The Strokes - Is This It (2001)

Label: RCA

1. Is This It (2:34)
  2. The Modern Age (3:32)
  3. Soma (2:37)
  4. Barely Legal (3:58)
  5. Someday (3:07)
  6. Alone, Together (3:12)
  7. Last Nite (3:17)
  8. Hard to Explain (3:47)
  9. New York City Cops (3:36)
  10. When It Started * (2:57)
  11. Trying Your Luck (3:27)
  12. Take It Or Leave It (3:16)
avatar van niels94
Daar is altijd een verschil tussen Nederlanders en Belgen

avatar van AOVV
Ik zie dat we dit album allebei uitstekend vinden. Even goeie vrienden dus.

De Klever schreef:
Nou goed, het ging me eigenlijk meer om de reden dat Sven Bersee een 2,5 gaf.

Wat is volgens jou dan de reden dat ik een 2,5 geef? Een 2,5 zie ik overigens als een onvoldoende.

Dat was juist de vraag.

Sven Bersee
Ah, op die manier. Vraag je dat aan iedereen die dit album niet goed vindt?

Maar goed, ik vind het een vrij eentonig plaatje. De zang is behoorlijk irritant en ik hoor simpelweg niets speciaals. Een paar redelijk pakkende nummertjes, de rest raakt mij niet.

De Klever
Hij staat niet voor niks in mijn top10 hè, dus je zal wel begrijpen dat ik het niet met je eens ben. Maar wanneer de stem en stijl je niks doet, ja, dan houdt het op. Maar vind je de kwaliteit van de muziek dan laag van de muziek of is het je genre gewoon niet? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Sven Bersee
Ik denk dat deze band dit album heeft willen maken zoals het klinkt, dus het is puur een kwestie van smaak. Het dunne geluid op Is This It vind ik niet fijn. Tegelijk bestaat er genoeg muziek die dun klinkt die ik wel goed vind. En binnen dit genre ken ik ook band die ik goed vind. Het zijn voor mij de melodieën die me niet raken, in combinatie dus met een lelijk stemgeluid dat op elk nummer hetzelfde klinkt.

avatar van Arrie
Ik vind veel van de liedjes op zich ook gewoon matig.

Edit: ik zie dat Sven het ook over de melodieën heeft.

De Klever
Liedjes matig, lelijk stemgeluid. Ik ben bang dat onze meningen zover uit elkaar liggen, dat het een beetje zinloos lijkt daar verder over in discussie te gaan.

avatar van lovegun
Oeeh mooie cover
Heb dit album nooit helemaal beluisterd, heb alleen de singles gehoord.
Moet hier maar is aan beginnen nu ze een nieuwe plaat uitbrengen

avatar van lovegun
Meh ik geef het op, ik hoor het geniale niet, misschien als het normaal geproduceerd werd...

Maar het is allemaal zeker niet slecht, Someday, Last Night en Hard To Explain zijn stuk voor
stuk heerlijke nummers, maar meer bewondering van mijn kant komt er niet.
Misschien schaf ik hem nog is aan en probeer ik het nog een keer, maar voor nu gewoon een ruim voldoende.

avatar van Gründafjørdøhur
Als je het nou echt niks vindt The Strokes, troost je dan maar met het feit dat ze de weg hebben vrijgemaakt voor bands die jullie wel zeer waarderen. (bij Sven & Arrie zie ik bijvoorbeeld Arctic Monkeys)

avatar van Weirdo Wizzy
Moest er even aan wennen, maar ik draai hem echt ontzettend vaak de laatste tijd. Alle nummers zijn zo lekker catchy. Echt eigen karakteristieke sound ook. Krijgt gewoon 4,5 van me. Moderne rock&roll van de bovenste plank dit.

avatar van Co Jackso
Het is al vele keren gezegd, maar wat een sterk debuut is dit van The Strokes. Tot en met Hard to Explain is het album vrijwel perfect. Al moet gezegd worden dat echte uitschieters ontbreken. The Modern Age is wat mij betreft het hoogtepunt van dit album. Qua opbouw is dit nummer te vergelijken met Soma en Hard to Explain, maar The Modern Age is het nummer dat mij het meest heeft overtuigd. Is This It is goed als opener, en Someday en Last Nite zijn de aanstekelijke nummers die een groot publiek zullen aanspreken.

Take It or Leave It, When It Started, Trying Your Luck en Alone, Together vallen iets tegen, maar matig zijn deze nummers zeker niet. Het valt op dat een aantal nummers op dit album abrupt stoppen, terwijl dat bij Take It or Leave It niet het geval. Gek genoeg beschouw ik dat bij dit nummer als een minpunt, omdat het tegen het einde aan een beetje eentonig wordt.

FightForMore
Een vermakelijk album met niet echte hoogtepunten, maar ook geen slechte nummers.

avatar van Sandow
Een aanrader voor fans van The Strokes: Balkans - Balkans (2011)
Zo had Angles ook mogen klinken...

JVT
Ik kende eigenlijk alleen Angles, daar vond ik niet zo heel erg veel aan, dacht dan ook dat the Strokes niet echt iet voor mij was. Deze plaat toch maar eens beluisterd omdat velen zeiden dat deze heel wat beter was.
Vond ook deze na een eerste luisterbeurt vrij saai en eentonig, maar stillaan begint ie me toch te pakken Hier ga ik nog van genieten denk ik! stem volgt later

avatar van Obscure Thing
Sandow schreef:
Een aanrader voor fans van The Strokes: Balkans - Balkans (2011)
Zo had Angles ook mogen klinken...

mwoah net beluisterd en niet echt vergelijkbaar.

Het stemgeluid lijkt totaal niet op elkaar, en dat was juist het charmante van deze plaat. Het nonchalante geluid in combinatie met die stem.

Obscure Thing schreef:

mwoah net beluisterd en niet echt vergelijkbaar.

Ja, het stemgeluid is inderdaad ook zowat het enige wat niet aan The Strokes doet denken, voor de rest lijkt het er toch erg hard op (denk ik dan). Het is natuurlijk ook weer niet schaamteloos gekopieerd en uiteraard overklast 'Is This It' het debuut van Balkans, maar ik vind het toch tamelijk vergelijkbaar en denk dat als Julian op Balkans gezongen had, amper iemand gemerkt dat het andere muzikanten waren. Heb je trouwens wel heel de plaat beluisterd, want ik zie dat je toch al een 3* hebt gegeven?

Mijn punt is dat The Strokes op Angles dikwijls niet meer klinken als The Strokes die ze waren en waar de mensen zo van hielden. Instrumentaal lijkt Balkans meer op de vroegere Strokes dan dat Angles er op lijkt en daarom dacht ik dat het misschien de moeite waard was om eens naar Balkans te luisteren als je op zoek bent naar een recente variant op dat oude Strokesgeluid. Ik vind Balkans ook gewoon een erg leuke plaat natuurlijk.

avatar van Snoeperd
Ik vind het best dat de Strokes zich door ontwikkelen, de Arctic Monkeys klinken ook in geen enkel opzicht meer als het debuut.

avatar van Sandow
Ik vind het persoonlijk ook positief dat ze zich verder ontwikkelen, Angles is een heel erg leuk album geworden, al liegt het stemgemiddelde er helaas niet om en hebben ze blijkbaar bij veel mensen afgedaan...

Humbug vond ik ook vrij geslaagd, Suck It and See vind ik eigenlijk gewoon saai.

avatar van Timo-otje
5 keer beluisterd inmiddels maar echt onder de indruk ben ik niet. Alle nummers lijken op elkaar(wat ik ook heb bij de laatste Arctic Monkeys) , en er is geen 1 nummers wat echt top is naar mijn mening. Het zijn lekkere nummers ja , maar echt veel hangen blijft er niet en ik heb ook niet echt de behoefte om dit album opnieuw te gaan beluisteren.Leuk maar meer niet , 3*.

avatar van Snoeperd
Ik zeg doorluisteren. Eerst vond ik het ook maar een zo zo-rockplaatje maar hoe vaker je luister hoe genialer het wordt.

Snoeperd schreef:

Goed dat ik je raadt heb opgevolgd! Ik vond het eerst ook maar gewoontjes, maar sinds gisteren ben ik weer gaan luisteren en vind het nu echt een verslavend album! heerlijk gewoon! 5*

avatar van blonde redhead
Je vind het album 1 dag leuk en geeft gelijk 5 sterren. Zoiets kan natuulijk nog wel eens gaan tegevenavallen. OF vervelen noemt men dat.

blonde redhead schreef:

nee, ik vond deze eerst 3.5, ken het album al lange tijd

Lukk0
Is This It van The Strokes blijft voor mij altijd een beetje een aparte ervaring. Ik blijf hem maar draaien, maar blijf ook steeds met een vreemd onvoldaan gevoel zitten. Bij beluistering is het zo ontzettend catchy, duidelijk de voorloper van nog makkelijker in het gehoor liggende bandjes als Franz Ferdinand en Arctic Monkeys. De stem van Julian Casablancas, leuke gitaarlijntjes en abrupt afbrekende nummers zorgen ook nog voor een lekker scherp randje, waar ik altijd gecharmeerd van ben. Maar als ik hem dan weer afzet en wegloop, ben ik een aantal songs alweer vergeten.

Dit kan natuurlijk zitten in het feit dat het hele album op exact dezelfde wijze opgebouwd is, één enkel riffje, ritme eronder en die zeurende (in positieve zin) zang en we zijn alweer een nummer verder. Veel variatie zit er op het eerste gehoor niet in en zeker de eerste paar beluisteringen wilde deze plaat zich nog niet openen. Nu zou ik dat dan toch de nuances moeten gaan horen, maar Soma, Barely Legal en New York City Cops zijn het voor mij gewoon niet. Soma onderscheidt zich te weinig van de andere nummers en doet een beetje zeurderig aan (ditmaal in negatieve zin), Barely Legal is te lang en die solo doet het nummer geen goed en New York City Cops heeft erg vervelend eerste coupletten.

Wel ben ik erg onder de indruk van Casablancas' vaardigheden als tekstschrijver. De nummers vertellen stuk voor stuk een verhaal, en op die verveelde manier gebracht is het des te indrukwekkender hoe hij die brengt. Een vaardigheid die hij overigens deelt met Alex Turner, hoewel die bewust minder coherentie in zijn teksten aanbrengt.

Zoals zo vaak bij die korte puntige nummers is het als het raak is gelijk goed raak. Dat is al te horen vanaf The Stooges en eigenlijk was het Wire dat op Pink Flag pas echt liet zien hoe weinig er eigenlijk nodig is in dit genre een goed nummer te maken. Niet moeilijk doen, als het klaar is, is het klaar. Eigenlijk stappen The Strokes alleen op Barely Legal in die val, daar rekken ze te lang en gaat het nummer vervelen. Maar neem Trying Your Luck bijvoorbeeld, net geen drieënhalve minuut, een volledig uitgewerkt idee met sterke gitaarlijn en een schitterende tekst, zo makkelijk is het.

En dan blijf ik achter met dat dubbele gevoel waar ik al over begon. De tweedeling tussen de songs die precies raak zijn, en aan de andere kant de nummers die net mis zijn. En dat is het nadeel van dit stijltje, net mis is er gewoon niks meer aan. Dan blijft het niet meer hangen, dan wringt het niet meer en neemt mijn aandacht af. Nog maar een paar keertjes draaien dan?

Lukk0 schreef:
... Nog maar een paar keertjes draaien dan?

Ja, doe dat maar en net zolang tot je alle nummers vrijwel vanbuiten kent. Toen ik deze cd net leerde kennen, kon ik de nummers na de hele cd beluisterd te hebben ook amper nog uit elkaar houden. Daarna begon ik de singles zowat te kennen en nu, na een jaar of drie echt veel naar deze cd geluisterd te hebben, zijn het net de nummers die ze niet als single uitgebracht hebben die steeds meer uitgroeien tot favorieten. Echt elk nummer op dit album had imo perfect als single kunnen fungeren.

Sandow schreef:

Idd!! Bij mij duurde het ook écht lang voor ik dit album écht ging waarderen!