Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
deric raven schreef:
Muziek die massaal omarmt werd, dat wel, die behoefte was er op dat moment.
En op Pinkpop was het een andere beleving dan wat je tegenwoordig vaak mee maakt met concerten.
De interactie tussen publiek en band was toen puur, en niet gespeeld.
Het meest indrukwekkende moment qua concerten wat ik ooit heb mee gemaakt.
Ik vergelijk het met Bono op Live Aid tijdens Bad, hij zocht al het contact met het publiek toen U2 nog heel klein was (kijk de oude concerten er maar op na), niet alleen die vrouw werd uit het publiek gehaald, maar het besef dat iedereen die vrouw kon zijn, maakte het nog mooier.
Bono trok als het ware het publiek naar zich toe, Eddie deed het tegenovergestelde; hij wierp zich letterlijk en figuurlijk in het publiek.
Maar ik denk dat de ervaring van beide momenten als publiek zijnde vergelijkbaar moet zijn geweest.

Pffff laat me niet lachen.. dat soort acties zijn allemaal met een duidelijk motief in gang gezet, namelijk zieltjes winnen en scoren. Ik geloof niet dat ze dat zuiver en alleen deden voor de lol.

deric raven schreef:
Status Quo vind ik trouwens na een prima start al zeker 30 jaar de Britse BZN.
Maar dat is natuurlijk ook maar een mening.

Daar kan ik me zeker in vinden. Met kleine kanttekening dat ze een jaartje terug een aantal reunieoptredens deden in originele bezetting en toen opeens toch weer aardig rockten.

Faalhaas schreef:

Maar wel met het doel om lekker groots uit te pakken en voor de massa te spelen .

Ik vraag me werkelijk waar af waarom sommige mensen zogenaamd allergisch zijn voor bands die een groot publiek aantrekken?

Elke band of artiest maakt muziek met hetzelfde doel. Zorgen dat het terecht komt bij degene die t mooi vind en graag wil horen. Of dat nou 1 of 1000000 mensen zijn doet toch niets af aan de muziek?

Pearl Jam heeft dit album vast niet gemaakt met het idee dat het zo groot zou worden als het werkelijk werd.
Je commentaar zou wel logisch zijn als ze daarna net als Coldplay gericht gingen schrijven op stadion rock Enzo. ..

Misschien ben ik wat naïef met het voorbeeld van Bono en Eddie, maar geloof me, de ervaring op Pinkpop was geweldig, en zal mij altijd bij blijven.

lennon schreef:

Tuurlijk. Gewoon lekker scoren met lekkere simpele muziek. Ze hebben ook nooit een ander imago dan dat gehad toch. Zelfs niet in hun psychedelische begintijd.

Ik ben dus niet per definitie allergisch voor acts die een groot publiek trekken. Wel voor commerciele muziek die pretendeert niet commercieel te zijn.

deric raven schreef:

Die herinnering wil ik ook niks op afdingen, iedereen beleeft het op zijn eigen manier.

avatar van gigage
Dit album kreeg amper de aandacht ondanks de positieve besprekingen van de pers. totdat de singles verschenen een half jaar later. En dan nu was het voorspelbaar en muziek voor de massa?
Bij de jaarlijstjes die de lezers mochten insturen werd die steevast ingevuld, echter een jaar te laat haha.

avatar van lennon
@Faalhaas Misschien moet je t anders bekijken? Pearl Jam was er gewoon op t juiste moment ? In deze periode kwam. (Godzijdank ) rock muziek erg in trek (het waren barre muziek tijden toen) en dus werden ze buiten proportioneel groot?

Daar is dit album niet op gemaakt, want dat kan je met een debuut nooit voorspellen natuurlijk.

lennon schreef:

Ik weet het, ik was erbij. Was zelf 16 toen ze doorbraken en zag ze ook op Pinkpop op tv. Mijn eigen moeder en van die leeghoofdige tienermeisjes bij mij op school liepen helemaal leeg op het gekwezel van Eddie Vedder. Ik luisterde liever Alice In Chains, Nirvana of Pantera. Vond ik puurder, rauwer en echter.

Pantera is niet mijn ding, wel de overige bands, maar vergeet qua puurheid en rauwheid zeker Screaming Trees niet.

avatar van lennon
Nirvana... had toch precies hetzelfde met Nevermind?

2 juiste platen op het juiste moment, maar ook RHCP en Smashing Pumpkins die rond deze tijd een belangrijke plaat maakten, en die behoefte was er ook echt.

avatar van Rogyros
1991 was een fantastisch muziekjaar.

avatar van gigage
Ik had het album getaped nav de recentie in waarschijnlijk de aardschok. Ik kende het album al helemaal van buiten en ik vond het eigenlijk helemaal niet zo leuk dat ze alsnog hitpotentie bleken te bevatten. Posters op het station, iedereen kende ze toen, bweeh Allemaal de schuld van Nirvana's succes eind 91. Een half jaar daarvoor was ze nog ondergesneeuwd door de successen van Metallica en Guns 'n Roses.

lennon schreef:
Nirvana... had toch precies hetzelfde met Nevermind?

Ja qua plosteling succes zeker. Maar minder theatraal en gestyleerd qua performance en podiumpresentatie. Gasten als Kurt Cobain Layne Staley kwamen op mij een stuk authentieker over.

Als je heel reëel bent, dan waren dat gewoon junks die zich juist geen houding wisten te geven op het podium, hoe geweldig ik deze bands ook vind.
Cobain maakte er in Paradiso ook een zooitje van, maar het publiek vond het blijkbaar prachtig.
Blijft triest dat Cobain en Staley hun verslavingen nooit hebben kunnen overwinnen.

deric raven schreef:

Precies. En Eddie Vedder wist zich ook geen houding te geven. Hij kroop tientallen meters hoog op de constructie van het podium. Als hij eraf zou zijn gevallen en nu dood was dan had Faalhaas hem vast authentiek gevonden.

Ja, eigenlijk balanceerde hij ook letterlijk en figuurlijk op de rand van het leven.

avatar van gigage
Als je Eddie Vedder of Pearl Jam dan als minder authentiek wil neerzetten dan had je dat hier Temple of the Dog - Temple of the Dog (1991) al moeten doen.

avatar van Faalhaas
Grappig hoe er weer van alles aan de haren bijgesleept wordt om mijn ongelijk te bewijzen. Het is allemaal slechts mijn beleving van Pearl Jam he.

avatar van Kronos
En een zielige poging jezelf boven 'het klootjesvolk' te verheffen.

avatar van Faalhaas
Heb ik op je tere zieltje getrapt Kronos? Mijn oprechte excuses dan.

avatar van Kronos
Nee. Je 'oprechte excuses' aan mij zijn dus nergens voor nodig.

Gelukkig maar Kronos!

Verder heb ik mij gisteravond weer optimaal vermaakt. Blijft grappig hoe bepaalde lieden hier een mening/beleving van een user interpreteren als zijnde een opgelegde norm. En waarmee men vervolgens het echte parlevinken voor zichzelf legitimeert. Prachtig.

avatar van lennon
Dat heeft wellicht ook te maken met de manier van schrijven

Vind je?

Faalhaas schreef:
in mijn beleving dan he.

Ik geloof niet dat

Faalhaas schreef:
Vond ik puurder, rauwer en echter.

Faalhaas schreef:
kwamen op mij een stuk authentieker over.

Faalhaas schreef:
Het is allemaal slechts mijn beleving van Pearl Jam he.

lennon schreef:

Nog even hier op terugkomend, dat deden ze op dit album al. In mijn beleving dan he.

avatar van Edwynn
Ik kan me herinneren dat de band links en rechts werd weggezet als commerciële rommel. Ze hadden gvd gitaarsolo’s en dat mocht helemaal niet meer van de heersende muziekpolitie. En die grapjas van een Cobain deed daar vrolijk aan mee. Met zijn millionseller..

Zelf meen ik goed te kunnen horen dat het materiaal op Ten op zijn minst geworteld is in de hairscene. Net als Temple Of The Dog en Mother Love Bone. De relatief donkere thema's en de intensiteit schept wel afstand tussen beide werelden.

Persoonlijk boeit dat mij niet zo. Ik mag hier graag naar luisteren. Ik denk dat Pearl Jam wel een band is die doet waar ze zin in heeft. Ofschoon de oerleden al geruime tijd ploeterden. Het succes groeide naarmate Seattle groter werd. Gevalletje juiste tijd, juiste plaats. Ik verwacht dat de juiste connecties en arbeidsethos de rest deden.

Crown of Thorns van Mother Love Bone is eigenlijk al het geluid wat Pearl Jam vervolgens verder op Ten ontwikkelde.
De enige commerciële zet in deze periode waar ik wat moeite mee heb, is hun rol in de film Singles, mooie soundtrack, slechte film.

Faalhaas schreef:

Dan houden we 't daarop, ieder zijn beleving.

Ik zet nog de LP van Ten nog maar eens op na deze discussie. Dank voor de inspiratie