Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
Toch wederom een verrassende winst in de Album 100 van Studio Brussel. Ik vind het album heel sterk. Om nu te zeggen dat dit het beste album is... Er zijn toch albums die net iets legendarischer zijn dan deze. Neemt niet weg dat dit album minstens in de top 20 moet staan!

Exhaustedm schreef:

Van Pearl Jam wel ja

Idd

Vandaag de vinyl versie (Europese 1991 persing) ontvangen en dat is toch wel om van te smullen want ik heb geluk gehad met de prijs

avatar van Lura
Exhaustedm schreef:

Waarom dan? Vernieuwend is de muziek sowieso al niet.

avatar van Rogyros
Omdat dit een geniale plaat is. IJzersterke songs, zeer overtuigend gespeeld en vooral gezongen. Emotioneel sterk beladen, sloeg destijds in als een bom. Zoiets?

avatar van Lura
Geniaal? Het was voor mij niet eens het beste album van 1991. Nevermind van Nirvana en Rumor & sigh van Richard Thompson waren naar mijn bescheiden mening al een klasse beter. Voor mij is God loves a drunk van het album Rumor & sigh geniaal. Maar goed, jij bent een andere mening toegedaan. Het blijft natuurlijk allemaal subjectief.

avatar van Rogyros
Tuurlijk is het subjectief. Ik vind het wel een geniaal album, het staat op nr. 3 in mijn top 10. En met afstand het beste album uit 1991. Nevermind vind ik dan juist een heel stuk minder. Veel minder muzikaal, doet me veel minder. Ook dat is geheel subjectief.

Veel moet ik niet meer zeggen . Meningen zijn natuurlijk persoonlijk. Van Pearl Jam is dit het enigste album dat ik sterk waardeer. Neemt niet weg dat ze geen andere knappe songs hebben gemaakt. Net zoals ik 'In Utero' voor één of andere reden lichtjes boven 'Nevermind' plaats. (En hun Unplugged gewoonweg briljant vind).

Het varieert gewoon bij iedereen, maar telkens als ik de solo van Alive, het schreeuwige in Once, het prachtige black hoor, dan doet het iets. En dat is dan nog niet alles...

Vernieuwend heb ik natuurlijk ook nooit in de mond genomen. Maar hoeft dat altijd om een legendarisch album te zijn? Zolang de nummers gewoonweg goed zijn en de 'vonk' er is, dan kan ik immens genieten.

avatar van bas2204
Hier hoef ik verder weinig anders bij te zeggen. Gewoon een enorm sterk album met vele sterke songs. De vijf sterren ruimschoots waard.

avatar van yvar_wolfmother
dit is een buitenaards goed album met de eerste 3 nummers als hoogtepunt. once begint zo geweldig goed, als de gitaren beginnen krijg ik een koude rilling door mijn lijf. alive heeft een geweldige solo en de beste bonus track, dirty frank, is vrij humoreus en is het leukst als je de radio op vol volume gooit met de ramen open.
ik vind dit album ook beter dan nevermind van nirvana. nevermind is ook een superalbum maar ten doet mij gewoon meer en heeft net iets meer kwaliteiten.

avatar van devel-hunt
Toen deze plaat uitkwam klonk het allemaal hard nieuw en ruw, zeker vlak na de gepolijstheid van de jaren 80.
Nu, meer dan 20 jaar later kan het als achtergrondmuziek of in de supermarkt worden gedraaid.
Ondanks de veranderende beleving, een andere tijd, zijn de nummers stuk voor stuk, overeind gebleven en is de zang nog steeds geniaal.

devel-hunt schreef:

Blijft een Dijk van een plaat moet je die hard draaien in een supermarkt dan is het eind heel gauw zoek

Schnee
welk eind?

avatar van devel-hunt
Neal Peart schreef:

Ik hoorde deze laatst heel zachtjes in de Albert Heijn

Schnee
past ook prima tussen Chris de Burg en Natalie Imbruglia

TEN is nou juist een album die je keihard MOET draaien

devel-hunt schreef:

Ik hoorde deze laatst heel zachtjes in de Albert Heijn

Da's dan wel een AH met een geweldige manier om klanten binnen te halen

FrodoK schreef:

Da's dan wel een AH met een geweldige manier om klanten binnen te halen :-)

Ja maar zeg nou zelf ALIVE moet keihard gedraaid worden en niet, als je op je brood staat te wachten, dat dit zwaar in de achtergrond wordt gedraaid,, want dat gaat ten koste van dat wereldse nummer

Neal Peart schreef:

Dat zouden ze inderdaad bij AH moeten doen

Waarom moet muziek altijd vernieuwend zijn om hier hoog te scoren. Dit is gewoon een heel sterke plaat, punt. Nog zoiets vreemds vind ik dat iedereen de behoefte heeft Ten en Nevermind met elkaar te vergelijken. Allebei sterke platen, waarbij ik wel vind dat Pearl Jam ten onrechte de grungehoek ingeduwd werd, omdat ze toevallig uit de buurt van Seattle kwamen. Black, Alive, Porch en release zijn mijn favorieten.
Als we dan toch Pearl Jam met Nirvana gaan vergelijken, unplugged van PJ was erg goed, maar van Nirvana was het onovertroffen. Imho het beste ooit gemaakt, maar das een kwestie van smaak.

avatar van Rvdz
Misschien moet ik er nog een paar keer naar luisteren, maar voorlopig is het me een raadsel waarom dit op nummer 3 in de top 250 staat.

Rvdz schreef:

Dan moet je zeker nog een paar keer luisteren ennne...zete hem maar goed hard

Zal ik doen .

avatar van Rvdz
Het kwartje begint te vallen onderhand .

avatar van Kill_illuminati
Rvdz schreef:
Het kwartje begint te vallen onderhand .

Dat heeft wel lang geduurd dan, we hebben al tien jaar geen kwartjes meer.

avatar van FrodoK
Ik luister nu naar Ten Redux, met de mixen van Brendan O'Brien: jeetje wat een extra details hoor je plots in het geluid! Zo open, echt verrassend.

Helaas hebben de heren dit complete niveau op het volledige album nooit meer gehaald.
Natuurlijk maakten ze wel goede nummers, maar nooit meer zo'n dijk van een plaat als TEN, waar echt alles klopte.

avatar van FrodoK
Zojuist verhoogd naar 5. Daar kom je eigenlijk niet onderuit...

avatar van Traiannnn
Geweldig album, maar daar bleef het ook wel een beetje bij met Pearl Jam. Was leuk voor een tijdje maar uiteindelijk toch oninteressant. Ik vind Pearl Jam een beetje de minste grunge-band van de 5 (Soundgarden, Stone Temple Pilots, Alice in Chains, Nirvana).
Toch blijft Eddie Vedder een prachtstem hebben, zijn solo album voor de film Into The Wild is prachtig, laat zien dat hij nu nog steeds na al die jaren net zo'n geweldige stem heeft.
Ik twijfel tussen een 3,5 of een 4,0, maar hoe dan ook overrated in deze lijst. Je mist heel wat als je denkt dat dit albumpje één van de beste meesterwerken ooit is.