Bedoeld als een extraatje voor het eigen plezier, werd coveralbum
The Salentino Cuts onbedoeld de zwanenzang van UFO. Omdat de groep bij de totstandkoming de avonden doorbracht bij Bistrorante Salentino in Hannover, werd het album daarnaar vernoemd.
Na jaren bij SPV te hebben gezeten, was dit hun debuut bij het Amerikaanse label Cleopatra. Dat bracht sindsdien het nodige eerdere werk van de groep uit op zowel vinyl, cd en zelfs cassette. Verpakt in nieuwe hoezen met vaak de nodige extra's. Bovendien kwamen de nodige livealbums uit.
Bij coveralbums ontdek ik soms nieuwe pareltjes, aanbevolen door de coveraars. Feit is dat veteranen hiermee met plezier terugkeren naar hun jonge jaren, waarmee je hun muzikale helden ontdekt. Hetzelfde deed ik tijdens de lockdowns met de kofferplaatjes die Deep Purple en Saxon maakten (wat dat betreft was UFO de coronacrisis vóór!)
In dit geval kende ik vijf nummers, waarvan er twee bij UFO een dikke voldoende halen:
Heartful of Soul (oorspronkelijk van The Yardbirds, 1965) en
Paper in Fire met hier heerlijke slidegitaar (John Cougar Mellencamp, 1987).
Rock Candy hoor ik echter véél liever in de oorspronkelijke versie van Montrose (1973), mijn favoriete versies van
Ain't No Sunshine zijn het origineel van Bill Withers (1971) en de cover van
Adam Again (1988) en
Just Got Paid overtreft niet het origineel van ZZ Top (1972).
De voor mij nieuwe nummers zijn vrij langzaam, op
Too Rolling Stoned van Robin Trower (1974) na. Dat is mijn enige ontdekking, mede dankzij het lekkere wahwah-gitaarspel van Vinnie Moore. De rest? Meestal traag, spetteren wil het nergens. En dat terwijl voorganger
A Conspiracy of Stars zo ijzersterk is!
Het debuut bij Cleopatra werd dus tevens de onbedoelde (?) afzwaaiplaat van UFO. Debet aan het einde was een reeks tegenslagen, ofschoon frontman Phil Mogg reeds enkele jaren nadacht over het slot van de groep.
Toetsenist/gitarist
Paul Raymond (73) overleed in april 2019, een week na een groot Londens optreden bij de Last Orders, The 50th Anniversary Tour.
Toetsenist Neil Carter (ook al groepslid van 1980-1983 en daarna bij Gary Moore) is zijn vervanger. Rockportaal berichtte in juni 2019 over het concert van UFO in
Zoetermeer.
Vanaf maart 2020 valt het concertleven stil wegens de internationale lockdown na de covid-19-pandemie. Plannen voor een vervolg worden uitgesteld tot oktober 2022. Als frontman Phil Mogg in augustus dat jaar een hartaanval krijgt, blijkt dat UFO definitief zijn laatste vlucht heeft gemaakt.
Er vielen meer overlijdens te betreuren in het UFO-kamp. Gitarist
Paul Chapman, bij de groep in 1977 en van 1978 - 1983 en zo tweemaal de grote schoenen van Michael Schenker vullend, overlijdt op zijn verjaardag in juni 2020, 66 jaar.
Originele bassist en oprichter
Pete Way, al bij de groep toen die nog The Boyfriends en later Hocus Pocus heette en groepslid van 1967-1982 en van 1991-2006, publiceerde in 2017 zijn
autobiografie. Worstelend met zijn gezondheid begon hij in 2018 de Pete Way Band met ex-UFO-drummer Clive Edwards. Dit om zijn plannen voor een nieuw studioalbum eindelijk eens te realiseren, maar Way overlijdt in augustus 2020, 69 jaar.
Nadat UFO in 1983 en 1989 ook al eens stopte, hoopte ik dat er voor de derde keer een wondertje zou gebeuren. Zie daar: in juni 2024 wordt een single van Moggs Hotel
aangekondigd, nieuws dat ik miste. Eind augustus las ik wél dat reeds twee weken later een album van de frontman zou volgen. Op
daarheen!