menu

Black Sabbath - Mob Rules (1981)

mijn stem
3,97 (211)
211 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Metal
Label: Vertigo

 1. Turn Up the Night (3:42)
 2. Voodoo (4:32)
 3. The Sign of the Southern Cross (7:44)
 4. E5150 (2:54)
 5. The Mob Rules (3:15)
 6. Country Girl (4:02)
 7. Slipping Away (3:42)
 8. Falling Off the Edge of the World (5:03)
 9. Over and Over (5:28)
 10. Die Young [Live, 12 * (4:04)
 11. The Mob Rules [Heavy Metal Soundtrack Version / Original Demo Version] * (3:14)
 12. E5150 [Live at the Hammersmith Odeon London] * (1:18)
 13. Neon Knights [Live at the Hammersmith Odeon London] * (4:37)
 14. N.I.B. [Live at the Hammersmith Odeon London] * (5:16)
 15. Children of the Sea [Live at the Hammersmith Odeon London] * (6:07)
 16. Country Girl [Live at the Hammersmith Odeon London] * (3:53)
 17. Black Sabbath [Live at the Hammersmith Odeon London] * (8:24)
 18. War Pigs [Live at the Hammersmith Odeon London] * (7:40)
 19. Slipping Away [Live at the Hammersmith Odeon London] * (3:18)
 20. Iron Man [Live at the Hammersmith Odeon London] * (7:04)
 21. The Mob Rules [Live at the Hammersmith Odeon London] * (3:35)
 22. Heaven and Hell [Live at the Hammersmith Odeon London] * (14:24)
 23. Paranoid [Live at the Hammersmith Odeon London] * (3:21)
 24. Voodoo [Live at the Hammersmith Odeon London] * (5:45)
 25. Children of the Grave [Live at the Hammersmith Odeon London] * (5:05)
toon 16 bonustracks
totale tijdsduur: 40:22 (2:07:27)
zoeken in:
avatar van Kronos
4,5
Dio zingt en schreeuwt zich de longen uit het lijf maar zit wat verder weg in de mix. Op de muziek lijkt hij ook minder zijn invloed te laten gelden. Mob Rules doet mij niet zo aan Rainbow denken als Heaven and Hell. Na het succes van dat album verlengde Warner Brothers het contract maar bood Dio tegelijk ook een solocontract aan. Mogelijk zal hij er daarom weinig behoefte aan hebben gehad duidelijk zijn stempel te drukken. Hij kon goede ideeën beter voor zijn solodebuut bewaren.

avatar van wizard
5,0
Gelukkig waren Iommi's ideeën dan beter dan die van Dio dan. Heaven & Hell draait qua geluid heel erg om Dio. Met name de gitaar vind ik op dat album erg dun klinken. Hier zijn gitaar en zang wat meer in balans, en dat resulteert in het beste Dio-album naar mijn mening.

avatar van Lau1986
4,0
Mob Rules klinkt op sommige momenten een stuk zwaarder dan Heaven en Hell. Echter leent Dio zijn stem zich hier ook uitstekend voor. Een nummer als The Sign Of The Southern Cross is een geweldig log nummer. Een nummer als Country Girl is dan weer het tegenovergestelde hiervan, losjes en catchy. De afwisseling maakt dit een prima en erg genietbare plaat.

5,0
Een stuk heavier dan H&H maar even goed. Dio zingt met gemak over de enorme geluidswal die opgevoerd wordt door het duo Butler Iommie. De drumroffels van Appice zijn niet zo aanwezig als op de latere Dio albums en dat bevalt mij erg goed. Heerlijk zwaar geluid over het gehele album en een niveau waar noch Dio noch Sabbath (Heaven and Hell) weer aan heeft kunnen tippen. Favorieten? Zelfs het minste nummer, Slipping Away is een topnummer! Beter dan Falling Off the Edge of the World (5:03) Over and Over (5:28) wordt/kan het niet.

avatar van Zagato
4,5
Jammer dat deze samenstelling van Black Sabbath niet langer heeft stand gehouden, de 2 pogingen om deze samenstelling nieuw leven in te blazen kunnen m.i. niet tippen aan H&H en deze Mob Rules. Als ik hoor wat voor een geïnspireerde albums RJD met zijn eigen band nog heeft uitgebracht (Holy Diver en Last in Line in ieder geval) had dat nog een paar prachtige albums op kunnen leveren. Maar ja het mocht niet zo zijn. Ik kan eigenlijk niet kiezen tussen deze en zijn voorganger, beide toppers. Ze klinker geïnspireerd, top songs (zelfs de mindere nummers zijn erg goed) Iommi, Butler en Dio was een gouden combinatie (begin jaren tachtig in ieder geval).

avatar van Deranged
Heaven And Hell - Falling Off The Edge Of The World Live 2007 - YouTube

Geniet nog geregeld hiervan.

Toon die als vanouds de swagger gitaar hanteert wanneer hij in de overgang die paar power chords eruit slingert zoals werkelijk waar alleen hij dat kan.

Alleen al zoals Dio die eerste zin pakt, vocaal nog immer een beest hier.

Mooie, volle klank van rijpheid.

De monsterlijke dikrif als slotconclusie.

Er circuleren meerdere live uitvoeringen van deze legendarische track in latere bezetting maar dit is wat mij betreft de sterkste, overstijgt zelfs de studio versie op een aantal vlakken.

Eentje om te koesteren.

avatar van Edwynn
4,5
In de tijdlijn bekeken, komt Black Sabbath goed los van het Rainbowgeratel op Heaven And Hell, ook niet verkeerd hoor, begrijp me goed. Maar op Mob Rules trekt Black Sabbath een eigen nieuwe jas aan. Mystiek, zwaar en soms ook opvallend luchtig. Een sterke balans en goede songs. Een goed recept voor een heuse klassieker.

avatar van Deranged
Heb deze plaat als geheel ook altijd sterker gevonden dan Heaven and Hell.

avatar van De buurman
4,5
Heaven And Hell is ook geweldig, maar deze is een stukkie vuiger. Minder "classic rock", meer metal. Het beste van Sabbath misschien wel, en zeker van Dio. Die drumsound is trouwens ook onaards heavy hier.

4,0
Inderdaad . Beresterk album. Samen met Heaven and Hell voor mij de beste Sabbath.

avatar van Wrathchild1
Goede, maar iets minder sterke opvolger van Heaven and Hell . Desalniettemin een topper uit het jaar 1981qua Metal albums.

avatar van milesdavisjr
3,5
The Mob Rules, een redelijke opvolger van Heaven & Hell maar wat mij betreft niet net zo sterk. The Mob Rules is wat ruiger, swingt nog wat meer en Dio kan zijn ei volledig kwijt. Turn Up the Night vormt een energieke en prima opener van de schijf. Voodoo vind ik een van de sterkere songs op de schijf, een prima groove, Dio die zich als een krolse kat door het nummer heen croont en dat met verve doet en Iommi die lekker door alles heen soleert. The Sign of the Southern Cross duurt mij echter duidelijk te lang, hoewel het geen slecht nummer is. E5150 sla ik altijd over, pas bij het titelnummer veer ik weer wat op. Country Girl is wederom weer een prima song, sfeervol en pakkend. Slipping Away vind ik dan weer wat minder. Falling is interessant en kent een mooie opbouw. Over and Over vormt een stemmige maar geen wereldschokkende afsluiter. Zo is het allemaal heel degelijk, kent het plaatje een prima productie en is Dio als altijd in topvorm. Ik mis echter nummers die een zelfde status hebben en indruk achter laten zoals dat wel het geval was op zijn voorganger. Neon Knights, Die Young en het titelnummer bleken anthems te zijn die het plaatje een hoog niveau lieten aantikken. Kortom, als geheel heel degelijk, nergens slecht maar wat mij betreft ook geen schijfje die hoog in de Sabbath catalogus eindigt.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:38 uur

geplaatst: vandaag om 04:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.