menu

Leonard Cohen - You Want It Darker (2016)

mijn stem
4,07 (442)
442 stemmen

Canada
Pop / Rock
Label: Sony

  1. You Want It Darker (4:44)
  2. Treaty (4:02)
  3. On the Level (3:27)
  4. Leaving the Table (3:47)
  5. If I Didn't Have Your Love (3:35)
  6. Traveling Light (4:22)
  7. It Seemed the Better Way (4:21)
  8. Steer Your Way (4:23)
  9. String Reprise / Treaty (3:26)
totale tijdsduur: 36:07
zoeken in:
avatar van Slowgaze
4,0
Johnny Marr schreef:
Ik denk het wel. Ik vind dit misschien wel z'n beste album sinds Songs of Love and Hate uit 1971.

Ik weet niet. Al vrij snel na het verschijnen hoorde ik al mensen roepen: 'Behoort tot zijn beste werk.' Van die mensen vroeg ik me af of die z'n oeuvre echt goed kennen. Ik vind deze plaat in elk geval niet in de buurt komen van Cohens werk uit de jaren zestig en zeventig, platen die ook veel langer meegaan. Was hier vrij snel op uitgeluisterd, terwijl ik naar de beste Cohen-platen. Daarom vond ik die opmerkingen a la 'Behoort tot zijn beste werk' - twee of drie dagen na verschijning van het album - onzinnig.

Vind dit trouwens wel de beste van Cohen sinds Ten New Songs.

avatar van Sandokan-veld
4,0
Mja maar de vraag of je dit album uit de context kunt halen van de stervende Cohen is sowieso een beetje onzinnig. Dat is gewoon onderdeel van de betekenis, de gevoelswaarde van deze plaat, net als bij Blackstar. Zoiets wordt onderdeel van de beleving van de luisteraar. Eisen dat elk kunstwerk/ creatieve uiting volledig los van zijn context wordt beoordeeld, leidt op zijn best tot hypocrisie, denk ik.

avatar van Slowgaze
4,0
Ja weet je, Sander, ik word daar altijd wat kriegel van. Blackstar gaat tekstueel gezien niet zo heel vaak over de dood, maar van alle kanten wordt naar me geroepen: 'Dit gaat over David Bowie die doodgaat, dit gaat over David Bowie die doodgaat.', terwijl dat voor mijn gevoel wel hard meeviel. Ik kon de plaat er in elk geval niet meer om waarderen.

avatar van Sandokan-veld
4,0
Mja met 'betekenis' bedoelde ik meer de betekenis die de aan een plaat wordt gegeven dan de bedoeling van de artiest. Desondanks kun je moeilijk ontkennen dat beide platen uitermate geschikte zwanenzangen zijn.

avatar van ArthurDZ
4,0
Mwa, zijn beste sinds Old Ideas vind ik. Dat dan weer zijn beste was sinds The Future, wat dan weer inderdaad zijn beste was sinds Songs of Love and Hate. Wat niet wil zeggen dat You Want It Darker geen mooie, bijzondere plaat is, maar meer dat Leonard zo goed als non-stop fantastische albums heeft afgeleverd. Hulde!

ArthurDZ schreef:
maar meer dat Leonard zo goed als non-stop fantastische albums heeft afgeleverd. Hulde!


Gelukkig, toch 1 zinnige mens in de zaal.

avatar van kort0235
5,0
Om een hele lange beoordeling kort te maken;
Een ontroerend, fantastisch mooi album.
Het heeft me diep geraakt en dat is ook de bedoeling van muziek en tekst in dit geval van Cohen.
hoogterpunt vind ik het nummer It seemed the better way, met die violen .
Maar Traveling light is ook van wonderschone mooiheid.
Jammer dat Leonard Cohen er niet meer is, ik zal het missen.
Voor mij een volmondige 5*

avatar van gigage
De titeltrack is genomineerd voor de Grammy's beste rock song.

kuifenco
DargorDT schreef:
De kwaliteit van het geheel overstemt zijn krassende voordracht met gemak en zelfs op dusdanige wijze dat zijn krassende voordracht passend lijkt Het klopt, ik bespeur geen dissonantie, geen gêne of kromme tenen. Je weet: hier is een man op hoge leeftijd met kunst bezig. Dit album zou met een vitaal zingende Cohen totaal anders klinken en wellicht zelfs wat magie verliezen. Juist die voordracht houdt mij geboeid. Een deel van de magie die dit album uitstraalt, is te danken aan de breekbaarheid en kwetsbaarheid die Cohen erin legt.


mooi omschreven essentie. dit album heb ik lang gemeden om meerdere redenen. met geduld heb ik het in de loop van dit jaar op waarde leren schatten. aanvaarding brengt troost. en onthult schoonheid.

avatar van Rainmachine
4,0
Ik behoor tot de categorie die het oude werk van Cohen niet echt bijzonder vond. Niet slecht en ook niet goed, verdween altijd weer naar de achtergrond ook al heb ik het wel een paar keer geprobeerd. Ik wist dat Ian McCulloch van The Bunnymen Leonard Cohen altijd als een grote invloed heeft ervaren en in hindsight zie/hoor ik dat nu ook al kon ik er in de jaren 80 helemaal niets mee. Deze laatste Cohen plaat sloeg bij mij recent echter in als een bom. Wat een prachtig album en die stem! Het is voor mij (als Leonard noob) een perfecte match tussen Gavin Friday, Roger Waters en Tom Waits. Muziek... met.... heel... veel... SFEER. Ook mooie productie, dus een waardige afsluiter van de oude meester. Heb ook meteen de 5 voorgaande albums besteld, ook allemaal prima. Mea Culpa..

avatar van Lau1986
4,0
Een heerlijk album van de beste man. Niet al teveel poespas, maar een heerlijke stem en heerlijke muziek. Dit album is genieten.

EHartmann
Voor het eerst nu 2 keer gedraaid.
Vind stem van Leonard Cohen niet zo mooi meer klinken, tja de ouderdom.
Muzikaal vrij vlak.
Teksten natuurlijk in orde.
Jammer dat ik mijn van oudsher favoriete artiest toch slechts 3 sterren toe-ken. Voorlopig wel.

avatar van Bobbejaantje
3,0
Prachtige hoes! En de muziek is zoals van LC te verwachten is. Heb geen tijd om zijn teksten te beluisteren maar de sfeer zit er wel in. Het is ook duidelijk dat LC hier op hoge leeftijd is want zijn stem klinkt vaak nogal krasserig. Van zingen is niet echt sprake. Om die reden verkies ik toch het werk uit zijn jongere jaren.

avatar van dreambrotherjb
3,5
De A-kant heb ik al menigmaal met veel plezier op donkere avonden opgelegd. De B-kant daarentegen vind ik iets minder en een beetje teveel van hetzelfde, waardoor de lp vaker niet dan wel wordt omgedraaid

avatar van Film Pegasus
4,0
De plaat was het ideale afscheid van Cohen niet lang voor zijn overlijden. We zijn ondertussen enkele jaren verder en dan kan je zo'n album beter beoordelen. 5 jaar geleden kwam het album wat meer binnen. Dit was misschien ook wel het afscheid van de zanger. In elk geval een afscheid met opgeheven hoofd.

You want it darker heeft een eigen sound waarin Cohen duidelijk klinkt, maar dat ook met zijn tijd is meegegaan. Het nadeel is dat het echt wel vermoeiend klinkt. Alsof hij het hele album vanuit zijn sterfbed heeft gezongen met zijn laatste (lange) adem. Cohen was ook altijd meer een poëet dan een zanger, en dat is hier niet anders.

avatar van Vert Lin
4,0
De latere Cohen spreekt ook mij meer aan, zijn stem op de allerlaatste is toch wel bijzonder aangenaam. Prijsnummer voor mij is Treaty, gelukkig in 2 variaties te beluisteren. De nummers met de achtergrondzangeressen liggen mij minder, komt wat melig over. I wish there was a treaty…

avatar van HaaPee
5,0
Muziek van een bijzondere schoonheid. De stem van Leonard Cohen is prachtig, de nummers stuk voor stuk sterk. Rust en eenvoud, helder en oprecht, nostalgisch zoet en zacht, maar nergens cheesy of saai. Staat bij mij nog steeds vrijwel elke zondag op, en het verveelt nooit. Van 4,5 naar 5.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:23 uur

geplaatst: vandaag om 20:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.