Buena Vista Social Club - Buena Vista Social Club (1997)

Cuba
Wereld
Label: World Circuit

1. Chan Chan (4:16)
  2. De Camino a La Vereda (5:03)
  3. El Cuarto de Tula (7:27)
  4. Pueblo Nuevo (6:05)
  5. Dos Gardenias (3:02)
  6. Y Tú Qué Has Hecho? (3:13)
  7. Veinte Años (3:29)
  8. El Carretero (3:28)
  9. Candela (5:27)
  10. Amor de Loca Juventud (3:21)
  11. Orgullecida (3:18)
  12. Murmullo (3:50)
  13. Buena Vista Social Club (4:50)
  14. La Bayamesa (2:54)
  15. Chan Chan [Monitor Mix] * (4:39)
  16. Vicenta * (3:31)
  17. La Pluma * (2:40)
  18. Dos Gardenias [Alternate Take] * (3:20)
  19. Mandinga * (2:26)
  20. Siboney * (2:08)
  21. A Tus Pies * (5:25)
  22. El Carretero [Alternate Take] * (3:21)
  23. Ensayo * (1:21)
  24. El Diablo Suelto * (2:14)
  25. Saludo Compay * (4:15)
  26. Descripción de un Sueño * (2:44)
  27. Pueblo Nuevo [Alternate Take] * (4:27)
  28. La Cleptómana * (3:25)
  29. ¿Y Tú Qué Has Hecho? [Alternate Take] * (4:12)
  30. Orgullecida [Alternate Take] * (4:15)
  31. Descarga Rubén * (3:01)
  32. Candela [Alternate Take] * (6:02)
  33. Orgullecida [Alternate Trio Take] * (4:32)
avatar van Devoo
Hmm, heb deze daarnet dan in het echt aangeschaft op een rommelmarkt, maar ik twijfel een beetje aan de echtheid van het boekje. Ten eerste is het eigelijk geen boekje, maar gewoon één los blaadje, en ten tweede is dat blaadje precies zo ruw, als je het vergelijkt met andere CD-boekjes die altijd zo gladdig zijn. Kan iemand mij helpen? Heb ik een echt boekje, of zou deze vals of losgerukt zijn uit het volledige boekje?

Meneer Bungel
Ik zou het eens moeten nakijken, maar één blaadje is te weinig, er moet minstens een flink boekje bij moeten zitten met foto's en teksten. Het kan wel zijn dat het een soort (ruw) karton-achtig papier is. Toch maar even in de winkel kopen...?

avatar van Shangri-la
Bij mij zit ie nog in de originele verpakking van karton, daarin zijn het boekje en de cd in jewelcase geschoven. Het boekje is inderdaad véél dikker dan één velletje en dat het wat ruwer papier is klopt.

avatar van Devoo
Hij zit ook in een gewoon CD doosje, en niet in zo'n kartonnen. Maar die kartonnen doosjes zijn later uitgekomen waarschijnlijk? In ieder geval voel ik me nu wel genaaid, aangezien ik toch wel graag het boekje compleet zou willen hebben.

Meneer Bungel
Ik vat hem al: Je hebt alleen de cd(met het juiste blaadje erin), maar je mist het karton waar het in zat, alsmede het boekje(ter grootte van een hele cd, niet een cd-boekje).

avatar van Shangri-la
Klopt, in het doosje zit een enkelvoudig kartonachtig blaadje dus alleen het boekje en kartonnen hoesje ontbreken bij hem.

avatar van Devoo
Dus als ik het goed begrijp, is de CD enkel uitgebracht met een kartonnen hoesje? En dus nooit in een klassiek CD-doosje?

avatar van Jazper
Bij mij zit ie in een gewoon CD-doosje, met daarom heen ook nog een kartonnen hoesje.

avatar van Devoo
Oja, nu snap ik het. Bedankt!

Ik zal dan toch proberen in de loop van de week proberen de volledige versie aan te schaffen in de winkel.

avatar van T91
T91
Ontzettend heerlijk!

Nicci
Helemaal het weer voor. Toevallig dat je hem naar boven haalt, want ik heb hem de laatste paar dagen weer eens gedraaid. Lekker album.

jorisker
Waarom niet in de top 250?! Ik vind het systeem op musicmeter een stuk minder als op moviemeter. Daar is de top 250 gewoon gebasseerd op het stemgemiddelde, lijkt me toch veel eerlijker?

avatar van Smiechtel
Dan zou deze er ook niet in staan.

avatar van Madjack71
Destijds zorgde dit album bij mij -en ws. bij velen- voor een Cubatik. Meerdere albums met zulks een sfeer kwamen in huis. Maar dit blijft toch uniek in zijn soort. Opgezochte legendes uit een soort van huize zonnedael in cuba, maken een zegetocht en krijgen eindelijk wereldwijd de erkenning die ze allang hadden verdiend, maar door het dictatoriaal beleid er maar niet van kwam, met vele dank aan een Ry Cooder natuurlijk.

avatar van Carolaah
Tijd om deze plaat eens onder oren te nemen..
Natuurlijk ken ik BVSC van de bekende hit ChanChan,
en ook wel andere nummers waar ik de titels niet van ken.

Heb dan ook nooit een plaat van hun onder de loep genomen,
terwijl het eigenlijk wel heel erg lekkere muziek is.
Zou ze ook graag live een keer willen aanschouwen,

wellicht op Sziget 2010

avatar van CarealotCarrot
Een geweldige sfeervolle cd, die ik leerde kennen op een vakantie waar de dance hits overheersten. Buena Vista Social Club was dan ook een aangename afwisseling tegenover de (standaard) electronische beats.

De muziek weet de sfeer zo goed over te brengen dat je jezelf in het zonnige Cuba waant, met de lekkere gitaar deuntjes en de prachtige trompetist (is dat nou Ibrahim Ferrer?). En de aanstekelijke zang van de oude mannetjes. Geniet er nog elke dag van.

avatar van Hendrix4live
Wat een heerlijke cd met een fantastische opener!

twnmrs
Zooo waanzinnig goed,
Dit kun je dagen/maanden/jaren draaien en nog verveelt het nooit!

avatar van Oldfart
@ CarealotCarrot: de trompetist is Manuel "Guajiro" Mirabal.
Ibrahim Ferrer was 1 van die oude mannetjes.
Helaas overleden, zoals veel van de originele line up:

Manuel "Puntillita" Licea (zang) (overleden in 2000)
Máximo Francisco Repilado Muñoz , beter bekend als:
Compay Segundo (zang, tres) (overleden in 2003)
Don Ruben, oftewel: Rubén González (piano) (overleden in 2003)
Ibrahim Ferrer (zang) (overleden in 2005)
Orlando "Cachaito" López (contra bas) (overleden in2009)

Dat krijg je als je een band start waarvan de meeste leden nornaliter hun dagen al in het bejaardentehuis hadden gesleten, hetgeen ze gelukkig niet deden en ons op de valreep nog hun prachtige muziek hebben geschonken.

avatar van Blu-ray
Shangri-la schreef:
Klopt. Zo heb ik de CD in 1997 ook gekocht en toen nergens andere uitvoeringen gezien (1e oplage?!).

avatar van LucM
De samenwerking van Ry Cooder met de veteranen van Buena Vista Social Club leverde deze prachtplaat op. Zomers, passievol en hartverwarmend, je waant je op een tropisch paradijs. Dit moet je draaien te draaien op een kille regendag.

avatar van George
Het is niet enkel een prachtplaat , LucM , de plaat riep eveneens een ongekende belangstelling op voor de veelal prachtige muziek uit Cuba en zijn lokale artiesten. Zeker in Nederland was dat het geval.
Ik weet niet of de plaat goed verkocht in Belgie en of daar ook zo'n enorme belangstelling op gang kwam voor de Cubaanse muziek.
Wellicht jij wel , LucM ?

avatar van LucM
Dit album heeft in België nu 3x platina behaald en ik geloof dat Buena Vista Social Club eerder op festivals heeft gespeeld.
In ieder geval had dit album veel impact en steeg de belangstelling voor Cubaanse muziek en latin in het algemeen. Te vergelijken met Graceland dat hetzelfde deed met Afrikaanse muziek.

avatar van George
Zijn die Zuiderburen toch weer een stukje in mijn achting gestegen.

avatar van Oldfart
De man met de zeis heeft de laatste jaren flink huisgehouden binnen de originele bezetting van de 'Buena Vista's ' ,

maar Eliades Ochoa is still going strong en heeft kunnen afmaken wat oorspronkelijk het plan was: een plaat maken met Malinese muzikanten om de roots van de cubaanse muziek; Afrika, en de daaropvolgende decennia lange wederzijdse beinvloeding, muzikaal vorm te geven.

Omdat de Malinese muzikanten problemen hadden met hun visa konden ze niet afreizen, en ging het reeds bij elkaar getrommelde gezelschap met Ry Cooder aan de slag.
Met bekend resultaat: de best verkochte wereldmuziek plaat ooit.

Maar 14 jaar later kwam het er toch van, met
afrocubism als resultaat.

Voor hen die vooral dit album aan het hart ligt:
luister in ieder geval ook eens naar Afrocubism,
en je zult een interessante mix horen van top muzikanten uit Mali die samen met Ochoa en zijn Cubaanse band een andere draai geven aan dezelfde muziek.

Enkele bekende nummers zul je langs horen komen, iets minder 'westers' klinkend, maar zeker de moeite van het beluisteren waard, en ook heel sfeervol.

avatar van BB King
Shangri-la schreef:
de eerste oplage was ook met kartonnen cd.

avatar van Shangri-la
Klopt, daar wordt nu veel geld voor geboden.

avatar van koel
Heerlijk zomeralbum. Goede herinneringen aan. Natuurlijk na/tijdens bezoek aan Cuba.

avatar van rmiroir
heerlijke plaat, zit in mijn collectie tussen Bryan Ferry en Bugge Wesseltoft

Stijn_Slayer
Ik heb ooit een wat snellere versie van 'Chan Chan' gehoord. Volgens mij was 't een eerdere versie van Compay Segundo. Weet iemand welke dat is?