Radiohead - A Moon Shaped Pool (2016)

Rock / Pop
Label: XL

1. Burn the Witch (3:40)
  2. Daydreaming (6:24)
  3. Decks Dark (4:41)
  4. Desert Island Disk (3:44)
  5. Ful Stop (6:07)
  6. Glass Eyes (2:52)
  7. Identikit (4:26)
  8. The Numbers (5:45)
  9. Present Tense (5:06)
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief (5:03)
  11. True Love Waits (4:43)
  12. Ill Wind * (4:16)
  13. Spectre * (3:19)
avatar van waxs
Finidi schreef:
Hoe werkt dat precies, alle albums behalve httt goed vinden en OK Computer een 0,5 geven?

Was mij ook al opgevallen, vandaar ook mijn reactie "Is er ook zoiets als het is Radiohead dus het is kut syndroom?". Maar ik begrijp nu dat deze misplaatst was, waarvoor mijn excuses.

avatar van Denniz78
bloempje24 schreef:
"Maar ik ben er net zo van overtuigd dat er mensen zijn die alles van Radiohead automatisch goed vinden omdat het Radiohead is, dat mag toch"?

Dat mag zeker. Maar noem man en paard en projecteer het niet op een grote groep om vervolgens af te wachten wie zich aangesproken voelt.

ik ventileer slechts een mening gebaseerd op een gevoel wat ik krijg van de reacties op dit album. Kan mijhet schelen wie zich aangesproken voelt. Ik zal in ieder geval niets kritisch meer plaatsen

avatar van lowieke
Man man man kunnen we weer inhoudelijk reageren... Waarom altijd dat 'heen en weer' met zulke releases. De een vind het goed de ander vind het kut, geef aub je mening over de muziek en niet je mening over andermans mening (waar gaat dit überhaupt over). Het is toch 1000 maal interessanter om de muziek te bespreken?

avatar van meneer
lowieke schreef:

Hear hear ! Ik had mij toch best wel verheugd op de inhoudelijke reacties hier maar het is meer een soort kleuterklas met 'welles/nietes'. Jammer, ik haak af !

avatar van Finidi
lowieke schreef:

Grappig, dit is dus exact waar het voor mijn gevoel aan ontbreekt. Dat perfectionistisch uitgedachte mis ik tot nog toe en bombardeerde, naar mijn idee, voorgaande albums tot parels.

Dat kan er misschien aan liggen dat ik het vooral over de nummers op zich had, waar elke noot precies op de goede plaats moet staan, en niet over het album als geheel, waarbij elk nummer deel is van een groter geheel ofzo. Daarvoor is het voor mij nog wat te vroeg, om alle thema's op te pikken en dergelijke.

avatar van MDekens
Ik heb de plaat nu zo'n 6a7 keer van begin tot eind aandachtig zitten luisteren met een goede koptelefoon en kan dus wel een redelijk oordeel vellen. De houdbaarheidsdatum op lange termijn is natuurlijk moeilijk in te schatten en is giswerk. Toch hoor ik genoeg om wel te zeggen dat het genoeg biedt om op zijn minst de 20 plays te halen.

Ik hink eigenlijk een beetje op twee gedachten . Aan de ene kant houd ik wel van het wat ruigere werk en wat agressie in zijn stem; het album is namelijk vrij tam. Aan de andere kant kan het album me nog niet los laten. Ik vind het momenteel zonde om andere muziek te luisteren. Ja ik zit ook in de hype-train en ik denk dat ik daar komende dagen niet uit stap.

Favorieten zijn vooralsnog Daydreaming en Identikit. Ik spreek mezelf hier eigenlijk tegen want tempo zit totaal niet in het eerste nummer. Misschien is dat juist wel waarom Radiohead zich zo uniek maakt.

avatar van Snoeperd
Het is altijd maar even wachten of de enthousiaste reacties terecht zijn. Heb de eerste luisterbeurt erop zitten en ik zeg: Ja, het is terecht. Klinkt tot nu toe geweldig. Ik hoor een hele volwassen, kalme plaat van Radiohead. Ben benieuwd hoe dit gevoel zich gaat ontwikkelen na meerdere luisterbeurten. Maar zo'n folky nummer als Present Tense word ik gewoon ongelooflijk blij van.

avatar van Koston
Wat een briljante zet om het LCO een grote stempel te laten drukken op de muziek van Radiohead. Klopt als een bus

Koston schreef:

LCO?

UnknownPleasure
London Contemporary Orchestra

UnknownPleasure schreef:
London Contemporary Orchestra

Aha, in dat geval sluit ik me daarbij aan. Goed voor de details in de muziek.

avatar van chevy93
MDekens schreef:
Ik heb de plaat nu zo'n 6a7 keer van begin tot eind aandachtig zitten luisteren
Het album is sinds gisteravond uit en jij hebt het al 6 à 7 keer "aandachtig geluisterd"? Niet oordelend bedoelt, maar vindt het gewoon interessant dat iemand zo'n grote fan is dat hij of zij gelijk een halve dag 'vrij neemt' zodra het album uit/gelekt is.

chevy93 schreef:

Gewoon een nachtje niet slapen en je haalt het makkelijk

avatar van chevy93
Verander het woordje dag in nacht en mijn bericht blijft overeind. Wellicht groeit mijn verbazing dan zelfs. Een (halve) nacht opblijven om een album een paar keer te beluisteren.

Overigens, als ik nu begin met fietsen ben ik ergens in de loop van morgen de Franse grens gepasseerd. Mijn verbazing was niet zozeer theoretisch (is het fysiek mogelijk?), eerder praktisch (zou iemand het ook daadwerkelijk doen?).

avatar van Finidi
Ik heb er onderhand 5 keer op zitten. Daarvan waren er vier tijdens het reizen met de bus naar de stad, fietsen naar de uni, wachten tot college start en weer terug en één keer thuis terwijl ik een artikel zat te lezen. Zo heel moeilijk is het dus niet, voor mij althans, en ik ben ook compleet niet out of my way gegaan om het album te luisteren.

avatar van thetinderstick
Interessant, je zou de hoge scores kunnen verklaren door fanatieke fans die als eerste luisteren en reageren, maar echte fans zijn vaak ook de grootste critici ('favoriete album X was 10x beter'). Dat de fans deze plaat hoog aanslaan zegt toch wel wat. Maar straks gaan er mensen luisteren die nooit wat met Radiohead hebben gehad, en dan zul je zien dat de score flink omlaag zal gaan.

chevy93 schreef:

Ah ok, ik dacht inderdaad dat je je verbaasde over de fysieke beperking;). Ik snap de behoefte wel om een aantal luisterbeurten op de teller te willen zetten alleen maar om snel 'het kwartje te willen laten vallen' (voor zover dit te forceren is natuurlijk). Albums van Radiohead openbaren zich vaak pas na een aantal luisterbeurten. Ik kan me herinneren dat ik In Rainbows de eerste keer 'wel aardig' vond. Dat is gelukkig helemaal goed gekomen.

avatar van -SprayIt-
Ik gok dat dit album rond de score van In Rainbows zal uitkomen op langere termijn.

avatar van SébastienY
Ik meen me te herinneren dat Koi No Yokan van Deftones (nog zo'n band met een gigantisch trouwe aanhang) ook héél hoog startte en daarna praktische even snel is gezakt. Afwachten dus. Al vind ik deze Radiohead in beginsel een goede tot zeer goede plaat, voor zover je dat al kan zeggen na nog geen 24 uur en twee volledige luisterbeurten.

Daydreaming linkte ik meteen aan het nummer Kid A eigenlijk. Beetje zelfde setting en sfeer plus ook het tweede nummer op het album.

-SprayIt- schreef:

Eerder Kid A denk ik eigenlijk

avatar van MDekens
chevy93 schreef:

Ik werk op het kantoor, het is maandag en dan ligt de productiviteit niet heel erg hoog hoor. Voelt bijna alsof ik mij moet verantwoorden. Ik bof dat ik de hele dag door muziek kan draaien op het werk.

avatar van JVT
JVT
chevy93 schreef:

Ik ook al een keer of 8 a 9 , Gisteren avond al 2 keer, op het werk nog een keer, in de auto al een paar keer, en vandaag al een paar keer. En nog een keer tijdens het hardlopen vandaag.
Niet zo gek dus.

avatar van rien
TLW vind ik echt prachtig. Was niet zo'n groot fan van de live versie maar daar deze is zo goed.

avatar van coldwarkids
Jammer hoor!

avatar van Fluvver
SébastienY schreef:

Koi No Yokan is redelijk stabiel gebleven en staat op 3,91.

Inmiddels 2 keer beluisterd en het klinkt een stuk beter en minder vlak dan The King of Limbs. Daydreaming en The Numbers zijn op het eerste gehoor favoriet. Verder hoor ik hier nog niet direct het geclaimde meesterwerk in, maar dat is ook iets wat tijd moet uitwijzen. Ik begin met een voorzichtige 4*

avatar van SébastienY
Fluvver schreef:

Koi No Yokan is redelijk stabiel gebleven en staat op 3,91.

Maar komen wel van iets van 4,30 dacht ik.

avatar van reptile71
Diverse indie shops verkochten een limited opaque witte vinyl issue, kwam ik vandaag achter. Inmiddels geloof ik overal wel uitverkocht. Dus er is weer een collector's item gecreëerd. Heb er eentje kunnen bestellen, maar op die site staat dat pre-orders gecancelled kunnen worden om diverse redenen, dus ik ben niet zeker of ik hem ook ga krijgen.

edit: zou ook in enkele NL shops nog verkrijgbaar zijn... en is nog niet overal uitverkocht geloof ik.

avatar van RadioMad
Meara schreef:
Veel mensen speculeren dat dit het laatste album van Radiohead zal zijn.

Pas als ze 'Lift' en 'Big Boots' uitgebracht hebben mogen ze van mij met pensioen. Eerder niet.

avatar van Banjo
Heb ik net een vermogen aan muziek gehaald bij m'n platenzaak..
En nu moet ik er weer heen voor deze Radiohead dankzij jullie hoge score's...
bedankt