Nujabes - Metaphorical Music (2003)

Japan
Hip-Hop / Jazz
Label: Dimid

1. Blessing It [Remix] (3:23)

met Substantial en Pase Rock

2. Horn in the Middle (4:08)
  3. Lady Brown (3:18)

met Cise Starr

4. Kumomi (3:53)
  5. Highs 2 Lows (4:38)

met Cise Starr

6. Beat Laments the World (4:22)
  7. Letter from Yokosuka (3:10)
  8. Think Different (3:17)

met Substantial

9. A Day by Atmosphere Supreme (3:59)
  10. Next View (4:35)

met Uyama Hiroto

11. Latitude [Remix] (3:56)

met Five Deez

12. F.I.L.O. (3:31)

met Shing02

13. Summer Gypsy (4:19)
  14. The Final View (3:34)
  15. Peaceland (5:33)
avatar van Booyo
Echt een meesterwerk.

rico-bballer
Ik ben niet zo'n fan van instrumentale hiphop vind nujabes wel een vette producer. En als die werkt in combinatie met rappers dan vind ik het heerlijk is dit album dan een aanrader?

Improvision
rico-bballer schreef:

Ja, het album is gewoon top, de tracks met rappers zijn zeer goed, en de instrumentale tracks zijn ook van wereldklasse.

rico-bballer
Zal is kijken thanks .

avatar van thomzi50
Inderdaad een fijn album, prima gastrappers en Nujabes levert constant goede producties af met leuke jazz-invloeden erdoor verwerven, zonder dat die ergens echt de overhand krijgen. De producties sluiten goed op elkaar aan zonder eentonig te worden, ook dat doet Nujabes uitstekend. Toch geef ik dit album niet meer dan een (ruime) 3,5*.
Dat komt omdat er eigenlijk geen enkel nummer opstaat dat me echt versteld doet staan. Ik denk bij elk nummer "Hé dit is leuk", ik zet het nog een keer op, ik vind het nog steeds leuk en als ik het vervolgens nog drie keer luister heb ik al wel weer lichtelijk gehoord. Dat is dus de reden dat voor mij geen enkel nummer het niveau "prima" ontstijgt, en dus dat het album niet boven 3,5* uitkomt.

Gekkenhuis
Dit is echt één van mijn favoriete albums aan het worden. Luister hem al een lange tijd en de meeste nummers blijven me echt raken.

Blessing It is een perfecte binnenkomer, de hip-hop jazz mengelmoes is op dat nummer gelijk al uitgewerkt tot in de perfectie. De rappers op dit album dragen ook hun steentje bij, ze weten in ieder geval niet de beats te verpesten.

De instrumentale nummers doen het hem vooral op dit album, van het up-temp happy nummer Horn in the Middle naar het rustgevende Kunomi en van het emotionele Beat Laments the World naar het ontroerende A Day by Atmosphere Supreme. Vooral die laatste maakt wel wat bij me los, fantastisch mooi gedaan. The Final View en Peaceland zijn dan wat weemoediger en raken me iets minder, maar dat doet niets af aan het geheel.

Een dikke aanrader ook voor de mensen die niet thuis zijn in de hip-hop!

4.5*

avatar van Sjaakspeare
Bij nog twee positieve stemmen staat deze in de hophop-toplijst, waar hij hoort!

avatar van BoordAppel

Jij spoort mensen alvast aan deze plaat te gaan beluisteren zo te zien .

[quote]BoordAppel schreef:

Jij spoort mensen alvast aan deze plaat te gaan beluisteren zo te zien .[/quote
Man, je wilt niet weten hoe fantastisch goed ik Nujabes vind . Hij maakt gewoon die jazzhiphop die mij het beste in het gehoor ligt...

avatar van Sjaakspeare
Tsjonge, het gaat wel lekker met mijn posts de laatste tijd

avatar van Osiris Apis
Van de week kwam ik er achter dat Nujabes ook 2 verzamelaars van zijn label heeft uitgebracht.
Hyde Out Productions: First Collection en 2nd Collection.

avatar van landrover
Dit album ga ik steeds beter vinden. Kan iemand me nog iets anders van een andere artiest aanraden wat er een beetje op lijkt en ook zo lekker in het gehoor ligt?

Kan iemand me ook vertellen waar deze cd te koop is want bij één van de degelijke cd winkels hier vertellen ze me dat ze de cd zelfs niet meer kunnen bestellen...

avatar van Sjaakspeare
Hij is allereerst alleen uitgebracht in Japan, dus hem kopen gaat moeilijk worden.

Qua suggesties: Uyama Hiroto, Emancipator, Lefty Three, Eccy, Nomak, Tsutchie, een enkel nummer van Force Of Nature is hier ook wel mee te vergelijken, Camu Toa, Shinsight Trio (wel met Amerikaanse MC)... Dat wat betreft Japanners

Verder kan ik qua (relaxte) instrumentale hiphop nog aanraden; Maker, Oh No, Omega One, Fat Jon, Rice The Beat Chef, Flying Lotus, Ge-Ology, Joe Beats, Abstrackt Keal Agram, Kids In Tracksuits, Arts The Beatdoctor, Edan, Thes One, Jel, Dr. Who Dat?, J. Rawls, Prefuse73, Sixtoo en natuurlijk de befaamde Madlib, Pete Rock, Blockhead en RJD2.

Als je muziek wilt die echt hierbij in de buurt komt, check dan met name Uyama Hiroto, Emancipator en Fat Jon.

DevendraBan
Doet Substantial die eerste verse op track 1? Damn', wat is z'n flow dope daar! Geniaal.

avatar van Rhythm & Poetry
Maar dan nog, ik vind elk nummer van dit album dichtbij perfectie komen. Prachtige beats en het is ook nog eens heerlijk kalmerend na een harde dag werken. Muziek om bij weg te dromen. En dan staan er ook nog gastartiesten op die het album naar een hoger niveau tillen. Waaronder Cise Star & Pase Rock, 2 van de beste mc's van dit moment die ik ken.

5* en een dik verdiende plaats in mijn top 10.

avatar van Will u.be
0,5
Mager album.. Het steekt muzikaal gezien niet eens heel slecht in elkaar maar ik kan er helemaal niks mee, het uiteindelijke geluid staat me erg tegen

Zeuren

Inderdaad, berichten dus verwijderd. In plaats van 10 berichten te wijden aan klagen over iemands stem zou het ook wel eens over de muziek mogen gaan.

avatar van Kos
Kos
Erg, erg relaxed. Perfect zomerplaatje. Had er geen idee van dat het instrumental was.

'Selecteer 3 favoriete tracks'

Wat een hels karwei zeg

Improvision
Sjaakspeare schreef:

Camu Tao is/was gewoon een amerikaanse mc hoor... Ik vond zijn stijl ook totaal niet hierop lijken.

Improvision schreef:

Ik weet dat hij Amerikaans was. Hij was wel een producer trouwens. Over dat van die stijl heb je zeker gelijk. De reden dat ik hem genoemd heb is denk ik dat hij net als Nujabes ook voor Samurai Champloo, een of andere vage anime-serie, geproduceerd heeft.

Sjaakspeare schreef:
Geldt dat ook voor Modal Soul? Die is voor een peulenschil (€ 33,99 ) te bestellen op CD-Wow (Japenese Import uiteraard).

avatar van hank2
Eerste keer luisteren vond ik het geweldig. Maar daarna vond ik er al snel niet veel meer aan.
Toch, als ik dit album soms opzet vind ik het weer helemaal geweldig. Vooral de opener is heel sterk.

avatar van nega
geniaaal album. vind hem beter dan zn opvolger

avatar van MJ_DA_MAN
Erg lekkere plaat natuurijk, hier hou ik wel van. Vooral het eerste nummer is . Soms heb ik wel het gevoel dat Nujabes nóg beter kan dan ie laat zien (horen) en af en toe is het wat onsamenhangend. Maar je kan niet alles hebben; vind dit zeker 4* waard. Die gast Shing02 heeft overigens een vervelende stem, smetje op de plaat.

avatar van MJ_DA_MAN
Beat Laments The World; briljante instrumental.

P-DawG
Highs 2 Low

In mijn ogen het beste nummer van Nujabes in samenwerking met CYNE, in dit geval is het het alleen met Cise Starr, de beste emcee van CYNE.

avatar van Kill_illuminati
Ik wil dit album graag hebben maar dat gaat me zeker aardig wat geld kosten. Alles wat ik tot nu toe heb gehoord klinkt al erg goed en voorspelt veel goeds.

Relax
Kos schreef:

Hmm vind het niet erg seizoensgebonden, in de winter (nu) werkt het ook wel lekker om met dit album naar buiten te gaan staren.

kiriyama
Kill_illuminati schreef:

Bij Amazon.co.uk biedt een winkel hem nu (bij used and new) aan voor zo'n 21 pond. Heb hem daar van de week besteld en net binnen gekregen.