menu

Ritchie Blackmore's Rainbow - Ritchie Blackmore's Rainbow (1975)

mijn stem
3,78 (219)
219 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Polydor

  1. Man on the Silver Mountain (4:42)
  2. Self Portrait (3:17)
  3. Black Sheep of the Family (3:22)
  4. Catch the Rainbow (6:39)
  5. Snake Charmer (4:33)
  6. The Temple of the King (4:45)
  7. If You Don't Like Rock 'N' Roll (2:38)
  8. Sixteenth Century Greensleeves (3:31)
  9. Still I'm Sad (3:53)
totale tijdsduur: 37:20
zoeken in:
avatar van AGE-411
Honkie schreef:
Tof album alhoewel niet zo briljant als Rising.


²

De numers zijn best leuk. Leuke deuntjes zou je zelf kunnen zeggen.
Rising was wel totaal iets anders zeg. Veel sterker dan deze

3,5
Bluebird schreef:
Toch zie ik in Turner een grotere analogie met Dio dan Bonnet die met zijn gelooide gravelstembanden een veel meer op zichzelfstaand karakter bezit. Ik hoor hem dan ook niet zo snel het subtielere Rainbow materiaal beter benaderen dan een Turner die daar dan toch net iets meer nuance in weet te leggen.


Dat is waar, subtiliteit is niet iets dat we Bonnet kunnen aanwrijven. Niettemin - ik heb een opname gehoord met Turner te Cardiff (1983 of zo) en het was pijnlijk te horen hoe beperkt Turner's stem was. Hij had simpelweg de capaciteiten niet voor iets als Long live Rock'n'roll. Bonnet wel. Ik weet niet hoe Dougie White het er af bracht; Perfect Stranger zong hij perfect.

Hier hebben we een mooie foto van Bonnet - geblondeerd en met zonnebril.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_(band)

Toegegeven, de foto is van een paar jaartjes na zijn Rainbow-periode.

Joy's link naar dezelfde foto hieronder is beter.


3,5
Met een geheugen als een vergiet was het me weer eens volledig ontgaan dat er wel vergelijkingsmateriaal is voor Dio en White in mijn CD-kast: The Temple of the King. Geloof het of niet: White wint. Ik heb het over een concertopname van 1995 of 1996.
Maar de vergelijking is niet eerlijk. White krijgt ondersteuning van Candice Night als tweede vocaliste. De twee gaan zeer fraai samen. Dio doet het in zijn eentje. Daarnaast was Blackmore op dat concert van 1995(6) werkelijk in bloedvorm. En passent geeft hij Rudolf Schlenker (Still loving you en nog een dozijn powerballads) een gevoelig lesje hoe krachtspel en subtiliteit te combineren. Op deze debuutplaat weet Blackmore nog niet precies wat hij met het liedje aanmoet. Tenslotte zingt Dio op zijn versie van The Temple of the King niet op zijn best; iedereen hoort te weten dat hij veel beter kan.
Niettemin - Dougie White's versie van The Temple of the King is de betere.

avatar van Bluebird
3,5
Het originele Temple Of The King is al een voorbode van wat veel later Blackmore's einddoel zou worden: tamme volksmuziek. Tijdens het Ahoyconcert dat ik in '96 heb meegemaakt werd dit nummer ook gespeeld en het heeft qua heavy opbouw veel weg van de liveuitvoering van Catch The Rainbow. Ik was niet echt onder de indruk van het geblér van White. De man deed erg zijn best maar kwam voor mij juist aan subtiliteit teveel te kort. Ik heb het daaropvolgende concert in Düsseldorf op cd en dvd. Er blijft van alle versleten Rainbowzangers voor mij maar 1 overeind staan en dat is Dio. Als hij Temple Of The King live op On Stage had gezongen was het ongetwijfeld een wereld van verschil geweest getuige daarop alleen al de briljante uitvoering van Catch The Rainbow.

avatar van BlauweVla
4,0
Hoewel Ronnie klinkt alsof hij de baard niet in de keel gekregen heeft, vind ik de zang op de studioversie van "The Temple of the King" zeer zeker wel goed gedaan!

avatar van Bluebird
3,5
Dat vind ik nog wel meevallen. Het komt redelijk rauw zn strot uit. De studioversie van b.v. Catch The Rainbow klinkt pas glad, net als het renaissanceachtige Rainbow Eyes op LLRnR.

Sstttt
Hans Brouwer schreef:
Ik vind dit debuut album van Ritchie Blackmore tevens zijn beste.
Opvolger "Rising" is anders ook weergaloos goed. Ik durf niet te zeggen welke ik beter vind, deze Ritchie Blackmore's Rainbow of Rising. Zonder enige discussie zijn dit wel de twee beste albums van Rainbow. Komt vast door zanger Dio. Man, man, wat een strot heeft die vent.

avatar van rudiger
Sstttt schreef:
(quote)
Opvolger "Rising" is anders ook weergaloos goed. Ik durf niet te zeggen welke ik beter vind, deze Ritchie Blackmore's Rainbow of Rising. Zonder enige discussie zijn dit wel de twee beste albums van Rainbow. Komt vast door zanger Dio. Man, man, wat een strot heeft die vent.


Wat dacht je dan van Live On Stage .

Sstttt
Rudiger, inderdaad een prima live album. Bij het horen van Deep Purple's "Mistreated" ga ik volledig uit mijn dak.

avatar van Mart
3,0
Niet echt een bijzonder album. Het klinkt allemaal leuk en degelijk (met als uitschieters Man On The Silver Mountain en Catch The Rainbow), maar nergens weet het écht goed te worden. Opvolger Rising is stúkken beter dan dit album in mijn oren.

Joy
rainbow on stage eens op de spelert leggen, piep je wel anders

avatar van notsub
3,5
De uitschieters Man On The Silver Mountain en Catch The Rainbow zijn echte klassiekers van de band. Toch is de band hier nog niet op zijn hoogtepunt. Dat is op zich niet zo raar, want dit is een debuutalbum. Er was nog werk aan de winkel, maar dit is een goede plaat.

vondeich
Prima debuut..

avatar van BlauweVla
4,0
Het klinkt alsof ze een boel schik erin hadden in ieder geval
En zodoende minder pretentieus als "Rising", die ook heel goed is.

avatar van Bluebird
3,5
Ja, erg triest. Het blijft volksziekte nr. 1 en dat vooral onder de artiesten als je alle berichten er op naleest. Vanaf de vroege jaren 70 al DP adept, dit album werd bij het verschijnen blind gekocht en geheel grijsgedraaid. Nu op cd uiteraard. Grote kleine man met de stem die hemel en hel aaneen wist te smeden; zowel Petrus als Belzebub zullen de poorten wijd voor je openen. RIP.

Stijn_Slayer
Vandaag heb ik me voor het eerst aan dit debuut gewaagd, en dat was voor mij nogmaals de bevestiging dat de klassiekers niet altijd de beste albums zijn.

Voor mij is dit toch een prettiger album dan Rising. Vooral sfeervoller, met eigenlijk geen enkel minder nummer erop.

Een nummer als 'Snake Charmer' vind ik toch sterker dan wat er aan te treffen is op Rising. Vooral de melodieën zijn naar mijn mening beter op dit debuut.

Alleen, zoals ik bij Rainbow On Stage al zei lijkt het intro van 'Catch the Rainbow' wel gejat te zijn van Hendrix' 'Little Wing', hoewel ik hier zeker niet mee wil beweren dat dit een slecht nummer is, integendeel.

Ik zet gelijk vrij hoog in met 4*, als deze me blijft bevallen zal ik 'm binnenkort uiteraard aanschaffen.

avatar van BlauweVla
4,0
Ik vind heel dit album nog steeds goed.
Eigenlijk vind ik "Man on the "Silver Mountain" in deze versie wat flauwtjes, dan spettert het er toch wat harder vanaf met bijvoorbeeld "Black Sheep of the Family" of "Snake Charmer". Maar gelukkig is het recht gezet op "On Stage", waarop buiten "Man on the Silver Mountain" ook "Sixteenth Century Greensleeves" een stuk harder rockt.
De enige vuller vind ik "If You Don't Like Rock 'N' Roll", het is Elf achtig (Dio's band hiervoor), maar dan een klasse minder, eerlijk is eerlijk.
Verder: erg leuk album, voordat de echte bombast er kwam

avatar van Bluebird
3,5
Man On The Silver Mountain bevalt me in de studioversie eigenlijk beter dan live. Minder over the top, een stuk maatvaster en als je de lage tonen wat verder opendraait krijg je echt wel het het dak er af. Een typische DP bluesrocker in de stijl van ''Might Just Take Your Life'' en ''Lady Luck'' dat zo door en voor David Coverdale geschreven zou kunnen zijn. Ook vooral die vind ik live niet altijd genietbaarder dan het originele studioprodukt. Het omgekeerde heb ik b.v. weer met Smoke On The Water, daarvan mogen ze van mij de studioversie zo door de plee trekken.

avatar van BlauweVla
4,0
Nah, misschien had ik "Man on the Silver Mountain" net wat sneller gewild, het geluid staat me verder wel aan trouwens.
Met "Smoke on the Water" in de live uitvoering ben ik het ook eens.

avatar van vielip
4,0
Geweldig debuut als opmaat naar een fenomenale opvolger! Persoonlijk bevalt dit soort muziek me veel beter dan wat Blackmore hiervoor deed met Deep Purple (ook al kan ik die band goed waarderen, begrijp me niet verkeerd). Dio heeft natuurlijk een geweldig strot en was een openbaring voor de rock en metalwereld toendertijd. Catch the rainbow, Silver mountain, Still I'm sad en Black sheep vind ik de toppers op dit album.

avatar van Red Rooster
4,5
Fantastisch album. Een gouden driehoek: Blackmore, Dio, Powell. Ieder hun eigen specifieke stijl in een perfecte match. Blackmore bewees eens te meer geen standaard hardrockgitarist te zijn: virtuoos en onorthodox spel (16th Century Greensleevers) werd afgewisseld met gevoelige, barokachtige en sferische klanken (Temple of the King, Catch the Rainbow). Meesterlijk.
Herinner me verder nog ons spandoek op Pinkpop 1984, waarmee we Dio als "the man on silver the mountain" begroetten. Dat waren nog eens tijden.

avatar van glenn53
3,0
Cozy Powell speelt niet op deze plaat mee, dat is Gary Driscoll van Elf (Dio's band)

avatar van Red Rooster
4,5
glenn53 schreef:
Cozy Powell speelt niet op deze plaat mee, dat is Gary Driscoll van Elf (Dio's band)
Bedankt, je hebt gelijk. Powell speelt pas mee vanaf Rising. Vervang de gouden driehoek dan maar door het magische duo Blackmore / Dio.

Nieuwstad
Red Rooster schreef:
Herinner me verder nog ons spandoek op Pinkpop 1984, waarmee we Dio als "the man on silver the mountain" begroetten. Dat waren nog eens tijden.


Zal een leuke begroeting geweest zijn dan. Dit nummer schreven Blackmore en Dio voor Tommy Bolin naar aanleiding van zijn drugsverslaving

avatar van Tony
4,0
Alleen al voor Catch the Rainbow, fantastisch nummer dat een vriend van mij altijd moest horen voordat we op stap gingen en dus de rest van de avond veroordeeld waren tot disco meuk. Mooie herinnering en draai 'm nog steeds af en toe alleen voor Catch the Rainbow.

PriestMaiden
Sterk debuut met hoogtepunten als Man on the Silver Mountain en Catch the Rainbow. De twee opvolgers zijn nog net iets beter.

avatar van iggy
3,5
Behoorlijk goed debuut van rainbow. Men wist er een lekker sfeertje op te brouwen. De nummers zijn hier en daar niet altijd even sterk black sheep en vooral if you dont like r&r bijv.
Ik moet die blackmore wel meegeven dat hij (bijna) zijn hele loopbaan altijd zangers ergens vandaan wist te halen die stuk voor stuk beesten aan de mike waren/zijn. Ga maar na gillan,coverdale,dio en bonnet. Iemand trouwens een idee wat er met bonnet gebeurd is? Turner was/is niet slecht maar kon het nivo nooit echt halen van zijn voorgangers. Na turner ben ik rainbow eigenlijk geheel uit het oog verloren.
Rainbow weet zeker te overtuigen op deze plaat. Dio paste precies bij de muziek die blackmore voor ogen had. Alleen jammer dat ritchie het altijd nodig achtte om per plaat de halve band eruit te kieperen. Of men vertrok zelf. Op den duur gaat dat gewoon tegen je werken.

avatar van Edwynn
4,0
Bonnet vind ik zelf de minste van het stel. Maar dat kan ook met het m.i. matige Down To Earth te maken hebben.
Naast allerlei projectjes toert de man op het moment weer met een Alcatrazz incarnatie.

avatar van iggy
3,5
Op zich klopt dat ook wel edwynn ik vind met name de productie uitermate zwak op down to earth veel te iel. Maar de man heeft normaal gesproken een strot waar je U tegen zegt. Ik neem aan dat je ook m.s.g met bonnet kent? Daar blaast hij verdimme zelfs de deutsche grundligkeit van zijn marshall af. Bij wijze van spreken dan.
Heb hem ooit tijdens de tour van down to earth nog gezien. En ook daar was de man een beest. Hij werd dan welliswaar belachelijk gemaakt door het rainbow publiek. Hij zag er voor hardrock begrippen ook niet bepaald heftig uit. Hawaii shirt kort geknipt coupe. Maar en dat is wat telt zingen kon /kan deze dude. Ook bij alcatrazz liet hij dat mijn inziens horen.

Wie speelt er trouwens op guitar bij deze alcatrazz versie toch niet screaming steve???? Naaa ha.
Jammerd dat ik die plaat niet meer heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:52 uur

geplaatst: vandaag om 16:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.