Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973)

Label: Harvest

1. Speak to Me (1:07)
  2. Breathe (In the Air) (2:50)
  3. On the Run (3:45)
  4. Time (6:53)
  5. The Great Gig in the Sky (4:44)

met Clare Torry

6. Money (6:23)
  7. Us and Them (7:49)
  8. Any Colour You Like (3:26)
  9. Brain Damage (3:47)
  10. Eclipse (2:13)
  11. Speak to Me [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:46)
  12. Breathe [In the Air) (The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:51)
  13. On the Run [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (5:09)
  14. Time [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:32)
  15. The Great Gig in the Sky [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:50)
  16. Money [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:41)
  17. Us and Them [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:10)
  18. Any Colour You Like [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:11)
  19. Brain Damage [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (3:44)
  20. Eclipse [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:19)
  21. The Hard Way (From 'Household Objects') * (3:10)
  22. Us and Them [Richard Wright Demo] * (5:39)
  23. The Travel Sequence [Live in Brighton June 1972] * (4:37)
  24. The Mortality Sequence [Live in Brighton June 1972] * (3:24)
  25. Any Colour You Like [Live in Brighton June 1972] * (4:45)
  26. The Travel Sequence [Previously Unreleased Studio Recording] * (2:21)
  27. Money [Roger Waters Demo] * (2:38)
prodi9y9 schreef:
dat geloof ik graag hoor, maar de beatles is niet helemaal mijn gerne. en miss is dat toch net te ouderweds voor me en is die kloof te groot. maar wie weet ga k t eens proberen;)

Altijd doen, start met Abbey Road. De eerste keer pakt het je niet, maar zet even door. Grote klasse!

Night Time schreef:
Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van Meddle, Wish You Were Here en Animals. The Dark Side of the Moon is me net iets te gladjes geproduceerd, wat niet wegneemt dat het een goed album is. Jammer dat The Great Gig in the Sky verpest wordt door een hoop vrouwelijk geschreeuw. Na Money zakt het album wat in. Time vind ik het sterkste nummer, met name de geweldige intro.

Dat vrouwelijk geschreeuw vind ik onderhand het mooiste op heel Dark Side of The Moon .

Maar inderdaad, Animals bevalt mij ook stukken beter dan Dark Side of The Moon. Misschien wel de beste Pink Floyd plaat!

Dj2Jelle
aerogp1 schreef:

Ik ook

avatar van Fatalist
Ik vind Money een vreemde eend in de bijt op deze plaat. Verder is de rest geniaal uiteraard.

Fatalist schreef:

Dat wordt idd. door meerderen gezegd, maar ik ben blij dat ie erop staat.

avatar van Apieknar
Ongetwijfeld het beste wat ik ooit heb beluisterd. The Dark Side of The Moon neemt je mee naar hogere sferen. Vooral 's zomers vind ik het heerlijk om deze op te zetten en te genieten van Pink Floyd.

avatar van Harribo

ben ik het eens mee ; gewoon aanleren is het motto

btw...wat ik nog steeds niet begrijp is dat die plaat van Radiohead - Ok PC op nummero 1 staat in de top 250.....nog hoger dan dit artistieke hoogstandje.

avatar van Smiechtel

(Canvas 23u40 - 0u35)

avatar van Arrie
Harribo schreef:

ben ik het eens mee ; gewoon aanleren is het motto

Ik snap dan weer niet dat deze zo hoog staat, echt niet slecht hoor, best aardig album, maar ik hoor de genialiteit er niet in.

Kingsnake
Arrie schreef:

Heeft te maken met muzikaal snobisme.
Hetzelfde geldt voor Radiohead, Coldplay, U2 etc.

Als je zegt dat die platen geniaal zijn, zit je gebakken en ben je een echte muziekkenner.
Zoniet, dan heb je er geen verstand van, ben je te jong, een antistemmer etc.

Ik vind deze plaat leuk tot zeer leuk, maar absoluut geen meesterwerk en hij staat ook niet in mijn top-100 aller tijden.

0,5
Overschatte plaat. Dat ""Money"" het bekendste nummer is van PF zegt al genoeg.
Muziek uit de jaren zeventig, destijds alleen aangeschaft door geitewollen sokken, welke nu op hun Bose installatie de muziek aan het uitpluizen zijn en het schijnbaar nog steeds geweldig vinden. Niet mijn muziek, dat zult u begrijpen. Dus 0,5 *

Guardian of Isis
destijds alleen aangeschaft door geitewollen sokken

40 miljoen "geitewollen sokken" die deze gekocht hebben?

En ik veronderstel dat al die "geitewollen sokken" hier ook op de site zitten dan?

Kingsnake
Bvd hoort bij 0,7 % dit het niets vinden.
Die stem moet gehoord worden...

avatar van musician
Kingsnake schreef:
Bvd hoort bij 0,7 % dit het niets vinden.
Die stem moet gehoord worden...

Oei, nog geen uur als lid ingeschreven en gelijk rondmeppen, met 0,5 ster voor The Dark side of the moon! Heb je alle voorschriften en regelementen al goed doorgelezen?

0,5
Afgaande op de reacties op mijn inzending denk ik dat ik de stok in een hoenderhok heb gegooid.,...mooi...
Ooit afgevraagd waarom dit album zo'n commercieel succes is geworden? Aan de muziek kan het (volgens mij niet gelegen hebben. Het was vooral de naam Pink Floyd die het m deed. De albums van PF werden destijds gekocht door 20-30 jarigen die voor hen helaas weinig andere alternatieven hadden. (misschien Frank Zappa)
De Beatles en de Stones waren voor deze doelgroep toen al te lawaaig, laat staan de muziek van Bowie of Roxy Music. Wat bleef er dan over? Je kocht destijds muziek wanneer je een Lp (van 12,99 gulden) kon betalen. Ik verdiende destijds 5 gulden met mijn krantenwijkje) maar moest verplicht naar de lp's van PF van mijn grotere broer luisteren.Hij had al een baantje .
Ik herinner me dat hij zei: "die muziek klink zo lekker op de stereo""
Ook ik moet toegeven dat het voor die tijd kwalitatief allemaal prima in orde was.Maar muzikaal?
Ach.en die destijdse geitenwollensokkers noemden wij destijds die lui die voorheen tegen het ethablisement aan schopten en later als goedbetaalde ambtenaren, leraren en uiteindelijk graaiende bankiers hun carriere vervolgden? Maar wat maakt het uit...niet zo serieus jongens.

bvdbvd schreef:
Het was vooral de naam Pink Floyd die het m deed.

Hm, ik heb jaren lang een zeer ongemakkelijk gevoel gehad bij de naam Pink Floyd. Het riep bij mij heel andere associaties op. In ieder geval geen associatie met goede muziek. Dat kwam natuurlijk omdat ik toen nog niets kende van PF.
Ik wil maar zeggen, dat het niet vooral de naam was die het hem deed. Maar vooral de muziek.

Hebben we het over bijvoorbeeld Slayer, dan heb je gelijk. Zij doen met hun naam de muziek volledig eer aan.

bvdbvd schreef:

Als het daar om te doen is, ik zie eigenlijk maar heel weinig reactie.

bvdbvd schreef:
Maar wat maakt het uit...niet zo serieus jongens.

Over welke jongens heb je het nu? Die 'geitenwollensokkers'?

Zoals Guardian of Isis al duidelijk maakt slaat zo'n generalisatie nergens op. Behalve dan misschien als een knuppel op een stomkop.

Nu behoort Pink Floyd ook zeker niet tot mijn favoriete bands. Te mentaal, te weinig gevoel, naar mijn gevoel. Maar een halfje geven en wat brabbelen over geitenwollensokken in de hoop enige reactie uit te lokken, dat vind ik al even achterlijk als muzieksnobisme.

avatar van PinkEclipse
bvdbvd schreef:
Ik herinner me dat hij zei: "die muziek klink zo lekker op de stereo""

O.K. Je mening is duidelijk. Ik denk dat je de traumatische periode van het 'verplicht' luisteren naar de LP's van je grotere broer nog niet te boven bent.
Dat je daarom de LP's van PF niet pruimt is enigzins te begrijpen, maar kom niet met een beoordeling van 0,5.
Als je niks met deze muziek hebt, is een waardering, op welke manier dan ook, niet geloofwaardig.

avatar van musician
bvdbvd schreef:
Wij zijn met z'n allen zo'n beetje individueel bezig, ik geloof niet in een hoenderhok te zitten.
Je kennis over het aanbod van muziek in 1973 is buitengewoon beperkt, ik hoop dat dat nog verbeterd, anders zak je nog voor het testexamen musicmeter.
Ja, dat zeg ik. Dit is geen bespreking, je zoekt een psycholoog in verband met een broer-complex.
Hij had al een baantje. Ik herinner me dat hij zei: "die muziek klink zo lekker op de stereo". Hij heeft het nimmer over de kwaliteit van de muziek gehad, maar kocht de muziek alleen omdat het zo lekker klonk op zijn Sansui versterker!
Klinkt als een redelijk argument.
Ja, daar heb ik je inderdaad niets over horen zeggen.
Ook je kennis over de sociale demografie van de lage landen is niet al te best. Mij verwant voelende met de paar jaar oudere groep geitenwollen sokken, pas ik in de verste verte niet in je beroepsgroepen plaatje.
Maar wat maakt het uit...niet zo serieus jongens.
Om een bekende rechter te citeren." Dit is mijn mening en daar zult u het mee moeten doen.". .
Ja, jammer alleen dat we hier onafhankelijk schrijvers over muziek zijn, voor rechters en andere functies uit de rechterlijke wereld, zijn er andere sites.

Wammel
BVDBVD, zielig verhaal. Kansloos haast. Zonder op de stoel van de psychiater te gaan zitten zou ik toch een diagnose willen stellen: paranoia querulans.
Weet niet of hulp hier nog uitkomst gaat bieden. Misschien toch nog 2 tips:
laat niemand je ooit verplichten om naar muziek te luisteren en zoek ethablisement nog eens op in het woordenboek.

avatar van Kronos
Het was vast een aprilvis. Maar dat verklaart dan de 9 andere stemmen van 0.5 nog niet, want die zijn niet alle op 1 april geplaatst.

Voor wie dit geen klassieker vindt, straks niet vergeten te kijken. Dan kom je misschien te weten waarom het dat volgens anderen wel is.

avatar van Harribo
bvdbvd schreef:
Overschatte plaat. ...Dat ""Money"" het bekendste nummer is van PF zegt al genoeg.....

Dat Money is het lelijke eendje op deze plaat. Ik vind het zelfs slecht te noemen. Dat dit album op 2 staat, is misschien wat te hoog maar het hoort zeker bij de eerste 20 is mijn mening.

stuart
Smaken verschillen; muziekbeleving ook.....

Nicci
bvdbvd schreef:

ik denk dat hij het woord 'oordeel' kiest.

avatar van Kronos
Ik heb gisteren naar die documentaire gekeken en daarin wordt wel helder duidelijk gemaakt waarom het een klassieker is, maar toch raakt het mij allemaal niet echt.

Kronos schreef:

Ik denk dat je dan komt bij 'persoonlijke muziekbeleving'; iets kan nog zo vaak een 'klassieker' worden genoemd, als je het niet echt (helemaal) raakt, dan wordt het toch niet één van je favoriete albums(er zijn zat mensen die niet "snappen" dat dit album op NR. 2 van de Toplijst staat). Ik denk dat iedereen dat wel heeft; zo zijn er ongetwijfeld genoeg albums die niet direct voor 'klassiekér' doorgaan, maar die je veel meer raken.

Ja, natuurlijk.

Bij Money word ik altijd wel even wakker, maar de rest klinkt mij teveel als zemelmuzak in de oren.

Wat me opviel gisteren is dat Money eigenlijk voor mij veel beter klinkt als Roger Waters het akoestisch als bluessong brengt, zoals een stukje te zien in de docu.

stuart
Ja, ik ben ook blij dat Money erop staat.....helemaal als de solo's komen; ik ben overigens ook meer 'rock' georiënteerd, dus niet teveel ''kabbelen''.....

Guardian of Isis
Ja, dat was inderdaad wel een interessante documentaire gisteren. Leuk om te horen dat ze On the Run helemaal in één keer door hebben moeten opnemen, en iedereen met zijn handen op het mengpaneel. Ik snap overigens die overdreven kritiek op Money niet, het begin vind ik eerst en vooral al fenomenaal, zo simpel, die overgang van de kassa's naar de basriff - zoals Waters ook demonstreerde. Dan de eenvoudige, maar krachtige saxofoonsolo, gevolgd door een epische ritme-overgang wanneer het hoogtepunt van het nummer aanvangt: een heerlijk gitaarsolootje.