Iron Maiden - Powerslave (1984)

Label: EMI

1. Aces High (4:29)
  2. 2 Minutes to Midnight (6:00)
  3. Losfer Words (Big 'Orra) (4:13)
  4. Flash of the Blade (4:02)
  5. The Duellists (6:07)
  6. Back in the Village (5:20)
  7. Powerslave (6:48)
  8. Rime of the Ancient Mariner (13:36)
  9. Rainbow's Gold * (4:57)
  10. Mission from 'Arry * (6:42)
  11. King of Twilight * (4:53)
  12. The Number of the Beast [Live] * (4:57)
avatar van Razor Eater
Het is gewoon tijdrekken, dat middenstuk
Grapje hoor

zit na hele lange tijd powerslave te beluisteren

sjezus, dat strakke gitaarwerk in the duellists lijkt wel een computer!

dat men kon spelen wisten we al maar zo reetestrak als op the deullists is een buiging waard

avatar van Edwynn
The Duellists bevat één van de sterkste leadpartijen die de band ooit maakte. Het titelnummer heeft ook zo'n geweldig middenstuk.

avatar van Don Cappuccino
Razor Eater, je klinkt inderdaad behoorlijk negatief. De nummers zitten toch enorm vernuftig in elkaar en ik vind het enorm knap dat je met een nummer van 13 minuten kan blijven boeien. Maar Dream Theater heeft Iron Maiden toch als inspiratiebron, luister maar naar hun cover van To Tame A Land.

avatar van Kronos
Don Cappuccino schreef:
Maar Dream Theater heeft Iron Maiden toch als inspiratiebron,...

Maar vooral ook het 'progressievere' Fates Warning.

avatar van The_CrY
Don Cappuccino schreef:

Maar je kan moeilijk zeggen dat Dream Theater door Rime of the Ancient Mariner geïnspireerd is in het maken van lange nummers. Want dat is waar Razor Eater hoofdzakelijk op reageerde. Er waren voor Maiden immers al genoeg bands met nummers van meer dan 8 minuten.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Je kunt blijven debatteren over hun beste album en dat mag zeker, maar ik voel dit ook als hun magnum opus. Het gitaarwerk van de Heren Murray en Smith is zo smakelijk. Een voorbeeld, het instrumentale middengedeelte van Powerslave, ik krijg er telkens rillingen van.

MindRuler
Samen met "SSOASS" was dit het album dat me tot Maiden-fan bombardeerde na beluistering ervan. Om het op z'n Vlaams te zeggen: een kreim van een plaat.
The Duellists blijft één van mijn favoriete Maiden-songs aller tijden.

MindRuler schreef:

The Duellists blijft één van mijn favoriete Maiden-songs aller tijden.

avatar van SebastiaanQuekel
Het beste werk van Iron Maiden. Alle acht de liederen zijn van een fenomenaal niveau. Moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Ik kan alleen maar zeggen dat Back In The Village relatief minder is dan de rest, maar daar is alles mee gezegd; ook echt een topnummer.

4,5 sterren.

avatar van rock-rick
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ken nog niks van Iron Maiden. Binnenkort moet er toch echt eens een keertje iets van deze band tussen mijn muziek komen te liggen en ik denk dat dat Powerslave wordt. Wat een machtig mooie hoes.

rock-rick schreef:

Fijn te lezen dat er nog steeds mensen zijn die kennis willen maken met Maiden.
Omdat Powerslave ook mijn eerste kennismaking met hen was (volledig album dan)
kan ik die zeker aanbevelen! Het is een prachtig album dat alle gekende Maiden-elementen bevat. Als deze jou bevalt, dan ben je wellicht vertrokken voor een lange rit. Daarna misschien: Seventh Son Of A Seventh Son, Somewhere In Time of Piece Of Mind.

Ik zag dat Camel in jouw Top 10 staat. Ik ken niks van hen, maar na beluistering van een nummer eerder deze week, toch besloten deze band ook te gaan ontdekken.

MindRuler schreef:

Tja, prog rock blijft mijn favoriete genre en iets zegt mij dat in een nummer als Rime of the Ancient Mariner zelfs die liefde beantwoord wordt. Ik kan Mirage trouwens erg aanraden, heel sfeervol en instrumentaal ook heel mooi.

Is de sfeer die deze hoes uitstraalt trouwens een beetje in de muziek op dit album terug te vinden?

Het titelnummer absoluut!
Ik vind persoonlijk dat er een eenheid zit in alle nummers, dus ga ervoor!

(Mirage stond inderdaad op mijn verlanglijstje wat betreft Camel evenals Moonmadness)

Het titelnummer absoluut!
Ik vind persoonlijk dat er een eenheid zit in alle nummers, dus ga ervoor!

Dat is heel mooi, dan zal ik deze even bovenaan mijn prioriteitenlijstje zetten .

Edit: Als het goed is komt hij morgen binnen .

avatar van Sinnerman
Ik word een beetje jaloers op je rock-rick...! Veel plezier ermee! Probeer Somewhere In Time dan ook, zoals door Mindruler aanbevolen.

The Rime Of The Ancient Mariner is fabeltastisch en kan mij, na al die jaren, nog steeds boeien en meevoeren.

rock-rick schreef:

Ik ben zelf ook een grote Prog liefhebber, maar Iron Maiden is toch echt niet te versmaden. Veel plezier met je ongetwijfeld heerlijke ontdekkingsreis.

uffing schreef:

En ik moet nog zoveel anders ontdekken . Ik krijg wel met de minuut meer zin om dit album in mijn cd speler te stoppen.

avatar van Lonesome Crow
Ik denk dat progrock-liefhebbers vooral "Killers" maar eens moeten luisteren.

Is hun meest technische plaat boordevol tempowisselingen en spelen ze op hun top van hun kunnen.
Op geen andere Maiden plaat wordt zo goed gemuciseerd !

Betekent niet dat ik dat hun beste vind (die eer gaat naar "Number of the Beast").

Hieronder mijn recensie in de herhaling:

Powerslave is op zich een goed album maar de mythische proporties die dit album al vrij snel na het uikomen had vind ik nogal misplaatst.

De opener "Aces High" klinkt lekker maar meer ook niet.
De hoogtepunten staan allemaal achter elkaar geplakt, vanaf track 2 t/m 5 is het inderdaad genieten.
Schreef ik eerder dat ik "2 Minutes to Midnight" nogal standaard vond klinken, is echter helemaal niet zo.
Juist heel afwisseld, vooral dat tussenstuk.
Het uitstekende instrumentaaltje, het pakkende "Flash of the Blade" en het hoogtepunt "The Duellists" (machtig mooi instrumentaal gedeelte daarin !) erg goed allemaal.
De nogal droge produktie past heel goed hierbij, het gemis aan dynamiek daardoor wordt niet gemist.

Het enige nummer waar ik weinig aan vind is "Back in the Village".
De zang op het nummer "Powerslave" verpest veel, is eigenlijk ronduit slecht van Bruce.
Dat half pratende dreigende komt nogal ongeloofwaardig over (op het irritante af), luister er maar eens naar.
Daarintegen is dat middenstuk wel heel erg goed in "Powerslave" ,subliem eigenlijk.

Het veel te lange "Rime of the Ancient Mariner" heeft me nooit echt kunnen boeien.
Ik vindt het pas na 3 minuten echt beginnen, maar het einde had wel weer korter gekund.
Had in potentie een soort "To Tame a Land" kunnen zijn van de voorganger "Piece of Mind" (een klassieker) maar helaas....

Ik kan me ook herinneren dat ik zelden kant 2 van de plaat draaide, nu weet ik ook weer waarom.

avatar van Kronos
Lonesome Crow schreef:
Ik denk dat progrock-liefhebbers vooral "Killers" maar eens moeten luisteren.

Ik denk toch dat de nummers te compact en te punk zijn om de gespecialiseerde progrocker in het bijzonder te bekoren. Aan bijvoorbeeld hun laatste, The Final Frontier, valt daarin naar mijn mening meer te genieten.

Neemt niet weg dat Killers superstrak en technisch is.

avatar van Sinnerman
Het mooie van Mariner vind ik de combi van muziek en tekst die heel mooi samenkomen. Harris heeft naar mijn mening het gedicht mooi 'vertaald', Bruce legt er veel gevoel in en de band komt er zó lekker inrollen na '.... the raaaaaiin...' Erg indrukwekkend vind ik het.

(to tame a land is idd ook prachtig.. )

Kronos schreef:

Helemaal mee eens. The Final Frontier bevat behoorlijk wat progressieve elementen (Isle of Avalon ). Datzelfde geldt ook voor Somewhere in Time en vooral Seventh Son of a Seventh Son.

De proginvloeden op Powerslave vind ik niet direct terug, of het moet de lengte van Rime of the Ancient Mariner zijn. Niettemin is dit een heerlijke plaat waarbij het vanaf het begin tot het eind genieten is. Alleen Back in the Village is minder de rest is absolute top.

avatar van rock-rick
Dit album bevat inderdaad niet echt prog invloeden, maar Rime of the Ancient Mariner is wel een nummer dat een prog liefhebber zou interesseren.

Ik heb het album nu, genietend van de zon, voor het eerst beluisterd en mijn eerste indruk is erg goed. De stem van Bruce is indrukwekkend en past bij erg goed bij de muziek, die op zijn beurt ook erg goed is. Dit album doet zijn hoes volledig eer aan (wat een prachtige hoes ook) en zet een goede sfeer neer.

Dan is daar nog Rime of the Ancient Mariner. Vooral het middenstuk en de manier waarop hij eindigt zijn prachtig.

Ondertussen heb ik het album nog maar eens opgezet en een stem volgt na nog 423 luisterbeurten, volgende week dus denk ik.

avatar van rock-rick
2 Minutes to Midnight was trouwens een leuke verrassing. Die had ik al eerder gehoord en vond het al een leuk nummer.

rock-rick schreef:
een stem volgt na nog 423 luisterbeurten, volgende week dus denk ik.

423 X 50 minuten = vergeet het maar!

avatar van rock-rick
Oké, na het beloofde aantal luisterbeurten nu al ruimschoots gehaald te hebben kom ik op een 4,5 met kans op verhoging.

Het album staat vol met goede nummers, met als favorieten The Duellists en Rime of the Ancient Mariner. Het gitaarwerk, de zang en de rest zijn geweldig en er wordt een goede sfeer neergezet.

avatar van rock-rick
Verhoogt naar vijf sterren .

rock-rick schreef:
Verhoogt naar vijf sterren .

Wat vind je van het instrumentale middenstuk van The Duellists?

avatar van uffing
Briljant! (hoewel niet aan mij werd gevraagd, voelde ik met toch geroepen om hierop te reageren

uffing schreef:

Mede hierdoor werd ik écht fan van Maiden. Ik zat ook constant met mijn vinger op de rewind-knop om dit steeds terug te horen. Ik krijg er nog steeds geen genoeg van.