Kim Wilde - Kim Wilde (1981)

Label: RAK

1. Water on Glass (3:30)
  2. Our Town (3:57)
  3. Everything We Know (3:49)
  4. Young Heroes (3:13)
  5. Kids in America (3:29)
  6. Chequered Love (3:22)
  7. 2-6-5-8-0 (3:16)
  8. You'll Never Be So Wrong (4:20)
  9. Falling Out (4:06)
  10. Tuning in Tuning On (4:35)
  11. Shane * (3:43)
  12. Boys * (3:14)
  13. Water on Glass [7" Version] * (3:36)
  14. Tuning in Tuning On [7" Version] * (4:35)
  15. Kids in America [Luke Mornay Remix] * (6:07)
  16. Chequered Love [Matt Pop Extended Version] * (5:58)
  17. Water on Glass [Eddie Said & Luke Nutley Extended Version] * (5:42)
  18. Kids in America [Popfidelity Allstars Remix] * (6:21)
  19. Chequered Love [Matt Pop Alternative Mix] * (4:41)
  20. Water on Glass (Project K: Project Kim) * (5:09)
  21. Kids in America [Neutrophic Remix] * (4:11)
  22. Kids in America [D-Bop's Bright Lights Mix] * (7:51)
  23. Kids in America [Popfidelity Allstars Instrumental] * (6:22)
  24. Chequered Love [Matt Pop Instrumental] * (5:58)
  25. Water on Glass [Eddie Said & Luke Nutley Instrumental] * (5:42)
  26. Kids in America [Luke Mornay Instrumental] * (6:07)
avatar van dazzler
KIM WILDE (1981)
is het ijzersterk debuut van de toen net 20 jarige Kim Wilde.
Papa Marty Wilde (Brits popster eind jaren 50 - begin jaren 60)
schreef de teksten en broertje Ricky componeerde de muziek.

Kauwgompop van de bovenste plank.
Kim zit chronologisch tussen Blondie en Nena
en heeft een weinig toonvast, maar aanlokkelijk, nasaal stemgeluid.
Ze leek op het coole buurmeisje, je eerste jeugdliefde uit de meisjesschool ...

Heel sterk waren ook haar singels,
zeker in de beginperiode bij Rak Records (1981-1983).
De b-kantjes hadden vaak evenveel hitpotentie.

Kids in America / Tuning in Tuning on
Chequered Love / Shane
Water on Glass / Boys
(dubbele A-kant)

De eerste twee singels waren top 5 in de Benelux.
De laatste singel zat geprangd tussen het succes
van Chequered Love en Cambodia.

Maar dit album heeft met het rockende Our Town,
het ska-uitstpaje 2-6-5-8-0 en de met veel overtuiging gezongen
ballad You'll Never Be So Wrong nog drie singelkandidaten.
Dat laatste nummer werd zelfs een singel voor labelgenoot Hot Chocolate.

Maar liefst 7 nummers haalden (terecht)
haar eerste verzamelLP The Very Best of (1984).

Shane en Boys staan niet op het album.
De CD versie is jammer genoeg niet meer verkrijgbaar,
maar heel wat budget verzamelaars bieden dit album bijna integraal aan.
Voor de b-kantjes is er nog altijd The Hits Collection (2006).

The Go-Go’s samen gesmolten in een persoon, dan krijg je toch wel Kim Wilde.
Volgens mij zou dit eerst de band van haar broer worden, maar zorgde vader er voor dat Kim de hoofdrol vervulde.
Ze zag er dan ook wel lekker uit, en Kids in America is ook een prima hit.
Chequered Love was ook niet veel minder, en terecht ook een succes.
Bij dat huppelende element in de nummers moet ik ook wel aan The Shirts met Laugh and Walk Away denken.
Best onschuldig allemaal.
View from a Bridge en zeker Cambodia van haar tweede album zijn stukken beter, maar dit is een aardig debuut.
Ik vind Kim Wilde trouwens knapper dan Blondie; ook al ziet ze er uit als iemand die verkouden, oververmoeid en met een flinke kater net uit bed stapt.

avatar van RonaldjK
Je kunt Kim Wilde afdoen als klapkauwgompop. Het is een term die ik enkele jaren geleden uit de mond van Frits Spits hoorde bij een Nederlandstalig liedje; dit album is, al kan het als gelikt en commercieel worden beleefd, desondanks veel meer dan dat. Sterker nog, anders dan sommigen hierboven staan er voor mij geen fillers op.
De composities kloppen, melodieën blijven hangen, arrangementen zijn lekker (soms veel gitaar, soms veel synthesizers), zijstapjes qua invloeden (reggae in Everything We Know, rock in Young Heroes, ska in 2-6-5-8-0) en altijd weer die nasale en toch charmante stem van mevrouw Wilde.

Ze klonk in het voorjaar van 1981 vaak op de Nederlandse radio. In diezelfde periode dook ik in de historie van Status Quo. Daar ontdekte ik dat op hun debuut drie liedjes stonden, medegeschreven door Kims vader Marty Wilde, waarvan Ice in the Sun een hit was geweest. Voor dit Kim Wilde schreef hij alle liedjes samen met Kims broer Ricky.
Kids in America betrad eind april '81 de Nederlandse Nationale Hitparade, in juni piekend op #8, Chequered Love kwam in juli op #2. Het eerste nummer was en bleef mijn favoriet, albumtrack You'll Never Be So Wrong is met z'n weemoed en toetsendeken mijn andere, dankzij de melodie en het arrangement met ohooo-koortje.

Andere feitjes die ik recent opduikelde: mij onbekend was dat Wildes officiële achternaam Smith is, dat Kids in America in haar eigen Verenigd Koninkrijk al in maart #2 haalde, Chequered Love kwam daar in mei tot #4 en er was een derde hit van dit album met albumopener Water on Glass, in augustus #11. In 2020 verscheen er een uitgebreide heruitgave van Kim Wilde op 2cd+dvd, zie hier op Discogs.

Ik ben op reis door new wave, momenteel in april 1981 en kwam van de derde van het Noord-Ierse punkgezelschap Stiff Little Fingers. Omdat ik single Treason en album Kilimanjaro van The Teardrop Explodes al besprak, keer ik terug naar Noord-Ierland, deze keer voor The Undertones en hun album Positive Touch.