The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)

Label: Virgin

1. Mellon Collie and the Infinite Sadness (2:52)
  2. Tonight, Tonight (4:14)
  3. Jellybelly (3:01)
  4. Zero (2:40)
  5. Here Is No Why (3:45)
  6. Bullet with Butterfly Wings (4:18)
  7. To Forgive (4:17)
  8. Fuck You (An Ode to No One) (4:51)
  9. Love (4:22)
  10. Cupid de Locke (2:50)
  11. Galapogos (4:46)
  12. Muzzle (3:43)
  13. Porcelina of the Vast Oceans (9:21)
  14. Take Me Down (2:54)
  15. Where Boys Fear to Tread (4:23)
  16. Bodies (4:12)
  17. Thirty-Three (4:10)
  18. In the Arms of Sleep (4:12)
  19. 1979 (4:26)
  20. Tales of a Scorched Earth (3:45)
  21. Thru the Eyes of Ruby (7:38)
  22. Stumbleine (2:54)
  23. X.Y.U. (7:07)
  24. We Only Come Out at Night (4:05)
  25. Beautiful (4:18)
  26. Lily (My One and Only) (3:31)
  27. By Starlight (4:48)
  28. Farewell and Goodnight (4:24)
  29. Tonight, Tonight * (2:41)
  30. Methusela * (4:08)
  31. X.Y.U. * (7:10)
  32. Zero * (2:46)
  33. Feelium * (4:21)
  34. Autumn Nocturne * (1:30)
  35. Beautiful * (5:07)
  36. Ugly * (2:47)
  37. Ascending Guitars * (3:12)
  38. By Starlight * (4:31)
  39. Medellia of the Gray Skies * (3:04)
  40. Lover * (3:46)
  41. Thru the Eyes of Ruby * (5:49)
  42. In the Arms of Sleep * (3:50)
  43. Lily (My One and Only) * (3:19)
  44. 1979 * (4:04)
  45. Glamey Glamey * (3:05)
  46. Meladori Magpie * (2:44)
  47. Mellon Collie and the Infinite Sadness [Demo Version] * (2:45)
  48. Galapagos * (3:54)
  49. To Forgive * (3:46)
  50. Bullet with Butterfly Wings * (4:34)
  51. Set the Ray to Jerry * (4:12)
  52. Thirty-Three * (4:03)
  53. Cupid de Locke * (3:13)
  54. Porcelina of the Vast Oceans * (9:05)
  55. Jellybelly * (3:05)
  56. The Aeroplane Flies High (Turns Left, Looks Right) [Version] * (8:32)
  57. Jupiter's Lament * (2:41)
  58. Bagpipes Drone * (2:38)
  59. Tonight, Tonight * (4:15)
  60. Knuckles * (3:08)
  61. Pennies * (2:30)
  62. Here Is No Why * (3:51)
  63. Blast * (2:56)
  64. Towers of Rabble * (2:57)
  65. Rotten Apples * (3:05)
  66. Fun Time * (4:32)
  67. Thru the Eyes of Ruby * (4:55)
  68. Chinoise * (1:13)
  69. Speed * (3:25)
  70. Mellon Collie and the Infinite Sadness [Version] * (1:15)
  71. Galapagos * (4:25)
  72. Cherry * (4:22)
  73. Love * (4:21)
  74. New Waver * (2:44)
  75. Fuck You (An Ode to No One) * (4:58)
  76. Isolation * (4:04)
  77. Transformer * (3:27)
  78. Dizzle * (2:18)
  79. Goodnight * (3:55)
  80. Eye * (3:34)
  81. Blank * (2:52)
  82. Beautiful * (4:15)
  83. My Blue Heaven * (3:18)
  84. One and Two * (3:44)
  85. Zoom * (2:43)
  86. Pastichio Medley * (0:43)
  87. Marquis in Spades * (3:14)
  88. Tales of a Scorched Earth * (3:47)
  89. Tonight Reprise * (2:36)
  90. Wishing You Were Real * (3:07)
  91. Thru the Eyes of Ruby * (0:45)
  92. Phang * (2:30)
  93. Tonight, Tonight [Live in Chicago 23.10.95] * (3:56)
  94. Zero [Live in Chicago 23.10.95] * (2:31)
  95. Today [Live in Chicago 23.10.95] * (2:59)
  96. Disarm [Live in Chicago 23.10.95] * (3:04)
  97. Bullet with Butterfly Wings [Live in Chicago 23.10.95] * (4:14)
avatar van Johnny Marr
Er staan niet echt vullers op dit album, maar wel een aantal mindere zoals 'Tales of a Scorched Earth', die kan ik echt niet aanhoren. Hadden ze deze nummers weggelaten was dit album zowiezo 5*. Maar het kan wel niet tippen aan z'n briljante voorganger Siamese Dream.

avatar van IllumSphere
De eerste CD biedt heerlijke hevige rock muziek, de tweede CD verkiest wat meer rustige rock. Dat zorgt er voor dat er voor ieder wat wils is. Aangezien ik me nu nog niet echt verdiept heb in dit album, kan ik niet zeggen dat Siamese Dreams beter of slechter is. Ik weet enkel dat dit terug een heerlijk album is van The Smashing Pumpkins. Met Bullet with Butterfly Wings, gevolgd door Tonight, Tonight, als het beste nummer van deze plaat. Iets wat ik kan verwachten van een nummer die me de broodnodige interesse in deze band liet scheppen.

tip_of.yourstar
Op 3 december komt een massieve reissue van Mellon Collie uit, met maar liefst 64 bonus tracks verspreid over 3 cd's en een dvd met een concertregistratie uit 1996.

Klik hier voor de tracklist en meer info.

avatar van Ducoz
Ik kijk er wel naar uit, maar ik heb(als ik zo naar de tracklist kijk) wel een beetje last van Pumpkins moeheid.... Ik hoef niet zo nodig alle nummers in 1000 verschillende versies...

Maar we gaan het zien!
Zal wel tegen de 50 euro gaan kosten..

avatar van Eveningguard
Hoe veel die ook gaat kosten, nu is het tijd voor een groot Siamese Dream fan om dit album in huis te halen. De reissue van SD was al geniaal maar dit slaat echt alles.

uilenei
Wat gaaf dat ie ook opnieuw op LP wordt uitgebracht, ga die zeker aanschaffen

avatar van Pinsnider
Mja, maar zo te zien zonder de 2 bonusnummers die op de originele LP stonden. Da's dan weer jammer....

avatar van Korreltje Zout
Ze lijken U2 wel, met al die remixen op de heruitgave van dit album. Wees dan stoer en noem het album Mellon Collie and the Infinite Remixes.

Nicholas Cage haalt er zijn schouders over op.

avatar van Eveningguard
Lekker boeiend, zolang wij van al dat matriaal kunnen genieten. De Siamese Dream remaster was ook fantastisch, deze kan alleen maar beter worden.

avatar van Ducoz
Ik zou nog maar even nadenk of je de remaster wil aanschaffen..
Het is dan wel een 6 CD versie, maar kost +/- 145 euro...

avatar van Eveningguard
Dat is niet best zeg! En ik maar denken dat ik een geschikt kerstcadeau had gevonden. Wat bezielt de band om zoveel geld te vragen? Dan verkopen ze toch nooit zo veel exemplaren als de andere remasters? Snap best wel dat Corgan wil cashen maar dit is wel heel overdreven. 6 CD of niet, belachelijk duur is dit.

avatar van Ducoz
Zeer zeker, er zit wel een hardcover boek bij.. maar wat er allemaal instaat... ik ga m in ieder geval niet kopen.

avatar van Eveningguard
Dan maar de oude versie. Al was het hele boek gemaakt van het konthaar van Corgan, ik ga het zeker niet kopen.

avatar van Don Cappuccino
Ik vraag me echt af hoe ze in godsnaam 6 CD's kunnen vullen. Je zou bijna gaan denken dat er een versie opstaat van 1979 waar een kuch van Billy Corgan in zit. En dan een met een boer, allemaal alternative versions.

Nouja, ze hebben al 5 ep's van elk 20/30 minuten uitgebracht na dit album èn op één daarvan staat de Pastichio Medley die bestaat uit een nummer of 70, geloof ik. Als die er allemaal compleet opstaan is 6 cd's nog weinig, het hadden er ook wel 12 kunnen zijn...

uilenei
Heb de remaster gisteren op vinyl binnen gekregen. Klinkt erg goed, maar dat was te verwachten. Mooi boek erbij en schitterend art-work dat al bekend was van het cd-boekje. Alleen het formaat is nu groter en de uitvoering mooier.

avatar van Pinsnider
Bij mij issie onderweg. Ben benieuwd... Al ga ik die bonus CD's nog wel even via de semi-legale kanalen beluisteren (geen zin om daar nog eens honderd euro voor neer te tellen)... Heeft iemand daar al luisterervaringen mee..??

avatar van Eveningguard
Moeders is zo lief om mee te betalen met de reissue als kerstcadeu! Ben zeer benieuwd naar de plaat zelf, die ik als groot Siamese Dream fan nog nooit gehoord heb.

avatar van fluidvirgo
Eveningguard schreef:

Dan ga je me een partij genieten, zeg... Siamese Dream is over het geheel genomen misschien wat consistenter, maar dit album gaat bij vlagen meer de diepte in.

Daarnaast kan ik de b-kantjes uit deze periode van harte aanbevelen!

Het is een enorme kluif die Deluxe Edition en dat is het album an sich natuurlijk al.
Ik vind de prijs echt belachelijk hoog dus ik wacht rustig af. Ik heb Pisces iscariot Deluxe ook nog niet maar ik zie de prijs al aardig zakken en de andere 2 dalen ook meer en meer (alhoewel ik die inmiddels al in bezit heb).
Een kwestie van geduld dus en voorlopig maar even van de mp3 genieten dan (wel in kleine porties).

avatar van Pinsnider
haha, ja, ik had diezelfde gedachte, maar kon me niet inhouden (en daar mikt de platenmaatschappij natuurlijk ook op; daar is in de economie een naam voor toch..??)

avatar van Eveningguard
Ik verwacht voor die prijs ook wel iets mooist natuurlijk. 6 cds en een dvd... Dat is toch behoorlijk wat hoor.

Er staan wel een paar lekkere dingen tussen zoals het raggende Speed maar toegeven: veel van die nieuwe nummers hebben terecht het album niet gehaald.

avatar van rtm
rtm
^ Ben het helemaal eens met aEro

Hoogtepunten van de xtra's wat mij betreft:

Methusela (blijft een kleine parel), Speed, New Waver

avatar van Eveningguard
Zo. Het reguliere album zit erop. Eerste indruk: . Hoe kan een album zo groot zo constant zijn? Review volgt over een paar weken. Moet het eerst allemaal even laten bezinken.

Nog even wat over de verpakking: Je betaalt behoorlijk wat natuurlijk, maar dan krijg je ook iets prachtigs. Het is allemaal van zeer hoge kwaliteit, met name de cd hoes die ook nog eens met fluweel bedekt is van binnen. Kortom: Beautiful.

Een heerlijke gedachte om alles nog zo te kunnen ontdekken.

avatar van Eveningguard
Even een vraagje: Is de stem van Corgan puur natuurlijk of gebruikt hij een trucje?

In wat voor zin zou hij een trucje gebruiken volgens jou? Als dat zo is doet hij dat live ook dus dat lijkt me sterk.

avatar van Eveningguard
Nou ja, die snerpende, zagerige stem klinkt als een soort falsetto. Soms hoor je zijn normale stem ook wel eens terug, zoals op het begin van Bullet with Butterfly Wings.

Ah je doelt dus op zijn eigen manier van stemgebruik. Tja, dat noem ik geen trucje. Dan zouden een hoop klassieke zangers en zangeressen een en al trucjes gebruiken. Je kunt je stem uiteraard op allerlei manieren gebruiken en sommigen hebben ook nog eens een enorm gebruik

Dat Billy op zo'n snerpende wijze zingt doet hij ongetwijfeld bewust en zal hem misschien ook wel het makkelijkst afgaan.