In tegestelling tot vele anderen vind ik de B-kant iets beter dan de A-kant. Kant A gaat erg op en neer qua flow.
Het opent magistraal met het opvallend vinnige Taxman! George Harrisson, wat een onderschatte beatle blijft dat toch (alhoewel hij ook wel wat draakjes gefabriceerd heeft, maar die staan hier niet op). Een heerlijke protestsong.
Voor wat betreft Eleanor Rigby sluit ik me bij iedereen hier aan die dit nummer reeds de hemel heeft ingeprezen. Tevens heeft het nummer mij van mijn lichte Macca-afkeer geholpen (Lennon was lang mijn "voorkeurs-beatle")
Voilá. De eerste twee nummers zijn mokerslagen. De één heeft me doen overtuigen van Harrisson, de ander definitief van Mccartney.
Lennon overtuigt daarna juist ietsje minder met I'm Only Sleeping. Toegegeven, tekstueel is het leuk. Het lijkt nogal banaal, maar het is een gevoel waar ik me honderd procent in kan herkennen. Na wat persoonlijk en maatschappelijk ongeluk heb ik ook van die periodes dat ik....nou ja, vul maar in. Muzikaal echter vind ik hem niet echt bijzonder.
Love You To. Leuke sound, maar pakt me niet echt. Komt op mij over als de voorloper van Within You Without You, maar ook dat nummer is geen favoriet. Wel groot respect voor de experimenteerdrift.
Helaas is bijna het beste kruid van kant A verschoten. Here, There & Everywhere is een aangenaam rustpuntje voor mij, niet meer. En Yellow Submarine tornt wel erg aan mijn vergevingsgezindheid. Tuurlijk, het is sympathiek Ringo hier en daar een podiumpje te gunnen, maar doe dat dan wel met een klasse A song (lees: With A Little Help From My Friends) en niet met een nutteloze leftover. Het ligt wat mij betreft niet eens zozeer aan zijn stem, maar gewoon het nummer. Het ruineert haast die hele A-kant.
Gelukkig krijgen we op de valreep nog She Said, She Said. De redder in nood, het niveau gaat meteen weer drie levels omhoog. Een heerlijk duistere tekst met een psychedelisch randje. Ook een nummer dat gerust in deze tijd uitgekomen had kunnen worden. Over tijdloos gesproken. Bedankt, Lennon! (Ik bedoel uiteraard de echte, niet de MUME-gebruiker
Kant B begint met het lekkere consoliderende Good Day, Sunshine. Een niets-aan-de-hand liedje van de ongeëvenaarde liedjessmid Mcartney. Stijlvol en aanstekelijk, zelfs voor een notoire zwartkijker zoals ik.
Vanaf nu blijft het gehele niveau van de rest van de plaat ook constanter vind ik. Want And Your Bird Can Sing is ook zo'n liedje, niet echt een zwaargewicht, maar gewoon ontzettend lekker, met name het gitaarwerk, dat me hier en daar ook aan Wilco doet denken.
For No One begint zowaar een favorietje van me te worden. Het heeft ongeveer 20 jaar geduurd voordat ik die zachte balladkant van Mccartney op waarde kon schatten. Vroeger kon ik dat softe gewoon niet hebben....Nu stel ik me ervoor open en is dit nummer zowaar in staat me een klein beetje te ontroeren. Ouder en wijzer??
Doctor Robert. Ik ben nog geen mens op deze aardkloot tegengekomen die het een leuk nummer vindt. Ook hier op MUME wordt hij haast niet genoemd. Het verhaal gaat dat de Doctor waarnaar hier gerefereerd wordt diegene is die John Lennon aan de LSD geholpen heeft. Met dit "gegeven" in het achterhoofd is dit toch een zeer genietbaar, ietwat surrealistisch niemandalletje. Niets mis mee, hoor.
I Want To Tell You is Harrisson in iets minder geïnspireerde modus. Plaspauze.
Gotta Get You Into My Life: Melodie te over, geweldige zang. Blazers, alles wordt uit de kast getrokken. Majestueus!
Tomorrow Never Knows: Dit vind ik persoonlijk één van de meest fascinerende Beatles-songs, samen met Strawberry Fields Forever en I Am The Walrus. (Allemaal van Lennon's hand). Doctor Robert heeft zijn werk gedaan en dit is het resultaat! Unheimisch, broeierig en geruststellend tegelijkertijd (It Is Not Dying.....). Door mij ook geprezen voor het drumwerk, totdat ik de details van de opnames las. Het is dus een drumloop, helaas. Maar op zichzelf ook interessant, want dit soort tape-manipulaties was indertijd behoorlijk tijdrovend en ingewikkeld.
Doctor Robert, als je nog leeft, bedankt, ook namens mij!