NICK DRAKE - PINK MOON (1972)
The Myth of Sisyphus, Part II.
Je nageslacht die eerder de sterren omarmen kan dan jij; het zou wel 'es het meest navrante in een levensloop kunnen zijn. "Onnatuurlijk", wordt er gezegd. "Onredelijk", wordt er geredeneerd.
"Onbeschrijfelijk", wordt er geschreven.
De scheurkalender melde vijfentwintig november 1974.
Een hoogdag voor jongeheer
Nick Drake. Nu had 'ie eindelijk afscheid kunnen nemen van de oneindige en idiotieke naïviteit van het mensen
dom. Maar afscheid nemen doe je niet zonder iedere steen die een muur rond je bouwde onder handen te nemen. Op een sublieme en fragiele manier aan te kaarten. Of het ook escapistisch werkte, weet alleen die
local clown.
Wacht eens. Sla ik de bal mis? Laat ik deze getalenteerde singer-songwriter niet verwarren met dat andere talent die wel morbide en weemoedig was;
Ian Curtis.
Nick was eerder een verwonderaar -
Plato zei het al, en
Plato's dialogen heeft hij zeker gelezen. Net als
De Mythe van Sisyphus. Te vinden op z'n nachtkastje. Naast z'n roerloos lijf. Behandelt het absurde van dit leven, en de ermee verbonden existentiële vraag naar het waarom van dit bestaan.
Dus toch z'n plek
behind the sun zelf gereserveerd? Vreemd. Want
Albert Camus, cf. de mythe, maakte duidelijk dat het net ging om die strijd die je nooit opgeven mocht.
Er blijven vragen. Vele vragen. En
Drake gunt ons geen antwoorden.
Enkel mijmeringen, opgebouwd uit melancholische bewondering.
Deze
PINK MOON.
Deze plaat blinkt uit in eerlijkheid. Kale, naakte nummers die persoonlijkheid en identiteit niet vrezen. Ook stralen vele teksten abstractie uit. En daar hou ik af en toe wel van. Dit album is een schakel in een groter geheel, die we niet vatten. Die we niet mogen vatten. 'Laat het raadsel zoals het is', lijkt
Drake met te zeggen. "Ik wou het ontcijferen, en kijk wat er met mij gebeurt is".
Omdat ik hem reeds dankbaar ben voor z'n tedere en sobere composities, volg ik z'n raad op. De komende 28min mag het 'dieptezoeken' op een onrationele, dromerige en poëtische manier gebeuren.
En dat gebeurt ook. Teksten om u tegen te zeggen, een hemelsheid die 'de stem van Nick Drake' noemt, simplistische maar sublieme gitaarlijnen - ze nemen me mee op sleeptouw.
Fascinerende melodieën maken het af.
Een album die ik op verchillende momenten luisteren kan. Volop zomer, en genieten maar. Tijdens de winter, en peinzen maar. Dat komt niet veel veer - zo'n bredere mogelijkheid o.v.v. luistercontext.
Even minder dichterlijk, want een score moet er ook nog volgen natuurlijk:
Pluspunten zijn - zoals reeds gezegd - het zeemzoete stemgeluid, de af en toe vakmanschappelijke melodieën, de gelaagde teksten (die ik nog maar hier en daar doorheb), de sporadisch sterke 'gitaargroves' (cf.
Free Ride). Ook de openheid is natuurlijk noemenswaardig.
Wel jammer is het feit dat niet iedere song me evenveel boeit. Het is al een kort album, en toch zijn er wat nummertjes waar ik niet intensief in opga.
Hoogtepunten:
#1: Horn / Things Behind The Sun -

- prachttekst, met aanstekelijk meedrijvende melodie.
#2: Place To Be - alweer een toptekst, alweer moelijk evenaarbare puurheid.
#3: From The Morning - Ode a/d pracht v/h 'dagelijkse'; we zien zoveel schoonheid over het hoofd.
Alweer sterk:
Pink Moon (waar ik de piano inbreng wel noodzakelijk vind),
Free Ride met z'n heerlijke gitaarsound,
Parasite met z'n indringend karakter.
Dan volgen:
Road,
Which Will,
Know en
Harvest Breed. Kunnen me minder wegvoeren van de realiteit, maar zijn ook vermakelijk!
Een testament van een mysterieuze intellectueel.
Zijn
Mythe van Sisyphus.
De abstractie van het genietbare (= het echte geluk - cf.
Epicurus) nodigt je uit.
Volg z'n warme gloed.