Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)

Label: EMI

1. Invaders (3:25)
  2. Children of the Damned (4:35)
  3. The Prisoner (6:04)
  4. 22, Acacia Avenue (6:37)
  5. The Number of the Beast (4:52)
  6. Run to the Hills (3:54)
  7. Gangland (3:48)
  8. Hallowed Be Thy Name (7:14)
  9. Total Eclipse * (4:26)
  10. Remember Tomorrow [Live] * (5:27)
avatar van Faalhaas
Hele nummer. Geen idee wie ze speelt.

avatar van Rockfan
Faalhaas schreef:
Hele nummer. Geen idee wie ze speelt.

Ben je niet abuis met Stranger in a strange land ?

avatar van Faalhaas
Nee. Of is het een gitaar met een apart effect? Het klinkt heel erg alsof het toetsen zijn.

avatar van Kronos
Ik heb het debuut al sinds het verschijnen aandachtig beluisterd, meer dan honderd keer, met Strange World als een van mijn favoriete nummers. Daarvan klinkt niks heel erg alsof het toetsen zijn.

avatar van Edwynn
Ik dacht al dat het aan mijn stereo lag..

avatar van Kronos
Mijn stereo heeft wel toetsen, maar je hoort die niet bij Strange World.

avatar van crosskip
Faalhaas mag wel eens een toets maken over het herkennen van toetsen maken. Wat een toetstand

avatar van Faalhaas
En toch hoor ik ze. In mijn rechter speaker. Al meer dan 25 jaar. Jammer dat jullie er niet van kunnen meegenieten, want je mist echt wat hoor

avatar van Edwynn
Er wordt met geen woord gerept over keyboards in de credits. Ik denk dat je het fijnmazige dubbelspel van Stratton en Murray met synths verwart.

Maar goed, terug naar Beast. Daar ging het hier eigenlijk over.

avatar van ricardo
Vanaf somewhere in time werden gitaarsynths gebruikt volgens mij, en de albums daarvoor niet.

Keybords hebben ze nog nooit gebruikt, ben al een paar keer naar een concert van hun geweest, maar nog nooit een keybord gezien.

avatar van ricardo
Faalhaas schreef:
En toch hoor ik ze. In mijn rechter speaker. Al meer dan 25 jaar.
zet je de rechter speaker nu op links de volgende 25 jaar, dan is de balans bij jou over 50 jaar zeker gewaarborgd.

ricardo schreef:

Het nummer stamt uit de tijd dat keyboardspeler Tony Moore nog in de band zat. Ik denk dat het zijn progressieve invloeden zijn.

Tony Moore (musician) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

kippenhok
ricardo schreef:

Dat kan wel kloppen, wat de keyboardist zit meestal ergens verborgen onder het podium. Queen deed trouwens vaak hetzelfde met hun toetsenman

avatar van Edwynn
Tony Moore zat een blauwe maandag bij de band. Geen weg dat hij aan het nummer meewerkte. Strange World werd eind 1978 voor het eerst door de bezetting Harris, Samson, Murray en Di'Anno opgenomen voor de beruchte Soundhouse Tapes. Uiteindelijk kwam het daar niet op te staan. Voor het debuut werd het opnieuw opgenomen. Met een tweede gitarist en een andere drummer maar nog steeds zonder toetsenist.

Overigens stond er tijdens de Seventh Tour en ook tijdens de recente Maiden England-tour wel degelijk een toetsenist óp het podium (niet eronder dus). Dat was Michael Kenney. Eén van de technici.

avatar van Kronos
Op de gitaarpartij in de rechter luidspreker zit gewoon een effectje.

In de grote flaporen van Faalhaas klinkt dat blijkbaar als toetsen.

Edwynn schreef:

Het is een nummer uit de begintijd 1975-1976, nog met zanger Paul Mario Day, die het nummer ook schreef.
Bron: Paul Mario Day, biography - a singers life in brief : - first singer with Iron Maiden

Gebeurde destijds vaker in Maiden dat een oorspronkelijk bandlid niet de credits kreeg. Zo is Sanctuary oorspronkelijk geschreven door gitarist Rob Angelo, die zijn rechten verkocht voor £300.
Bron: Liner notes re-issue Metal For Muthas.

Sowieso zijn de meeste nummers op de eerste 2 albums vrij oud, zo is bijv. Purgatory ook een nummer uit 1975. Jouw stelling dat Strange World niet uit die tijd kan stammen omdat het pas in 1978 is opgenomen is dus onzin.

Kronos schreef:
Op de gitaarpartij in de rechter luidspreker zit gewoon een effectje.

In de grote flaporen van Faalhaas klinkt dat blijkbaar als toetsen.

Wat voor effectje dan? Ben ik erg benieuwd naar. En hou mijn flaporen er buiten

avatar van crosskip
Klinkt als phaser als ik mij niet vergis. Voorbeeldje

Faalhaas schreef:

Bron: Liner notes re-issue Metal For Muthas.

Day claimt de woorden en de hoofdmelodie bedacht te hebben inderdaad. Ik ben ervan op de hoogte dat veel songs van de eerste twee albums een langere geschiedenis hebben. Ik kan niet nagaan of het destijds ook live gespeeld werd. Wie het geschreven heeft of niet. Het zegt niets over het instrumentarium op de versie die op het debuut staat. Tony Moore speelde slechts één optreden mee. In die zin acht ik het onwaarschijnlijk dat hij zijn stempel op Strange World drukte.

Terug naar de feiten: Tijdens de opnamen voor de Soundhouse Tapes werd het nummer voor het eerst opgenomen. In de bezetting die ik noemde. Later werd het voor het debuut nog eens opgenomen. Nog altijd zónder toetsenist.

avatar van dazzler
Ik nodig de fans van dit album uit om mee te spelen in dit topic.
Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)

Dit is een klassieker, maar voor mij een overschat album. The Number of the Beast en Hallowed Be Thy Name buiten beschouwing gelaten, vind ik het maar flauwtjes.

buizen
berrege schreef:

Het zij jou vergeven dat jij die song niet noemt maar "Run to the Hills" was in die jaren een regelrechte kraker, bij concerten ging het dak eraf weldra nadat de beginriff werd ingezet.

avatar van Kronos
Ravel schijnt over zijn populaire Bolero eens gezegd te hebben dat hij het voor de dommeriken geschreven had.

buizen schreef:

Oh ik ken de song al lang, maar ben er nooit een fan van geweest. Dat refrein vind ik vreselijk.

avatar van steve harris
the prisoner en 22 acacia avenue, blijft bijzonder en alsof het nog maar een paar jaar oud is.

avatar van Funky Bookie
Heerlijke plaat.
Steengoed gezongen en fantastische riffs.

Children Of The Damned bezorgt me huizenhoog kippenvel.

Maiden's grote doorbraak maar gek genoeg samen met "Piece of Mind" mijn minst favoriete jaren '80 Maiden album. Er staan natuurlijk wel krakers op als "Hallowed be thy Name" en "Run to the Hills" maar nummers als "Prisoner"en "Gangland" doen mij dan weer niets. De cover heb ik altijd nogal kinderachtig gevonden (met name die duivel is erg cartoonesk). Ik heb dit album ook vroeger niet vaak gedraaid aangezien de beste nummers ook op "Live After Death" staan. Dat blijft zo.

avatar van Kronos
Live After Death kwam pas 3,5 jaar later uit.

avatar van Faalhaas
Nou en? 1985 mag het predikaat "vroeger" niet dragen ofzo?

avatar van Kronos
Tuurlijk wel. Het feitje maakt alleen duidelijk dat het 'vroeger' waar bobdrop over spreekt niet de tijd van dit album was maar minstens 3,5 jaar later.