GZA - Liquid Swords (1995)

Label: Geffen

1. Liquid Swords (4:30)

met RZA

2. Duel of the Iron Mic (4:06)

met Inspectah Deck, Masta Killa en Ol' Dirty Bastard

3. Living in the World Today (4:23)

met Method Man

7. 4th Chamber (4:37)

met Ghostface Killah, Killah Priest en RZA

8. Shadowboxin' (3:29)

met Method Man

9. Hell's Wind Staff / Killah Hills 10304 (5:08)
  10. Investigative Reports (3:49)

met Ghostface Killah, Raekwon en U-God

11. Swordsman (3:21)
  12. I Gotcha Back (5:01)
  13. Killah Priest - Basic Instructions Before Leaving Earth (B.I.B.L.E.) * (4:32)
avatar van ecktepatrick
YouTube - GZA - I Gotcha Back

Hiero I Gotcha Back, moet nog wel toegevoegd worden!

avatar van aerogp1
ecktepatrick schreef:
YouTube - GZA - I Gotcha Back

Hiero I Gotcha Back, moet nog wel toegevoegd worden!

Toegevoegd, maar: dat kun je zelf ook!

avatar van ecktepatrick
Hoe?

avatar van Harderwiek
Rechtsboven op Corrigeren klinken, dan verschijnt er aan de rechterkant van Corrigeren een kopje Videoclips. Dan wijst het zichzelf

avatar van Illmaticly Ill
Deze moet nog eventjes wat meer groeien denk ik. Het klinkt zeker al goed, maar zoals met al het andere van Wu-tang moet ik het eerst even wat vaker hebben beluisterd. Maar ik ben er van overtuigd dat deze steeds beter zal gaan klinken! Beter dan OB4CL weet ik niet, zou zomaar kunnen.

avatar van He$$el_01
Damn, wat is 4th Chamber een vetter track.
Heerlijk als die beat er in komt.

avatar van Jar0on
Hoe kan I Gotcha Back zo laag staan bij favoriete tracks? Mijn persoonlijk favoriete, blaast altijd door me kamer elke keer als hij opstaat.

avatar van Harderwiek
Dit is wel erg vet!

avatar van Psycholamp
Vind het eerlijk gezegd wel tegenvallen, hoe vet die link is.....

avatar van Robbie Keane
Ja niet heel erg spannend. Ik kan dat beter.

avatar van Elohim

Eigenlijk wel... Na Ol' Dirty Bastard nu deze... Zouden alle Classic Wu solo albums gere-released worden met een speciaal iets (ID bij ODB, schaakbord bij GZA...)?

avatar van Illmaticly Ill
Deze heb ik laatste tijd weer wat vaker beluisterd. Heb er niet veel over te vertellen, alleen dat ik het een behoorlijk dope Wu album vind! Eerste 2 tracks zijn meteen echte classics, de rest is ook ziekelijk dope. Erg vette beats van RZA, misschien zelfs beter dan op OB4CL. En daarop zijn ze al geniaal. Dit album voel ik wat meer. Beter gezegd: GZA's flow ligt me vele malen beter dan die van Rae. Ik vind zijn teksten meestal ook wat beter. GZA en Deck zijn toch wel de 2 toppers van de Wu-Tang Clan.

Het hele album is dope, en de laatste track is een mooie afsluiter.

avatar van ArnoldusK
Mhwoa.
Aantal nummers die melodisch erg sterk zijn.
Maar qua zang ook niet heel erg zuiver en strak ingezongen.
Tekstueel vind ik Atmosphere en Mos Def wat lekkerdere teksten uitspugen.
Maar ik houd het in de gaten, dit spul

ArnoldusK schreef:
Mhwoa.
Aantal nummers die melodisch erg sterk zijn.
Maar qua zang ook niet heel erg zuiver en strak ingezongen.
Tekstueel vind ik Atmosphere en Mos Def wat lekkerdere teksten uitspugen.
Maar ik houd het in de gaten, dit spul

Ik dacht eerst waar slaat die vergelijking met Atmosphere nou weer op. Echt een totaal andere soort Hip Hop. Maar toen zag ik dat je waarschijnlijk nog niet veel meer Hip Hop hebt geluisterd.

avatar van KILLERBEE99
Verhoogt van 4,5 naar 5* en nu ook toegevoegd in mijn top 10 op plaats nr 4! echt een classic dit.

avatar van Ernie
Zeer goed album van de GZA die echt wel samen met Inspacteh Deck, Raekwon en Ghostface Killah de beste van MC van de Wu-Tang is en hoe zalig is het dat die hier allemaal op meedoen en alleen maar goede flows en lyrics leveren. Method man op Living in the world is zeker ook het vermelden waard! rustig gebracht over een heerlijke basbeat. Ghostface Killah op 4th chamber Van alle solo-releases had ik deze Liquid swords niet zo hoog zitten in het begin. wel goed maar niet wauw zoals Tical van Method man, verassend zoals een heel album 'Ol Dirt Bastard en zeker niet Ironman van Ghostface want die is echt af maar meer en meer luisterbeurten deden mij beseffen dat deze worp van GZA minstens even goed is. Velen vinden het zelfs de beste als ik hier wat rondlees
Tijd om eens aan Only built 4 Cuban Linx te beginnen...

avatar van NastyOnWax
Ziek album dit. Net voor de eerste keer gehoord en het is gewoon een instant classic. Letterlijk vanaf de 1e seconde krijg je het gevoel dat iets speciaals gaat horen en dat is ook zo. Voor mij in ieder geval, want ik ben een groot fan van Enter The Wu-tang (36th Chambers) en was ook heel erg teleurgesteld toen ik Wu-Tang Forever hoorde. Het was niet slecht, maar de stijl beviel me veel minder. Raekwon's OB4CL vond ik echter geweldig, maar alsnogmiste ik die stijl van Enter The Wu-Tang en eindelijk heb ik em gevonden. Wat mij betreft hadden ze dit album Enter The Wu-Tang 2 genoemd ofzo. Geweldig album vol met echte Wu-Tang Classics. De gesamplede intro zet gelijk perfect de sfeer van het album neer en GEEN ENKEL nummer hier is minder dan goed.

Toch wel één minpuntje aan de gehele Wu-Tang Clan en dat is dat ze Killah Priest nooit als vast lid hebben genomen. Hele albums worden volgestopt met die matige Cappadonna, maar ondertussen loopt er gewoon een Killah Priest rond die zich makkelijk kan meten met de Wu-Tang Elite. Mooi dat GZA hem gewoon het hele liedje B.I.B.L.E. laat doen op zijn album (waardoor Killah Priest in één keer veel meer bekendheid krijgt), maar het liefst hadden ze gewoon U-God ofzo eruit getrapt en Killah Priest erin gezet.

Beste track: B.I.B.L.E. : Instant Wu-Classic ookal is hij niet geproduceerd door de RZA en wordt er niet in gerapt door een origineel Clan-member.

NastyOnWax schreef:

Ik las een keer ergens iets over de opnames van Da Mystery Of Chessboxin, waar Masta Killa de laatste verse doet. Let wel, dit is de enige Masta Killa verse op het hele Enter The Wu-Tang 36 Chambers album. (De allereerste Wu-Tang single, Protect Ya Neck, had verses van "alle 8" leden, Masta Killa zat er toen nog niet bij.) Die laatste verse op Da Mystery Of Chessboxin was voor de laatste en negende plek in de Wu-Tang Clan. Het verhaal is, en ik weet niet meer waar ik dat las, is dat het ging tussen Masta Killa en Killah Priest. Die laatste was high als een garnaal in slaap gevallen in de studio, terwijl Masta Killa met hulp van GZA zijn verse aan het perfectioneren was en dus uiteindelijk op de track belandde, en zo de negende Wu-Tang member werd.

Mijn favoriete Wu gerelateerde MC (maar die niet bij de originele 9 zit) is trouwens Killa Sin. Luister goed naar zijn verses op Spazzola en 9th Chamber: een geweldige flow (met dat typische Staten Island accent) die wat mij betreft vele malen beter is dan die van U-God, Killah Priest, Streetlife en Cappadonna bij elkaar opgeteld.

avatar van NastyOnWax
Killa Sin heb ik nog niet gehoord. Ben het trouwens wel met je eens over die andere 3 die je noemt behalve Killah Priest. U-God is echt geen bijzondere mc en Cappadonna komt soms heel goed(Winter Warz), maar andere keren is ie gewoon zo slecht dat hij zelfs lijkt te vergeten te rijmen(Triumph).

Dat verhaal over Masta Killa en Killah Priest kende ik trouwens al. Staat ook op wiki. Ik heb echt bewust Masta Killa niet genoemd en U-God wel, want op Da Mystery Of Chesboxin' brengt Masta Killa echt een geniale verse. Ongelooflijk dat hij hiervoor nog nooit had gerapt, maar hij zal ook ongetwijfeld geholpen zijn door de meer ervaren Clan-members

Homicide's illegal and death is the penalty
What justifies the homicide, when he dies?
In his own iniquity it's the
Master of the Mantis Rapture coming at ya
We have an APB on an MC Killer
Looks like the work of a Master
Evidence indicates that his stature
Merciless like a terrorist hard to capture
The flow, changes like a chameleon
Plays like a friend, and stabs you like a dagger
This technique attacks the immune system
Disguised like a lie paralyzing the victim
You scream, as it enters your bloodstream
Erupts your brain from the pain these thoughts contain
Moving on a nigga with the speed of a centipede
And injure any motherfucking contender!

Deze komt nu trouwens ook m'n top 10 binnen. Follow The Leader van Eric B and Rakim is goed, maar dit overtreft hem wel hard. Alweer het 3e Wu-Tang album in m'n top 10

avatar van Ernie
Hoe goed Liquid swords tot Labels ook is het echte hoogtepunt van deze plaat begint met de intro van 7th Chamber te zalige beat en teksten! daarachter dan nog shadowboxin, Investigateve reports, I gotcha Back en B.I.B.L.E wow! verpletterend einde van het album en dat terwijl nr1 tot 6 ook van verschrikkelijk hoog niveau is.

avatar van Ernie
En elke dag ontdek je nieuwe geniale rhymes op deze plaat!

What is the meaning of crime? Is it:
Criminals
Robbing
Innocent
Muthafuckas
Everytime

avatar van gweah

Yep! De goedheiligvrouw is gul geweest dit jaar... En het is een schitterende uitgave.

avatar van NastyOnWax
Ik ontdek net dat Killa Sin juist zo´n beetje de eerste Wu-member is (samen met Raekwon) die ik ooit bewust heb geluisterd en heel goed vond. Geluidskwaliteit is dan wel laag, maar dat heb ik wel over voor die zieke verse van Biggie

Killa Sin, Raekwon, KRS-One...

ON:Damn, moet echt ff een dag nemen om deze en OB4CL na elkaar te luisteren en dan te beslissen welke beter is.

NastyOnWax schreef:

Haha het oude dilemma. Deze albums staan 1 en 2 in mijn top 10. Paar maanden geleden hebben zij weer stuivertje gewisseld.

avatar van Ernie
van de solo-platen staat Liquid swords op 1, Ironman van Ghostface staat op een heel stevige 2de plek. Ob4cl heeft me nog niet gerepen.

avatar van He$$el_01
Album weer even geluisterd en het blijft echt een heerlijk album. Labels t/m Killa Hills 10304 is echt genieten. Die beat van Killa Hills . Vrij simpele beat eigenlijk, maar ik kan er uren naar luisteren.

Voor de rest staan er allemaal sterke nummers op dit album en erg veel uitschieters (die je dus eigenlijk geen eens meer uitschieters kunt noemen).

Nummers 1, 4, 6, 7, 9 en 13 zijn allemaal classics.

Vergeet 2 en 8 niet he

avatar van He$$el_01
Die zijn ook wel aardig ja.