Leonard Cohen - You Want It Darker (2016)

Canada
Label: Sony

1. You Want It Darker (4:44)
  2. Treaty (4:02)
  3. On the Level (3:27)
  4. Leaving the Table (3:47)
  5. If I Didn't Have Your Love (3:35)
  6. Traveling Light (4:22)
  7. It Seemed the Better Way (4:21)
  8. Steer Your Way (4:23)
  9. String Reprise / Treaty (3:26)
avatar van Lamontagne
Prachtige plaat, wat een sfeer hangt er om heen
eerst al die prachtige donkere van Nick Cave en nu doet Cohen er ook
nog een schepje bij.

avatar van Leeds
Dit is een meer dan degelijke plaat. Met You Want It Darker komt Cohen toch sterk terug. Los van zijn beginjaren vind ik de rest uit het oeuvre heel wat minder. Het songmateriaal op deze plaat is goed te noemen. Het nummer You Want It Darker is zelfs fenomenaal. Wat een nummer! De plaat ademt een bepaalde sfeer uit die me heel goed ligt. Zijn zware, donkere stem is een absoluut pluspunt. Tekstueel zit hier ook alles goed. Het heeft wat moeite gekost maar dit is het zoveelste pareltje uit 2016 die me op de knieën kreeg. Wat een muzikaal jaar is me dat.

dix
Goh, wat een moeilijke plaat om nu te beoordelen. Veel users zien dit al te graag als Cohen's laatste kunstje, maar uiteindelijk heeft hij zelf in de hand of dat ook echt zo zal zijn. Tongue in cheek was Cohen nooit helemaal vreemd en ergens kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat we het openingsnummer op een later moment ook mogen relativeren. Death lijkt mij voor Cohen niet per sé een career-move.

Maar dan, die vogel in het artwork die in zwart/wit het kader verlaat waar hij zélf op de voorzijde nog ontspannen door naar buiten leunt ... dat is hetzelfde vogeltje dat eerder de hoes van 'The Future' sierde. No Future? Cohen lijkt een macaber spelletje met ons te spelen. Terwijl wij met zoveel verwijzingen aan het filosoferen en speculeren slaan, peuzelt hij nog een banaantje op. Wordt vervolgd.

avatar van SirPsychoSexy
En het is zo ver, de beste man is overleden. Wat een rotjaar is 2016 toch geworden, op zo veel verschillende vlakken. Gelukkig hebben zowel Bowie als Cohen toch afscheid kunnen nemen met een uitstekende zwanenzang.

Well ... That escalated quickly

avatar van Leeds
Klasse meneer! Dat is dan zijn zwanenzang en wat voor 1. Wij gaan u missen...

Krokus

As it was before …

Hineni, hineni
I'm ready, my lord

avatar van devel-hunt
Als het maar geen hype wordt onder de oudere en/of zieke artiesten.
Als ze de dood in hun lichaam voelen zitten en de levensverwachting en de prognose wijst onafwendbaar naar het eind, dat ze dat proces dan nog snel in kunst om gaan zetten.
Bowie en Cohen, mooier als hun het deden kan niemand het, een diepe buiging voor beide engelen.

avatar van Alicia
En... dan wordt je toch weer overvallen door droef nieuws, dus ga ik vandaag mijn to do lijstje Leonard Cohen liedjes beluisteren, inclusief dit mooie album.

Misterfool
devel-hunt. Dat is te kort door de bocht, IMHO. De dood is zo'n universeel en veelzijdig thema dat het op verschillende manieren kan worden vertolkt. Zo hoor ik bij Bowie veel meer een gevecht, hier overheerst de berusting. Ik denk ook dat een artiest, met het einde in zicht, niet op zoek is naar een hype.

In ieder geval heeft Cohen een geweldig oeuvre achtergelaten. Dit is een geweldige zwanenzang.

avatar van Janz
Bij wijze van condoleance 's mans laatste werkstuk zojuist aangeschaft. Ik ga er vanavond eens goed voor zitten met een kaarsje aan. Ik was al onder de indruk van zowel zijn oude als zijn recente werk en nog meer van zijn drie uur durende concert in Ahoy, twee jaar geleden. De positieve berichten hier maken me erg nieuwsgierig.

avatar van chevy93
devel-hunt schreef:
Als die albums dan net zo goed zijn als die van Bowie en Cohen zou ik juist het tegenovergestelde willen zeggen. Een mooiere bekroning op je werk kun je niet hebben, me dunkt. Vandaag bij wijze van contrast zijn debuut en deze gedraaid.

De frivole, jonge Cohen bij So Long, Marianne vormt een schitterend contrast met de oude, door het leven gevormde Cohen in You Want It Darker.

avatar van devel-hunt
chevy93 schreef:

Daar heb jij weer gelijk in, dat soort albums zijn inderdaad prachtig maar dat komt ook door de kwaliteit die zowel Bowie als Cohen hadden, een iets minder talent kan met zo'n zwanenzang enorm onderuit gaan.

avatar van goldendream
Zowel op Canvas als op NPO2 zenden ze 'I'm Your Man' uit.
Culture Club op Canvas zou ook iets brengen als eerbetoon.
Alweer verliest de wereld een grote meneer.

avatar van Lambchop
goldendream schreef:
Zowel op Canvas als op NPO2 zenden ze 'I'm Your Man' uit.
In Culture Club op Canvas is er ook iets te doen over de man.

Leuk hoelaat ?

avatar van goldendream
Culture Club (Canvas): 21 u. (maar misschien wordt het heel weinig over Cohen)
I'm Your Man op Canvas om 23.30 u. en op NPO2 om 22.50 u.

Die info komt van het internet, hopelijk klopt het.

avatar van Lambchop
Bedankt topp

avatar van tbouwh
R.I.P.

Cohen zijn laatste plaat is er een van stille schoonheid en (gemoeds?)rust.

beaster1256
meesterwerk ............................... RIP Meneer Cohen

avatar van Johnny Marr
Is ie nou al verkrijgbaar op vinyl? Irritant dat er een vertraging is. Rust in vrede, meneer Leonard Cohen.

avatar van pdonidvie
Johnny Marr schreef:

Daar ben ik ook op aan het wachten. Ik dacht dat de release pas 25 november was. Maar nu dat Leonard gestorven is zou ik er niet van verschieten dat ze ook weer snel de deur uit zijn. Erg vervelend.

avatar van Mjuman
pdonidvie schreef:

Ja, het moest verboden worden dat artiesten sterven voordat het album op vinyl is verschenen, dat heeft Blackstar ook al zo duur gemaakt

dix
Er lijkt duidelijk consensus te bestaan over wat de beste song op You Want It Darker is ..... en dat is het ook.

Maar jeetje, Steer Your Way ... Leonard laat hier het leven langzaam leeglopen en eindigt met twee van zijn trouwe metgezellen: meerstemmige engelenzang en een multiplex viooltje. Eindbaas in alle opzichten.

avatar van Kos
Kos
Tja, weer eens geprobeerd maar het kwartje bij Cohen en zn vermoeiende gemompel zal waarschijnlijk wel nooit echt vallen.

avatar van bennerd
Kos schreef:

Zeg nooit nooit, maar voorlopig zit ik met hetzelfde probleem. Briljante muziek, maar ik kan er voorlopig weinig mee. Vermoeiend is het juiste woord.

Ik ga ook nooit goede vrienden worden met strijkers.