menu

Ryan Adams - Heartbreaker (2000)

mijn stem
4,08 (459)
459 stemmen

Verenigde Staten
Pop / Rock
Label: Bloodshot

 1. (Argument with David Rawlings Concerning Morrissey) (0:37)

  met David Rawlings

 2. To Be Young (Is to Be Sad, Is to Be High) (3:04)
 3. My Winding Wheel (3:13)
 4. Amy (3:46)
 5. Oh My Sweet Carolina (4:57)

  met Emmylou Harris

 6. Bartering Lines (3:59)
 7. Call Me on Your Way Back Home (3:09)
 8. Damn, Sam (I Love a Woman That Rains) (2:08)
 9. Come Pick Me Up (5:18)
 10. To Be the One (3:01)
 11. Why Do They Leave? (3:38)
 12. Shakedown on 9th Street (2:53)
 13. Don't Ask for the Water (2:56)
 14. In My Time of Need (5:39)
 15. Sweet Lil Gal (23rd / 1st) (3:38)
 16. Goodbye Honey * (3:22)
 17. To Be Young [Is to Be Sad, Is to Be High) (Acoustic Version] * (3:04)
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 51:56 (58:22)
zoeken in:
avatar van woutorrmusic
Adams' stem in het nummer To Be Young lijkt rond 2:15 ontzettend veel op de stem van Jeff Tweedy

thedude1975
Call Me on Your Way Back Home

kistenkuif
Om eerlijk te zijn vind ik Adams een vervelend mannetje, voor zover ik kan opmaken uit interviews en een concert. Maar de kwaliteit van dit album is erg hoog. Het is zo goed dat ik mijn antipathie vergeet. en zelfs meezing. Hetzelfde heb ik overigens met Neil Young. Altijd een zak gevonden maar wat een songs...!

avatar van henk01
4,0
Weet je, de meeste die goed zijn en dat van zichzelf weten, zijn vervelend

avatar van Rudi S
4,5
Ach vaak is het ook een beetje zelf bescherming van die artiesten.
Live vind ik het dan wel weer wat anders (betalende fans) , maar ik vind Ryan eigenlijk live wel tof.

avatar van TheFunkyM
4,0
Die mondharmonica bij ''call me on your way back home'' is zo mooi.

avatar van Broem
4,0
Door Ashes And Fire ook in het oudere werk van Ryan gedoken. Ik heb zijn cd's lang links laten liggen omdat het genre me niet zo kon boeien. De laatste tijd weet het roots/americana genre me meer en meer te boeien. Vandaar dat ik ben begonnen met zijn debuut Heartbreaker. Terecht een hoog gemiddelde. Mooie plaat die heerlijk ingetogen klinkt. Ben benieuwd naar de rest van zijn genre.

avatar van BenZet
4,5
Ik had een beetje hetzelfde, vooral met deze artiest. Door zijn nieuwste ook zijn oudere werk in gedoken, fantastische ontdekking toen voor mij, deze man heeft echt hele mooie muziek gemaakt

Hendrik68
Ja ik ben een enorme liefhebber van roots, americana, country en zo ongeveer elke zijstraat die je maar kan vinden, maar Ryan Adams heeft me nooit kunnen raken, alleen Cold Roses, wat vreemd genoeg ook nog eens een dubbelaar is kan ik uitluisteren, met moeite dat wel. Hij is al meerdere malen in de herkansing geweest, maar ik vind het over het algemeen veel te gelikt. De emotie komt op mij over als aanstellerij. Ik geloof hem eenvoudigweg niet. Het nieuwe talent John Fullbright wordt nu al met Ryan Adams vergeleken. Hem geloof ik echter direct op zijn 24ste. Zal wel met smaak te maken hebben. Maar slecht noem ik dit zeker niet.

avatar van Mastroianni
5,0
Mooi dat deze klassieker door de nieuwe rekenmethode nu in de top 250 staat.

avatar van janneman
5,0
Deze even lekker aan het luisteren weer eens. Vroeger veel gedraaid in de auto op weg door de Benelux. Moest opeens aan hem denken vanavond.

Kwam in aanraking door jeff Buckley, beviel me wel maar lang niets mee gedaan meer.

Zag hem laatst wel in een concert met Neil Finn en mevr Ian. Apart ventje maar dat deert niet tijdens het luisteren.

avatar van deef.
5,0
Majestueus.

avatar van harm1985
4,5
Hier komt binnenkort een deluxe versie van uit. 2 cd's en een DVD.

avatar van Wickerman
4,0
Yesh, of 4 elpees.

avatar van Mastroianni
5,0
Is de nieuwe deluxe versie voor mij, als liefhebber van dit album, de moeite waard?

avatar van CWTAB
4,5
Mastroiani

Yep voor de liefhebber is dit zeker de moeite, de bonus nummer zijn demo's die redelijk wat kaler zijn, bv de 2 versies van When The Rope Gets Tight behoren tot het beste wat hij al uitgebracht heeft, dit gecombineerd met onuitgebrachte nummers (War Horse, Petal In A Rainstorm, War Horse, Goodbye Honey, Locked Away) + de dvd Live At Mercury Lounge 22/10/2000 is zeker een meerwaarde... Voor 15 euro kan je hem al in de winkel vinden....

avatar van Mastroianni
5,0
Dank voor de informatie, CWTAB. Ik krijg er zin in!

avatar van janneman
5,0
Even een tikkie gegeven na het beluisteren van de deluxe edition. Wat een gave plaat is dit.
Ga tot aan 2017 rest oeuvre maar eens beluisteren.

4,0
Ik heb het werk van Ryan Adams nooit echt goed beluisterd, er kwam wel eens een nummer voorbij op mijn playlists maar nooit echt ingezoomed op deze artiest. Dus ben ik gisteren begonnen bij het begin, bij Heartbreaker dus. En het is direct raak, wat een heerlijk sfeervol album. Favoriete nummers zijn Oh My Sweet Carolina, Come Pick Me Up en Call Me On Your Way Back Home. Maar dat kan morgen weer anders zijn.

Is dit album een voorbode op de andere albums ? Ik laat me graag informeren !

kuifenco
Niki21 schreef:

Is dit album een voorbode op de andere albums ? Ik laat me graag informeren !


Adams is niet altijd even consistent met zijn albums. Cold Roses (2005) is hiermee vergelijkbaar en zijn platen met Whiskeytown vind ik overtuigend.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Vind eigenlijk al zijn albums goed, maar Cold Roses vind ik zijn magnum opus.

avatar van Rudi S
4,5
Ook Cold Roses hier, prachtige dubbelaar.

avatar van harm1985
4,5
Geef mij toch maar Jacksonville City Nights of Love is Hell in plaats van Cold Roses.

Echt slechte albums heeft Ryan Adams niet gemaakt, maar ik kan me voorstellen dat Rock 'n' Roll, Demolition, III/VI niet tot zijn meest toegankelijke werken behoren. Ronduit het slechtste album is Cardinology.

Wat dit album betreft, nog niet laten verleiden om de deluxe editie te kopen. Misschien als er ooit een box set komt a la Neil Young archives.

avatar van Wickerman
4,0
De reeks Love is Hell, Cold Roses, Jacksonville City Nights en 29 is ongelooflijk.

avatar van Frenz
4,0
Hmmm, beter bij deze kunnen beginnen en niet bij Cold Roses, hier snap ik ineens de Neil Young associatie en het country-gehalte (wat er ruimschoots is) is beter te verteren.

Deze is ietsje ruwer, minder slick

Come Pick Me Up werkt wel bij mij

4,0
Prachtige plaat. Ik ben niet zo'n Ryan fan, teveel kwantiteit. Ik prefereer zijn ingetogen werk.
Kwam deze cd weer een x tegen, ik ga sowieso hier een vinyl release van kopen.
Welke is nog de vraag:
Of de 2lp release zonder de outtakes of die 4lp versie, die is 2x zo duur maar wel 20 extra tracks waarvan inderdaad een paar prachtige nummers zoals when the rope.

Bradlinho
Een geweldige en veelzijdige artiest! Al zijn albums vind ik eigenlijk wel goed, maar dit is mijn absolute favoriet.

4,0
Ben hier net "Gold" aan het beluisteren en besef dat ik dringend wat meer van Ryan moet aanschaffen en deze Heartbreaker staat op mijn verlanglijstje van 2020.

4,0
TONYLUNA schreef:
Ben hier net "Gold" aan het beluisteren en besef dat ik dringend wat meer van Ryan moet aanschaffen en deze Heartbreaker staat op mijn verlanglijstje van 2020.


Eindelijk aangeschaft. "'Oh My Sweet Carolina" is alvast bloedmooi.

avatar van harm1985
4,5
Het album gaat een beetje uit als een nachtkaars. Ik laat hem op 4,5* staan, Gold gaat naar 5.

avatar van erwinz
4,5
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Ryan Adams - Heartbreaker (2000) - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Ryan Adams - Heartbreaker (2000)
Ryan Adams werd, voordat hij werd verguisd, jarenlang een muzikaal wonderkind genoemd en die status dankt hij vooral aan het weergaloze Heartbreaker uit 2000, dat met afstand zijn beste album is

Na een aantal roerige jaren met zijn band Whiskeytown begon de Amerikaanse muzikant Ryan Adams in 1999 aan een solocarrière, die in 2000 het prachtige debuutalbum Heartbreaker opleverde. Heartbreaker kreeg vorm na een aantal sessies met Gillian Welch en David Rawlings en werd uiteindelijk opgepoetst door producer Ethan Johns. Heartbreaker is een album waarop alles klopt. De instrumentatie is vooral ingetogen maar zeer smaakvol, Ryan Adams zingt mooi en met veel gevoel en de Amerikaanse muzikant heeft boven alles een aantal uitstekende en volstrekt tijdloze songs geschreven. Het leverde een van de mooiste rootsalbums van het huidige millennium op.

Ryan Adams was zeker geen nieuwkomer toen hij in de herfst van 2000 opdook met zijn solodebuut Heartbreaker. De Amerikaanse muzikant formeerde al in zijn tienerjaren de punkband The Patty Duke Syndrome, maar werd bekend met de alt-country band Whiskeytown, die hij tussen 1994 en 1999 aanvoerde. Whiskeytown zou uiteindelijk vier albums maken, waarvan met name het in 1997 verschenen Strangers Almanac moet worden gerekend tot de kroonjuwelen van de alt-country.

Na het uit elkaar vallen van Whiskeytown dook Ryan Adams samen met Gillian Welch en David Rawlings een studio in Nashville in en werd de basis gelegd voor zijn debuutalbum Heartbreaker. Later schoof topproducer Ethan Johns aan en brachten ook nog wat gastmuzikanten een bezoek aan de studio, onder wie Emmylou Harris, die bijdraagt aan een fraai duet.

Ryan Adams stond in zijn Whiskeytown tijd bekend als een grillig en wispelturig muzikant en die typeringen passen ook prima bij zijn solocarrière. Na Heartbreaker zou de Amerikaanse muzikant aan de lopende band albums maken, waarvan slechts een deel werd uitgebracht. Het zijn albums waarop Ryan Adams afwisselend koos voor Amerikaanse rootsmuziek en wat stevigere indierock, maar het niveau van Heartbreaker zou hij niet meer halen.

Ryan Adams werd een paar jaar geleden beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag, waardoor zijn carrière nagenoeg tot stilstand kwam. De Amerikaanse muzikant is diep door het stof gegaan en krabbelt langzaam maar zeker weer op, maar de recent verschenen remakes van albums als Nebraska van Bruce Springsteen, Revolver van The Beatles en (What’s The Story) Morning Glory? Van Oasis zijn nog lang niet van het niveau van Heartbreaker, dat wat mij betreft met afstand het beste album van Ryan Adams is.

Nu viel op Heartbreaker ook alles op zijn plek. De samenwerking met zowel Gillian Welch en Davis Rawlings als met Ethan Johns inspireerde Ryan Adams tot grootste daden en ook het einde van Whiskeytown en wat verloren liefdes inspireerden de Amerikaanse muzikant tot het schrijven van een serie uitstekende songs.

Op Heartbreaker staat de Amerikaanse rootsmuziek centraal en het is Amerikaanse rootsmuziek van het traditionelere soort. Ryan Adams schuurt op zijn debuutalbum heel af en toe tegen de rock ’n roll aan, maar ingetogen folk en country domineren met als hoogtepunt het samen met Emmylou Harris gemaakte country duet, dat herinnert aan de muziek die ze maakte met Gram Parsons. Ryan Adams maakte Heartbreaker vrijwel volledig met Gillian Welch, David Rawlings en Ethan Johns en dat geeft het album een wat intieme sfeer, waar het plezier van af spat.

Heartbreaker werd met louter superlatieven onthaald en gaf Ryan Adams de status van muzikaal wonderkind. Dat is misschien wat overdreven, maar op zijn debuutalbum steekt de Amerikaanse muzikant in een grootse vorm. Heartbreaker is een even tijdloos als eigentijds rootsalbum en het is een album vol geweldige songs.

Ryan Adams profiteert op Heartbreaker absoluut van de muzikanten die hem omringen op het album, maar de Amerikaanse muzikant eist zelf de hoofdrol op met zijn aansprekende songs en emotievolle zang op het album. Ryan Adams was ook hier wat in de ban de afgelopen jaren, maar Heartbreaker blijft een fantastisch album, dat de afgelopen 23 jaar alleen maar beter is geworden. Erwin Zijleman

Gast
geplaatst: vandaag om 23:25 uur

geplaatst: vandaag om 23:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.