Slowdive - Slowdive (2017)

Rock / Pop
Label: Dead Oceans

1. Slomo (6:53)
  2. Star Roving (5:38)
  3. Don't Know Why (4:36)
  4. Sugar for the Pill (4:30)
  5. Everyone Knows (4:22)
  6. No Longer Making Time (5:48)
  7. Go Get It (6:09)
  8. Falling Ashes (8:00)
  9. 30th June * (7:26)
avatar van Obscure Thing
De eerste indruk is erg goed, onverwacht wel. Nu hopen dat het ook zo goed blijft na een tijdje.

Ikhouvandansen
Hey jongens ik vind deze plaat de definitie van Rem Koolhaas's nederlands dans theater. Mooi enzo met die licht inval door de glas ramen maar eigenlijk is het gewoon saai en normaal ook al wordt er van gezegd dat het geweldig is. Is deze refenctie cultureel genoeg?

Ga gewoon de Lush ep van vorig jaar luisteren, die is een stuk minder levensmoe dan deze prima klinkende maar saaie comeback plaat. Altijd jammer dat bands die weer bij elkaar zijn zo nodig een nieuw album moeten maken en niet teren op live optredens.

zaaf
Tja je kunt er nauwelijks op dansen.

Ikhouvandansen
Hey jongens zullen we allemaal lief voor elkaar blijven en terugdenken aan de tijd dat Slowdive nog relevant was met hun platen?

zaaf schreef:
Tja je kunt er nauwelijks op dansen.

Op rewire zag ik toch wat mensen er opzichtig hun ledematen erop bewegen. Op een tempo dat je het dansen kan noemen.

zaaf
Hahahaha, ikhouvanjouwfocus

avatar van trebremmit
Wat gevit op elkaar over taalgebruik verwijderd.

Edit: bij nader inzien laat ik het gedeelte over audio staan, het is nog wel on-topic wat mij betreft.

avatar van Alicia
Aangezien ik geen echte liefhebber ben van dit dromerige geluid, duurde het bij mij even voordat de melodietjes tevoorschijn kwamen. Sugar for the Pill, Star Roving, No Longer Making Time en Falling Ashes blijken dan nog de meest goed in het gehoor liggende liedjes te zijn. Voor het overige zal de tijd leren of deze muziek blijft boeien.
Overigens staan hier liedjes tussen waar je prima op kunt dansen.

*rode schoentjes pakt*

avatar van Abram Olsen
Ikhouvandansen schreef:

Hoezo niet teren op live optredens? Ik heb ze de voorbije jaren twee keer gezien en twee keer toch een te gekke ervaring...

Abram Olsen schreef:

Ik vond ze live geweldig en dat bedoelde ik ook. Meer teren op live concerten, minder saaie reünie plaaten.

Ikhouvandansen schreef:

Saaie reünie plaaten ? Met alle respect maar als ik jouw top 10 eens van naderbij bekijk dan moet je toegeven dat dit soort muziek misschien niet echt jouw ding is... Bij voorbeeld, Dance muziek, progrock of hip hop zijn ook niet echt mijn ding (Kevin Coyne en The Mountain goats wel ) Ik zeg niet dat jij naar Hip Hop, dance of prog rock of zo luistert hé..., ik luister daar wel eens naar maar ik ga er nooit op stemmen omdat ik er te weinig van af weet en ik nooit objectief kan oordelen.

Elbow schreef:

Touche, mijn top tien zegt weinig over mijn algemene smaak alleen . Ik heb een erg brede smaak en daarvan is shoegaze aanverwante dingen een groote gedeelte van. Ik noem een Pale Saints, Chapterhouse en Astrobrite als shoegaze dingen die ik erg tof vindt. Ken het genre behoorlijk goed en ik kan alle drie de slowdive platen hiervoor dromen en dat gaat ook op voor het grootste gedeelte van de eps. Zover heb ik nog geen zin gehad om alles wat ik ooit heb geluisterd in the voeren wat een monnikenwerk op deze site is.

Verder kijken dan de userlog lang is , maar goed die Jeniferever in je top tien is prachtig.

Misterfool
Elbow schreef:
omdat ik er te weinig van af weet en ik nooit objectief kan oordelen.

Geen mens kan objectief oordelen over muziek. Kulargument deswege. Het wel of niet hebben van een bepaald referentiekader is daarbij nog een tweede, maar ook dat maakt een beoordeling niet direct onjuist.

Misterfool schreef:

Geen mens kan objectief oordelen over muziek. Kulargument deswege. Het wel het niet hebben van een bepaald referentiekader is daarbij nog een tweede, maar ook dat maakt een beoordeling niet direct onjuist.

Inderdaad, 'objectief' is een misplaatst woord. Ik blijf erbij, platen ver van mijn bed show, die ga ik nooit quoteren.

Ikhouvandansen schreef:

Juist, maar een top 10 is toch een soort referentiepunt, denk ik.
Soit die laatste van Slowdive vind ik nu niet echt een typische shoegaze sound, ik vind dat er veel Laterns on the lake en beach house in die plaat zit verweven.
En ik ga inderdaad verder kijken dan mijn userlog lang is

avatar van Johnny Marr
Best aardig maar het heilige vuur van Souvlaki en Pygmalion hoor ik er niet direct in terug.

avatar van Broem
Ik ook (nog) niet maar vind 'Go Get IT' wel een fantastisch nummer. Een van de betere Slowdive liedjes die ik ken.

avatar van Edgar18
Falling Ashes vind ik wel een sterk nummer, verder is het allemaal maar zo-zo. Het niveau van het jaren '90 werk halen ze met deze plaat (bij lange na) niet.

avatar van Mjuman
Johnny Marr schreef:

Bekend Chinees spreekwoord: je moet dicht bij het vuur zitten om het te horen branden.

Bekend Belgisch gezegde: de eerste pint smaakt het best. Alles wat je als eerste van een band hoort, bepaalt hoe je de rest gaat beluisteren - een eerste indruk wissen is ondoenlijk al is het wel zo "first impressions often lie, they always fool the naked eye" - lees ipv oog dan wel oor

Ik twijfel tussen Souvlaki en Pygmalion (de 2cd-versie) als fijnste, maar deze zilveren lp mag er wel wezen. Het is veel aardiger om dit album met andere hedendaagse albums te vergelijken dan met een Slowdive album van 23 jaar terug. Fleet Foxes is net zo escapistisch en Depeche Mode is nog steeds aan het zoeken naar de omwenteling.

avatar van crosskip
Bonustrack uit Japan is hierrrr te beluisteren

avatar van Echo01
De Japanse versie kent een mooie bonustrack ('30th June'), maar blijkt te zijn verpakt in een vreselijke digipack in plaats van een jewel case (die de Japanse verkoper op EBay had gemeld). Gelukkig zit er nog net een plastic binnenhoesje om het schijfje, dat is weer een meevaller anno 2017.

Ook de 'dynamic range' van de opnamen is vrij laag (met gemiddeld DR6), maar gelukkig merk je het hier niet zo. De geweldige muziek maakt gelukkig veel goed.

avatar van Slowgaze
Ik ben een beetje verliefd op Rachel Goswell.

avatar van itchy
Slowgaze schreef:
Ik ben een beetje verliefd op Rachel Goswell.

Rachel ook op jou, vertelde ze me onlangs. Oeh...

avatar van Slowgaze
itchy schreef:
Rachel ook op jou, vertelde ze me onlangs. Oeh...

Nu maar hopen dat ze een open huwelijk heeft.

avatar van Dance Lover
Instant love voor Slomo, wat een zalige trip was dat!

avatar van 4addcd
Ik moest helaas wachten tot ik het album cadeau kreeg en ik heb de spanning zelf opgevoerd door niets vooraf te beluisteren. De eerste draaibeurten zitten er op en die bevallen me echt super! De sfeer, de 'lush' productie en de opbouw van de nummers bevallen me uitstekend. Had dit niet verwacht. Concerttickets zijn al aangeschaft voor de eerste keer(!) dat ik ze live zal zien. Kortom; nú volop genieten met een prettig vooruitzicht in het achterhoofd.

avatar van Mjuman
4addcd schreef:

Als ik je een tip mag geven, zorg dan dat je 2cd-versies van Pygmalion en Souvlaki bemachtigt: in beide gevallen zijn de bonus-cd's een échte bonus - in het eerste geval met prachtige 'ambient' en in het tweede geval met het fraaie Some Velvet Morning; n.b. er bestaan ook versies van Souvlaki met Blue Day ('singles-album') als bonus; alles goed verkrijgbaar (evt tweedehands) via Amazon UK

avatar van 4addcd
Als ik je een tip mag geven, zorg dan dat je 2cd-versies van Pygmalion en Souvlaki bemachtigt: in beide gevallen zijn de bonus-cd's een échte bonus - in het eerste geval met prachtige 'ambient' en in het tweede geval met het fraaie Some Velvet Morning; n.b. er bestaan ook versies van Souvlaki met Blue Day.

Dank voor de tip! Na het nieuws dat er een nieuw album kwam ben ik het oude materiaal weer gaan draaien om 'op te warmen'. Ik heb van alle voorgaande cd's de enkele disc versies en wist dat er edities bestonden met bonus disc. Omdat mijn muziekbudget beperkt is kies ik altijd voor de aankoop van nieuw materiaal ipv re-releases. Vaak ik dit een vorm van 'uitmelken', maar zo te lezen zit ik er bij Slowdive naast. En dus open ik vanaf vandaag de jacht!!!

avatar van Johnny Marr
Zo moet je dus een reünieplaat maken (ik kijk naar jullie, Pixies). Erg goed, alsof ze nooit zijn weggeweest.

avatar van Lennonlover
Ze komen naar Werchter ipv Kaleo. Best wel een goede switch lijkt me.