Anathema - A Natural Disaster (2003)

Label: Music for Nations

1. Harmonium (5:28)
  2. Balance (3:58)
  3. Closer (6:20)
  4. Are You There? (4:59)
  5. Childhood Dream (2:10)
  6. Pulled Under at 2000 Metres a Second (5:23)
  7. A Natural Disaster (6:27)
  8. Flying (5:57)
  9. Electricity (3:51)
  10. Violence (10:45)
avatar van Kasperbert
Black Adder schreef:

Let op mijn woorden. Anathema staat op het punt om een klassieker uit te brengen.

Hebben ze dat niet al regelmatig gedaan?

Het is een zwaar grote schande inderdaad dat ze geen platenmaatschappij kunnen krijgen . Komt omdat mensen vaak liever gebler van Andre Hazes willen horen dan muziek met gevoel. Anathema heeft zich al meerdere malen bewezen en blijft in mijn hart zo ongeveer (gezamelijk met Dream Theater en Pink Floyd) de beste band die deze aarde ooit bewaggeld heeft

Dit album heeft bij mij ook de nr 1 spot ingenomen.....dit is letterlijk het enige album wat me van m'n werk altijd weet af te houden en ik kan het 50 keer achter elkaar luisteren zonder dat het me verveelt. 6*

avatar van Pruut
Haha, ik kan het hier alleen maar volledig mee eens zijn.

Heren, ik bedoel klassieker in de zin dat die ook buiten de alternatieve scene een klassieker wordt.

Met andere woorden, dat ook zelfs die mp3morons voor de bijl zullen gaan.

Danny heeft zijn privesores verwerkt, Les' toetsenspel krijgt een wat prominentere rol en die nieuwe zangeres gaat met haar duetpartijen met de Cavanaghs voor kippenvel zorgen. De gemiddelde Free Record Shopper zal er aan moeten geloven.

avatar van Pruut
Zit er een vaste zangeres bij Anathema nu ?
Dat zou al helemaal prachtig zijn, nummers als A Natural Disaster, Are You There? en Everything vind ik 1 van de betere Anathema nummers, mede door de prachtige zang van de zangeres

avatar van Kasperbert
Parisienne Moonlight is ook een hele mooie he

Kasperbert schreef:
Parisienne Moonlight is ook een hele mooie he

Bij ons in de Keldonkse kerk heb ik de kerstgroep met mijn stomme kop ooit eens beloofd een paar liedjes voor hun viering te zingen.

Had het op een alternatieve manier ingevuld en Bakske vol met stro van Urbanus in een rockjasje gegoten.

Het eerste nummer liet ik de toetsenist een paar minuten een kerkorgelintro spelen die overging in de pianoriedel van Parisienne Moonlight die ik samen met mijn zus heb gezongen.

Die hele kerk stond met open mond te luisteren en sindsdien is Keldonk dan ook een Anathemabolwerk.

Black Adder schreef:

Een prachtig verhaal!! Staat mij nog veel te doen in mijn woonplaats Kampen. HEt stikt hier namelijk van de kerken!

avatar van nevyn
Dit is meer een groeialbum dan Alternative 4, maar ik begin het zo langzamerhand meer te waarderen... Prachtig, met de zangeres ook

Are You There? en Closer zijn fantastisch...

voltazy
Wat een geweldig album, ik had al losse tracks op mn computer en toen toch maar de cd gekocht.
Het album start met harmonium ook gelijk het minste nummer, balance is een sterk nr. waarin het naarmate de tijd vorderd in kracht toeneemt.
Dit vloeit keurig over in closer dat soms aan kraftwerk doet denken en ook in kracht toeneemt hoe langer het duurt.
Are you there is een schitterend nummer met mooie tekst.
Childhood dream is een soort rustpunt en past keurig in het geheel van het album, hierop volgd de hardste track, het tempo ligt hoger dan bij de rest en jakkerd aan een stuk door.
Het beste nummer van het album is het titelnummer, de vrouwliijke stem van lee douglas en de tekst zijn erg mooi.
flying is niet veel minder mooi en de afsluiters zijn ook van hoog niveau.
Electricity hangt op de basis van een piano, en violence sluit het album af met een beginnend spannend geluid dat langzaam opbouwt en daarna rustig afsluit. Bij een album dat zo gevarieerd is en zoveel mooie nummers bevat kan ik niks anders doen dan 5 sterren geven.

Fantastische schijf! Mijn maat heeft ze terugrit van pearl jam in auto nog eens opgezet. Sfeeeeeeeeeer!

voltazy
ik had deze cd op op de terugweg van concert van Radiohead in mei, dit album doet het erg goed in de auto in het donker.
concert van Pearl jam was trouwens geweldig

Parabola
Prachtig album! "Closer" met die vocoder vocalen; simpel, maar het raakt je wel. "Are you there"; een heerlijk gevoelig nummer. Het schitterende "Electricity" en de supermooie afsluiter "Violence"; beginnend met piano, waarop er een uitbarsting volgt. Sfeer en melancholie zijn hier overweldigend in weergegeven. 4,5*

avatar van Nightrider
wat een prachtplaat. ik zag m op 1 staan in de top 10 van Kasperbert en werd toen wel erg nieuwsgierig gezien de rest van zijn top 10.

het licht uit, muziek aan. het eerste nummer betovert je als het ware, waardoor je de rest van de cd in die betovering doorzweeft. helaas eindigde de betovering niet zoals ik wilde, met een klap, maar met een doorkabbelende piano. nou ben ik een groot liefhebber van de piano, dus misschien vond ik het slechts minder mooi omdat mijn verwachtingen anders lagen. eerst de opbouw van de piano, een geweldige climax, om weer verder te gaan met de piano, en te eindigen in een..... anticlimax?

ik lees dat veel mensen violence als een van de beste nummers van het album bestempelen, voor mij geldt het tot nog toe als het enige mindere nummer! 4* voorlopig.

avatar van Jochempie
Hoewel ik al eerder van deze band had gehoord en de muziek wel eens had geluisterd werd het mij gisteren aangeraden door Pruut en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van dit album. Heel erg zelfs. Judgement vind ik wel aardig maar dit is veel beter! Ik ga zeker nog wel andere albums van Anathema uitproberen!

dank je Pruut.

Lost Highway
Meesterwerk
Ik had al Alternative 4 en Judgement, ook twee sterke platen, maar dit overtreft alles. Anathema is een zwaar onderschatte band. Hoe meer je deze plaat beluistert hoe beter hij wordt.

Jochempie schreef:

dank je Pruut.

Mooi om te lezen dat je hem zo mooi vind! Ik zelf werd ook overrompeld door dit album die zoals je kunt zien dik op 1 staat. Vandaag heb ik de dvd A Moment In Time gekocht en zeker bij de nummers van A Natural Disaster is het echt genieten

... are you there... zalig nummer. en ver niet het enige op deze schitterende cd.

avatar van Snowblood
Waanzinnig mooi. Heel gevoelig, heel zuiver en compleet.

De Dvd heet overigens "Were You There" en is overigens het bekijken waard! De nummers op dit album live...

Snowblood schreef:
Waanzinnig mooi. Heel gevoelig, heel zuiver en compleet.

Maar ze hebben ook een nieuwere dvd: A Moment In Time, ook erg mooi. Van Were You There heb ik alleen de audio op mijn computer staan. De nummers van dit album vind ik inderdaad steeds het beste

DonDijk
het kwartje moet bij mij nog vallen..voorlopig een 3

avatar van Nightrider
Dit album komt (met zijn 73 punten - jaja, ik heb het geteld -) toch aardig dicht in de buurt van een top-250 plaats.

Sammael
Weer een prima album van Anathema. Enige nadeel is dat ik een beetje samenhang tussen de nummers mis, maar individueel vind ik de nummers wel van heel hoge kwaliteit. 4 sterren dus.

avatar van Twilight
Ik vind dat er wel aardig wat samenhang tussen de nummers zit hoor, zonder echt aanwijsbare reden. Ik heb het idee dat het thema in elk nummer een beetje hetzelfde is.

avatar van Snowblood
Nightrider schreef:

En dan te bedenken dat er echte shit-albums wel tussen zitten, zo schrok ik gister van het feit dat Kelly Clarkson er bijvoorbeeld wel bij zat op plaats 160 ofzo...
Maargoed....

Wij weten hoe mooi dit is en daar gaat het om

Snowblood schreef:

Maargoed....

Wij weten hoe mooi dit is en daar gaat het om

Bevestigd het niveau van de gemiddelde "muziekliefhebber".

Inderdaad Snowblood dit is prachtig!!

avatar van dvdschaaf
Ik ken dit nog niet zo lang, maar mijn eerste indrukken zijn ruim voldoende te noemen. 4****

Twilight schreef:

het thema is zeker het zelfde, dit zei danny ooit in een interview na het uitbrengen van a natural disaster:
"Toen ik deze nummers schreef ging ik door een rotperiode. De teksten gaan over de fouten en de verkeerde keuzes die je maakt in je leven. Over de druk die je voelt in relaties"

avatar van Jochempie
Ik heb het net gepost bij Judgement, maar heeft iemand ook door gehad dat bnij het nummer Pulled under at.... de exactly zanglijn van Pink Floyd's sheep wordt gebruikt. Echt zo'n hele lange gave zangmelodie.

Jochempie schreef:

Nooit een verband kunnen leggen (uberhaupt nooit aan gedacht), ik ga direct Sheep van PF draaien.

avatar van Fianosther
Er zitten een hele berg PF-achtige dingen in de muziek van anathema. Het zou ook raar zijn om te zeggen dat bands als Anathema en Riverside ook maar op enige manier origineel bezig zijn.