China Crisis - Flaunt the Imperfection (1985)

Label: Virgin

1. The Highest High (4:14)
  2. Strength of Character (2:53)
  3. You Did Cut Me (4:18)
  4. Black Man Ray (3:38)
  5. Wall of God (5:34)
  6. Gift of Freedom (4:38)
  7. King in a Catholic Style (4:31)
  8. Bigger the Punch I'm Feeling (4:20)
  9. The World Spins, I'm Part of It (4:14)
  10. Blue Sea (4:45)
  11. Wall of God [Demo] * (5:20)
  12. Black Man Ray [Demo] * (3:37)
  13. Bigger the Punch I'm Feeling [Demo] * (4:00)
  14. Animalistic * (4:34)
  15. Christian [Live] * (5:52)
  16. You Did Cut Me [Edit] * (4:02)
  17. Seven Sports for All [Live] * (3:43)
  18. King in a Catholic Style (Wake Up) [Extended Version] * (7:33)
  19. Animalistic [A Day at the Zoo Mix] * (11:04)
  20. It's Never Too Late * (4:58)
  21. 96.8 * (4:27)
  22. Orange Mutt - Mutt Dance * (3:48)
  23. Gift of Freedom [Janice Long Session 18/03/85] * (3:47)
  24. Strength of Character [Janice Long Session 18/03/85] * (2:43)
  25. Wall of God [Janice Long Session 18/03/85] * (5:02)
  26. King in a Catholic Style (Wake Up) [Janice Long Session 18/03/85] * (4:01)
Fantastisch album!! Zwaar onderschatte band!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Inderdaad, hebben niet de credits gekregen die ze verdienen!

FLAUNT THE IMPERFECTION
Veel te bescheiden, die jongens uit Liverpool.
Altijd wat in de schaduw van OMD, maar muzikaal des te onderlegder.
En het kon natuurlijk niet uitblijven dat Walter Becker (Steely Dan)
de softe jazztoetsten in hun muziek productioneel zou onderstrepen.

Het enige minpuntje aan deze plaat is dat ze soms iets te gelikt klinkt.
Alle songs zijn even blauw als de hoes doet vermoeden.

The highest High was alleen in de UK de vierde singel.
Wat een onweerstaanbaar verslavend fluittje en wat een lekkere bas.

Strenght of Character verbreedt het geluid van de groep.
Fraai gearrangeerde sax: de China Crisis sound is volwassen geworden.

You did cut me was de wat vreemde derde singel.
Een accurate albumtrack, maar met iets te weinig hitpotentie.

Black Man Ray was de eerste singel en een bescheiden hitje.
Meesterlijke pianomelodie ... wat klinkt deze plaat toch mooi.

Wall of God is eventjes wennen, want de groep kiest voor een gierend gitaartje.
Maar al snel is de luisteraar onder de indruk van deze koerswijziging.

Gift of Freedom heeft een lekker strak tempo.
Maar songsgewijs blijft het minder plakken dan de andere tracks.

King in a Catholic Style gaat weer even oosters in de intro.
Onweerstaanbaar catchy (en dansbare) tweede singel: wake up wake up ...

Bigger the Punch I'm feeling neemt je mee op wijdse synthesizerbogen.
Wat schrijven de heren van China Crisis toch sterke nummers.

The World spins I'm Part of it is zowaar een nog beter voorbeeld.
Dit had volgens mijn bescheiden mening de derde singel moeten zijn.

Blue Sea valt op door een minder strak ritmepatroon.
Wil aansluiten bij The Soul Awakening, maar haalt niet hetzelfde niveau.

De composities zijn net iets minder verrassend
dan op Working with Fire and Steel, maar de heldere productie
zet de muzikale vaardigheid van de band beter in de verf.
Geen hobo's meer, maar zachte jazzpop om de dag mee af te sluiten.

Animalistic is de enige bonustrack uit deze sessies.
De "a day at the zoo mix" staat integraal op de 2CD editie
van hun in 1990 verschenen verzamelaar Collection.
Het nummer sluit muzikaal beter aan bij hun vroegere werk.
Maar het is tegelijk laid back genoeg om ook hier te passen.

Het nummer 96-8, dat enkel als bonus bij The Highest High verscheen,
is mij tot op heden onbekend gebleven.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Prachtig beschreven Dazzler, helaas kan ik dit album momenteel niet opzetten omdat mijn pick up naald kapot is en ik dit album helaas nog niet op CD heb, maar daar gaat verandering in komen!!!

avatar van blur8
De licht swingende syths van ChinaCrisis hebben me altijd erg aangesproken. Hoe meer tijd er verstrijkt, de meer waardering er blijft. Mijn teller staat op 5 Zaligmakende popsongs:
1. The Highest High
4. Black Man Ray
7. King in a Catholic Style
8. Bigger the Punch I'm Feeling
9. The World Spins, I'm Part of It

Hoe verder in het album, worden de songs steeds beter. met als hoogtepunt de 3-eenheid: King, Bigger, World.

Ik heb hem binnen op CD, genieten van China Crisis met een Steely Dan sausje
Geen zwakke broeders op dit album, wel 3 tracks die er wat mij betreft bovenuit springen:You Did Cut Me, Black Man Ray & King In A Catholic Style.
Heerlijk Album.

avatar van Edwin
Inderdaad een meer dan voortreffelijk album. Het is onthutsend om te zien hoe ondergewaardeerd dit is. Slechts 18 stemmen, het staat er echt, maar ik kan het bijna niet geloven. Jan Douwe Kroeske draaide de singles van dit album elke week in zijn Verrukkelijke Vijftien. Op bijna 24.000 users moeten er dan toch meer dan 18 zijn, die daardoor getriggerd werden om zich wat meer te verdiepen in deze band. Maar goed, in navolging van Dazzler en Tequila doe ik nog een finale poging om CC wat extra credits te bezorgen. Ik kan het niet genoeg benadrukken: de muzikale vaardigheid van deze band is zonder weerga en wordt bijna achteloos tentoon gespreid alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het is begrijpelijk dat Walter Becker van Steely Dan zich aangesproken voelde door de muziek van China Crisis. Waar Steely Dan mij echter te steriel en te bestudeerd klinkt, raakt CC precies de juiste snaar met warmte, gevoel en compacte liedjes met een kop en een staart. Ook de zuivere stem van Gary Daly is een streling voor het oor. Voor mij is Flaunt the Imperfection dan ook een doorlopend hoogtepunt zonder fillers. Eén nummer wil ik echter niet onvermeld laten en dat is Strength of Character. Het nummer duurt maar kort, maar het drumwerk van de helaas wijlen Kevin Wilkinson is dermate subtiel en rijk aan details dat ik helemaal in vervoering raak. De CD gaat meestal even op repeat bij deze track. Het nummer klinkt weliswaar heel laidback, maar heeft tegelijk een onmiskenbare drive. Een steady bassdrum leidt de weg, maar tijdens de coupletten hoor je daartussen 2 verschillende snaretrom klanken, talloze hi-hat accenten en een enkele open hi-hat. Bijna ongemerkt gaan de coupletten over in de refreinen, de bassdrum gaat nu op elke tel met daartussen roffeltjes, ghost notes en rim-clicks. Een weergaloos staaltje subtiele virtuositeit, dat je in de hedendaagse popmuziek zelden nog tegenkomt. Ook het luchtige saxofoontje is pure schoonheid. Wie er voor open staat, zal het met mij eens zijn. 4,5*

avatar van TEQUILA SUNRISE
Mooi gesproken Edwin, weinig aan toe te voegen.
Inderdaad onbegrijpelijk dat een mooie plaat als deze op MuMe zo onderbelicht blijft, en grappig dat je de verrukkelijke vijftien vermeldt, jeugdsentiment!!!!

stuart
De hoes doet me denken aan The Crossing van Big Country , by the way. (ik heb verder een grote jeugdherinnering aan een nummer van hen, Wishful Thinking, van het vorige album;prachtig)

avatar van Fairy Feller
Goed album, hoewel ik Working with Fire and Steel veel beter vind. Vind deze iets te gladjes, misschien door de invloed van Walter Becker ?

avatar van Chameleon Day
Gewoon een erg fijne kwaliteitspopplaat. Halfje erbij.

avatar van bart1989
Ik heb hetzelfde gevoel over de plaat als Fairy Feller maar ik hoop dat de plaat nog beter wordt met de tijd. De vorige bleef sneller plakken, nog maar een paar keer deze opzetten.
Toch al een 3,5 voor een zeer degelijke plaat maar dat kan nog stijgen!

avatar van wibro
Prima en gelijkwaardge opvolger van hun 2e album "Working with Fire and Steel". Hoe CC's albums zijn die hier na gemaakt zijn weet ik niet. Die heb ik nooit beluisterd maar ik ga er van uit dat de eerste drie albums van CC toch zonder meer het beste zijn van wat zij uit hun hoed hebben getoverd. Beste nummer van dit album trouwens 'Blackman Ray'.

avatar van Rinus
Erg fijn album weer met mooie uitgebalanceerde copmposities. Op vinyl.

Vreemd genoeg heb ik na dit album met als bekendste tracks 4 en 7 op de radio niets meer van China Crisis vernomen.
King in a Catholic Style is ook nog een keer door de VARA gebruikt in een reclamespotje voor de VARA-gids.
Ik herinner me nog heel goed dat ze bij AVRO's Top Pop op het eind het nummer Black Man Ray playbackten. Men had toen echt hoge verwachtingen over die single en men dacht toen dat het misschien wel net zo'n grote of zelfs grotere hit dan Wishful Thinking zou kunnen worden. Op de radio is de single toen toch veel gedraaid.
In de jaren 90, toen deze band akoestische optredens deed is Black Man Ray nog opnieuw onder de aandacht gebracht in die nieuwe versie, maar het nummer deed helaas weer niet veel.
China Crisis zal toch voor altijd het bandje van de hit Wishful Thinking blijven. Laatst hoorde ik het weer eens door de speakers van supermarkt C1000 schallen.

avatar van dazzler
Ook hier nog eens wat promotie maken voor deze 2cd release.
Ultimate Crisis: China Crisis: Amazon.co.uk: Music

Bevat al hun singles (de UK chart posities staan erbij) en een selectie albumtracks.

De eerste re-release van hun oudere werk in jaren ...
Vorige verzamelaars waren vaak kopies van oude compilaties.

De nummers zijn wellicht geremasterd door Music Club deluxe,
het budget label dat verantwoordelijk is voor dergelijke 2cd releases.
Al heel wat leuke titels van vergeten jaren 80 bands verkrijgbaar trouwens.
Demon Music Group - demonmusicgroup.co.uk

Tracks 10, 12, 15 en 16 van cd1 en 8 van cd2 zijn non-album tracks.

De compilatie verschijnt eind deze maand.

dazzler schreef:
Ook hier nog eens wat promotie maken voor deze 2cd release.
Ultimate Crisis: China Crisis: Amazon.co.uk: Music

De eerste re-release van hun oudere werk in jaren ...
Vorige verzamelaars waren vaak kopies van oude compilaties.

De nummers zijn wellicht geremasterd door Music Club deluxe,
het budget label dat verantwoordelijk is voor dergelijke 2cd releases.
Al heel wat leuke titels van vergeten jaren 80 bands verkrijgbaar trouwens.
Demon Music Group - demonmusicgroup.co.uk

Tracks 10, 12, 15 en 16 van cd1 en 8 van cd2 zijn non-album tracks.

De compilatie verschijnt eind deze maand.

Bedankt voor de info. Ik ken het Engelse Music Club-label o.a. van compilaties van The Korgis, T.Rex en de heruitgave van het eerste album van Genesis (inclusief fotokaarten).
Bij de oude verzamelaars ontbreken steeds nummers en toch is het goed beluisterbaar.

Op mijn verlanglijstje staat ook dat fraaie boxje van labelgenoten Simple Minds, maar alles van China Crisis op CD is in mijn collectie altijd welkom.

Ik had even gedacht dat men alles opnieuw zou uitbrengen,
want er staan al meer dan een jaar een nieuwe fansite in de steigers.

Demon Music (het overkoepelende label in kwestie) bracht de laatste jaren
vooral bands uit die bij Sony en Warner onder contract lagen. Maar blijkbaar
verschijnen nu ook artiesten die bij EMI zaten onder hun vleugels.

Dus misschien toch nog hoopvol voor het integrale werk van China Crisis.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vanavond dit onderbelichte album weer eens beluisterd, het feit dat Walter Becker de plaat produceert hoor je direct terug in het geluid van China Crisis.
Vooral You Did Cut Me & Gift Of Freedom hebben sterke Steely Dan invloeden in zich.

dazzler schreef:
Ik had even gedacht dat men alles opnieuw zou uitbrengen,
want er staan al meer dan een jaar een nieuwe fansite in de steigers.
chinacrisis.co.uk - ww2.chinacrisis.co.uk

Wel niet meteen grappig dat een startpagina met het logo en een foto
van de band China Crisis (website jarenlang "under construction") nu operationeel lijkt
als een website die zakelijke belangen met het land China als onderwerp heeft.

avatar van bikkel2
Mmmmm.... Toch wel een interessante band. Singles toendertijd, sterk. Toch maar eens werk maken van de albums. De zoveelste inhaalrace.

marcusje schreef:
Fantastisch album!! Zwaar onderschatte band!

Helemaal mee eens. Geproduceerd door de Steely Dan producers(?). Zij klinken wel zo op dit album in het Steely Dan genre. Topper!!

avatar van bikkel2
Walter Becker produceerde het. Is één van de leden van Steely Dan. Donald Fagen is de andere.

avatar van Edwin
Het comeback album Autumn in the Neighbourhood dat eind 2013 werd aangekondigd is voor de liefhebber ook wel iets om naar uit te kijken.

WPE
Ik heb dit album pas twee jaar geleden "ontdekt", en dat terwijl ik nu al een respectabele leeftijd begin te bereiken...
Nooit begrepen dat deze band aan mij voorbij is gegaan in de jaren 80...maar gelukkig, ik heb ze nu toch nog ontdekt, beter laat dan nooit!
Want ze maakten echt prachtige muziek, mooi van eenvoud, melodieus en dit spreekt mij bijzonder aan. Heerlijke popsongs, en volgens mij waren ze een stuk interessanter dan menig band uit die tijd.

ard
Hun mooiste album, wat mij betreft. Dit jaar komt er een nieuw album uit van ze. Nieuw studiomateriaal na 20 jaar, ben erg benieuwd.

Dat is goed nieuws.

Hopelijk krijgen hun oude albums dan ook meteen een facelift.

avatar van Chameleon Day
Hebben de oude albums, zoals deze, een facelift nodig dan?

avatar van dazzler
Die facelift zou een heruitgave kunnen zijn, fijntjes geremasterd,
voorzien van nieuwe liner notes en uiteraard boordevol bonustracks.

De cd's van China Crisis dateren nog uit de jaren 80 en zijn één keer heruitgegeven
toen Virgin in EMI handen kwam: gewoon voorzien van een nieuw catalogusnummer dus.

Vorig jaar werd Diary of a Hollow Horse door een klein label volledig heruitgegeven
in 2CD deluxe formaat met aller erop en eraan. Niet dat ik op dat specifieke album zat te wachten.
Mochten de andere albums ook die aanpak krijgen, bestel ik ze echter meteen, Diary incluis.

ard
Concert dat ze zouden geven in Utrecht op 17 oktober is helaas door te weinig kaartverkoop gecancelled. Jammer, had 2 kaarten. Onderschatte band!