Jeff Buckley - Grace (1994)

Label: Columbia

1. Mojo Pin (5:44)
  2. Grace (5:24)
  3. Last Goodbye (4:37)
  4. Lilac Wine (4:34)
  5. So Real (4:45)
  6. Hallelujah (6:55)
  7. Lover, You Should Have Come Over (6:45)
  8. Corpus Christi Carol (2:58)
  9. Eternal Life (4:54)
  10. Dream Brother (5:28)
  11. Forget Her * (5:12)
  12. Dream Brother [Alternate Take] * (4:56)
  13. Lost Highway * (4:24)
  14. Alligator Wine * (3:20)
  15. Mama, You Been on My Mind * (3:26)
  16. Parchman Farm Blues - Preachin' Blues * (6:18)
  17. The Other Woman * (3:05)
  18. Kanga-Roo * (14:08)
  19. I Want Someone Badly * (2:36)

met Shudder to Think

20. Eternal Life [Road Version] * (4:48)
  21. Kick Out the Jams [Live] * (3:05)
  22. Dream Brother [Nag Champa Mix] * (5:25)
  23. Strawberry Street * (5:26)
  24. So Real [Live and Acoustic in Japan] * (4:25)
  25. Dream Brother [Live] * (7:43)
  26. Grace [Live] * (6:07)
  27. Mojo Pin [Live at Wetlands] * (13:47)
Vond het geluid overigens niet zo geweldig, het allerbeste zou je hem akoestisch zien zonder enige versterking door microfoons of wat dan ook.

Wat betreft Buckley: emotie is het toverwoord. Ik ben ook geen zangleraar die iets meteen waardeloos vindt als er een valse noot langs komt. Het gaat om het gevoel.

avatar van Kos
Kos
Ik bedoelde eigenlijk dat zijn stem af en toe neigt naar die van mensen als de zanger van Muse, ben ik ook niet zo kapot van.

Lijkt me eerder andersom dan. Buckley was er eerder dan Muse. Ik had het zelf wel toen ik voor het eerst iets van Coldplay hoorde (dat liedje waarin ie in de clip over het strand hoort). Dezelfde manier van zingen als Buckley. Ik heb Coldplay vervolgens een jaar niet aan kunnen horen, nu vind ik het wel okay.

avatar van Kos
Kos
Sjonge....dat nummer Grace..hoe briljant zit dat wel niet in elkaar...

beaster1256
dit is één van de beste 20 lp's aller tijden - koop hem als je houdt van een prachtige stem met led zep invloeden en de prachtigste emotionele dingen ooit op plaat gezet

Wat een ontzettend mooi, ongelofelijk prachtig, ontroerend album; de superlatieven schieten eigenlijk tekort! Ik draai dit album nu een dag of 5 en met name het prachtige nummer 'Grace' bezorgt me keer op keer kippevel.

In dit genre echt het beste wat ooit gemaakt is , niet te omschrijven dus, gewoon luisteren en puur genieten.

John schreef:

puur genieten.

Die uitspraak ken ik ergens van .

M'n stem toch maar weer verhoogt naar 5*. Hij is toch wel erg genietbaar en speciaal. Zoals de overgang van Corpus Christi Carol naar Eternal Life, van rustig naar hard, puur genieten is dat

Petero schreef:

Die uitspraak ken ik ergens van .

Goh ja, hij komt me ook ergens bekend voor.......:P

Gewoon het beste album aller tijden. Simpel.

avatar van otherfool
Het moet een week of 2 geleden geweest zijn. Op een feestje sprak ik met iemand over muziek(smaken, -voorkeuren). Radiohead kwam ter sprake, en andere bands die wij beide wel goed vinden. De ander raadde mij aan: 'luister eens naar Jeff Buckley'. Jaja. Die tip heb ik de afgelopen 10 jaar toch zeker een keer of 100 voorbij horen gaan.

Wat is het toch dat zovelen deze plaat zo goed vinden (ook hier staat-ie weer in de top 10)? Ik zou het echt niet weten. Ik heb het geprobeerd, steeds weer (en nu, speciaal voor musicmeter.nl, *nog* een keer). Maar het beklijft niet. Buckley heeft voor mij geen engelenzang, het is overdreven gejengel in mijn oren. De composities zijn saaiig. Ja, erg he?

Het enige nummer dat *echt* de moeite waard is is een cover (Hallelujah), voor de rest boeit deze plaat me gewoon niet. Zal ik ooit het licht nog gaan zien? Ik heb wel vaker dat ik opeens de magie hoor, maar ik geef Grace na 10 jaar een wel heel kleine kans...

1,5 ster.

avatar van otherfool
'Dat clipje op het strand' is trouwens wel één van de mooiste clips aller tijden hoor! (Yellow dus) (van Coldplay). Unieke onetaker op het moment dat de zon opkomt. Kun je nagaan dat je het maar 1 keer per dag kan proberen!

avatar van deek
otherfool schreef:

1,5 ster.

Het is mogelijk dat je deze cd dan alsnog op zijn waarde kunt gaaninschatten, geef de moed niet op.
Muziek pakt je of het doet je niets, sommige platen hebben er inderdaad iets meer tijd voor nodig.
Volgens mij was grace 1 van de weinige platen, waar ik zelf kippevel van kreeg bij de eerste luisterbeurt. Gebeurd maar bij enkele cd's, gelukkig of jammer, het is maar hoe je het bekijkt.
Het is de kunst om die enkele cd's te ontdekken die dat voor mekaar krijgen.

P.S. ik zag deze cd laatst een keer in 1 of andere uit verkoop bak liggen voor een paar euro, hoe diep kan men zinken, ik moest er bijna van huilen.

avatar van Black Math
Ik zat een beetje in een depri periode toen iemand mij deze cd te leen gaf. Ik stond er niet echt om te springen, want singer-songwriter was niet echt iets waar ik voor warmliep. Echter, de cd raakte me echt behoorlijk. Misschien wel omdat ik een beetje depri was. Meteen naar de platenzaak gerend om em te kopen (was eerst van plan een kopie te maken). Nu, veel later blijft ie prachtig!

deek schreef:

Misschien was het tweedehands en hebben de ouders na vele heftige ruzie, en vele tranen de lievelingsplaat van hun dochter moeten afnemen omdat deze niet meer in de verhuiswagen geraakte, aangezien ze verhuisden naar het andere deel van het land. Deze plaat was dan ook zoveel waard voor de dochter omdat deze muziek de enige troost is, om het verlaten van al haar vriendinnen te compenseren. Ze had deze plaat echt nodig om verder te gaan in haar leven, en nu heeft ze niets meer...

Nu beter deek?

0,5
Ik geloof dat ik de meest overschatte plaat ooit vind...

Er ontbreekt een 'dit' in je zin, Martin...

avatar van andré
Martin schreef:

Ik geloof dat ik de meest overschatte plaat ooit vind...

ja, bij mij moet het kwartje ook nog steeds een keer vallen.

andré schreef:

ja, bij mij moet het kwartje ook nog steeds een keer vallen.

Het probleem is dat dit een plaat is waar je eigenlijk alleen subjectief van kunt houden. Het raakt je simpelweg of het raakt je niet. Dit album is zo persoonlijk, zo emotioneel geladen dat je op dezelfde golflengte moet zitten om het te kunnen waarderen.

Ik moet zelf toegeven dat dit één van mijn favoriete platen is, maar dat ik dat rationeel niet echt kan onderbouwen.

0,5
42 schreef:

Eh... welke plaat is dat niet?

Martin schreef:

Eh... welke plaat is dat niet?

Er zijn genoeg platen waarvan je kunt zeggen dat je ze heel goed vindt, maar dat ze je gewoon niet aanspreken. Platen waarvan je de vakkundigheid waarmee ze gemaakt zijn moet onderkennen. Waar je dus puur objectief benaderd een hoge waardering voor hebt, maar die je om wat voor reden dan ook niet raken.

Voorbeelden van platen die mij weinig doen, maar die ik wél goed vind:

The Beatles - Abbey Road
Oasis - (What's the Story) Morning Glory?
Tool - Aenima
U2 - Achtung Baby

avatar van NERD
Niet mijn kopje thee dit.

avatar van deek
Xfofaxx schreef:

Nu beter deek?

Ware het niet, dat het geen 2e handshands was. Nee deze cd lag echt voor een paar euro bij 1 of andere platen boer in de uitverkoopbak.

avatar van vanh
Ik heb heb net binnen, ken hem helemaal niet. Ga hem een aantal keer luisteren, ben erg benieuwd. Zeker na het lezen van de reacties.

avatar van Gajarigon
Prachtig album, ik vind hem zeker niet overschat, alhoewel... bij de 20 beste aller tijden zou ik nu ook niet zeggen

avatar van Gajarigon
Kan er iemand mij eens uitleggen wat 'Mojo Pin' wil zeggen?

Gajarigon schreef:

Kan er iemand mij eens uitleggen wat 'Mojo Pin' wil zeggen?

"Mojo Pin" is een euphemisme voor een spuit met heroïne.

dani
Het aparte aan dit album, is dat ik hem bij eerste luisterbeurten eigenlijk niks vond. Een aanstellerige stem, cliché 'mooie' nummers. Niets is minder waar, Jeff gaat door merg en been, prachtige uithalen, erg mooie gitaarklanken. Heb de cd op vakantie tientallen keren beluisterd en ben echt verkocht. Zijn stem is zeer aangrijpend en zijn muziek net een droom
Ik merk dat het vaker is met albums die je de eerste keer niet echt mooi vind, je vaak in een later stadium ineens begint te waarderen. En andersom, albums die je gelijk briljant vind, je na een tijd de strot uithangen. Hebben meer mensen dit?

Erg mooi ook dat in de film 'Love Liza' het nummer Corpus Christi Coral wordt gedraaid.

avatar van Arno
42 schreef:

Voorbeelden van platen die mij weinig doen, maar die ik wél goed vind:

The Beatles - Abbey Road
Oasis - (What's the Story) Morning Glory?
Tool - Aenima
U2 - Achtung Baby

Heb ik ook, bij bijvoorbeeld Parachutes van Coldplay, of Another lonely soul van Novastar