Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath (1973)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. Sabbath Bloody Sabbath (5:41)
  2. A National Acrobat (6:20)
  3. Fluff (4:10)
  4. Sabbra Cadabra (5:55)

met Rick Wakeman

5. Killing Yourself to Live (5:41)
  6. Who Are You? (4:10)
  7. Looking for Today (5:00)
  8. Spiral Architect (5:29)
Ik was niet echt onder de indruk van Black Sabbath na het luisteren naar het album "Paranoïd", maar nu ik dit album heb beluisterd, ben in meer geïnteresseerd voor deze band. De gitarist, bassist en drummer spelen gewoon verschrikkelijk goed! Het is niet gewoon rammen op gitaren. Ook zit in de nummers nog echt een goede melodie. Het titelnummer is mijn favoriet.
Leuk ook, het rustige instrumentale akoestische nummer "Fluff". "Spiral Architect" is ook zeer goed, het heeft iets van "Pinball Wizard" van The Who.
4,5! Aanrader!

Allmusic
Spiral Architect heeft inderdaad wat weg van Pinball Wizard, maar heeft wel een erg lelijke fade-out. Overigens vind ik alle voorgaande albums van BS een stuk beter dan dit album. 3*

avatar van c-moon
Alleen al die heerlijke titeltrack!!!! WOW!
En dan "Spiral Architect".... "Sabra Cadabra"... "Killing Yourself to Live" !....

Knappe Sabbath plaat....

Bobiej
Idd knappe Sabbath plaat. Favoriete nummers zijn: Titelnummer en Sabbra Cadabra. Het gitaarspel in die nummers is werkelijk briljant! Alleen door die nummer stem ik al 3*, dus met de andere nummers erbij is dat dan 3,5***

avatar van Bighead
Weer zo'n klassieker.
Alleen al de titel 'Killing yourself to live' is 4* waard.

Joy
sabbra cadabra

de vette riffs van iommi rond 3minuut20

das ongekend voor 1973 en doomy as hell

avatar van AGE-411
Eigenlijk vindt ik deze veel beter dan Paranoid, die op den duur tegensteekt omdat er maar 3-4 goede nummers op staan en de rest is absolute zooi.
Hier niet.

avatar van Lupin
Al vele jaren is dit een van mijn favoriete Sabbath platen. ( En dan te bedenken dat Black Sabbath met Ozzy zowieso al tot de hoogste regionen van de rock behoord...) Eigenlijk is dit voor mij het standaard rockalbum. Nou ja, samen met "Songs for the Deaf" van QOTSA dan.
Dit album is heel melodieus en ontzettend goed geproduceerd. Het is heel evenwichtig zodat je dik 40 minuten lang met je koptelefoon op kunt wegdromen in een overheerlijke rock-oorgasme. Het titelnummer - een van mijn favoriete nummers aller tijden - heeft inderdaad een monsterlijk goede riff. Het bas- en drumwerk zijn in iedere song voortreffelijk. "Spiral architect" heeft een akoestisch intro zodat de storm die daarna losbreekt extra stevig aankomt. Synthesisers kunnen nummers verpesten en gladstrijken maar op "Who are you" klinkt het mooi psychedelisch en laat je wegzweven in de donkere hoeken van je geweten. Dit is een topper!

avatar van AGE-411
Dit is gewoon de beste Black Sabbath plaat... jaja! beter dan Black Sabbath of dan paranoid! (niet veel beter, maar toch, ...)

avatar van Rinus
Ik vind alle BS albums uit het Ozzy tijdperk essentieel, maar met deze heb ik toch wat meer moeite gehad. De produktie is niet top, en er staan eigenlijk ook wat mindere nummers op. "Killing yourself to live" en "Sabbath bloody Sabbath" zijn eigenlijk de prijsnummers op dit album. Op vinyl en CD

avatar van Red Hole Sun
Raar om te zien dat zo'n critisch afgeschreven album alleen maar meesterwerken kan bevatten. Black Sabbath is hier in topvorm en laat z'n ware kracht zien.
Vette hoes ook.

cheeskorst
Red Hole Sun schreef:
Black Sabbath is hier in topvorm en laat z'n ware kracht zien.

In topvorm waren ze op hun debuut en het debuut hebben ze nooit meer overtroffen, dit album is ook zeker niet slecht en ik denk ook een beetje ondergewaardeerd, maar ik ben toch meer van het wat duistere, evil-achtige van het debuut die over de gehele lijn ook beter is (daar staat simpelweg geen enkel slecht nummer op)
Maar op dit album staan ook een pak vol met goeie nummers en lekkere riffs (lommi de riffmeister - Sabbath Bloody Sabbath!). Enige nummer waar ik echt niks mee kan is het rustige Fluff (alleen die titel al..)

avatar van Dexter
Wat een lekker riffje heeft Sabbath, Bloody Sabbath toch Verder niets bijzonders (!) na de voorgaande vier albums, maar toch weer erg constante kwaliteit.

avatar van sdr
sdr
Het debuutalbum wordt niet geevenaard, maar toch een erg sterk album. Who Are You? vind ik minder, te vreemd met die synthesizers en Fluff had eigenlijk ook weggelaten kunnen worden. Verder niets dan geniale riffs. 4*

avatar van Mart
Wat mij betreft van dezelfde kwaliteit als voorganger Vol 4: een paar aardige nummers (Sabbath Bloody Sabbath, Sabbra Cadabra, Killing Yourself To Live) maar een 'wow'-gevoel krijg ik er niet van.

avatar van wizard
sdr schreef:

*mompelt iets over gras en voeten*.

De topper van dit album is voor mij toch wel A National Acrobat, dat voor mijn gevoel uit drie delen bestaat --> nog meer riffs.

Wolfgang1975
Wat een steengoede plaat is dit! Toppers vind ik Sabbath Bloody Sabbath, A National Acrobat, Sabbra Cadabra, Who Are You? en Spiral Architect.

stuart
Persoonlijk vind ik dit een niet zo denderend album van de heren. Er staan een aantal goede nummers op ,maar ook mindere. Het gevoel dat ik bij de eerste 3 albums had (bij Volume IV al minder) is nu nog iets meer aan het wegglijden. Het is bij vlagen wel interessant met als hoogtepunt het titelnummer en als dieptepunt Who are you.

stuart schreef:
Persoonlijk vind ik dit een niet zo denderend album van de heren. Er staan een aantal goede nummers op ,maar ook mindere. Het gevoel dat ik bij de eerste 3/4 albums had (bij Volume IV al wat minder) is nu nog iets meer aan het wegglijden. Het is bij vlagen wel interessant met als hoogtepunt het titelnummer en als dieptepunt Who are you.

En master of reality en vol. 4 waren echt NIET GOED. (2 nummers op de 10 ofzo die wel de moeie waren ofzo).

Ik vind deze zelf veel beter dan paranoid. Paranoid telt enkel maar Paranoid, iron man en Fairies were boots. De rest is middelmatig.

De plaat staat als een huis. Alles is ijzersterk, geen zwakke punten.
Oof Fluff is een beter tussendoortje (vergelijk met FX en rat salad enzo)

Dit rockt van begin tot einde.

stuart
Paranoid is duidelijk mijn favoriet: dat is HET Black Sabbath album wat betreft de 'blauwdruk van de heavy metal. Het debuutalbum was zeker goed , maar nog wat zoekende naar de vaste richting. Master of reality vind ik iets minder dan Paranoid en daarna gingen ze hun horizon wel wat verbreden, maar vond ik de evenwichigheid van de eerste albums minder. Goede songs werden afgewisseld met mindere/slechte.
Ik vind dit album met mate echt ROCKEN, maar dat is mijn mening en jij hebt recht op het jouwe.

P.S. Beter is niet altijd mooier en andersom:bovendien hoe meet je dat. Het blijft tenslotte een kwestie van smaak. Veel luisterplezier.

avatar van AGE-411
ik beluister deze plaat nu nog eens omdat het al een tijdje geleden is.
Dat laatste deel van A national acrobat moet denk ik het geniaalste zijn dat Sabbath ooit op plaat vastgelegd heeft.

avatar van Mart
stuart schreef:

Je haalt de woorden uit mijn mond, zo denk ik ook over het album. Black Sabbath is wat wisselvalliger geworden na Master Of Reality naar mijn mening.

avatar van Bulldozer
Met een nipte voorsprong op hun debuut-album en "Sabotage" vind ik dit album toch wel de beste Black Sabbath.
Veelzijdig en toch wat duister. Ik vind er geen mindere nummers op staan.

Bulldozer schreef:
Veelzijdig en toch wat duister. Ik vind er geen mindere nummers op staan.

Bijna volledig met akkoord. Enkel Sabotage vind ik niets.

avatar van notsub
Het opneingsnummer is werkelijk een echte knaller hier. Dit niveau keert niet meer terug in de daarop volgende nummers, maar er staan nog wel wat andere goede nummers op. De sound vind ik hier ook gaaf, maar voor een hogere score moet ik hem vaker draaien.

avatar van AGE-411
Na het slechte VOL4 keerde Sabbath hier terug naar het EVIL imago dat ze opgekleefd kregen door het eerste album.

Veel agressiever gespeeld dan de vorige albums. Ozzy die ook een van de beste vocalen neer zet en niet even rap in de micro kwaakt.

Elk nummer heeft meer inhoud dan ener welk nummer van vorige albums.

VOL 4 bitches !! back to the hippie spirit

PriestMaiden
Black Sabbath op zijn best in de eerste line-up. Het titelnummer is één van mijn favoriete Sabbath nummers! Dit klinkt inderdaad meer EVIL dan het vorige album.

Kingsnake
Plaat begint met een killerriff.

Echt een fucking strakke mother van een plaat dit!

avatar van Bulldozer
Kingsnake schreef:
Plaat begint met een killerriff.

Echt een fucking strakke mother van een plaat dit!