De La Soul - 3 Feet High and Rising (1989)

Label: Tommy Boy

1. Intro (1:41)
  2. The Magic Number (3:16)
  3. Change in Speak (2:33)
  4. Cool Breeze on the Rocks (0:47)
  5. Can U Keep a Secret? (1:40)
  6. Jenifa Taught Me (Derwin's Revenge) (3:25)
  7. Ghetto Thang (3:35)
  8. Transmitting Live from Mars (1:11)
  9. Eye Know (4:13)
  10. Take It Off (1:52)
  11. A Little Bit of Soap (0:49)
  12. Tread Water (3:52)
  13. Potholes in My Lawn (3:50)
  14. Say No Go (4:20)
  15. Do as de La Does (2:06)
  16. Plug Tunin' (Last Chance to Comprehend) (4:12)
  17. De La Orgee (1:13)
  18. Buddy (4:54)

met Jungle Brothers en Q-Tip

19. Description (1:31)
  20. Me Myself and I (3:40)
  21. This Is a Recording 4 Living in a Full Time Era (L.I.F.E.) (3:19)
  22. I Can Do Anything (Delacratic) (0:41)
  23. D.A.I.S.Y. Age (4:42)
  24. Plug Tunin' [Original 12 * (3:43)
avatar van Reijersen
Paalhaas schreef:
Nou, dat je blijkbaar een 4,5/5 geeft voor een album dat 'zwaar teleurstelt'. Capisce?

Si, daar had ik even overheen gelezen Die mening deel ik dus niet

avatar van Paalhaas
O, verdikkie, ik zie het nu pas. Ik zag T.O. jou quoten en dacht dat het jouw tekst was, maar het is van een andere bron. Snorry.

avatar van FunkStar
De voorkant van deze cd ziet er erg fleurig uit. Dat is gek, want de meeste hiphop cd's gaan toch echt over auto's, sieraden, vrouwen en pistolen. Dat is bij De La Soul dus niet het geval. Door het grote aantal nummers (24) is het een langdurige cd, leuk voor op de achtergrond maar ook leuk om er lekker naar te luisteren. Hits als 'Me Myself and I', 'Say No Go' en 'Eye Know' zijn buitengewoon relaxed en maakt deze plaat 5 sterren waard.

avatar van Yak
Yak
JEFF: Jeff. I told you, my name is Jeff. If you guys are rappers, where's your dukey gold chains? Y'all don't have no dukey gold chains.
MASE: We don't wear gold chains, we'd rather spend our money on more important things like, women, necessities...
DE LA SOUL: And VIDEO GAMES!!!!

(uit Brain Washed Follower)

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Yak schreef:
DE LA SOUL: And VIDEO GAMES!!!!

(uit Brain Washed Follower)

Hahaha, ik heb het nummer even op de cd opgezocht! Mooie quote inderdaad Yak!

Relax
Die 2 die opelkaar lijken op het hoesje.. zijn dat broers ?

avatar van FunkyMonk
The good ol' days Wat hou ik van dit album. The magic number, Change in speak, Jenifa taught me, Eye know, Say no Go (wellicht men favoriete De La Soul plaat), Plug tunin' en Buddy! Vandaag klinken ze nog allemaal als engelengezang in de oren

avatar van Sjoerd_
Dit is zeker een dope album, maar deze is niet meer te verkrijgen? Op elke site waar ik kijk staat dat hij niet mee te verkrijgen is. Volgens mij kan je hem alleen nog maar in speciaalzaken halen en alleen op vinyl. Weet iemand hier iets meer over?

Kos
Ik zag hem vorige week nog liggen in Nijmegen (op cd).

avatar van Sjoerd_
Ow ok want op bol.com staat er: niet leverbaar en op alle andere sites ook. Was dat een speciaalzaak of een gewone winkel (FRS, media markt) waar je hem zag liggen?

Kos
Een hele goede platenzaak. Geen winkel als FRS uiteraard.

avatar van Sjoerd_
Nee inderdaad dat had ik kunnen weten

avatar van Yak
Yak
CDVriend had 'm voor een euro of vier, misschien kun je daar even informeren?

Social_Mask
De nrs Me Myself and I, 'Say No Go en Eye Know zijn gewoon klassiekers. Allemaal geweldig. Maar ook Potholes in My Lawn, Brain Washed Follower, The Magic Number en Jenifa Taught Me zijn buitengewoon goed. Voor deze klassiekertje geef ik met gemak 4,5*. Lekkere oldskool. Het kan erg leuk zijn om soms niet al die gangster raps te horen maar dit.

Mirror, mirror on the wall
Tell me, mirror, what is wrong?
Can it be my De La clothes
Or is it just my De La song?

avatar van Paalhaas
Social_Mask schreef:
Mirror, mirror on the wall
Tell me, mirror, what is wrong?
Can it be my De La clothes
Or is it just my De La song?

avatar van waxs
Echt een van me all-time favorits. Geweldige producties, fantastisch sample gebruik, gruwelijke MC's, de sfeer die de plaat oproept is ook dom weg briljant. Kortom dikke 5*

avatar van Statiegeld
Leuk album. De producties zijn natuurlijk geweldig, echt vrolijke beats en de MC's zijn natuurlijk ook goed. Toch vind ik dat dit album toch wel een paar echte gruwelijke nummers mist om echt een hele hoge beoordeling te krijgen.

avatar van LeRoi
VERPLICHTE KOST voor eenieder die liefhebberis van het genre...alleen om die reden dus al in mijn platenkast...
Toelichting? Naaaaa, check it for yourself....

avatar van j.b.b.l
Op het eerste gehoord klinkt het wel lekker oldskool,maar ben ik de enige die soms last heeft van die skits?4,0,Argumenten komen later(Heb echt slaap tekort op dit moment )

avatar van j.b.b.l
Ik geef deze album een 4,0.De skits zijn wel leuk op zijn momenten,als je bijvoorbeeld in de nacht aandachtig aan het luisteren ben,maar als je bijvoorbeeld in de bus zit,wil je toch liever muziek horen.De producties zijn geslaagd en De La Soul is zoals ik al had verwacht gewoon in top vorm.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Kan me inderdaad er ook wel in vinden dat de Skits af en toe irritant zijn. Gelukkig heeft een verstandige man daarom in een vroeg stadium van de draagbare muziekspeler, de skip knop ontdekt! Resultaat: skip gewoon van nummer naar nummer en geniet ervan!

avatar van tnf
tnf
Ik zat er gisteren nog eens naar te luisteren en betrapte mezelf erop dat ik het jammer vind dat track 5 geen 'echt' nummer is. Héérlijke trompetjes. Die had wel opgerekt mogen worden tot een track van een minuut of vier, en met een kop en een staart.

Die trompetjes bleken overigens afkomstig uit New Birth - Got to get a knutt, wél een volledig nummer. Een nummer dat me buiten dat door De La Soul gebruikte deuntje verder niet zo veel doet, trouwens.

avatar van MJ_DA_MAN
Natuurlijk erg leuke muziek, maar door de vele skits en onderbrekingen houd ik soms mijn aandacht er niet bij. Het luistert daarom ook niet lekker weg doordat er weinig tempo in zit. Jammer, want er zit genoeg kwaliteit in. Ook valt het moeilijk te beoordelen door de gemengde gevoelens die ik op dit moment heb. Geef hem nu een ''laffe'' 3,5* die dus kan stijgen, maar ook dalen. Eye Know is verruit mijn favoriet, echt een hiphopklassieker voor mij. Fantástisch nummer, echt!

Kijk, ik ben ook niet kritiekloos over dit album, maar als debuut is deze plaat toch wel uitzonderlijk goed!

Joy
zit ik gisteren zon 4 en een half uur parlimament/funkadelic te comsumeren omdat ik wilde weten wat er nu zo geniaal is aan george clinton , en ja geniaal wassie, komt zo ongeveer deze hele plaat voorbij

desalniettemin is goed gebruik van samples best lekker getuige deze plaat

Samen met Paul's Boutique een van de geweldige sample platen die eind jaren `80 uitgegeven is. Helaas kan dat deze dagen niet meer.

Kos
Al wekenlang heb ik zo'n rapschemaatje in m 'n kop zitten en geen idee waar het ook alweer van was.

Draai ik toevallig deze weer eens en ja hoor, Ghetto Thang dus. .

avatar van base
De enige LP die ik woordelijk mee kan zingen en dientengevolge nog immer mijn vocabulaire mede bepaalt!

avatar van Pooiertje
is het nummer : plug tunin' (last chance to comprehend) gesampled van iets?

avatar van MJ_DA_MAN
Pooiertje schreef:
is het nummer : plug tunin' (last chance to comprehend) gesampled van iets?
Tuurlijk, de producties uit de gehele hiphopwereld bestaan uit samples . Plug Tunin' bevat de volgende samples (volgens Wiki):

Intro by Liberace
Stiletto by Billy Joel