Premonition schreef:

Ik hou wel van vasthoudendheid, moet natuurlijk niet teveel omslaan in blind (of doof in dit geval) fanatisme

Ik snap wel dat het misschien zo mag lijken, maar Joanna Newsom is wat mij betreft gewoon dé meest vernieuwende en één van de beste nieuwe artiesten van de laatste tien, vijftien jaar, die in haar muziek op werkelijk alle gebieden welhaast perfectie weet te bereiken; qua teksten, qua instrumentatie, qua arrangementen, qua compositie, etcetere etcetera.

Björk daarentegen (hoewel, nogmaals, de vergelijking met Björk vind ik zelf altijd een beetje krom) heeft een oeuvre met enkele pieken (Vespertine voornamelijk), maar voor de rest kabbelt het allemaal maar een beetje door zonder ergens echt geniaal te worden. Bij Björk is het een beetje muziek maken om 't muziek maken; Joanna's muziek is essentieel, bezit een onvermijdelijke schoonheid die op plaat gezet móest worden - niet omwille van het muziek maken, maar omwille van het feit dat de songs geuit moesten worden.
Althans, zo zie ik het.
Ben het overigens zeer eens met het feit dat het jammer is dat de plaat wordt opgepikt door een MOR-publiek (eens te meer het lage cijfer verklaard), maar anderzijds komen er ook veel mensen met Joanna in aanraking die wel degelijk door haar muziek betoverd worden en er anders misschien nooit naar hadden geluisterd. Een beetje tweezijdig, dus.