The Decemberists - The Crane Wife (2006)

Folk / Rock
Label: Capitol

1. The Crane Wife 3 (4:18)
  2. The Island: Come & See / the Landlord's Daughter / You'll Not Feel the Drowning (12:40)
  3. Yankee Bayonet (I Will Be Home Then) (4:17)
  4. O Valencia! (3:47)
  5. The Perfect Crime #2 (5:33)
  6. When the War Came (5:06)
  7. Shankill Butchers (4:39)
  8. Summersong (3:29)
  9. The Crane Wife 1 and 2 (11:23)
  10. Sons and Daughters (5:13)
  11. Culling of the Fold * (4:23)
  12. After the Bombs * (5:04)
Is weer wat anders dan de vorige anders, en zeker niet in negatieve zin, maar vond vorige album toch duidelijk beter. Dus ben wel verbaasd dat deze een hoger gemiddelde heeft. Ik kan iedereen aanraden Picaresque (nog een keer) te luisteren

Heerlijke CD

avatar van Kaaasgaaf
Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze live erg tegen vond vallen, dit jaar in paradiso was dat, terwijl ik erg van hun muziek hou. Heb het idee dat ze niet erg in vorm waren, maar begreep ook dat er een bandlid ontbrak (de violiste). Ze kwamen hoe dan ook niet erg sympathiek over, al was het maar vanwege het rookverbod. Ik kan me voorstellen dat je op het podium last kan hebben van sigarettenrook, maar het komt toch een beetje arrogant over als een kleine band dat van z'n publiek vraagt in een zaal waar dat normaal nooit voorkomt. Gelukkig trok niemand zich er wat van aan en werd er vollop gerookt, ook door het personeel.

Nu ja, ik was liever niet bij dat concert geweest, want het heeft mijn beeld van deze band een beetje verpest. Zoals gezegd hou ik erg van de muziek, vooral Her Majesty vind ik een prachtig album. Picaresque is natuurlijk ook behoorlijk geniaal, Castaways and Cutouts vond ik niet zo opvallend maar heb ik misschien nog te weinig aandacht gegeven.

The Crane Wife is misschien niet de mooiste, maar absoluut de spannendste plaat die deze band heeft afgeleverd. In tegenstelling tot The Tain, een e.p. bestaande uit 1 heel lang nummer dat weer uit allerlei delen bestaat en dat heel populair schijnt te zijn onder fans maar dat ik nooit zoveel aan heb gevonden, laat deze plaat de ambitieuse kant van de band zien zonder in een pretentieus cirkusje te vervallen. Het boeit van begin tot eind en heeft tegelijk iets prettig langdradigs, alsof je een wandeling maakt door een bos dat er spannend uitziet maar waar in het geheel geen gevaar blijkt te zijn. Alleen ''When the War Came'' vind ik een nogal stom liedje, omdat het gevaarlijk probeert te doen maar er niet spannend uitziet. Zo hou je natuurlijk verdomd weinig over.

Yankee Bayonet (I Will Be Home Then) is en blijft een heerlijk nummer

avatar van grovonion
whooster schreef:
Yankee Bayonet (I Will Be Home Then) is en blijft een heerlijk nummer
Amen, en hulde aan Laura Veirs!

avatar van Smirnoff
Deze CD blijf je luisteren en hij wordt steeds beter! Erg goede band. Ook deze geef ik een 4,5. 2006 is een mooi jaar!!

avatar van Justinx
Wow, echt een geniaal album! Heb het album nu één keer helemaal beluisterd en ik ben nu al positief overdonderd door deze Decemberists! De sfeer die zij op dit plaatje kunnen verwerken is werkelijk geweldig gedaan. Ik bedoel het enige wat mist bij dit album is een zonnebril voor het nummer Summersong, niet waar?

avatar van Jumperjack
Ik vind dit ook gewoon een leuke plaat, niet overdonderend maar gewoon lekkere pop, en daar hou ik van!!!!!!!!1

Geweldig album met als absoluut hoogtepunt het drieluik The Island.

Hulde hulde wat een album 5 sterren

kasper schreef:
Hulde hulde wat een album 5 sterren

Dat zegt in jou geval niet veel... met een gemiddelde van 4,76
Ach, ik zou ook blij zijn als ik zoveel muziek mooi vond.
Heb tot nog toe slechts 3x 5 sterren uitgedeeld.
Dit album staat op 4,5*, al neig ik steeds meer naar 4*

Spuit 12 schreef:

Dat zegt in jou geval niet veel... met een gemiddelde van 4,76
Ach, ik zou ook blij zijn als ik zoveel muziek mooi vond.
Heb tot nog toe slechts 3x 5 sterren uitgedeeld.
Dit album staat op 4,5*, al neig ik steeds meer naar 4*

JAAAA daar gaat ie weer, hier gingen vorig jaar al 10.447 berichten over, maar ben blij te zien dat dit soort gezeik gewoon doorgaat!! echt goed!

avatar van Ghans
Mooi he, laat iedereen lekker z'n eigen cijfers uitdelen, ik persoonlijk geef alleen maar een 5, ik vind het goed, of niet waar de beoordelen. Alles of niets.

avatar van BlueVelvet
Ghans schreef:
Aantal stemmen: 67 (gemiddelde: 4,61, standaarddeviatie: 0,46)
Niet waar

aidoo
muzikaal gezien klinkt dit toch wel heerlijk. ik heb zojuist bij m'n eerste luisterbeurt ook echt genoten wat me meteen opviel is dat de muziek op dit album een stuk minder droevig en melancholisch klinkt dan Picaresque.. stukken vrolijker dit.. (toegegeven ik moet de lyrics nog bekijken) Hoewel ik Picaresque een mooie plaat vind kan ik hem toch niet vaak luisteren (en al helemaal niet in een keer uit).. bij deze plaat lukt dat meteen wel.. klinkt lekker fris Stem volgt soon.

aidoo
blegh iedere keer wanneer ik Summersong hoor word ik verdrietig dat het nog zo lang duurt tot de zomervakantie.. ik zie mezelfs al helemaal in het zonnetje liggen met een lekker cocktailtje en nog wat andere dingen.. (en natuurlijk dat nummer op )

"Summer blows away, and quietly it gets swallowed by a wave" *sing*

yoeridedeygere
score verhoogd naar 4*, een plezier voor het oor. Is mijn enige Decemberists album dat ik ken. ik denk dat ik eens meer van deze groep zal moeten beluisteren

avatar van oruiz
Ik ken hun vorige plaat en vond die erg goed en van dit album ken ik de single O Valencia en die valt ook zeker niet tegen. Is dat nummer een beetje representant voor de rest van de plaat?

avatar van Dielie
O Valencia!

avatar van ZERO
oruiz schreef:

Persoonlijk vind ik O Valencia wel één van de betere nummers op het album. Maar het is wel representatief voor de stijl, die eigenlijk helemaal niet veel afwijkt van de stijl op Picaresque.

Alleen al voor "The Island: Come and See - The Landlord's Daughter - You'll Not Feel the Drowning" moet je deze cd eigenlijk kopen, want dat is hét meesterwerk van The Decemberists naar mijn mening!

Als je Picaresque echt goed vond en deze voldoende luisterbeurten geeft, kan het niet misgaan denk ik. Veel luisterplezier!

aidoo
Ik vind O Valencia! misschien zelfs wel het minste nummer (of toch When The War Came?).. maar dat maakt het nog geen slecht nummer!

avatar van Reint
Briljant album. Overtreft Picaresque misschien wel, het laat in ieder geval een andere kant zien.

Maar ze lijken wel per album beter te worden.

avatar van timhardt
't Is toch allemaal wat minder dan Picqaresque. When the war came is gewoon irritant. En ook het lange nummer dat hier zo de hemel wordt ingeprezen, vind ik maar een samenraapsel van aparte dingen die op het eind maar wat losjes aan elkaar worden geweven. Als geheel valt het toch door de mand. Daartegenover staan pareltjes als crane wife 1,2,3 en yankee bayonet. op tien nummers is dat toch weer een 8/10. Maar omdat dat lange nummer toch 1/5 van de hele plaat is, een 3,5*

avatar van LittleBox
timhardt schreef:
When the war came is gewoon irritant.

En dat vind ik nou ook! De rest van het album vind ik prachtig (vooral ook het laatste deel van 'dat lange nummer') maar When the war came is een onmiddellijke skipper geworden.

avatar van simonflore
Vind echt niets slecht aan dit album, hoogtepunt is zeker het drieluik, maar elk nummer doet me wel iets.
Is Picqaresque zoveel beter?

avatar van Oldfart
Het aanvankelijke enthousiasme van een voor mij nieuwe ontdekking is er wel een beetje af nu; het wordt tijd dat ik die Picqaresque eens te pakken krijg.
Deze plaat zal ik wel blijven draaien, maar de sleet zit er wel een beetje in.

Reint schreef:
Maar ze lijken wel per album beter te worden.

Inderdaad briljant album en het overtreft picaresque zeker.
Maar of dit nou een andere kant te noemen is... Ik vind het precies hetzelfde als picaresque, maar dan net een beetje beter.

avatar van Reint
Nah, ik vind dat ze hier wel degelijk een wat andere kant opgaan.

Zo is het orgeltje nooit zo ver naar voren gekomen als hier, ook gaan ze in sommige nummers wat 'progressiever te werk'.
Het klinkt in mijn oren allemaal want 'grootser'.

140 stemmen alweer . En dan te bedenken dat het -mijn inziens- ongeveer gelijkwaardige 'Her Majesty' slechts een kwart van die stemmen heeft.
Jullie snappen natuurlijk wat ik probeer te zeggen

Voor wie ze nog live wil zien: op 22 september zijn de Decemberists in Paradiso, heb al kaartjes