geeft het nog net wat extra. De blazer die later in het nummer komt maken het helemaal af. Wat ook mooi is, is dat het best wel een rockend geluid heeft, maar nergens echt los gaat.
Dan mijn favoriete nummer aller tijden, Sister Dew!

Zo mooi, ik heb er nauwelijks woorden voor... Voor mij is dit nummer gewoon perfect, moeilijk om te zeggen waarom... De mooie zang, de prachtige tekst, de instrumentatie, de opbouw van het nummer. Erg mooi gedaan, vind ik, dat de eerste keer dat je het luistert, je de hele tijd afvraagt wat ie nou eigenlijk heeft gedaan, en dan meteen na het verlossende woord
kill krijg je: Aaaaaaah! Het klinkt zo misschien best suf, maar dat moet je gewoon horen. Hoogtepunt is voor mij dat een na laatste couplet, waar echt de climax zit. Echt prachtig! En het mooiste stukje tekst wil ik ook nog even neerzetten:
Please forgive me if I keep on smiling for every sad story has a funny side in
En dan moeten er nog zoveel geweldige nummers komen... Eerst One Advice, Space, erg mooi nummer! Ook weer zo'n nummer waar alles aan klopt, weer erg mooi gezongen, goede tekst, de muziek zelf is ook erg sterk, de opbouw is goed. Het heeft ook telkens weer een verrassende en overwachte wending. Net als je denkt, het is bijna afgelopen, dan gaat het toch weer de andere kant op. Veel meer heb ik er niet over te zeggen.
The Magic Hour is één van de allermooiste popsongs die ik ken, met een geweldig einde, die je dan ook helemaal niet verwacht. Ik vind dit zo'n lekker nummer om mee te zingen en nee, daar is niks negatiefs aan. Hier heeft de viool ook een iets belangrijkere rol wat goed uitpakt. Geweldig nummer is het gewoon!
Dan krijg je toch wel, denk ik, het meest poppy, aanstekelijke, en toegankelijke nummer van het album. Lekker refrein dat goed blijft hangen enzo. Prachtige tekst ook overigens. Mooi is ook hoe de eerste coupletten met een beetje zachte hese stem worden gezongen, en dan als Tom begint te zingen, dat maakt het nog beter. Ook een geweldig nummer, kan er geen genoeg van krijgen!
Dan het bekendste nummer van het album, en ook degene die over het algemeen als beste wordt gezien; Instant Street. Vind ik geen gekke gedachte. Prachtige tekst, geweldig begeleid door de instumenten, waaronde een banjo die een heleboel toevoegt, mijns inziens. Maar wat het boven alles uit doet steken, is die waanzinnige outro. Dat is iets wat je gewoon gehoord MOET hebben. Ook hier verwacht je totaal niet, een mooi popliedje en dan ineens zo'n outro, echt geweldig!

Dit is dEUS op z'n best, prachtige pop gecombineerd met de dEUS-gekte.
Na die outro van Instant Street wordt het gelukkig een stuk rustiger met Magdalena. Prachtige tekst. Ik weet alleen niet waarom het nummer Magdalena heet. Mooi opgebouwd nummer ook. Niet veel over te zeggen, gewoon erg mooi, geweldige climax ook.
Everybody's Weird is een erg lekker up-tempo nummer. Er zitten zelfs synths in. Lekkere drums, en een vrouwenstem die erdoorheen zegt: Everybody's weird. Hier is ook de dEUS-gekte perfect gecombineerd met een lekker up-tempo nummer, en het zit mooi in elkaar verweven. Geweldig!
Dan één van de beste nummers van het album, misschien wel de beste na Sister Dew. Let's See Who Goes Down First

Hierboven wordt het al bewierookt door Zjapp, en ik ben het helemaal met hem eens. Het nummer gaat telkens weer een andere kant op, maar toch blijft het een geheel. Het wordt al helemaal mooi als de viool erin komt. Maar eigenlijk is het hele nummer een en al genialiteit. Het werkt mooi naar een climax toe aan het einde.
En dan nog het laatste rustige nummer, bij deze duurde het het langste voordat het kwartje viel. Ik vind hem nu ook prachtig, maar hij heeft wel een tijdje moeten groeien. In het begin vond ik hem maar saai. Mooi opgebouwd is het nummer ook. Zijn ze goed in, bij dEUS. Zo'n mooi stukje is na
I need to find a little more time, gimme time. Dat hele stuk erna, geweldig gewoon. Prachtige apotheose van een geniaal album.
Wat ik ook nog even kwijt wou, is dat ik alle instrumenten geweldig op dit album vind. De drums, gitaar, viool, en wat er nog meer voorkomt, allemaal zijn ze geweldig, en vormen ze perfect één geheel. Dit album verliest ook geen enkele waarde. Het blijft geweldig, hoe vaak ik het ook luister. Ik blijf er intens van genieten. Zó mooi!