The Strokes - Is This It (2001)

Label: RCA

1. Is This It (2:34)
  2. The Modern Age (3:32)
  3. Soma (2:37)
  4. Barely Legal (3:58)
  5. Someday (3:07)
  6. Alone, Together (3:12)
  7. Last Nite (3:17)
  8. Hard to Explain (3:47)
  9. New York City Cops (3:36)
  10. When It Started * (2:57)
  11. Trying Your Luck (3:27)
  12. Take It Or Leave It (3:16)
avatar van gukker
Mijn eerste kennismaking met de Strokes, en ik ben verslaafd! Heb het album nu al drie keer gedraaid. Wat een geweldige sound! Vooral de titelsong en new york city cops zijn gewéldig

avatar van KampF
Gisteren weer eens geluisterd en toen dacht ik "geen enkel zwak nummer" "geen enkel vervelend nummer" "na 10 jaar nog steeds geweldig!"

Heb nog een gaaf live filmpje, voor de mensen die 'm nog niet hebben gezien:
YouTube - The Strokes - "Take It Or Leave It" (4/1/11 - Madison Square Garden - MSG, NYC)

Kan iemand mij uitleggen waarom hier zo'n ontzettende hype voor is ontstaan? Ik vind het een aardig plaatje, maar ik weet niet wat het is, maar voor mij mist gewoon die magie wat een goed album van een klassieker onderscheid. Tja, blijven luisteren, ik probeer het zo ongeveer elke 2 weken/elke maand, nu ongeveer 10 x beluisterd, maar het klinkt gewoon nog steeds zo standaard.

avatar van I-do-not-exist
Om te beginnen hebben ze in ieder geval de fundering gelegd voor een aantal bands/platen uit jouw top 10.

Ik weet het, daarom vind ik het ook zo raar dat het kwartje niet bepaald wilt vallen. Overigens vind ik wel dat er inderdaad een link zit tussen bijvoorbeeld The Strokes en Franz Ferdinand en Arctic Monkeys, maar zo'n grote gelijkenis vind ik het niet. Zo zou ik zeggen dat Pulp een veel grotere invloed is op Franz Ferdinand dan The Strokes, tenminste, het klinkt veel meer naar elkaar.

avatar van JVT
JVT
Seppens schreef:

bij mij duurde het zeker 15 luisterbeurten, geen idee waarom maar toen was ik er ineens helemaal weg van. Vond het tot dan zeker niet slecht maar ook niet zo bijzonder. Nu luister ik dit album nog steeds zeer regelmatig, topper!!!

avatar van hallo!
Ik denk dat velen last hebben met dit album omdat het gezien wordt asl een soort moderne klassieker. Ik luitserde hier eerst met grote verwachting naar en toen viel het tegen. Als ik er dan nog eens naar luisterde, met lagere verwachtingen, viel het plots mee. Nu zie ik het als een erg tof album waarop elk nummer gewoon raak is. Op die manier doet het album het veel beter bij mij.

avatar van arcade monkeys
Het is een album dat bij mij erg gegroeid is, in het begin vond ik het wel goed maar niet bijzonder, last nite en someday vond ik heel goed, de rest niet zo bijzonder. En dan opeens was de magie er, en het staat nog steeds in mijn top 10 op een zeer hoge plek.

Ik vraag mij soms af, welk nummer is nu het slechtste van dit album. Telkens kom ik tot de conclusie dat het dwaas is om je dit af te vragen, elk nummer is van hetzelfde fantastische niveau.

avatar van IllumSphere
Het klinkt allemaal aardig, maar het probleem is dat ik het nog niet als klassieker zie op dit moment. Misschien komt dit door het feit dat dit mijn eerste luisterbeurt is. Favoriete nummers zijn Is This It , Hard to Explain en Trying Your Luck.

avatar van Snoeperd
Dat komt wel. Waarschijnlijk zijn je favoriete nummers over een tijdje: Someday, The Modern Age en Take It Or Leave It en daarna vind je ieder nummer even briljant.

Als je blijft doorluisteren kan ik je met veel zekerheid zeggen dat zich een geweldige plaat onthult. Op gegeven moment is dit echt verslavend. Je merkt het wel

avatar van arcade monkeys
Snoeperd schreef:

In een bepaalde periode luisterde ik er wel een goeie 30 keer per week naar, zonder overdrijven

avatar van aerogp1
De laatste 2 weken heb ik dit intensief beluisterd, eigenlijk vol verwachting omdat ik Angles (2011) helemaal niet verkeerd vond. Maar, het valt me tegen! Het klinkt dof, en niet op een goede manier. Daarnaast: in 2001 was dit vast vernieuwend, maar anno nu hoor ik helemaal niets speciaals! Ik hoor een verzameling goede, catchy nummers die wel onder je huid kruipen. Maar verder kom ik echt niet.

Ik hoef er ook niet lang over te denken: 3,5*

arcade monkeys schreef:

Dat is wel bijzonder veel, dat heb ik bij nog geen enkel album gehad denk ik...

kanjedateten
De saaie en verveelde stem van Casablancas die goed aansluit op de gitaarlijntjes. Dit album klinkt wat ouderwets en dat is iets positiefs, Een soort blikkig geluid en met een scherp randje. Jammer dat de albums daarna hier totaal niet op lijken.

avatar van Sandow
kanjedateten schreef:
Jammer dat de albums daarna hier totaal niet op lijken.

Ach kom, Room on Fire is gewoon Is This It 2.0, ze trekken de lijn van dit debuut helemaal door. Pas vanaf FIOE verbreden ze het wat, iets wat ze van mij zelfs helemaal niet hadden moeten doen.

kanjedateten
Nou nee, daar ben ik het mee oneens, ik hoor in Room on Fire toch wat anders. Room on Fire is minder scherp. Al kan ik niet uitleggen waarom ik dat vind.

avatar van Reint
kanjedateten schreef:

Ben ik met je eens. Room On Fire is wel degelijk een andere plaat dan This Is It. Is This It klinkt in mijn oren wat 'kleiner', compacter. Als je naar een nummer als Under Control luistert moet je het toch wel met me eens zijn dat dat nummer veels te vol klinkt om op This It It te hebben gestaan. Ook is een nummer als Reptilia veel agressiever/rockender dan wat er op Is This It te vinden was, er is echt geen sprake van een simpele herhalingsoefening.

avatar van Snoeperd
kanjedateten schreef:

Mee eens, dit is veel scherper en rauwer dan het tweede album (en beter).

avatar van Ronald5150
Ik heb de hype om The Strokes en het album "Is This It" nooit echt begrepen. Het zal wel een kwestie van smaak zijn, maar dit doet me eigenlijk vrij weinig. Ik zal het zeker niet slecht noemen, maar ik word er totaal niet door ondersteboven geslagen. Eigenlijk kan ik daar maar een oorzaak voor aanwijzen en dat is de zanger. Ik heb zelden zo'n vlakke stem zonder variatie gehoord. Het enige wat ik hoor is een soort monotone, hoe zal ik het zeggen, toon dus. En dat verpest mijn luisterervaring behoorlijk en het gaat me zelfs irriteren. Muzikaal is het af en toe best catchy en energiek, maar de zang heeft voor mij een te grote negatieve impact op het geheel. Jammer maar helaas.

avatar van SilSugarSexMagik
Ronald5150 schreef:

Ja, ik merk hetzelfde maar volgens velen hier moet je het vaak luisteren en dan gaan er poorten open. Ik wacht dus nog met stemmen en zal het nog een aantal keer luisteren.

avatar van IllumSphere
Ik deelde voor lang dezelfde mening (maar dan wel niet dezelfde beoordeling) van Ronald5150, maar nu ik deze plaat na maanden opnieuw hoor moet ik concluderen dat dit wel een heerlijke plaat is. Ik hou heel erg van dergelijke rauwe muziek, maar het is maar sinds vandaag dat ik ook de rauwheid van deze plaat weet te waarderen. Waar ik vroeger vond dat het allemaal hetzelfde klonk, hoor ik nu binnen die consistentie toch een kleine diversiteit van geluiden. Tekstueel zit het ook dik in orde, maar dat had ik al snel door bij mijn eerste luisterbeurt enkele jaren terug. Julian Casablancas weet hoe hij zinnen moet 'bakken'.

avatar van (Blacksad)
Enorme groeiplaat voor mij deze, in het begin vond ik er echt weinig tot niets aan... Maar nu ik hem meer en meer hoor begin ik er echt verslaafd aan te worden. Elke song wordt met de luisterbeurt beter en ook de stem van Julian ligt keer op keer beter in het gehoor.
Ik hang nu op een 4,5* maar die 5* kan er misschien wel komen!

avatar van viking1
Dit album deze week intensief beluisterd.
En tja wat moet je er van zeggen lekkere korte goed int gehoor liggende liedjes.
Niets nieuws(hoeft ook niet)
Had er misschien iets meer van verwacht,klinkt allemaal wat gewoontjes wat helemaal niet erg is!
De nummers blijven wel hangen lekkere vrolijke brit pop(gitaar pop)achtige muziek.
Hoor dan toch liever bands als oasis of the kooks(beetje verglijkbaar)
T'wordt nergens slecht maar 't overtuigd mij ook niet geheel.
Al met al 'n lekker zommers plaatje.
Zal hem niet met grote regelmaat draaien maar af en toe leuk.
Dan toch maar oasis.
Dit 'n leuk bandje maar niets blijvend althans voor mij.

avatar van (Blacksad)
Uiteindelijk toch verhoogd naar die 5*
En helemaal verdiend, wat een wereldplaat! Bij elke luisterbeurt wordt ie nog dat tikkeltje beter en ontplooien álle nummers zich tot geniale kunstwerken.

avatar van wilbur
Grappig,

bij mij werkte het precies andersom, ik vond de plaat de eerste paar keer lekker klinken, maar naarmate ik het vaker hoorde begonnen de nummers mij steeds meer tegen te staan.

avatar van oceanvolta
wilbur schreef:
Grappig,

Dat vind ik helemaal niet grappig!

Killers-KO zonet gestart! Killers-KO

avatar van stoepkrijt
Screenager schreef:
Killers-KO zonet gestart! Killers-KO
Is dit een grap?

The Strokes-KO zonet gestart! Strokes-KO
Haha, oei, neen, een grove fout. Mes excuses!

avatar van Screenager
De tweede ronde van de Strokes-KO is begonnen! Allen daarheen!