Judas Priest - Firepower (2018)

Label: Epic

1. Firepower (3:27)
  2. Lightning Strike (3:29)
  3. Evil Never Dies (4:23)
  4. Never the Heroes (4:23)
  5. Necromancer (3:33)
  6. Children of the Sun (4:00)
  7. Guardians (1:06)
  8. Rising from Ruins (5:23)
  9. Flame Thrower (4:34)
  10. Spectre (4:25)
  11. Traitors Gate (5:43)
  12. No Surrender (2:53)
  13. Lone Wolf (5:09)
  14. Sea of Red (5:51)
Sir Spamalot (crew)
De eerste videoclip is ook al beschikbaar: Judas Priest - Lightning Strike (Official Video) - YouTube.

avatar van vielip
Ik heb nog geen seconde gehoord maar als ik de tracklist zie bekruipt me gelijk het gevoel van; waarom nou weer zoveel nummers?? Hou het gewoon bij 10 nummers die enigszins zijn door te komen. Naar mijn bescheiden mening hebben namelijk alle bands en artiesten die minimaal net zo lang meedraaien als Priest moeite om heden ten dage met een heel album aan interessant materiaal op de proppen te komen. Maar goed, we gaan het horen....

Edit; na het nummer een paar keer gehoord te hebben moet ik toegeven dat het me mee valt. Dit ene nummer komt op mij in ieder geval al geïnspireerder over dan het hele vorige album bij elkaar. De gitaarsolo van Tipton klinkt verder ook lekker vertrouwd. Maar toch....net als met bijvoorbeeld Maiden heb ik met Priest hetzelfde; als ik naar die bands wil luisteren dan zet ik altijd oud werk op. Ik grijp nooit naar het meer recente spul.

Sir Spamalot (crew)
Productie van dit album (bron: Rolling Stone) ligt in handen van Andy Sneap en... Tom Allom, deze laatste is natuurlijk bekend van o.a. British Steel, Defenders of the Faith en Screaming for Vengeance: https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Allom#As_producer. Dan kriebelt het weer bij mij. Nog twee maanden.

avatar van vielip
Ah dat verklaard waarom ik de productie aantrekkelijker vind dan van de laatste paar albums. Met name de gitaarsound ademt iets vertrouwds uit.

avatar van The_CrY
Damn, wat knalt dat nieuwe nummer lekker!! Doet me heel erg denken aan de recentere Halford-platen, en dat is een groot compliment.

avatar van gigage
Priest plays it safe op de eerste single release.

avatar van hellboy123
Van wikipedia:

Additional Musician
Bruce Dickinson - vocals on "Children of the Sun"

gigage schreef:
Priest plays it safe op de eerste single release.

Van Priest verwacht ik niet anders.

avatar van Eddie
Wordt het niet eens tijd dat ze ermee gaan stoppen? Judas Priest is een beetje een karikatuur van zichzelf geworden. Het nieuwe nummer klinkt overigens wel aardig, heel voorspelbaar, maar niet verkeerd. Als dit representatief is voor het nieuwe album dan wordt het vast wel een leuke plaat.

Als ik echter de videoclip die dan zie ik een groep met oude mannen, die krampachtig de glorietijden (painkiller era) willen doen herleven.Nu ben ik altijd al vrij sceptisch geweest tov Priest, laten we eerlijk zijn hun laatste echt memorabele plaat stamt uit 1990, en de laatste memorabele plaat daarvoor stamt uit 1984. Ik ben bang dat deze plaat ook weer een krampachtige poging wordt om de naam Judas Priest eer aan te doen.

Eddie schreef:
Wordt het niet eens tijd dat ze ermee gaan stoppen? (...)

avatar van gigage
Rob heeft de Nederlandse pensioengerechtigde leeftijd nog niet berijkt, dus nee. Niemand verwacht een nieuwe metal klassieker want die worden nu gemaakt door jongere bands als...uhh...en....

avatar van Kronos
Als je vindt dat een band best zou stoppen zou je best stoppen die band te volgen lijkt me. Je houdt het bij de oude plaatjes en nieuw werk negeer je, alsof het niet bestaat. Want met Painkiller als maatstaf kan het toch alleen maar tegenvallen.

Maar ik vind hun vorige, Redeemer of Souls, nog steeds dik de moeite en zit al te popelen om Firepower te beluisteren. De titel spreekt tot de verbeelding en de hoes past er uitstekend bij. Als dat ook voor de muziek geldt dan heeft Judas Priest minstens evenveel bestaansrecht als Saxon en Iron Maiden.

avatar van AOVV
De eerste single is alvast de moeite. Klinkt erg vertrouwd; vanouds, zou ik zelfs durven zeggen.

Ik vind "lightning strike" dik in orde. Ouderwets goed. Had op" Defenders of the faith" kunnen staan hun naar mijn mening beste plaat. Denk erover om ze nu toch live te gaan bekijken in tilburg.

Kronos schreef:

Of ze gaan stoppen moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten, ik bedoelde het meer bij wijze van spreken. Ik negeer nieuw werk overigens niet. Nostraudamus, Jugulator en Angel of retribution staan hier in de kast en vind ik best aardige platen. Wat ik alleen probeer te zeggen is dat ik vind dat ze al jaren hun status niet meer waarmaken.Een status gebaseerd op platen uit beginjaren 80, met een uitschieter in 1990. Painkiller heeft de lat inderdaad erg hoog gelegd, een tweede painkiller is ook wat veel gevraagd, maar elke release erna zit wel extreem ver van dat niveau af.

avatar van Kronos
Volgens mij lag de lat al op z'n hoogst eind jaren 70 met Unleashed in the East. Knap dat ze dit niveau daarna ook nog met verschillende studioalbums hebben geëvenaard. Maar Judas Priest is altijd een wat wisselvallige band geweest. Dat behoort ook tot hun status. En als ze dan nu nog beter bezig zijn dan met sommige albums uit de jaren 70, uit de jaren 80, uit de jaren 90 en uit de jaren 00, dan hoor je mij weinig of niet klagen.

avatar van KingMetal
Lightning strike klinkt erg goed, preview van titel song ook.

Ga dit album gelijk in pre order zetten.

avatar van KingMetal
Jammer dat het zo, n relatief kort nummer is.

KingMetal schreef:
Wederom fantastisch nummer

Inderdaad! Na dit nummer wordt Eddie toch langzaam wel erg benieuwd naar deze plaat. Ik blijf vrij sceptisch tov de status van Judas Priest, maar een goede plaat is een goede plaat!

avatar van Kronos
Ik heb gisteren Redeemer of Souls nog eens gedraaid en al valt er van alles op aan te merken, ik vind dat echt een steengoed album. Naar Firepower kijk ik dan ook halsreikend uit.

avatar van KingMetal
Eddie waarom sceptisch naar status Judas Priest?

KingMetal schreef:
Eddie waarom sceptisch naar status Judas Priest?

Omdat ik het laatste echt legendarische album 'Defender of the Faith' vind. Daarna blinken ze uit in wisselvalligheid en kwalitatief ondermaatse albums. Turbo en Ram it Down zijn voor mij geen Priest waardige albums. Painkiller natuurlijk is een klasse appart en maak je maar eens in je leven. De albums met Tim Owens zijn aardig maar ook niet meer dan dat. Angel... is een album dat voor een kwart uit matige nummers bestaat (zie mijn commentaar aldaar). Redeemer of Souls is het tweede album in een tijdsbestek van 30 wat de standaard haalt die ik bij een band met de status van Judas Priest verwacht (ook over die plaat was ik sceptisch maar het kwartje is inmiddels gevallen). Vandaar dus dat ik vrij sceptisch ben over de status van Judas Priest. Het blijft persoonlijk dat snap ik, maar ik ben altijd vrij sceptisch geweest over de Status van Judas Priest. Hadden zij met Painkiller gedebuteerd, dan was het verhaal met de daaropvolgende albums als een nachtkaars uitgegegaan, hadden ze met Turbo of Ram it Down gedebuteerd dan ben ik bang dat er nooit een tweede plaat was gekomen, hun status is dus gebaseerd op platen van eind jaren 70 en begin jaren tachtig. Nu weet ik dat meerdere bands hun status op het verleden baseren, en blijft het altijd subjectief. Maar andere grootheden hebben een status gebaseerd op platen uit die tijd maar maken nog steeds platen met de kwaliteit die ze aan hun status verplicht zijn (ik wil hier geen hele discussie over op gang brengen, het blijft natuurlijk persoonlijk)

Sir Spamalot (crew)
Wat Eddie zegt met dat verschil dat ik Defenders nog hoger inschat maar dat is persoonlijk. Enige scepsis zal altijd op zijn plaats zijn wanneer een groep als Judas Priest een nieuw album aankondigt maar mijn hoop is toch gevestigd op producer Tom Allom, juist ja, de producer van Defenders destijds, om dit een ouderwets goed geluid te geven maar het blijft aan de vijf heren van Priest om ook goede nummers af te leveren. It's all about the songs...

avatar van The_CrY
Ach, de hoop dat Judas Priest nog eens een Defenders of Painkiller opneemt is natuurlijk allang vervlogen, net zoals men niet meer van Iron Maiden verwacht nog een Number of the Beast te maken, of van Scorpions nog een Blackout. Neemt niet weg dat elke nieuwe plaat altijd weer een handvol toffe nummers oplevert, al dan niet omringt door vele niemendalletjes. Zogeheten 'scepsis' t.o.v. nieuwe platen kan ik me dan ook echt niet in vinden bij dit soort bands die hun reputatie ruimschoots verdiend hebben in het verleden. Als Judas Priest nou recentelijk een paar echt vreselijke platen zou hebben uitgebracht, dan is het wat anders natuurlijk, maar Angel en Nostradamus vond ik persoonlijk nog erg sterk, en Redeemer was nou ook weer niet zo'n huilfestijn geworden, dacht ik. Turbo en Ram It Down liggen alweer ver achter ons. Precies dertig jaar achter ons, om precies te zijn.

avatar van Kronos
Nog een kleine maand jongens en meisjes. Dan kan Firepower officieel beoordeeld worden.

avatar van Eddie
Zo nu en dan laat priest wat flarden van Firepower horen op hun facebook pagina. Over het algemeen word ik daar wel enthousiast van. Een verwachtingspatroon baseren op snippets van 30 seconden kan heel verraderlijk zijn, dus beter maar gewoon wachten tot begin maart.

avatar van Kronos
De argumenten die in Aardschok gebruikt worden om Redeemer of Souls af te kraken en Firepower op te hemelen zijn wel heel dun.

De gitaren op Firepower hebben 'crunch', de drums hebben 'punch' en Rob zingt met 'rasp' in de stem. En er gekozen is voor maar 14 nummers in plaats van 18 waarvan sommige minder zijn. Maar om dat argument te maken moet men vals spelen door er de mindere bonustracks van Redeemer bij te sleuren. Want eigenlijk telt dat album maar 13 nummers. Voor de rest is het album eigenlijk vooral als Redeemer of Souls....

Boekje terug in het winkelrek gelegd.

Kronos schreef:
Boekje terug in het winkelrek gelegd.

Ik neem niet eens meer de moeite om het boekje uit het rek te pakken tegenwoordig