Mastodon - Blood Mountain (2006)

Label: Reprise

1. The Wolf Is Loose (3:32)
  2. Crystal Skull (3:22)

met Scott Kelly

3. The Sleeping Giant (5:34)
  4. Capillarian Crest (4:24)
  5. Circle of Cysquatch (3:18)
  6. Bladecatcher (3:19)
  7. Colony of Birchmen (4:18)

met Josh Homme

8. Hunters of the Sky (3:49)
  9. Hand of Stone (3:29)
  10. This Mortal Soil (4:54)
  11. The Siberian Divide (5:29)

met Cedric Bixler-Zavala

12. Pendulous Skin (22:16)
  13. - * (0:52)
avatar van neyonn
Ik heb dit album verleden jaar gekocht toen ik in een platenzaak eigenlijk naar een ander album op zoek was. 'k Had wel al positieve reviews gelezen maar toch was het een eerder impulsieve aankoop.

Anyway, na al die maanden vind ik dit nog altijd een miskoop. Het brengt gewoonweg niks bij me teweeg. kHeb al ettelijke malen het hele album beluisterd en dan denk ik "ah dit nummer is nog leuk" of "dit stukje is geweldig" maar dan leg ik de plaat weg en heb ik helemaal geen behoefte om er ooit nog naar te luisteren.

Een echte verklaring heb ik niet, de zang vind ik goed, de nummers zijn zeker niet slecht en de lyrics zijn beter dan die van de gemiddelde metalband en toch...ik vind er niks memorabels aan

Mijn oprechte excuses aan de Mastodonfans

avatar van james_cameron
De metal van Mastodon hakt niet maar rolt, dat valt me ook weer op bij dit album. De sound verschuift ook meer richting het stoner-genre, niet zo vreemd dus dat Josh Homme ook nog even opduikt. De band zou inderdaad niet vreemd staan op een double bill met Queens Of The Stone Age. Bij vlagen is het album meer toegankelijk en catchy dan voorgaander werk. Helaas zijn er ook een aantal flauwe tracks en vergrijpt de band zich aan een aantal vage geluidsexperimenten. De rommelige, demo-achtige produktie moet ook maar net je ding zijn. Maar vooruit, ik gooi er toch een ruime voldoende tegenaan. Dat gaf ik de vorige platen ook- en die vind ik niet beter of slechter dan deze.

avatar van MichelDumoulin
Nieuwe wapenfeit heet Crack The Skye en komt officieel 24 maart uit, officieus waarschijnlijk stukken eerder.

Bobiej
Heb de track 'Divinations' al gehoord van Crack the Skye, en die is dus helemaal geweldig! Kan niet wachten op het complete album!

avatar van Fake_world
ik deel de mening van neyonn, waar levithian me wegblies, doet deze me niets, zal er nog wat naar luisteren om te zien of het nog groeit, maar momenteel... nee, geef mij maar levithian dan:)

avatar van Devoo
Colony of Birchmen is gewoon het geniaalste Metal-nummer ooit!

Devoo schreef:
Colony of Birchmen is gewoon het geniaalste Metal-nummer ooit!

Gevaarlijke quote, Devoo .

Ik vind Colony of Birchmen niet 'metal genoeg' (nee, dit is geen gezeur over hoe 'trve' Mastodon is ) daarvoor, het is eerder een sneller stoner nummer. En wat voor nummer!

avatar van Devoo
Oké, ik vind Colony Of Birchmen het beste Mastodon nummer!

Mijn vorige post was mischien overdreven, maar het nummer is wel geniaal.

avatar van Devoo
Even een vraagje tussendoor. Is het bij iedereen zo dat de solo van Colony of Birchmen een beetje ruis heeft? En op het laatste, met die hoge tonen dat je hoort, is er ook een beetje ruis. Is dit bij iedereen zo? Ik vind het nogal vreemd, aangezien ik de originele CD heb, dus ik denk wel dat het zo hoort.. Maarja.

Bobiej
Volgens mij komt dat gewoon omdat de solo niet goed naar voren komt in de mix, is op de nieuwe plaat gelukkig een stuk minder, daar blinkt Brent Hinds echt wel uit. Ik mis het ook in "Crystal Skull'' dat de solo zo op de achtergrond staat, want die is live ZO bruut!

nuckelonce
Mijn persoonlijke favoriet van Mastodon. Alle nummers zijn top. De vocalen zijn meer afwisselend dan op Remission ( ook een schitterend album) en de nummers vind ik beter dan op Leviathan ( wat natuurlijk ook een top-album is, het verschil in kwaliteit vind ik niet zó groot) 5*

Guardian of Isis
Ik vind ook niet dat er hier écht slechte nummers op staan, maar het grijpt me allemaal zoveel niet als een Blood & Thunder of een Hearts Alive. Het album opent wel ijzersterk, met de eerste 3 nummers die weer top zijn: The Wolf Is Loose is een adrenalinestoot, met Crystal Skull dat er netjes op aansluit, en dan Sleeping Giant, dat eerder aandoet als een "ballad" en waarvan de stijl werd verder gezet in opvolger Crack the Skye. Echter vind ik Capillarian Crest bij vlagen te druk, Bladecatcher heeft een paar te lawaaierige stukken en ik maak de klik niet echt bij veel van de laatste nummers.

Ik heb wel weer veel met het naar Mastodon-normen toegankelijke Colony of Birchmen en het gevoelige This Mortal Soil, dat gek genoeg het laagst staat in de MuMe-rangschikking van de nummers. Ik dacht ook eerst dat Pendulous Skin met zijn 22 minuten een epische afsluiter ging zijn, maar blijkt dat het 5 minuten aardige song, 16 minuten stilte en 1 minuut niemendalletje is. Dat had voor mij dus ook zeker niet gemoeten.

De nummers die ik niet heb besproken, bevatten ook zeker nog goeie stukken, maar over het algemeen blijven ze me niet zo goed bij. Desondanks staat er toch heel wat moois op, zodat ik blijf steken op 3,5*.

Joy
tis toch lastig beoordelen en waarderen als je mastodon leerde kennen met crack the skye

ik vind deze plaat wel ok maar lang niet zo boeiend als laatsgenoemde

Capillarian Crest is één van de geniaalste metalnummers ooit. De rest is bijna huilen met de pet op. Wat een pretentieuze riedelmeuk die neigt naar nivearock, gadverdamme. Het succes had ze hier te pakken gekregen, wég was de metalsensatie.

avatar van andnino
Sorry hoor, maar je legt hier echt een verkeerde link. Mij maak je niet wijs dat Mastodon's koerswijziging het gevolg is van succes. Een hoop bands bezwijken daar misschien onder, maar Mastodon echt niet. Dan was de overstap wel naar een hele andere, toegankelijke stijl geweest, en niet naar deze alsnog vrij eclectische maar toch wat melodieuzere en pakkendere vorm van wat ze ervoor deden. Trek alsjeblieft niet zo snel dergelijke conclusies, want het eerste gedeelte van die laatste zin is gewoon je reinste kul.

Ook dat is een mening en een vermoeden

Oke.

Ik geloof er niets van

Joy
wat een domme reactie richardus

heel dom

nog eens nadenken

avatar van Nicholas123
Kijk, zo zie ik het graag. Net twee dagen op musicmeter en nu al andnino en Joy op z'n dak.

avatar van andnino
Domme dingen zeggen blijft niet zonder gevolgen

Bobiej
Snap z'n punt wel, als een band van label wisselt én toegankelijker word, maar als je interviews en fimpjes over de band kijkt, zie je wel dat het hun aan hun reet zal roesten of ze met een toegankelijkere plaat meer succes hebben .

Vind overigens de diversiteit in deze plaat ontzettend gaaf; de loop van het verhaal word heel gaaf weerspiegelt in de songs: in een bos bij Colony of Birchmen, op de ijzige bergvlaktes bij SIberian Divide... heel gaaf!

avatar van Ludakris
Ik had dit album voor Crack The Skye maar ik kon er me niet meteen in vinden. Het was me allemaal wat te hard en teveel. Maar na mijn Crack The Skye-adoratie wilde ik dit ook nog eens een kans geven. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb want dit is écht wel een goed album. Het blijft allemaal wat veel en volgepropt, maar dit is gewoon een virtuoze parel. Hier zitten van de beste riffs in die ik ooit heb gehoord en de solo's zijn gewoon buitenaards. Er zitten wel enkele minder goede nummers tussen, maar die worden ruim gecompenseerd door de toppers.

Je hoort hier ook hoe de band stilaan de stijl aanpast om bij Crack The Skye uit te komen. Zeker in een nummer als Sleeping Giant is die gedachte heel aanwezig.

avatar van Koston
Weet er trouwens iemand wie de strofes van Mortal Soil inzingt? Het klinkt echt niet als de andere zanglijnen van Brent en Troy

Guardian of Isis
Dat is toch Troy? Ik ben vrij zeker dat het hem is, hoor.

Floating in red again
A deepened soil
Nothing
Empty cup
Trade not known

Het volgende stuk wordt overduidelijk gezongen door Brent, die nasale stem is uit de duizend te herkennen. Dit is dan weer Troy:

Oceans morph to dust
Chasing the timeline
Bolts of light flash
Original storm god

Het stuk dat hierna komt zingen ze samen, een soort van refrein zou je kunnen zeggen. Vanaf "Dig... Climb... " etc. ben ik niet zeker; Troy alleszins, maar ik hoor er nog een andere stem in die ik niet echt kan thuisbrengen. Dan nog een stukje uit het "refrein" en dan zingt Troy opnieuw alleen een stuk.

avatar van ozwald
had m'n twijfels over Crack the Skye snel overwonnen maar deze kan me na een luisterbeurt of 4 - 5 nog steeds niet erg bekoren...

avatar van Ludakris
Capillarian Crest is toch een machtig virtuoos nummer Ik word echt wild van die break na ongeveer 2:30. Past er echt perfect tussen maar is ook zo anders...

avatar van Thomzic
Nee, dit album wordt hem niet voor mij. Waar zij in tegenstelling tot Levithian en Crack the Sky wel de juiste snaar weten te raken, voelt het hier aan als één grote muur van geluid. De opener blijft geniaal en bruut zoals een opener hoort te zijn. Het vervolg is allemaal nét even wat minder, al mogen de nummers The Sleeping Giant en Siberian Divide er zeker zijn. Misschien heeft het tijd nodig

avatar van Ludakris
Had ik ook in het begin (lees mijn eerste reactie). Geef het nog even een kans, neem de lyrics er eens bij en probeer je in te leven. Het kan je nog opeens grijpen. Zeker als je Leviathan goed vindt. Als het niet zo is dan heb je het nog wel geprobeerd

leander?
Aangezien Mastodon's werk nogal divers is, met welk van de vier fulllengths kan ik het best verdergaan als ik dit album heel goed vind? (Nota bene het album met het laagste stemgemiddelde )

avatar van Nicholas123
Leviathan, denk ik.