Pearl Jam - Vs. (1993)

6. W.M.A. (5:59)
  7. Blood (2:51)
  8. Rearviewmirror (4:44)
  9. Rats (4:15)
  10. Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town (3:16)
  11. Leash (3:09)
  12. Indifference (5:03)
  13. Hold On * (4:39)
  14. Cready Stomp [Studio Outtake] * (3:21)
  15. Crazy Mary * (5:39)
Daughter is een van de mooiste nummers ever...

Ik zeg Rearviewmirrow! Dit album vind ik trouwens maar een fractie minder goed dan Ten; in tegenstelling tot een hoop mensen die vinden dat PJ na Ten nooit meer iets behoorlijks hebben uitgebrachten.

avatar van Zachary Glass
herman schreef

Die mensen luisteren dan alweer weer niet al te goed (volgens mij dan )

Daughter en Dissident zijn echt erg goede songs, en Rearviewmirror ook al. Dus naast Ten een tweede sterke Pearl Jam-album.

avatar van Madecineman
Eigenlijk vind ik dit best een mooie plaat ben Pearl Jam na dit album echter compleet uit het oog verloren.

avatar van Tompie
ROCK!!!!!!! zoals ze moet klinken: ruw, aanstekelijk, compromisloos, maar bovenal toch zeer sterk geschreven.
Indien ik één rockalbum diende te kiezen die ik zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, zou het wel eens dit album kunnen zijn. Brengt me na de honderste beluistering nog steeds in vervoering.

Persoonlijk vind ik dit album ZEKER even sterk dan Ten. Het is harder en het komt allemaal "geloofwaardiger" over.

Ten maakte zo'n enorme indruk op mij: dat valt nooit meer te evenaren vrees ik. Toch was ik erg gelukkig met Vs als opvolger. Ik ging er iets minder in op, maar er stonden op dit album juist wel weer prachtige liedjes. Jazeker: liedjes. De opruiende epische songs maakten plaats voor een ander soort (soms intiemere) emotie.
Dit album moest nog uitkomen toen ik ze live meemaakte in Ahoy. Ook toen vond ik de nieuwe nummers, die dus op dit album zouden gaan verschijnen, erg sterk.
Pearl Jam: een band die onterecht altijd in de schaduw van Nirvana heeft moeten staan.

avatar van Black Math
Dat hele Nirvana vs Pearl Jam gedoe (hier komt ook de cd-titel vandaan) slaat ook helemaal nergens op. Grunge bestaat helemaal niet. Nirvana zit meer in de punk/alternatieve hoek, terwijl Pearl Jam meer richting hardrock gaat.
Vooral het verschil tussen Nirvana en Alice in Chains is te groot om over één genre te kunnen praten.

Black Math schreef:

Dat hele Nirvana vs Pearl Jam gedoe (hier komt ook de cd-titel vandaan)

Volgens mij zit het iets gecompliceerder.

Black Math schreef:
Dat hele Nirvana vs Pearl Jam gedoe (hier komt ook de cd-titel vandaan).

Dat is niet het geval. De titel "Vs." doelt op meerdere dingen, waar Nirvana er géén van is. Waar het wel op doelt? Allereerst is er de media die artiesten uitbuit, hun integriteit ter discussie stelt, hun privacy wegneemt. Daarnaast zijn er de overheid, leraren, ouders die hun wil proberen op te leggen. Het album draait om individualisme, rebellie en eigen wil.

Songs die dit benadrukken: Animal; Daughter; Dissident; W.M.A.; Blood; Rearviewmirror; Rats; Leash en Indifference. Vrijwel alle nummers van het album dus in feite. Er wordt nergens verwezen naar de zogenaamde rivaliteit met Nirvana.

avatar van EmDee
Deze verklaring is heel wat logischer iig.

avatar van MarkV
Reviewmirror is één van de krachtigste rock songs ever. Geweldige climax. Niet draaien in de auto want voor je het weet rijd je plankgas!

MarkV schreef:

Reviewmirror?

Dan kun je terug achteruit kijken

EmDee schreef:

Dan kun je terug achteruit kijken

Volgens mij is het een spiegel voor recensies... "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is het beste album in het hele land?"

avatar van EmDee
Ach Quadrophenia, jij bent echt heel mooi.
Maar er is er eentje nog mooier...

EmDee schreef:

Ach Quadrophenia, jij bent echt heel mooi.
Maar er is er eentje nog mooier...

Wacht even, loop jij nu Quadrophenia te vergelijken met een boze heks!?

avatar van Ruudf
Black Math schreef:
.... Grunge bestaat helemaal niet. Nirvana zit meer in de punk/alternatieve hoek, terwijl Pearl Jam meer richting hardrock gaat.

...Black Math heeft het licht gezien blijkbaar. Grunge bestaat niet???

bono
tis rearviewmirror

Black Math schreef:

Vreemd dat je over een Genre begint dat niet bestaad, en dan vervolgens naar twee genres verwijst die zo mogelijk nog vager van defenitie zijn. Punk is een genre dat zich vooral kenmerkt door het uiterlijk van Punx. Zowel the Offspring als de Sex-pistol als zelfs Blondie en als The Exploited vallen allemaal onder de punk. En dan Alternatief, dat is wel helemaal de meeste vage stroming Alternatief, beschrijf dat eens, wat is alternieve muziek, en waarom nirvana wel en pearl Jam niet. Ik vind dat Grunge wel degelijk bestaad en dat het voortborduurd op inderdaad de punk, met heel veel aandacht ook voor het uiterlijk en het voorkomen. Het Genre kenmerkt juist door de diversietijd in bands. Zowel Pearl Jam als Nirvana maken wel gegenlijk de zelfde stij muziek, alleen doet Pearl Jam dta met een wat meer experimentele invloed.

Eddie schreef:

Goede omschrijving, al ben ik het slechts gedeeltelijk eens met het feit dat de bands vooral op Punk gefundeerd zijn. Voor Nirvana is dat inderdaad het geval, maar de overige bands halen hun invloeden naast de punk ook uit een groot scala andere stromingen. Soundgarden, bijvoorbeeld, leunde gedeeltelijk op de glam- en bluesrock (Kiss, Led Zeppelin) en The Screaming Trees hadden naar mijn mening vooral Folk- en Bluesinvloeden. Het probleem met Pearl Jam (en voor mij ook een van de grootste charmes van de band) is het feit dat de meeste leden hun eigen voorkeuren hebben. Vedder schiet alle kanten op: Ramones, The Who, Neil Young. McCready is een echte fan van onder andere Kiss, Hendrix en the Stones. Gossard gaat naar mijn gevoel meer in de richting van Led Zeppelin.

Vooral op de laatste twee platen (Binaural en Riot Act) komen deze verschillen op een bijzonder leuke manier naar voren.

avatar van Eddie
Uiteraard zijn die bands ook beinvloed door andere bands en stijlen, maar de punk is vooral qua attitude belangrijk geweest voor de grunge en qua in stelling, een beetje de fuck you, we do what we want attitude. Uiteraard zijn er veel muziekale invloeden voo vel bands te vinden, maar er zijn maar weinig genres die je in een heel klein hokje kunt plaatsen, ik denk dat dat alleen met Trash metal kan.

avatar van HammerHead
Even een totaal onbenullige opmerking hoor. Dit is album nr. 666 op MuMe. Ik had hier toch op z'n minst een of andere Death, Thrash of Black metal plaat verwacht.

Ik zie dat Maiden - Number Of The Beast 648 is. Even omwisselen dan maar.

avatar van Ruudf
Pearl Jam nam met Vs. naar mijn mening een beetje afstand van de grunge, en produceerde gewoon alternatieve rock zoals dat hoort te klinken.
Mijn vader vroeg het me; "alternatieve rock?? ..wat is dat in hemels naam??"
Ik duwde hem Vs. in zijn handen; "hier, dit is alternatieve rock!"

Indifference is met name tekstueel meesterlijk.
Heb ergens een filmpje staan waar Ben Harper dit nummer samen met Ed accoustisch speelt. Prachtig!

avatar van Gajarigon
Dit album is mn favoriet pearl jam album, prachtig. Rearviewmirror is veruit mn favoriet, ongelooflijk hoe Vedder me daar kippenvel bezorgt!

avatar van Gajarigon
Goh zie ik hier plots dat dit een 'duivelse' plaat is .
Eens zien wie dit kan verklaren

pearl jam is geweldig als het experimenteert

Gajarigon schreef:

Goh zie ik hier plots dat dit een 'duivelse' plaat is .
Eens zien wie dit kan verklaren

De Duivel Loer overal