Prince - Rave Un2 the Joy Fantastic (1999)

Label: NPG

1. Rave Un2 the Joy Fantastic (4:19)
  2. Undisputed (4:20)

met Chuck D

3. The Greatest Romance Ever Sold (5:30)
  4. Segue (0:04)
  5. Hot Wit U (5:11)

met Eve

6. Tangerine (1:31)
  7. So Far, So Pleased (3:24)

met Gwen Stefani

8. The Sun, the Moon and Stars (5:16)
  9. Everyday Is a Winding Road (6:13)
  10. Segue (0:19)
  11. Man O' War (5:15)
  12. Baby Knows (3:19)

met Sheryl Crow

13. I Love U, But I Don't Trust U Anymore (3:36)

met Ani DiFranco

14. Silly Game (3:30)
  15. Strange But True (4:13)
  16. Wherever U Go, Whatever U Do (8:51)
  17. Segue (0:44)
  18. Prettyman (4:25)

met Maceo Parker

Toch geen slecht album, hoor.

Het album begint best aardig met de eerste twee nummers, maar daarna begon ik de eerste keer toch even te vrezen. Gelukkig komt er vanaf 'So Far, So Pleased' nog een aardige serie aan, t/m 'Baby Knows' vind ik het allemaal goed beluisterbaar. 'Man 'O' War' vind ik zelfs vrij sterk. Daarna zakt het weer in, al is 'Pretty Man' nog wel uitstekend.

Eigenlijk is 't allemaal wel degelijk verzorgd, en redelijk goed, al is het een beetje een Prince op 60%. Skipknop erbij en je houdt wel een prima Prince album over.

Ik zou trouwens zweren dat ik 'Wherever U Go, Whatever U Do' destijds op de radio heb gehoord, en dat het dus een single was. De bronnen spreken dit echter tegen. Het is ook geen cover toch?

avatar van lennon
Kom er nu pas achter dat Rave in2 the joy fantastic niet op deze site staat.. is daar een reden voor?

Nee. Je kan het toevoegen

Jocharo-T
Dit is toch het topic van Rave Un2 the Joy Fantastic

toegevoegd: 23 maart 2004
toegevoegd door: aERodynamIC

Er is ook een andere versie van dit album verschenen en dat was ooit te koop via de website van Prince. Zou in principe dus op de site mogen staan maar doet dat niet vandaar de vraag van lennon.

Jocharo-T
Aha, op die manier. Dacht al dat ik gek aan het worden was.

Onder fans geniet die versie vaak de voorkeur.

Klik voor meer info

Zelf zou ik er een halfje meer aan geven maar het blijven veel matige composities vind ik, opgepimpt of niet.

avatar van lennon
Dan ga ik die maar eens toevoegen vanavond!

Alleen al voor beautiful strange zeer de moeite waard!!.

Jocharo-T schreef:
Dit is toch het topic van Rave Un2 the Joy Fantastic

Let op de details he...

Rave un2.. en Rave in2....

avatar van rkdev
Rave Un2 the Joy Fantastic vs Rave In2 the Joy Fantastic.
1 lettertje verschil dus

lennon schreef:
Dan ga ik die maar eens toevoegen vanavond!

Ik heb het zojuist toegevoegd

avatar van lennon
Mooi, scheelt weer werk Bedankt!

rkdev schreef:
Rave Un2 the Joy Fantastic vs Rave In2 the Joy Fantastic.
1 lettertje verschil dus

Detail dus

avatar van rkdev
Het album begint sterk met het fantastische titelnummer, maar vanaf 'The Sun, the Moon and Stars' en de verschrikkelijke cover van 'Everyday Is a Winding Road' (dat Miss Crow dit heeft goedgekeurd ) komt het 'klad' er toch behoorlijk in. Er staan dan nog wel wat aardige nummers op de schijf zoals 'Baby Knows' en het zeer sterke 'Prettyman' (met dank aan Maceo), maar de rest beklijft niet echt.
'I Love U, But I Don't Trust U Anymore' is ook okay, maar ik hou niet zo van zijn ballads met kopstem.

En hier de andere versie.

avatar van Prince
Slechtste Prince album ooit. Ik kan zelfs geen 4 favoriete tracks aangeven, want ik kom maar tot 2.

avatar van rkdev
Dit album vorig weekend voor een prikkie op de kop kunnen tikken en de afgelopen dagen wat intensiever beluisterd. Het eerste deel van het album is gewoon goed te noemen (met uitschieters in het titelnummer en The Greatest Romance Ever Sold). Maar vanaf de vreselijke cover van Everyday Is a Winding Road wordt het allemaal wel een tikkie minder. Al is Prettyman natuurlijk weer super.

Met de eerdere 2,5* doe ik het album toch wel iets te kort, dus een halve * erbij.
Maar dat dit geen topper in de man's euvre is lijkt me duidelijk.

avatar van lennon
Iedereen lijkt het mooie 13.I Love U, But I Don't Trust U Anymore te vergeten hier. Weliswaar geschreven samen met Ani diFranco, maar toch een zeer mooi nummer op dit album. Ik hoor echter niemand over dit nummer. Ben ik de enige liefhebber?

kiriyama
Zeker niet. Met afstand mijn favoriete nummer op dit album. Heb deze cd zelfs aangeschaft voor dat nummer. The Greatest Romance Ever Sold en Wherever U Go, Whatever U Do zijn voor mij de andere twee hoogtepunten.

kiriyama schreef:
Wherever U Go, Whatever U Do.

Inderdaad ook een fijne track! En ook Sad but true vind ik erg fijn. Zo slecht als sommigen dit album vinden, vind ik het echt niet. Fijn om een medestander te zien hier

kiriyama
Gelukkig is Prince het zelf kennelijk ook met ons eens aangezien I Love U en Wherever U Go ook op de 'opvolger' Rave In2... staan.

lennon schreef:
Nee hoor, het heeft 1 van mijn 4 blauwe sterren gekregen.

kiriyama schreef:

das niet echt een opvolger maar een remix album maar het zijn wel dezelfde versie inderdaad.

avatar van lennon
Ben geen liefhebber van de versie van Prince maar zijn gast optreden hier is dan wel weer goed te versmaden.

Sheryl Crow & The Artist Toronto 8-22-99 - YouTube

avatar van Minneapolis
Ik vind de score overdreven laag. Prince heeft na '92 een behoorlijk aantal zwakkere albums afgeleverd. Deze is redelijk goed te versmaden.

"Baby knows" en "So far so pleased" zijn lekkere uptempo popnummers.
De R&B van Prince vind vaak weinig waardering, maar ik vind "The Greatest romance" en "The sun, the moon and the stars" prima producties. Het sexy, lome "Beautiful strange" (die bas en gitaar..) gaat nog een stapje verder. "Pretty man" is zo'n typische grappige prince funker met een lekkere bijdrage van Maceo.
En "Eye Love U, But Eye Don't Trust U Anymore" is simpelweg één van zijn mooiste ballads met een hartverscheurende tekst.

Dit kan toch nooit onvoldoende scoren? De dvd is ook geweldig, alleen al door de blues nummers.

avatar van Funky Bookie
Na het succes van de comeback van Santana ging ook Prince met Clive Davis in zee om commercieel weer in beeld te komen. Een blik gastartiesten werd opengetrokken en Prince moest zorgen voor hitgevoelig materiaal. Hij plukte wat uit de Vault (het titelnummer) en vulde dat aan met nieuw materiaal. Het resultaat klinkt ergens wel fris, maar veel te oppervlakkig en is uiteindelijk ondermaats Prince materiaal. Later bracht hij ook nog een remix album uit onder de naam Rave In2 dat wel beter was, maar de teleurstelling niet geheel kon wegspoelen.

Rave Un2 The Joy Fantastic
Bekend van het legendarische optreden in het Paard en zou het titelnummer worden van een album in de 80s. De kracht is volledig weg uit het nummer.

Undisputed
Dit nummer vind ik niet gek. Het is een prima nummer, met alleen een onbegrijpelijke bijdrage van Chuck D. Op de Rave In2 versie is de bas veel sterker en door die versie kan ik dit gewoon ronduit een goed nummer noemen.

The Greatest Romance Ever Sold
Op beide versies is dit nummer veel te zoet, vergelijkbaar met TMBGITW. De man kan echt heel mooi zingen, maar dit repertoire koop ik geen Prince album voor.

Hot Wit U
Samenwerking met Eve die met een hele leuke rap een goede bijdrage heeft aan dit nummer. Hier is goed te horen dat de Jehova nog aan het zoeken is naar de juiste toon binnen zijn religie.

Tangerine
Beste wat ik over dit nummer kan zeggen is dat het lekker kort is.

So Far, So Pleased
Ik vind Gwen erg goed, maar ook zij kan dit nummer niet redden. Het is een prima popliedje, maar ook niet meer dan dat.

The Sun, the Moon and Stars
Veel te zoet.

Everyday is a Winding Road
Een cover van Sheryl Crow. Het origineel wordt niet bereikt, maar ik vind het eigenlijk best OK.

Man ‘O’ War
Schitterend gezongen Prince ballad. Zeker niet briljant, maar ik mag er graag naar luisteren.

Baby Knows
Een prima rocker samen met Sheryl Crow. Prince was zelf tevreden over dit nummer want hij speelde het vaak tijdens TV-optredens.

Eye Love U, But Eye Don’t Trust U Anymore
Een ballad samen met Ani DiFranco over wie Prince behoorlijk enthousiast was. Dit kan alleen maar over zijn stukgelopen huwelijk met Mayte gaan. De pijn in het nummer is duidelijk hoorbaar. De vocalen zijn echt ijzersterk en dit zou zomaar het beste nummer van het album kunnen zijn.

Silly Game
Veel te zoet.

Strange But True
Dit nummer laat mij naar het puntje van mijn stoel schuiven. Dit is namelijk de enige keer dat we Prince vol in experimenteermodus krijgen. Muzikaal is het heel moeilijk te volgen, maar ik vind het wel spannend.

Wherever U Go, Whatever U Do
Het nummer is obligaat en klinkt alsof het werd opgenomen terwijl de maker een hele hoop andere, meer interessante dingen zat te doen.

Prettyman
Op deze hidden track doet Prince weer even Morris Day en dat vind ik niet erg. Het is funky en had een prominente plek op het album verdiend, want het is beter dan het gros van Rave.

Het moge duidelijk zijn Rave behoort niet tot de top van het oeuvre van Prince. Het remix album is alleen vanwege Beautiful Strange al veel beter, maar dit was niet de commerciële comeback die Prince voor ogen had.

avatar van lennon
In maart komt er een 3cd uit van dit album via het legacy label.

Mijn gok is dat Rave in2 er ook bij zit, en de dvd van Rave in2 the year 2000.

Als dat zo is, een leuke manier voor degene die Rave in2 nog zoeken.

Kan me niet voorstellen dat er ander materiaal bij zal zitten op deze nieuwe uitgave.

avatar van Funky Bookie
Nee, ze zullen ons wel niet verwennen met de Rave versie uit de 80s.

Ach, het is en blijft voor mij een zwak album waar ik nooit warm voor heb gelopen en wat ook wel nooit zal gebeuren.

avatar van lennon
In april opnieuw op LP uit, op paars vinyl

Al een exacte releasedatum bekend lennon?

aERodynamIC schreef:
Al een exacte releasedatum bekend lennon?

05-04-2019