Na twee zeer succesvolle platen met zanger Paul Dianno vond men het binnen Maiden tijd voor een verandering. Dianno was vanwege zijn drugsgebruik niet meer te handhaven en men koos voor een iets meer mainstream geluid met Bruce Dickinson. Het leverde een behoorlijke klassieker op, al waren er meteen ook fans die het punky geluid van weleer misten. Ik behoor ook tot die groep, maar ik moet toegeven dat desondanks Number Of The Beast van grote klasse is. Stuk voor stuk sterke songs waar de energie van af spat!
Invaders - Lekker razende opener die nog wel wat doet denken aan het oude geluid, ik zou me dit nummer nog wel kunnen voorstellen met Dianno op zang. Ook slim van de band om met zo'n nummer de plaat te beginnen.
Children of the Damned - Ballad achtige song die qua opbouw wel wat gelijkenissen vertoont met Remember Tomorrow. Dickinson laat hier mooi zien wat hij allemaal kan met zijn stem en dat is zeker indrukwekkend te noemen.
The Prisoner - Hier horen we een echt vernieuwde Iron Maiden. Het nummer ontstond in de studio toen Dickinson uit verveling die drumbeat inzette en Smith er voor de grap die hakkende gitaarriff erover heen speelde. Harris hoorde het en wilde er meteen een nummer van maken
22 Acacia Avenue - Opvolger van Charlot The Harlotte. Net als bij The Prisoner vooral een sterk begin. De solo op het einde is ook erg gaaf. Gebaseerd op
een oud nummer van Urchin, Adrian Smith's eerste band.
The Number of the Beast - Dat intro is geniaal, en het nummer zelf ook natuurlijk. Wel iets te vaak gehoord in de loop der jaren, maar die gillende uithaal van Bruce gaat na al die jaren nog steeds door merg en been
Run to the Hills - Nog zo'n track die ik te vaak heb gehoord. Neemt niet weg dat het erg goed in mekaar zit. Een erg sterke single destijds, het refrein blijft enorm in je kop hangen. Later zouden ze nog meer van dat soort cheesy refreintjes schrijven.
Gangland - Niet een heel populair nummer naar het schijnt. Ik vind hem wel erg tof. Dat opgefokte drumpatroon waar het mee begint is toch geniaal. Sowieso verdient Clive Burr een pluim voor zijn spetterende drumwerk op dit album.
Hallowed Be Thy Name - Beste track van het album. Misschien wel het beste nummer uit hun hele oeuvre? Wie zal het zeggen. Ik weet nog goed toen ik dit voor het eerst aan mijn moeder liet horen, ze dacht dat het David Bowie was die zong
Total Eclipse - Ik ben er aan gewend dat deze er niet op staat, maar ik vind het niet heel storend dat ie later aan de cd versie is toegevoegd. Hoewel ik het een goed nummer vind snap ik ook wel weer dat het het album niet heeft gehaald destijds. Het mist een beetje de energie die de anders nummers wel hebben.
Al met al dus een dijk van een plaat. Het jonge honden gevoel van de twee eerste platen zit er weliswaar nog steeds goed in, maar het klinkt allemaal net even een stukje professioneler en beter uitgedacht. Het eigenwijze, ietwat tegendraadse geluid hebben ze daarvoor wel moeten inleveren maar daar had het grote publiek maling in. Number Of The Beast schoot meteen door naar de hoogste regionen in de hitlijsten en was een goeie basis voor al hun latere werk.