Jeff Buckley - Grace (1994)

Label: Columbia

1. Mojo Pin (5:44)
  2. Grace (5:24)
  3. Last Goodbye (4:37)
  4. Lilac Wine (4:34)
  5. So Real (4:45)
  6. Hallelujah (6:55)
  7. Lover, You Should Have Come Over (6:45)
  8. Corpus Christi Carol (2:58)
  9. Eternal Life (4:54)
  10. Dream Brother (5:28)
  11. Forget Her * (5:12)
  12. Dream Brother [Alternate Take] * (4:56)
  13. Lost Highway * (4:24)
  14. Alligator Wine * (3:20)
  15. Mama, You Been on My Mind * (3:26)
  16. Parchman Farm Blues - Preachin' Blues * (6:18)
  17. The Other Woman * (3:05)
  18. Kanga-Roo * (14:08)
  19. I Want Someone Badly * (2:36)

met Shudder to Think

20. Eternal Life [Road Version] * (4:48)
  21. Kick Out the Jams [Live] * (3:05)
  22. Dream Brother [Nag Champa Mix] * (5:25)
  23. Strawberry Street * (5:26)
  24. So Real [Live and Acoustic in Japan] * (4:25)
  25. Dream Brother [Live] * (7:43)
  26. Grace [Live] * (6:07)
  27. Mojo Pin [Live at Wetlands] * (13:47)
avatar van musicfriek
Halfje eraf gedaan, merk toch dat ik echt in een Jeff Buckley mood moet komen om het te luisteren. Vind zijn stem niet altijd even prettig om te horen.

Vreven
Ik heb hem een 5 gegeven. Bijna alle nummers op dit album zijn van absolute topklasse. Vooral Hallelujah is adembenemend mooi. Corpus Christi Carol is het enige minpunt, die skip ik meestal. Ik heb een exemplaar met een extra nummer, Forget Her, meteen een van de betere nummers van het album.

Jornaquin
Beste album ooit!

avatar van Darkshines
Idd een geweldige plaat. Met een aparte sfeer.
Zijn stem is adembenemend. Z'n liedjes zijn tijdloos.
Het was ook een pijnlijke ontdekking voor me, toen ik zag dat hij eigenlijk maar een album heeft gemaakt, want ik weet zeker dat hij dit kunstje nog eens had kunnen herhalen, of misschien wel verbeteren.

avatar van Vince vega
Vreven schreef:
Corpus Christi Carol is het enige minpunt, die skip ik meestal.

Ben ik toch niet met je eens, ik heb van die momenten dat ik het ontroerend mooi vind. Vooral die intense en breekbare manier waarop hij het nummer zingt.

avatar van bert
Vreven schreef:

helemaal mee eens. een prachtig album, waar ik echt een beetje emotioneel van wordt, ik vindt alleen corpus christi carol niet zo fijn om naar te luisteren, meestal laat ik hem wel gaan, gewoon om het geheel te houden.

Op deze moment, mijn absolute favoriet.
Zijn stem is te beschrijven met die van een gefrustreerde koorjongen, en ik vind die klank behoorlijk opwindend.
Daarbij komen nog eens de met emoties beladen teksten, prachtige ijle gitaarklanken en eclectische ritmes.
Niet dat dit een melige zeemzoete knuffelrockplaat is. Af en toe veranderd de gitaar in een snoeiende electrische zaag om dan terug te gaan op heet gefluister en sjamanistisch gezang.
Jeff Buckley balanceert tussen jazz,blues,rock,folk en oosterse muziek en hij doet dit op een manier die ik geen enkel andere artiest heb zien doen.
De vent is een mysterie en zal het jammer maar helaas of gelukkig genoeg ook blijven.

avatar van Rayaccos
Er zijn periodes zoals nu, dat ik deze cd helemaal grijs draai, dan kan ik niet genoeg krijgen van de stem van deze man! Het album draagt dan aan de winterse sfeer die er dan toch al hangt. Corpus Christi Carol en Lilac Wine hadden van mij niet gehoeven. Hallelujah vind ik soms prachtig maar op andere dagen sla ik em over.
Dream Brother vind ik trouwens op Mystery white boy op zijn best.

Marcel²
Jornaquin schreef:
Beste album ooit!

Ieder zijn eigen mening

avatar van HiLL
Zou dat zo raar zijn Marcel?

Jornaquin
Marcel Jongeneel schreef:

Ieder zijn eigen mening

Ja, daar ben ik blij om ook, want wat jij op 1 hebt staan komt bij mij de deur niet in bij Grace springen Last Goodbye,Lover You Should've Come Over, Eternal Life en Dream Brother er echt bovenuit in mijn optiek, de rest van de nummers zijn ook allemaal geniaal alleen Corpus Christi Carol kan ik niet altijd aanhoren maar kan soms ook mooi zijn, 1 van mijn favoriete Buckley nummers is overigens Forget Her, nummer 1 van cd2 op de Legacy Edition van Grace en nummer 11 op de latere uitgave van Grace

avatar van Music4ever
Op aandringen van HiLL deze ook besteld.
Ik hoor louter positieve recensies over dit album dus ik ga me er ook maar aan wagen. Ik ga dit zeker een kans geven en zeker vaak draaien.

Music4ever schreef:
Op aandringen van HiLL deze ook besteld.

avatar van Coldplayer
Ik ben hem nu ook aan het proberen. Nu twee luister beurten gehad. Ik kan er nog niet echt in opgaan, tot nu toe beetje oppervlakkig. Maar ik hoor wel dat dit een erg goed plaat is en dat het nog moet groeien. Ik wacht dus rustig af en luister nog zeker een paar beurten voor ik ga stemmen.

Hoeveel er ook negatief commentaar wordt geven over de over de top 250 lijst van MusicMeter, hij wordt door andere site behoorlijk serieus genomen:

Wikipedia

Grace (1994) is het eerste, en tevens enige, echte album van Jeff Buckley. Door sommigen wordt het album gezien als een van de belangrijkste albums van de 20e eeuw. Het staat hoog in sommige lijsten, bijv. (anno sept. 2004) op de negende plaats in de Top 100 van MusicMeter.

Alleen hier wordt het de "top 100" genoemd? Of ging de "top" in 2004 nog niet verder dan 100?

Inderdaad. Het is pas een top 250 sinds de grote omkat van het afgelopen najaar, geloof ik.

avatar van Music4ever
Vandaag binnen gekregen en ik moet zeggen dat het erg goed klinkt! Ben hem nu nog aan het inluisteren. (2e keer nu) Wacht nog even met stemmen maar ik denk dat ik met 4 sterren ga beginnen.

avatar van Music4ever
Ik heb hem 4,5 ster gegeven.
Het is echt een heel mooi album.
De gitaren klinken zeer goed, (Last Goodbye, So Real) de zang is geweldig en er heerst een fantastische sfeer op dit album. Hallelujah vind ik, net als de meeste hier, de beste op het album. Ga deze nog veel luisteren!
Jeff Buckley

Asje..

Hallelujah komt voor in Lord Of War en Die Fetten Jahre sind vorbei.

edit: net stond er nog een bericht met de vraag in welke film Hallelujah ook alweer zat.

avatar van HiLL
Nee Herman jij wordt langzaam aan gek! Waha ja klopt ik had het al gevonden. Ik bedoelde Edukators oftewel Vette jaren zijn voorbij. Thanks anyway!

avatar van KampF
Ik luister die cd nu ook voor de 2e keer. Ik vind Grace tot nu toe het mooiste. ik wacht met oordelen want het steekt me nog niet echt aan

avatar van Woody
Ik heb tijden geleden eens een documentaire gezien over Jeff buckley hier werd ook uitvoerig aandacht besteed aan zijn dood. Het vreemde (of interessante) er aan is toch wel dat Jeff maar ook zijn vader Tim Buckley op 28 jarige leeftijd zijn overleden. Maar beide eigenlijk ook aan een stommiteit (of vreemde speling van het leven) Jeff verdronk in de Missisipie. Wat vreemd is aangezien daar schijnbaar geen sterke stroom en op dat punt ook geen grote boten varen. Zelfmoord kon het ook niet zijn aangezien je je zelf niet onder water kan houden. Zijn vader dacht geloof ik cocaine in zijn aderen te spuiten, wat per ongeluk uiteindelijk een ander goedje bleek te zijn die uiteindelijk tot zijn dood lijde. Tim en Jeff buckley hebben elkaar eigenlijk nauwelijks gekend, maar hun leven en dood zijn merkwaardig genoeg erg in elkaar verweven.

O by the way: vind het album prachtig! Heb hem wel weer uit mijn top 10 geknikkerd omdat ik niet op elk moment van de dag het album me evenveel raakt. Kan zo zijn dat wanneer ik hem weer op zet binnekort ik hem met een traan en een snik weer terug zet in mijn top 10.

avatar van bert
Ik heb ook dat op het ene moment ik het een fantastisch album vind. en het volgende moment heb ik zoiets van stop dat kattengejank..... hangt net van mijn stemming af denk ik..

avatar van avdj
Ik heb de hoes een opfrisbeurt gegeven.
De zang van Jeff Buckley en de eerste nummers zijn top, op het eind zakt de plaat iets in vindt ik. Degelijke 4*

50cl
1 woord, prachtig

Goed album met prachtige nummers als "last goodbye"
"Forget Her" en "Lover, you should have come over".
Maar je moet wel in de stemming zijn om dit album te horen,
anders is er geen zak aan. al met al 4.5*

Na hem nog een paar keer goed beluisterd te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat dit album helemaal fantstisch is!!
Ik vind hem een beetje een aparte stijl hebben, wat de muziek misschien nog wel beter en origineler maakt.

Verhoogd naar 5* en nr. 1 in mijn top 10!

avatar van IMPULS
Jeff Buckley was een zangvirtuoos. Daarnaast vind ik de ingetogen arrangementen perfect. Op Hallelujah en Mojo Pin is dat bv. prima te beluisteren. Grace is weer een andere krachtige track.
Maar helaas, op het 2e deel begint de CD qua composities wat in te zakken.

IMPULS schreef:
Maar helaas, op het 2e deel begint de CD qua composities wat in te zakken.

Helemaal mee eens, zangen kon (helaas) Jeff Buckley als de beste maar qua composities (vooral 2e deel) vind ik hem ook niet zo erg geweldig. Ik vind zijn top-250 notering (4e) dan ook niet terecht, maar nu ga ik alweer off-topic..........

avatar van jordybeukeboom
Halve ster omhoog naar 4,5. In vergelijking met normale popmuziek (waar mijn kennis vooral ligt) is dit toch wel geniaal, niet alle songs, maar wel een aantal