dEUS - Worst Case Scenario (1994)

Belgiƫ
Label: Bang!

1. Intro (0:24)
  2. Suds & Soda (5:13)
  3. W.C.S. (First Draft) (5:05)
  4. Jigsaw You (2:26)
  5. Morticiachair (4:23)
  6. Via (4:11)
  7. Let Go (2:01)
  8. Right as Rain * (4:26)
  9. Mute (3:56)
  10. Let's Get Lost (4:24)
  11. Hotellounge (Be the Death of Me) (6:23)
  12. Shake Your Hip (0:41)
  13. Great American Nude * (5:38)
  14. Secret Hell (4:59)
  15. Divebomb Djingle (3:02)
  16. Zea (Intro Replica) * (0:37)
  17. Zea * (4:59)
  18. Texan Coffee * (1:09)
  19. It. Furniture in the Far West * (0:53)
  20. Violins and Happy Endings * (4:59)
  21. Great American Nude [Strip Mix] * (3:43)
  22. Niche * (2:04)
  23. Jigsaw You [Live] * (4:16)
  24. Whose Vegas Is It Anyway * (3:52)
  25. Morticiachair [Live London Astoria II] * (4:29)
  26. Die Anarchistische Abendunterhaltung - Suds & Soda * (4:34)
  27. Kinderballade * (5:13)
  28. Zea [Demo] * (6:27)
  29. Suds & Soda [Demo] * (5:32)
  30. Secret Hell [Live] * (5:00)
  31. Mute [Live] * (5:03)
Leuk enthousiast bericht, maar wat is 'den duik'?

avatar van Zachary Glass
herman schreef:

maar wat is 'den duik'?

"In het geheim".

Dat is een geëikte uitdrukking hier ten lande. Zelfstandigen handelen vaak in "den duik", in de Tweede Wereldoorlog werd er vaak handjes geschud met de Teutonen in "den duik", men stemt hier op bepaalde partijen in "den duik", brave buren gaan op zondag in "den duik" op zoek naar hetzelfde eettafeltje van hun "beste" buren.

Je zegt hier A, maar denkt B - in "den duik"

avatar van lebowski
Een mens zou emigratie overwegen

Ons dialect is er toch fijner , niet?

avatar van Dielie
hehe

ja, heb WCS niet gevonden vandaag, deze week keer in een ander winkelke zoeken,

yooo

Even volkomen off-topic:

Ik vind het fantastisch hoe Vlamingen altijd tegen iedereen U zeggen. Viel me destijds ook op bij de Dewaele-broetjes. Zeg je hier in Nederland een keer U tegen een persoon van boven de pensioen-gerechtige-leefijd, dan kijken ze je stom aan en is het altijd gelijk "Zeg maar je, hoor."
De Nederlandse maatschappij is diep gezonken, ik vertel het U.

dutch2
Volgens mij is het Vlaamse U niet echt een beleefdheidsvorm en wordt het ook niet in iedere zinsconstructie gebruikt. Maar wellicht weet de afdeling Vlaanderen hier meer van.

avatar van Zachary Glass
dutch2 schreef:

De "U"-vorm wordt hier eerder ironisch toegepast, inderdaad

Fantastisch album. De single Suds & Soda trok destijds m'n aandacht maar dat bleek slechts één van de vele pareltjes. W.C.S., Via, Mute, Hotellounge en Secret Hell vind ik nóg beter en hebben inmiddels nog niets aan kracht verloren.

Dit is zo'n CD waarvan ik lange tijd het gevoel had dat ik de enige was die hem ontdekt had. Dat blijkt overigens niet zo te zijn!

Held schreef:

Haha nee nee. Je woonde vast niet in Vlaanderen zeker ten tijde van deze release?

avatar van mathias
dat was idd de moeite toen

Wat een impact he. Het was bijna oncool om deze als StuBru luisteraar niet te hebben

avatar van Yak
Yak
Berichten verplaatst naar Muziek > MusicMeter Live! > dEUS LIVE

Bloompje schreef:

Nee, ik woonde (en woon) inderdaad niet in Vlaanderen. Ik denk dat de impact van dEUS in Nederland toch een stukje kleiner was dan in België.
Bovendien wijkt mijn muzikale smaak nogal af van die van mijn vriendenkring, vandaar.

avatar van LittleBox
Deze CD heb ik zó vaak gedraaid dat er uiteindelijk alleen maar stof uit de CD-lade kwam... Beste album van 1994. Overigens zijn de B-sides van de CD-single 'Via' ook heel erg de moeite waard.

avatar van gemaster
Mooi album, maar het haalt het echter niet bij 'The Ideal Crash'. Dat is 1 brok pure schoonheid terwijl dit album meer gekarteld kunstwerkje is. Ook heel erg mooi, maar toch ietsjes minder.

Ik houd wel van de door gemaster genoemde karteltjes. Ruw, ongepolijst, direct. Gewoon een prachtplaat.

Vind de plaat wel een beetje door de tand des tijds aangetast.

avatar van LittleBox
Martin schreef:
Vind de plaat wel een beetje door de tand des tijds aangetast.

Dat moet je even uitleggen.

Vond de plaat destijds waanzinnig, maar op de een of andere manier begint het te wringen. Beetje ouderwets ofzo. Ik heb de hele tijd het gevoel als ik Tom hoor: kom op met die beats.
Misschien door dit:

ok, je kan me nu afschieten omdat ik pas voor de tweede keer reageer op dit forum en nu al een te grote bek heb,maar De Tand Des Tijds niet kunnen doorstaan?? dat lijkt mij als zeggen dat Bach en de Beatles baggertijdsgebonden bureeltjes schreven... of dat Zappa ziekmakende muzak componeerde... duh, misschien zijn ze niet groot geworden in commerciele zin, maar immer inventief en verassend!
en dat zal de tand des tijds immer weerstaan.

ik ali b schreef:

hartelijk welkom!

avatar van jurado
Het latere werk van dEUS is toch wel wat minder geforceerd dan deze en vooral Under a bar..
Toch vindt ik dit het beste dEUS album.. ik had in die tijd nog nooit zoiets gehoord.
Kende wel oude shizzle zoals zappa en waits natuurlijk maar geen nieuwe bands die zo kunstacademieachtig klonken als dEUS.

mooi , mooi , mooi

(leg het titelnummer ,wcs, eens naast
little umbrellas van Frank Zappa
album: hot rats )

Kunstacademieachtig, das een mooie omschrijving!
Ik kan het vroege werk van dEUS ook wel waarderen, hier is wat meer gedurfdheid aan de orde, bij het latere werk is er toch meer sprake van rechtlijnige benadering, ik zie een groot verschil tussen de dEUS van voor "the Ideal Crash" en het latere werk. Hier lijkt dEUS meer dan duidelijk een groepseffort, terwijl op het latere werk toch meer de stempel van Barman gedrukt wordt.

avatar van IMPULS
Vind deze deus meer inhoud hebben. Zappa, Beefheart, kunstzinnig. En een prettige gekte. Hier en daar wat erg banaal en zwak (Shake your hip, Divebomb Djingle). Was toen een vlaamse verrassing waar alto Nederland erreg op zat te wachten. Begrijpelijk, de muziek was oorspronkelijk. Dat kreeg een vervolg, maar is vanaf The Ideal Crash sterk afgevlakt. 'k Maak er een 4 van

Komaan, dit hier met Frank Zappa vergelijken is toch geschift. Tom Barman heeft in zijn teksten niks te vertellen en zijn melodieen zijn verschrikkelijk eentonig en voorspelbaar.

avatar van Paalhaas
Geschift? Er staat zowaar een regelrechte Zappa-cover op.

avatar van IMPULS
Tis maar net op welk vlak je het wilt zien. Mbt. experimenten zaten er velen op deze deus te wachten. Ik ook. Zappa schuwde dat ook niet. Van samples tot scheurende violen. De duvel en z'n ouwe moer uit de kast op gedurfde wijze. En inderdaad: W.C.S. heeft een oud Zappanummer (LP Hot Rats) als basisritme om dat na verloop van tijd om te turnen in volkomen deusgeluid.
By the way: Zappa had ook zo zijn nietszeggende teksten en voorspelbaarheid. Daarmee zeg ik trouwens niet dat Barman op gelijke voet met genie Zappa staat.
De Cd heeft -zo bedoel ik het- referenties naar Zappa-achtige muzikaliteit.

Tsja, Barman was net aan de twintig voorbij toen dit album uitkwam. Hoeveel meesterwerken had Zappa toen al op zijn naam staan?

Ik vind niet dat je de twee moet vergelijken, maar WCS is toch een verdraaid knappe plaat voor een paar jonge gasten.

Electro_
Suds & Soda en Morticiachair zijn de enige nummers die ik ken. Misschien maar eens de rest gaan downloaden, maar ik weet niet zeker of dEUS mij wel helemaal ligt.