Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973)

Label: Harvest

1. Speak to Me (1:07)
  2. Breathe (In the Air) (2:50)
  3. On the Run (3:45)
  4. Time (6:53)
  5. The Great Gig in the Sky (4:44)

met Clare Torry

6. Money (6:23)
  7. Us and Them (7:49)
  8. Any Colour You Like (3:26)
  9. Brain Damage (3:47)
  10. Eclipse (2:13)
  11. Speak to Me [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:46)
  12. Breathe [In the Air) (The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:51)
  13. On the Run [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (5:09)
  14. Time [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:32)
  15. The Great Gig in the Sky [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:50)
  16. Money [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:41)
  17. Us and Them [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:10)
  18. Any Colour You Like [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:11)
  19. Brain Damage [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (3:44)
  20. Eclipse [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:19)
  21. The Hard Way (From 'Household Objects') * (3:10)
  22. Us and Them [Richard Wright Demo] * (5:39)
  23. The Travel Sequence [Live in Brighton June 1972] * (4:37)
  24. The Mortality Sequence [Live in Brighton June 1972] * (3:24)
  25. Any Colour You Like [Live in Brighton June 1972] * (4:45)
  26. The Travel Sequence [Previously Unreleased Studio Recording] * (2:21)
  27. Money [Roger Waters Demo] * (2:38)
avatar van Hans Brouwer
Malle schreef:
Het gitaarspel van Gilmour is zo kenmerkend voor de floydsound, dat is niet vervangbaar, het baswerk wel
Iedereen, maar dan ook echt iedereen, is vervangbaar!!

Klopt, maar dat is dan ook niet wat ik beweer

avatar van bikkel2
Ik vind ook muzikaal dat Gilmour en Wright het meeste verpakken , maar dat is ook logisch . De Pink Floyd muziek kenmerkt nu eemaal die sfeer .
Vergeet ook niet de zangpartijen . Gilmour zingt hier verreweg het meeste en dat doet hij prima .
In dat opzicht had het zonder Gilmour in ieder geval heel anders geklonken .

avatar van Eveningguard
En wat heeft die man een prachtige stem. Past uitstekend bij de muziek en maakt Pink Floyd Pink Floyd.

Die discussie over wie belangrijk is en bepalend voor de sound. Te gek voor woorden. Pink Floyd was een groep en de groepssound wordt volgens mij door alle groepsleden bepaald. Roger Waters' stempel op Pink Floyd is onmiskenbaar, net als die van David Gilmour, en Richard Wright en Nick Mason en voordien Syd Barret ( wat een genie was dat)

avatar van Lakai
eric6025 schreef:

Eigenlijk komt het daar inderdaad iedere keer weer op neer.

Aan de hand van de albums onder leiding van Gilmour, en bijvoorbeeld the Final Cut en solo-albums van Waters wil men dan toch hun voorkeur laten blijken, en hun gelijk krijgen over de belangrijkste man voor Pink Floyd.

sigurros88
Bij mij behoren speak to me en breathe tot 1 nummer geloof ik!

Als waters, gilmoure en de rest van de band hun pijlen op hetzelfde doel hadden gericht kwam er altijd iets uit wat van buitengewone klasse was! Laten we het daar maar op houden!

Ik zet hier nét geen 5 neer omdat ik brain damage samen met us en them toch altijd weer blijf skippen!

Jocharo-T
Best een hoog cijfer dan als je twee nummers steeds skipt. Die twee nummers zijn samen (wat betreft speelduur) meer dan 1/4 van het album.

avatar van Don Cappuccino
Dark Side Of The Moon vind ik een geheel en ik skip dan ook nooit een nummer van het album.

sigurros88
Als ik ze skip wil niet zeggen dat ik ze niet goed vind. Meestal ben ik er gewoon niet voor in de stemming. Ok als ik die 1/4 dan 3,5 sterren geef en de rest een 5?

Dark side of the moon luister ik zelden als geheel. Als ik ecplise wil horen dan ga ik direct door naar dat nummer, zonder dat ik eerst alle andere nummers moet horen.

Jocharo-T
Kijk, je moet ten aller tijden zelf bepalen wat voor een cijfer je aan een album geeft. Dat kunnen andere niet voor je doen. Ik ging er voor het gemak van uit dat je die twee nummers niet goed vond, omdat je ze altijd skipt en om die reden vond ik je cijfer aan de hoge kant. Een vier een een halve ster is bijna perfect in mijn ogen en als je dan twee nummers die qua speelduur bijna 1/4 deel van het album bestrijken niet goed vindt, (waar ik dus voor het gemak van uitging) dan vind ik een vier en half als cijfer best merkwaardig. Ik bedoelde daar niet mee te zeggen dat je je cijfer aan moest passen. Was gewoon benieuwd hoe je dan toch nog op zo'n hoog cijfer uitkomt.

Germ Stoned
Ik was een tijd écht verslaafd aan The Dark Side Of The Moon maar ik heb tot mijn grote spijt opgemerkt dat het me nu echt niet meer interesseert. Over genialiteit valt niet te twijfelen, enkel wordt het album op den duur wat saai.

avatar van uffing
Ik ken dit album nu al vele, vele jaren, maar saai wordt het nooit. Zelfs nu nog ontdek ik nog steeds nieuwe dingen op deze plaat. Dit is zo'n plaat die waarschijnlijk mijn hele verdere leven zal blijven boeien.

Binnenkort komt er een 6-delige cd box uit van Dark side of the moon
Naast de "normale" cd zijn er ook nog studio outakes, demo'versies en live concerten
Dit alles schijnt in een super-de-luxe box te zitten.
Helaas zit er ook een stevig prijskaartje aan.
Op de plato/Concerto site wordt een prijs van €159,95 genoemd.
Niet echt goedkoop dus. Maar wel benieuwd naar die box.
Later komt er ook nogz o'n box van Wish you were here.
Tja dat wordt weer sparen

avatar van royh
kareltjemusic schreef:
Binnenkort komt er een 6-delige cd box uit van Dark side of the moon
Dit alles schijnt in een super-de-luxe box te zitten.
Helaas zit er ook een stevig prijskaartje aan.
Op de plato/Concerto site wordt een prijs van €159,95 genoemd.
Niet echt goedkoop dus. Maar wel benieuwd naar die box.
Later komt er ook nogz o'n box van Wish you were here.
Tja dat wordt weer sparen

De Dark side of the moon Immersion box kan je goedkoper bemachtigen dan voor de genoemde € 159,95. Bij Amazon.co.uk zo'n 88 pond: omgerekend zo'n € 100. Dat geldt trouwens ook voor de Wish you were here Immersion box en The Wal Immersion box. The dark side of the moon box komt overigens op 26 september uit.

avatar van kareltjemusic
ja ik zit net te kijken ja, dat scheelt wel veel met de prijs hier in Nederland.
Heb ook nog even op bol.com gekeken daar kost hij €119,99 en de adviesprijs is 129.95
Ik neem aan dat Plato/Concerto een type foutje op internet hebben gemaakt..
Is wel een mooie box

Stijn_Slayer
Ik denk niet dat ze een foutje hebben gemaakt. Plato/Concerto vind ik nog best aan de prijs. Tweedehands zijn ze wel goed te doen.

avatar van frankholst182
Goh, wat zijn er veel positieve gestemden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in slaap val bij deze muziek. Ik weet dat het album veel betekend heeft voor de muziekwereld. je kan het de start van progressive rock noemen. In tegenstelling tot velen vind ik deze 'stroming' in de muziek geen goede ontwikkeling. maar ik begrijp wel dat veel luisteraars dit mooi vinden; ik vind het echter slaapverwekkend. Ik verwacht dat een jointje ofzo erg goed helpt, maar als dat nodig is om een album mooi te vinden; mij niet gezien.

Time en money zijn goede nummers. Alleen de intro van time; waarom moet dat weer zo 'experimenteel'? Ik bedoel, wat je daar hoort, kan ook goed als achtergrondmuziek bij bassie en adriaan, als de boeven in beeld verschijnen. Zulke ' experimenten' zijn echt te veel te vinden op dit album. waar andere hebben: 'zo, dat is mooi!!!', heb ik zoiets van: 'moet dat nou?'

Ik heb het idee dat veel mensen denken dat ik poep verkondig, en een soort muziekbarbaar ben. Ik ben een liefhebber van de '60/'70 muziek, dus waardeer dit muziektijdperk. Pink Floyd vormt een grote uitzondering.

Muzikaal zit het erg goed in elkaar (dat hoor ik ook wel), maar het raakt totaal geen snaar bij mij; vandaar zit mijn stem er tussenin (2,5 ster).

avatar van uffing
De progressieve rock is een uitermate goede ontwikkeling in de muziek, maar hé, das mijn mening. Bij het uitkomen van dit album bestond die stroming overigens al een jaartje of zes.

Zo experimenteel is dat begin van Time overigens niet. Het is gewoon opgenomen in een klokkenwinkel.

Een blik op je top 10 laat trouwens zien dat je alles behalve een muziekbarbaar bent. Ieder z'n meug.

avatar van kareltjemusic
Even een prijs correctie over de grote box die uit gaat komen
Concerto heeft haar prijzen aangepast, de box met 6cd's kost nu €119.95 ipv €159.95
Dat laaste was alleen de advies prijs
Scheelt toch weer behoorlijk

avatar van Lakai
frankholst182 schreef:

Ik vind de dingen die jij experimenten noemt niet altijd even mooi. Maar het gaat me op die momenten niet eens zozeer over de mooiheid ervan. Die intro van TIme zorgt er direct voor dat ik a) weet welk nummer er aan zit te komen, en b) ik vind het geniaal hoe de eerstgezongen zin het nummer in komt.

Ik vind dat Pink Floyd erg goed nummers kan inleiden. Vaak op een hele karakterestieke manier. Het zorgt er voor dat ik helemaal klaar zit als het desbetreffende nummer loskomt!

avatar van vielip
Klasbak van begin tot eind vind ik!

avatar van kiteu2
De Box is bij Amazon UK te koop voor 89 pond (circa 102 euro).

avatar van Stalin
Heb vanochtend de nieuwe MOJO gekocht, vanwege het feit dat mijn 4 oude muzikale helden van Floyd mij krampachtig vanaf de cover liepen aan te gapen...

Zit een alleraardigste cd bij met daarop DSOTM en WYWH gespeeld door (voor mij althans) grotendeels onbekende artiesten, alhoewel de cover van Time door Wolf People wel een half uurtje op repeat heeft gestaan daarnet in huize Stalin...wat een heerlijke versie is dat zeg

Wat betreft al die zogenaamde Experience/Immersion edities, daar heb ik een tijd geleden bij het bekend maken al eens wat gal over gespuwd.
Het zal best allemaal erg mooi verpakt zijn, uitstekend klinken, voorzien zijn van live-versies, outtakes, beeldmateriaal, megalomaan volgestopte boekwerkjes en snuisterijen (lees: zinloze hebbedingetjes) zoals reproducties van concertkaartjes (<---is toch kansloos ? Een reproduktie van een kaartje uit een tijd dat je nog borstvoeding kreeg...) en zelfs onderzetters, maar deze jongen trapt mooi niet in dit soort digitaal opgepoetste muzikale keutels voorzien van over-the-top Happy Meal ™ verpakking...

Niet omdat ik geen fan ben van Pink Floyd (integendeel, ze waren mijn eerste muzikale liefde en je eerste liefde vergeet je nooit), maar simpelweg omdat het mij allemaal veel te kostbaar begint te worden.
Er is simpelweg nog zoveel andere mooie muziek te verkrijgen en eerlijk gezegd steek ik mijn zuurverdiende doekoe momenteel liever in andere muziek/artiesten dan in een oeuvre wat ik al helemaal compleet heb en waar sommige albums al tig keer van zijn her-uitgebracht en opgepoetst de afgelopen jaren.

Kijk, als de (nog levende) Floyd leden nou eindelijk eens een zootje mooie losse live-albums uitbrengen met legendarische optredens uit de hoogtijdagen, dan zou ik die met alle liefde kopen, maar niet zoals dus met de bij de DSOTM Experience bijgevoegde Live @ Wembley 1974 cd.
Wil de live show best hebben, maar dat zou betekenen dat ik met weer een net iets beter opgepoetste studio-versie van DSOTM zit en daar trap ik dus mooi niet meer in.

Bovendien klinken mijn (ouwe) cd's van Floyd mij allemaal nog immer als muziek in de oren en heeft het veelal nog niets aan emotionele en muzikale kracht ingeleverd, al die dure re-issues ten spijt

avatar van glenn53
Dat is ook precies de bedoeling, je hoeft het niet te kopen.

Stijn_Slayer
Stalin schreef:

De druppel die de emmer bij mij deed overlopen was toch wel het nagemaakte backstage pasje. Wie denken ze dat ze voor zich hebben? Ik ben toch geen kleuter dat zich laat omkopen met dit soort prullaria. Misschien moeten ze Animal Farm nog eens herlezen.

avatar van kareltjemusic
Dit is juist de grens van fan zijn van een groep/artiest of niet.
Ik heb van dsotm de gewone lp, de 180 grams lp, de japanse lp
de gewone cd, de remasterd cd, de 5.1 cd en de cd als minilp uitvoering.
En deze box heb ik ook besteld, en ja ik weet het, er zit ook weer een gewone uitvoering bij, maar de dingen eromheen zijn erg leuk te noemen. In dit download tijdperk springen deze versies er juist uit.
En natuurlijk EMI doet er alles aan om nog wat cd's te verkopen. En voor wie er geen interesse in heeft... Nou die laat ze toch lekker liggen.

avatar van Rogyros
Ieder zijn ding. Ik ben gek van PF en vind dit album de enige plaat dat de absolute perfectie heeft bereikt. Maar ik heb er een cd van. Ik zou niet weten wat ik met een gewone lp, een japanse lp, etc. allemaal moet...

avatar van kaztor
Stalin schreef:

Mooi gezegd.

Ik vraag me dan ook af wie die 72064ste her-uitgaves wil gaan kopen.

Ik heb het inmiddels meer dan gehad met dit soort trucjes. Er was eens een tijd dat ik het bijhield met favoriete albums, dat ik de originele versie dan verkocht om de nieuwere te kopen.
Maar uiteindelijk is het grote onzin en leidt het je verder af van het album zelf dan noodzakelijk.
Zo'n giga-mega-boxset heeft niets meer met het originele album te maken.

Tegenwoordig koop ik eigenlijk het liefst de oudste cd-uitgaves, no frills en etc., omdat ze vaak gewoon het beste klinken en blijven. Ik heb er al spijt van dat ik de originele cd van DSOTM heb verkocht omdat ik zo graag die steriele versie uit 1993 wilde hebben...