David Bowie - Tonight (1984)

Rock / Pop
Label: EMI

1. Loving the Alien (7:10)
  2. Don't Look Down (4:10)
  3. God Only Knows (3:07)
  4. Tonight (3:45)

met Tina Turner

5. Neighborhood Threat (3:13)

6. Blue Jean (3:12)
  7. Tumble and Twirl (4:59)

met Iggy Pop

8. I Keep Forgetting (2:36)
  9. Dancing with the Big Boys (3:34)

met Iggy Pop

10. This Is Not America * (3:51)
  11. As the World Falls Down * (4:52)
  12. Absolute Beginners * (8:01)
Met name gekocht voor het geniale "This is not America"...... De rest van het album is ok, Tonight ook natuurlijk

avatar van FisherKing
Ongelooflijk dat Tina Trucker de hele LP voor mij verpest. Toch nog een 3*

beaster1256
nog een zwakke van de man die ons zo ' n mooie muziek bracht en nu nog steeds, vooral wat hij nu de laatste 10 jaar gedaan heeft

avatar van c-moon
Pierre schreef:

Pierre, dan heb je wellicht NU pas de CD gekocht met "This Is Not America" als bonus? Want dat stond er toen niet op.

BLUE JEAN, LOVING THE ALIEN kunnen er nog net door..

voor de rest: echt een ronduit slecht album.... de pijnlijke poging om het hitsucces van LET'S DANCE kost wat kost te willen overdoen...

Het doet me als Bowie fan pijn aan het hart zo'n ondermaats album te moeten aanhoren, én het een 1 te geven!

avatar van Erwin.c
Echt te erg voor woorden wat ie hier flikt.
Hoe kan zo'n talent dit in elkaar flansen.

Let's Dance kon er nog net mee door, maar Tonight is werkelijk ondermaats. Onbegrijpelijk als je weet welke grootse dingen Bowie in de 70's voortbracht.

Marcel²
Wat een waardeloos album als je die luistert dan vind ik de albums Let's Dance en Never Let Me Down nog veel beter wel jaren 80 style maar wat geeft het
Het album Tonight is is helemaal niks op Blue Jean na

avatar van Janz
Marcel Jongeneel schreef:
Het album Tonight is is helemaal niks op Blue Jean na

Ik vind Loving the Alien ook zeer de moeite waard. De rest is inderdaad middelmatig tot onvoldoende. De bonustracks maken veel goed.

Janz schreef:
De bonustracks maken veel goed.

Staan er bij mij niet op

Marcel²
Ook dit album nog een paar keer geluisterd, Don't Look Down is een nummer met wat reggae muziek, niet echt goed. Het nummer Tonight hoor ik toch liever live en niet zoals op het album. Dan kom ik toch tot de conclusie dat voor mij de enigste plaat op dit slechte album Blue Jean is. De 3 pop albums van Bowie zijn niet echt geweldig en deze is zeker de slechtste. Het is jammer 1*

Marcel Jongeneel schreef:

Hij kon toch nog slechter, met Never Let Me Down, dat ik geheel onbeluisterbare shit vind (en ik mag mezelf een echte Bowiefan noemen, als ik zijn volledig oeuvre bezit, inclusief dvd's, toch ?).

Maar je hebt wel gelijk, dit is Bowie in zijn allerslechtste periode.

2 sterren, met pijn in mijn Bowiefan-hart !

avatar van titan57nl
Toch draai ik deze juist vaak, vooral de eerste 3 nummers.....heerlijk desorienterend plaatje op dat stuk dan.

Sheplays
Ik kan dit geen slecht album vinden. Vooral Bowie's cover van God Only Knows van The Beach Boys is prachtig.

Loving the Alien is een prima song en al die duetten zijn ook niet voor de poes. This is not America, met Pat Metheny, en Absolute Beginners vind ik lekker aanstekelijke nummers.

Voor Blue Jean was er de grappige clip waarin hij naast supergeschminkt ook geheel 'au naturel' was te zien; Bowie als een soort boy next door.

Okay, het niveau van zijn andere albums wordt misschien niet geëvenaard maar dit album heeft toch wel mijn 4**** verdiend.

Sheplays schreef:

Met alle respect, Sheplays, hieruit blijkt alwéér dat alles perceptie is, ik kàn dit album langs geen kanten aanhoren, en het spijt me, maar Loving The Alien vind ik quasi onbeluisterbare muzak die géén kant uitgaat, tja, een mens zijn muzikaal gehoor is blijkbaar echt van mens tot mens héél verschillend.

Maar ik ben blij voor jou dat jij dit tenminste goed vind, ik kom echt niet hoger dan 2. En ik heb dat recht ook vind ik, omdat ik een enorme Bowiefan ben die héél zijn oeuvre in het rek heeft staan en Bowie héél vaak beluister. Er gaat echt geen week voorbij of er staan verschillende Bowie platen te spelen, echt. Mààr deze... ik wil voor jou ( ) nog wel eens moeite doen het te herbeluisteren, geheel alsof het de allereerste keer is dat ik deze plaat beluister, maar ik vrees ervoor.

Sheplays
Ik betwijfel jouw recht noch je goede gehoor niet, EVANSHEWSON, maar zoals je al terecht aangeeft, het is voornamelijk perceptie en invloed door externe factoren waardoor muziek je pakt of niet.

Om 'Loving the Alien' weg te zetten als quasi onbeluisterbare muzak lijkt mij echter wel een tikkeltje te kort door de bocht.

Zoals waarschijnlijk bekend is Bowie geen aanhanger van georganiseerde religie. De tekst van 'Loving the Alien' vormt dan ook een aanklacht tegen de eewigdurende oorlogen die uit naam van het 'geloof' worden gevoerd. Het nummer heeft dus niets met buitenaardse wezens te maken.

Bijvoorbeeld in het couplet

Torture comes and torture goes
Knights who'd give you anything
They bear the cross of coeur de leon
Salvation for the mirror blind oh ho

heeft hij het lef om de orde van het 'Cross de coeur de Leon" ( Richard the Lion Heart) te bekritiseren. Ik neem aan dat men in Engeland toch wel met gefronsde wenkbrauwen naar deze zinsnede heeft geluisterd . Het is misschien aan Bowie's credibility te danken dat de song toch een single werd én een hit maar muzak is het beslist niet.

Onbekend maakt misschien dan toch onbemind, EVANSHEWSON!

EVANSHEWSON
Mijn beste Sheplays, tja, ik kan jouw standpunt best zien en respecteren, dat weet je wel, en ik ga dit album weldra intens herbeluisteren. Deze discussie vereist dat nu van me vind ik wel.
Het nummer Loving The Alien zal tekstueel dus wel helemaal snor zitten, getuige de moeite die je je getroost om daar één en ander van uiteen te zetten... maar mij gaat het voornamelijk om de muziek en de melodie, die tja... die kwakkelt erg hier...

op www.allmusic.com zijn ze anders ook niet al te positief over dit album ;

On the basis of Tonight, it appears that David Bowie didn't have a clear idea of how to follow the platinum success of Let's Dance. Instead of breaking away from the stylized pop of "Let's Dance" and "China Girl," Bowie delivers another record in the same style. Apart from the single "Blue Jean," none of the material equals the songs on Let's Dance, but that doesn't stop Tonight from becoming another platinum success.
Nevertheless, the record stands as one of the weakest albums Bowie ever recorded.
(unquote)

Tja, ik sta blijkbaar niet geheel alleen in mijn beoordeling, maar ja, ik meen dat, goed voor jou dat je van dit album geniet, ik wil niets liever, maar wou dat ik het ook kon, jawel !

Sheplays
Muziek is toch perceptie beste EVANSHEWSON? Ik lap de mening van anderen, zeker van mij onbekende critici, die moeten beoordelen of iets al dan niet een platina succes wordt, altijd lekker aan mijn laars.

Voor mij hoef je het hele album niet te luisteren en te herwaarderen, maar ik hoop dat je je opmerking over muzak herziet. Muzak is een term die ik hier niet van toepassing vind.

Sheplays schreef:

Tja, hoe een grote Bowie fan ik ook ben, hij heeft ook recht op zijn moment van zwakte en zijn "muzakmoment"... (hihi)

Mààr een Bowie album herbeluisteren is nooit een straf, tenzij het Never Let Me Down betreft, want, dàt is pas echt geheel bagger, I am very sorry, mocht je daar anders over denken, nou dan is dat maar zo, no hard feelings hoor !

Voor mij voorlopig einde discussie, we hebben nu eenmaal over dit album hier toch een geheel ander idee, wat op zich zeker niet slecht is.

Sheplays
Voorlopig dan toch, EVANSHEWSON, want als er geen discussie meer is dan ben je uitgepraat, tenzij je alleen je eigen stem wilt horen.

Sheplays schreef:

Zeker niet, maar wil hem nu eerst flink herbeluisteren en dan zien we wel verder zoals gezegd.

Sheplays
In afwachting van EVANSHEWSON's oordeel heb ik maar even gezocht naar de versie van "Loving the Alien" zoals Bowie hem eigenlijk het liefst had willen uitgeven. Hij vond de demo versie zelf beter als het uiteindelijke overgeproduceerde resultaat op "Tonight" en heeft tijdens de Reality tour het nummer ontdaan van al zijn overbodige franje.

Op YouTube vond ik deze acoustische versie.

Bij elke Bowie fan of muziekliefhebber in het algemeen moet dit toch minstens een koude rilling of brokje in de keel opleveren.

Je weet het echter nooit. Ik ben benieuwd of meer users dit muzak vinden.

avatar van George
Bowie en Muzak ...........????????????
Nee , ik ga voor Sheplays
en....wat een prachtige , ontroerende versie op you tube

Harald
Sheplays schreef:

Op YouTube vond ik deze acoustische versie.

Je weet het echter nooit. Ik ben benieuwd of meer users dit muzak vinden.

Net deze acoustische versie geluisterd en vind het een prachtige versie. Vraag tussendoor aan Sheplays: staat er een acoustische versie ergens op een gewoone plaat? B.v. maxis single of rarieties of zo.?

Okay...ik vind deze plaat niet zijn beste en als ik deze met Davids masterworks vergelijk ook terecht. maar ook deze wat maatige plaat heeft mooie momente, muzak is het beslist niet. Wordt tijd voor een herbeluistering.

De bonus tracks heb ik alle op gewoone maxis vinyl LP s en heb deze daarom niet bij de beoordeling mee gerekent.. Alles berensterke tracks trouwens.

Zeker geen muzak nee... Het origineel ook niet.

Ik ga me nog wel 's wagen aan de 80's albums van Bowie, maar eerst nog de 70's albums die ik niet ken leren kennen.

avatar van George
herman schreef:
Zeker geen muzak nee... Het origineel ook niet.

Dan staat je nog veel moois aan indrukwekkende Bowie muziek te wachten , beste Herman !

Sheplays

Ik ben blij dat er nog echte muziekliefhebbers zijn.

@harald
Ik heb een rarities CD maar daar staat deze versie jammer genoeg niet op. Ik zal eens gaan speuren!

Harald
Sheplays schreef:

Ik ben blij dat er nog echte muziekliefhebbers zijn.

@harald

@ sheplays
ik ga mijn Bowie verzameling ook even bekijken maar uit mijn hoofd weet ik niet op er ergens een acoustischie versie van deze track staat. We zien het wel.

avatar van devel-hunt
Bowie op de bodem van zijn kunnen, aalglad is de muziek en zijn persoonlijk die altijd boeiend was is in deze tijd er eentje van zakenman en juppie, begon zelfs een hekel aan de beste man en zijn muziek te krijgen.

EVANSHEWSON
groot gelijk, devel-hunt, dit is een echte stinker, Bowie of geen Bowie, en da's nou het verschil tussen een kritsche fan en iemand die van zijn/haar idool alles slikt...

Voor mij hoeft deze plaat ook niet echt, en Never Let Me Down zeker niet, die is nog een stukje droever...

avatar van c-moon
Ik kom ook even terug op "Tonight"...

inderdaad: de versie die Bowie op de Reality-tour bracht van "Loving The Alien" was een wenig fantastisch, en overigens an sich vind ik dat dus wel een goed nummer, het is ook zowat het nummer die de heel zwakke plaat nog een weinig redt ....

Ja, inderdaad
Héél erg leuke clip was dat !!

En zoas ik al meldde, ook Blue Jean is idd. niet onaardig...

Sheplays schreef:

Helemaal akkoord. Maar.. eigenlijk telt dat niet, want deze nummers werden pas later als bonustracks aan het album toegevoegd....

Akkoord @ EvansHewson: , "Never Let me Down" was ook geen echte hoogvlieger en zeker geen memorabel album, maar toch beter dan deze "Tonight"...

(maar slechter als deze "Tonight" heeft David gelukkig nooit meer gepresteerd... Integendeel: we weten allemaal van zijn heropstanding met Tin Machine en later "Outside"...)

Mja.. wat mij betreft, blijft dit album toch zijn absolute dieptepunt...

Nu, het mooie aan muziek is nu net dat wat de ene Kl... vindt, de andere fantastisch kan vinden ... en dat is maar goed ook