The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)

Label: Virgin

1. Mellon Collie and the Infinite Sadness (2:52)
  2. Tonight, Tonight (4:14)
  3. Jellybelly (3:01)
  4. Zero (2:40)
  5. Here Is No Why (3:45)
  6. Bullet with Butterfly Wings (4:18)
  7. To Forgive (4:17)
  8. Fuck You (An Ode to No One) (4:51)
  9. Love (4:22)
  10. Cupid de Locke (2:50)
  11. Galapogos (4:46)
  12. Muzzle (3:43)
  13. Porcelina of the Vast Oceans (9:21)
  14. Take Me Down (2:54)
  15. Where Boys Fear to Tread (4:23)
  16. Bodies (4:12)
  17. Thirty-Three (4:10)
  18. In the Arms of Sleep (4:12)
  19. 1979 (4:26)
  20. Tales of a Scorched Earth (3:45)
  21. Thru the Eyes of Ruby (7:38)
  22. Stumbleine (2:54)
  23. X.Y.U. (7:07)
  24. We Only Come Out at Night (4:05)
  25. Beautiful (4:18)
  26. Lily (My One and Only) (3:31)
  27. By Starlight (4:48)
  28. Farewell and Goodnight (4:24)
  29. Tonight, Tonight * (2:41)
  30. Methusela * (4:08)
  31. X.Y.U. * (7:10)
  32. Zero * (2:46)
  33. Feelium * (4:21)
  34. Autumn Nocturne * (1:30)
  35. Beautiful * (5:07)
  36. Ugly * (2:47)
  37. Ascending Guitars * (3:12)
  38. By Starlight * (4:31)
  39. Medellia of the Gray Skies * (3:04)
  40. Lover * (3:46)
  41. Thru the Eyes of Ruby * (5:49)
  42. In the Arms of Sleep * (3:50)
  43. Lily (My One and Only) * (3:19)
  44. 1979 * (4:04)
  45. Glamey Glamey * (3:05)
  46. Meladori Magpie * (2:44)
  47. Mellon Collie and the Infinite Sadness [Demo Version] * (2:45)
  48. Galapagos * (3:54)
  49. To Forgive * (3:46)
  50. Bullet with Butterfly Wings * (4:34)
  51. Set the Ray to Jerry * (4:12)
  52. Thirty-Three * (4:03)
  53. Cupid de Locke * (3:13)
  54. Porcelina of the Vast Oceans * (9:05)
  55. Jellybelly * (3:05)
  56. The Aeroplane Flies High (Turns Left, Looks Right) [Version] * (8:32)
  57. Jupiter's Lament * (2:41)
  58. Bagpipes Drone * (2:38)
  59. Tonight, Tonight * (4:15)
  60. Knuckles * (3:08)
  61. Pennies * (2:30)
  62. Here Is No Why * (3:51)
  63. Blast * (2:56)
  64. Towers of Rabble * (2:57)
  65. Rotten Apples * (3:05)
  66. Fun Time * (4:32)
  67. Thru the Eyes of Ruby * (4:55)
  68. Chinoise * (1:13)
  69. Speed * (3:25)
  70. Mellon Collie and the Infinite Sadness [Version] * (1:15)
  71. Galapagos * (4:25)
  72. Cherry * (4:22)
  73. Love * (4:21)
  74. New Waver * (2:44)
  75. Fuck You (An Ode to No One) * (4:58)
  76. Isolation * (4:04)
  77. Transformer * (3:27)
  78. Dizzle * (2:18)
  79. Goodnight * (3:55)
  80. Eye * (3:34)
  81. Blank * (2:52)
  82. Beautiful * (4:15)
  83. My Blue Heaven * (3:18)
  84. One and Two * (3:44)
  85. Zoom * (2:43)
  86. Pastichio Medley * (0:43)
  87. Marquis in Spades * (3:14)
  88. Tales of a Scorched Earth * (3:47)
  89. Tonight Reprise * (2:36)
  90. Wishing You Were Real * (3:07)
  91. Thru the Eyes of Ruby * (0:45)
  92. Phang * (2:30)
  93. Tonight, Tonight [Live in Chicago 23.10.95] * (3:56)
  94. Zero [Live in Chicago 23.10.95] * (2:31)
  95. Today [Live in Chicago 23.10.95] * (2:59)
  96. Disarm [Live in Chicago 23.10.95] * (3:04)
  97. Bullet with Butterfly Wings [Live in Chicago 23.10.95] * (4:14)
Eveningguard schreef:
Is 28 tracks niet een beetje te veel van het goede, zelfs als het om de Pumpkins gaat?

Nee en gezien de kwaliteit van de b-kanten uit die tijd (5 singles met ieder zo'n 5 b-sides) had er zelfs nog wel een 3de CD bij gekund.

avatar van Jazper
Maar dan hadden die b-kantjes vast niet dezelfde sfeer meegekregen als ze nu hebben.

Daar heb je wel een punt, elke single/ep had weer helemaal zijn eigen sfeer.

avatar van Eveningguard
Al iets bekend of dit album ook een remaster krijgt?

avatar van Don Cappuccino
Een remaster van dit album is toch helemaal niet nodig? Deze heeft al een geweldige productie, daar moet je niks aan veranderen.

avatar van Jazper
Een iets drogere productie zou dit album wellicht goed doen. Maar daar zal een remaster wel weinig aan veranderen.

avatar van Ducoz
Eveningguard schreef:
Al iets bekend of dit album ook een remaster krijgt?

Alle Pumpkin albums worden geremasterd!(behalve zeitgeist)

Kijk uit naar deze, wellicht een 5 cd versie? Zou ik niet erg vinden hoor!

Hij komt komend jaar uit samen met Adore

avatar van Don Cappuccino
Ik heb hem vandaag weer eens in zijn geheel langs laten komen en ik heb er een halfje van af gehaald. Zoals itchy al zei zijn de laatste 5 nummers echt zwak vergeleken met de rest, toch een beetje jammer. De rest is ijzersterk en is overduidelijk 5-sterren materiaal.

Don Cappuccino schreef:
zijn de laatste 5 nummers echt zwak vergeleken met de rest

Zijn ze dat of vind jij dat? Ik heb er namelijk 2 van die 5 aangevinkt

Beautiful is misschien wel het beste nummer van de plaat. En ook By Starlight is schitterend...

Haha, aERo post bijna hetzelfde. Waar staan die vinkjes bij jou?

We Only Come Out at Night en Beautiful (inderdaad één van de mooiste Pumpkins nummers ooit!) En dat vind ik dan weer

johannesA
Ook ik vind dit album niet inzakken op het einde, het nummer Beautiful heb ik ooit nog eens kansloos genomineerd voor de MuMe-ladder. Dit nummer spat uiteen bij het stukje "so let the clouds roll by your face", elke keer gegarandeerd weer kippevel.

avatar van Pinsnider
Hier ook een nominatie voor Beautiful! Man, wat is dat een prachtnummer!

avatar van Eveningguard
Iemand enig idee wanneer de reissue komt?

johannesA
Jij zou eerst dit album van een stem kunnen voorzien.

avatar van niels94
herman schreef:

Onmogelijk. Dit album is al zo ongelooflijk constant: dit moet wel het beste dubbelalbum ooit zijn. Neem de 10 minste nummers (al zou ik niet weten welke dat zouden moeten zijn ) en je hebt een album met een kwaliteit waar de meeste bands alleen maar van kunnen dromen. Ik heb me altijd afgevraagd hoe ze het voor elkaar hebben gekregen zoveel verschrikkelijk goede nummers in zo'n relatief korte tijd hebben kunnen voortbrengen en dan ga jij hier verkondigen dat ze nog veel meer sterke nummers hebben uit deze tijd? Wat, hebben ze een team van de 10 beste liedjesschrijvers uit die tijd ontvoerd en gedwongen nummers te schrijven, waar ze de beste zoveel van hebben gebruikt? Anders kan ik het niet verklaren. Ze móeten hebben valsgespeeld...

Ofterwijl:

Toch is het allemaal zo, al is het verhaal zelfs nog sterker: eigenlijk heeft hij vals gespeeld, want op een handjevol nummers na is alles geschreven door Billy Corgan. Die beleefde duidelijk een enorme creatieve piek in deze jaren.

niels94 schreef:

Ofterwijl:
niks teveel gezegd

avatar van Korreltje Zout
Inderdaad het beste dubbelalbum ooit. Het enige wat ik heb aan te merken is de tekst van Bullet with Butterfly Wings.

En graag geen geremasterde versie, want dan valt de dynamiek (sterk punt van SP) ongetwijfeld ten prooi aan het volume. Make love, not loudness war.

avatar van Ducoz
Korreltje Zout schreef:

Waarom dat?
Hij zingt toch

"Despite all my rage, i'm still just a rat in a cage"

avatar van Ataloona
Hij maakt een grapje

(Vond 'm zelf wel leuk gevonden overigens)

avatar van Pinsnider
Hum... leuk gevonden inderdaad, maar het gaat helaas vast niet werken als ik dit plaatje ga gebruiken in mijn biologieles met koters die allemaal pas geboren zijn in het jaar van het uitbrengen van deze mijlpaal in de muziekgeschiedenis....

avatar van Ataloona
Och, ik ben slechts een jaar eerder geboren

avatar van niels94
Ik denk niet dat het gaat werken. Mensen onder de twintig die dit waarderen bestaan volgens mij niet.

avatar van Robbie Keane
Ducoz schreef:

Waarom dat?
Hij zingt toch

"Despite all my rage, i'm still just a rat in a cage"

Je moet die reactie met een korreltje zout nemen.

@Niels94: hoe oud was je zelf ook alweer? haha.

avatar van Flipman
Yay-uh! Ik heb nu een werkende cassette recorder en ik heb deze op dubbel tape! Maar die bandjes liggen nu bij m'n ouders dus die ga ik ZSM halen!

rodneyVL
Vroeg mij laatst iemand wat her ultieme, manische cranky schreeuwnummer was. Mijn gedachten balanceerden tussen "Territorial Pissings" van Nirvana's "Nevermind" en tussen "Bodies" van cd 2 van dit meesterwerk.

avatar van Deren Bliksem
Nee joh, X.Y.U!

And into the eyes of the jackyl I say:

KABOOMMM! Whaaaaaaa.

Zoiets.