Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
Kill_illuminati schreef:
Op verschillende vlakken heeft Black wel iets gemeen met Don't Bang The Drum van The Waterboys.

Sorry meastro maar the Waterboys komen niet eens in de slipsteam van Eddie Vedder c.s.
Dus ook niet in vergelijking met. Eddie Vedder staat sowieso als zanger ver boven de rest m.i.

avatar van SilSugarSexMagik
Music doesn't get Eddie Vedder.

avatar van Shelter
SilSugarSexMagik schreef:
Music doesn't get Eddie Vedder.

avatar van Frenz
Ten was populair toen ik veel ging stappen, heel veel. De keren dat ik Alive me heb staan brullen diep in de nacht....priceless
Pearl Jam op Pinkpop, idem. Eddie Vedder is een old scool performer, waar je de inspiratie van Roger Daltrey goed aan af ziet en dat is complimenteus bedoeld. Prachtige stem ook

Voor mij was Pearl Jam dè ultieme grunge band toen. Nu vind ik dat Soundgarden & Nirvana zeker ook aanspraak maken op die titel

Frenz schreef:

Is nog steeds een straatlengte beter dan Soundgarden en Nirvana

avatar van Shelter
soundgarden ja, Nirvana zelfde level

avatar van FrodoK
Dit album heeft eigenlijk ALLEEN maar goede nummers...

Schnee
dit album is zwaar overschat...

avatar van Rogyros
Misschien kun je een toelichting geven?

avatar van Broem
Ik ben nooit zo'n Pearl Jam fan geweest. Ten is echt uitermate goed te pruimen. Enkele toppers op dit album maken het voor mij een album klassieker. Mooi.

Schnee
Rogyros schreef:
Misschien kun je een toelichting geven?

ik heb de ophef nooit zo goed begrepen, ik heb het al lang niet meer gehoord, maar ik vond het zo bol staan van de overdreven emotie. Maar dat heb ik met veel amerikaanse producten. In die tijd vond ik nirvana een stuk oprechter, niet muzikaler, maar nirvana draai ik ook nooit meer. In die tijd had ik überhaupt veel meer met engelse muziek. My bloody valentine kwam toen met het meesterwerk van het jaar.

avatar van Snakeskin
Ik ben het helemaal met Schnee eens. Er staan een paar goede nummers, maar als geheel is het zwaar overschat. De juiste plaat op het meest geschikte moment op de meest geschikte plek.

avatar van Rogyros
Ach ja, ik heb altijd veel moeite met de term 'overschat'. Wie bepaalt dat? Ik vind het een van de allerbeste platen ooit gemaakt. Zie ik het dan verkeerd? Dat lijkt mij niet. Het is namelijk hoe ik het beleef. Die plaat had ook best een aardige impact, PJ is voor altijd allereerst verbonden aan deze plaat. Ik bedoel daarmee dat als mensen iets van PJ kennen, dan is het in eerste instantie Ten. Waarom is het dan overschat? Omdat jij hem niet zo goed vindt? Wat overigens je goed recht is (en met 4 sterren is het nog een behoorlijke waardering). Het maakt mij niet uit of iemand het een geweldig album vindt, of een draak van een plaat. Het gaat me meer om dit stempel.

Ik vind OK Computer van Radiohead niet geweldig goed. Maar hij staat hier op 1 en wordt door veel mensen als een kunststuk in de popgeschiedenis gezien. Moet ik hem dan overschat vinden? Dat is toch wel iets anders dan dat ik er niet veel plezier aan beleef.

avatar van Snakeskin
De tijd bepaald hoe groot platen zijn. Soms worden platen na verloop van tijd, om wat voor reden dan ook, groter dan toen ze net werden uitgebracht. Deze plaat werd heel snel groot vanwege de juiste plaat(s) op het juiste moment, waardoor hij eigenllijk groter werd dan het aan mogelijkheden in zich drong. Dat is op zich een kwaliteit, maar gestript van de die wetenschap doet het mij de wenkbrauwen fronsen bij de beluistering in de wetenschap dat dit de nummer drie in de lijst is. Dit vind ik rijkelijk hoog voor een overigens prima rockplaat.

avatar van iggy
Ik kan me goed vinden in de woorden van Snakeskin. Guns n' Roses is daar wat mij betreft ook een goed voorbeeld van. MTV hielp ook nog eens een handje mee dacht ik zo.

avatar van LucM
Ten heeft nog steeds niets van zijn pluimen verloren, het is een album dat je met plezier blijft draaien en alle songs hierop zijn ijzersterk. Passend in de tijdgeest, inderdaad, maar ook tijdloos. De albums van Guns n' Roses (Use Your Illusion) hebben de tand des tijds wat minder doorstaan.

avatar van Edwynn
Ook dat tand des tijds argument vind ik maar arbitrair. Het is maar net wat mode is en wat niet. Ten klinkt ook in alle opzichten als een kindje van de jaren 90. De theatrale Illusionalbums passen daar toch wat minder in in mijn beleving. En Appetite For Destruction vind ik veel minder een jaren 80 stempel met zich meedragen.
Niettemin is het een fantastische plaat. En natuurlijk hielp het enorme hoeveelheid airplay van de single Alive op MTV enzo mee. Evenals de memorabele optredens op bijvoorbeeld Pinkpop. Maar dreef niet elk succes op dergelijke airplay?

Voor mij een geweldig "classic album"

Hé Edwyn, aan één luisterbeurt heeft de kenner genoeg, daar is MYV echt niet voor nodig

avatar van Lura
Deze plaat werd gekozen tot beste plaat allertijden op een of ander radioprogramma (was gisteren een onderwerp bij DWDD). Voor mij onbegrijpelijk. Ik vind het trouwens erg onzinnig beste album allertijden. Appels met peren vergelijken.

avatar van Joy4ever
Lura schreef:
Deze plaat werd gekozen tot beste plaat allertijden

Ten beste album allertijden

En terecht

Maar als je ziet welke verdere albums de Top 10 hebben gehaald vraag je je af wie ze in vredesnaam gevraagd hebben hun stem uit te brengen .

avatar van reptile71
Is ook zinloos om één album als beste te kiezen. Er zijn zoveel fantastische albums gemaakt en ze hebben allemaal hun eigen charmes. Maar ja, lijstjesmensen hè... Hier doen de meesten het ook d.m.v. hun top 10.

Rare lijst inderdaad als je ziet wat er verder in staat. Waar zijn de echte klassiekers?

avatar van Kill_illuminati
Joy4ever schreef:

Ten beste album allertijden

En terecht

Het zegt niet zo veel. Vooral als je ziet welke andere albums in de top 10 staan. Foo Fighters bijvoorbeeld, zal naar mijn smaak nooit of te nimmer in een Top 10 van beste bands/albums staan. Ik durf te wedden dat dat bij wel meer mensen zo zal zijn.

avatar van Jumpjet
Kom op, het gaat over een lijstje dat is samengesteld door 'luisteraars van 3FM'. Dus waar hebben we het over. Dat Ten op 1 staat valt dan nog alleszins mee.

avatar van Lura
Jumpjet schreef:

Dat had gemist van de week toen ik van de week DWDD keek. Het gaat dus om luisteraars van 3FM, dan valt het me inderdaad nog mee.

avatar van JVT
JVT
Ten is ook het beste album volgens de Album 100 van Studio Brussel. Vorig jaar ook al.
op 2 staat Nevermind van Nirvana, en op 3 Songs for the Deaf van Queens of the Stone age.
Dark Side of the Moon van Pink Floyd, en Whatever people say I am, thats what I'm not van Arctic monkeys maken de top 5 compleet.

De Album 100 van 2013 | Studio Brussel - stubru.be

Mij pakt dit album nog altijd niet volledig, zeker niet slecht maar nog altijd niet het geniale album wat velen ervan vinden. Toch nog maar is proberen!

JVT schreef:

De Album 100 van 2013 | Studio Brussel - stubru.be

Zeker doen en een paar maal draaien en je bent verkocht. Ook gezien het materiaal erna, wat ook top is, blijft dit album er boven uit springen

Cured
Uitstekend en classic Rock album, maar speel 'm op de é'n of andere manier zelden af; misschien toch wat teveel verbonden met de 'grunge' periode en dat heb ik eigelijk wel een beetje gehad. Trouwens, veel topalbums uit die periode hebben voor mij dat euvel (Nevermind, Siamese Dream). Waarschijnlijk heb ik ze destijds toch wat kapotgedraaid.