Iron Maiden - Powerslave (1984)

Label: EMI

1. Aces High (4:29)
  2. 2 Minutes to Midnight (6:00)
  3. Losfer Words (Big 'Orra) (4:13)
  4. Flash of the Blade (4:02)
  5. The Duellists (6:07)
  6. Back in the Village (5:20)
  7. Powerslave (6:48)
  8. Rime of the Ancient Mariner (13:36)
  9. Rainbow's Gold * (4:57)
  10. Mission from 'Arry * (6:42)
  11. King of Twilight * (4:53)
  12. The Number of the Beast [Live] * (4:57)
avatar van rock-rick
The Duellists is sowieso erg mooi gespeeld, maar dat middenstuk is werkelijk briljant ja. De rest van het album zit overigens instrumentaal ook erg goed in elkaar en het middenstuk van Rime... is minstens net zo indrukwekkend.

MindRuler
Hoe dan ook sterk ondergewaardeerd (slechts 13 stemmen) en ook op het Maiden-forum werd Powerslave vaak onterecht "Fillerslave" genoemd vanwege nrs. 3 t.e.m. 6 als zijnde vullertjes.
Onbegrijpelijk...

avatar van rock-rick
Aardig goede fillers dan en 1 van die 13 stemmen is in ieder geval van mij.

avatar van uffing
De nummers 3 en 6 vind ik toch de mindere goden van dit album, maar om het daarom nou Fillerslave te noemen, gaat me veel te ver. De nummer 1, 2 , 5, 7 en 8 zijn nl. niet anders dan geniaal.

avatar van rock-rick
Sluit ik mij geheel bij aan, dat zijn de beste nummers op dit album, maar de rest is verre van slecht.

avatar van vielip
Doordat rock-chick de discussie rondom dit magistrale album weer heeft aangewakkerd, moet ik 'm weer eens luisteren! Vroeger echt he-le-maal grijs gedraaid maar de laatste jaren zelden gedraaid. Kan me alleen maar toppers herinneren maar wie weet moet ik mijn mening herzien
Ik kom er op terug...

avatar van rock-rick
Nou het was rock-chick een genoegen hoor

avatar van uffing
vielip schreef:
Kan me alleen maar toppers herinneren maar wie weet moet ik mijn mening herzien

Dat gaat echt niet gebeuren, Vielip.

avatar van wizard
Ik denk het wel, als je Froger, Joling & co in gedachten hebt, kan de stem van Bruce Dickinson je rauw op het dak vallen...

avatar van rock-rick
Over die moest ik echt even nadenken.

avatar van vielip
Ja zo kun je 'm ook lezen inderdaad

Heb het album gisteren 2 keer geluisterd. Tsjonge wat een heerlijke trip down memory lane was het
Als ik heel eerlijk ben dan staat er geen slecht nummer op. Het hier vaak als 'minder' afgedane Back in the village vind ik ook erg geslaagd moet ik zeggen. Vooral die echo effecten op de stem van Bruce vind ik wel gaaf. En inderdaad, The duellists is fantastisch met dat middenstuk! Het enige minpuntje dat ik zou kunnen bedenken is dat alle nummers behoorlijk vol vaart achter elkaar door knallen. De nummers 3 t/m 6 zitten allemaal in hetzelfde ritme en tempo en er is amper tijd om op adem te komen. Tenminste, dat viel me gisteren op. Aan de andere kant is dat ook wel weer te gek. Je krijgt geen tijd om bij te komen; het ene nummer is nog niet afgelopen of Nicko telt alweer af; one, two, one, two, three en gáán met die handel!!

avatar van rock-rick
Ik wou net zeggen, het is juist geweldig dat die nummers vol vaart en energie door knallen.

avatar van Edwynn
wizard schreef:

Nou ja, Dickinsons jasje van de Somewhere In Time tour had niet misstaan tussen de glimjasjes van de drie musketiers uit het Gooi.

avatar van Metal-D78
Dickinson trad toch in 2000 met Rob Halford en Geoff Tate op als een soort metal-'toppers' avant la lettre genoemd The Three Tremors?

Metal-D78 schreef:

Ik weet wel dat de drie heren "The One You Love To Hate" van Robs solo-album brachten op de podia. Maar of het ganse concerten betrof is me nog niet duidelijk.

avatar van Metal-D78
mmm. zal het dat wel geweest zijn. zou opzich wel leuk zijn. 3 heren op leeftijd die metal-krakers aan elkaar medely-en. is weer eens wat anders toch?

Metal-D78 schreef:

Daar zou ik zeker een ticketje voor bestellen.
Een beetje zoals Doro deed met haar symfonisch orkest en een aantal gastzangers.

Na het iets mindere Piece of Mind, is deze plaat voor mij weer gelijkwaardig aan NOTB, en volgens velen zelfs beter. De titeltrack is super maar ook de andeen zijn stuk voor stuk meesterwerkjes. UP THE IRONS!!!! 5,0

avatar van rock-rick
Ik blijf maar met verbijstering naar die hoes kijken. Deze hoes staat zeker in mijn top 10 en hoog ook. Wat moet hij mooi zijn op vinyl .

Ik heb de picture disc op vinyl.....

Jaloers...

avatar van AOVV
IJzersterke plaat, met vooral een geweldige opening ('Aces High' en '2 Minutes To Midnight') en de monumentale afsluiter! Ja, ik ga maar eens verhogen, dit klinkt altijd weer geweldig!

4,5 sterren

avatar van Spock2011
De periode tussen Piece of Mind en Seventh Son heb ik altijd beschouwd als het gouden era van Iron Maiden. En hoewel Powerslave uiteraard een ijzersterk album is, zie ik hem toch als de minste van die vier platen. De rotte appel op dit album is wat mij betreft het nummer 2 Minutes to Midnight, een verschrikkelijk nummer dat erger wordt naarmate je het vaker hoort. Twee andere missers zijn The Duellists en Back in the Village. Daar staan echter weer een paar super nummers tegenover als Powerslave en The Rime of the Ancient Mariner, het beste nummer dat Maiden heeft gemaakt. De verschillende wisselingen in ritme, het mystieke tussenstukje, en de ijzersterke solo waar het onweer op uitbreekt daarna: kippenvel! Het is voor mij altijd een plaat geweest met twee kanten, maar desondanks een sterk album.

avatar van crosskip
[quote]Spock2011 schreef:
Het is voor mij altijd een plaat geweest met twee kanten, /quote]

Heb je wel vaker met platen =D

avatar van freitzen

Overigens vind ik Big 'Orra nog steeds het hoogtepunt op die eerste plaatkant. Ik draai nu weer eens het album en zat echt helemaal mee te deinen op mijn stoel, waar ik de eerste twee nummers nog stokstijf bleef zitten. Wat een drive.

avatar van Don Cappuccino
Big 'Orra is ook bij mij het hoogtepunt van de eerste kant. Die heerlijke drive heb ik niet vaak zo goed gehoord bij Iron Maiden, Nicko McBrain stuwt dat nummer echt met zijn drums. Van de tweede is dat The Rime Of The Ancient Mariner.

Het einde van The Rime Of The Ancient Mariner is misschien wel het best wat Maiden ooit gemaakt heeft ( m.u.v. Phantom of the Opera )

Aces High de ultieme concert opener. ( met speech ).

avatar van Spock2011
Heeft iemand ooit eens het titelnummer achteruit gespeeld? Dan komen er echt grappige lyrics uit.

avatar van vielip
Nee, zonde van m'n naald

avatar van Don Cappuccino
Ja, ik vind het nummer evalsrewop erg mooi.