Lennonlover schreef:
Tot slot nog dit: ik vind dat je te veel en te diep in de muziek van John en mss ook van Paul. John schreef een nummer zonder schema's te maken en denken welke van de melodiëen 5 ga ik nu nemen? Ik denk dat Paul trouwens veel te minutieus te werk gaat. Alles moet perfect zijn. John was helemaal niet zo en was veel spontaner in zijn muziek. Snap je wat ik bedoel?
Ik kan paul echt wel hebben hoor. Alleen hoofdzakelijk bij the beatles. Let it be is een meesterwerk en the long and winding road is nog mooier
Natúúrlijk probeer ik je vooral uit je ''kot'' te lokken (ben je belg?): wat is nou leuker en lekkerder dan een ouderwetse en onvervalste Lennon vs. McCartney-battle?? Als ik met mensen ben die duidelijk pró Paul zijn, kan ik het ook erg voor John opnemen (dat voelt dan als mijn plicht, ik ben namelijk op de eertse plaats Beatle-liefhebber). Hetzelfde geldt bij Stones vs. Beatle-debatten, dan ben ik altijd voor de band die het minst populair is. Ik hou namelijk erg van beide (maar natuurlijk van de Beatles het meest).
Volgens mij probeer jij trouwens op jouw beurt mij uit m'n kot te lokken door Let It Be en Long And Winding Road de Paul-nummers te noemen die jij het mooist vindt. Dan kan natuurlijk nooit...
Maar wij zijn het hoe dan ook dus feitelijk meer met elkaar eens dan oneens. Alleen op 1 punt lijken we erg te verschillen: als ik het heb over vergezocht, denk jij aan onspontaan en betekenisloos. Dat er veel betekenis en spontaniteit zit in Lennon's nummer, dat geloof ik zo. Ik bewonder hem ook erg voor al z'n grillen. Al kunnen gedrogeerde betekenissen en nachtelijke vreemdgaan excessen vrij betekenisloos blijken te zijn als ik (of een andere toevallige passant) het op een plaat beluister. Het enige wat ik wil is namelijk mooie muziek. Of interessante, maar dan wel op een prikkelende manier en niet om maar zo interessant mogelijk te doen of ter zelfbevrediging.
Ik vind Revolution 9 zeker prikkelend, maar als die 3 solo-albums een hele plaat lang zo doorgaan, dan pas ik. Dan wordt het gewoon erg irritant. Bovendien weet ik niet wat Yoko's bijdrage eraan is, maar ik heb echt een hekel aan dat mens met haar gekir en geschreeuw. Zo hou ik bijvoorbeeld erg van Lennon's songs op Double Fantasy, maar zij verpest de hele plaat, doordat ze me om het nummer dwingt om op te staan om de naald te verzetten. Ik moet dan echt rennen, want ik wil niks van haar nummers horen. Met als gevolg dat ik deze plaat dan maar helemaal nooit opzet (gewoon teveel moeite), zonde dus van prachtnummers als Watching The Wheels en I'm Losing You.
Als we het puur over muziek hebben, dan vind ik experimentele invloeden in popsongs het mooiste wat er is. En naar ik heb begrepen zijn veel experimentele elementen in de Beatle-nummers van Lennon afkomstig van Paul, die met het hele gefreak begonnen is en die ook technisch het meest in staat is daar wat moois van te maken. Dit is voor mij pas écht experimenteel en prikkelend, omdat het functioneel is en niet zomaar maar wat geluiden en geschreeuw. Die geluiden kunnen misschien belangrijke betekenissen hebben in een waas van LSD en heroine en japanste seks en helemaal spontaan zijn, het blijft ''gezocht'' voor de luisteraar.
Dat Lennon zich met deze dingen vermaakte is natuurlijk prachtig en begrijpelijk. Maar dat hij het zelf bij zijn leven uitbracht als muziek of kunst, is hetgeen wat hem voor mij wannabe arty maakt. Terwijl de persoon die met geluidseffecten begon te klooien in Tomorrow Never Knows voor mij de échte artiest is! Echt progressief en van blijvende invloed!
Of zou John met zijn experimenten ook de Chemical Brothers hebben beinvloedt?
Hoogstens wat schizofrene mensen een gevaarlijke avond bezorgd.
Tot slot wat ik bedoelde met John's 5 melodieën. Natuurlijk is dat helemaal niet doordacht en zijn dat gewoon zijn melodieeën. Maar zijn nummers grijpen gewoon heel erg in elkaar, dat is ook de charme ervan. En het kan, want het zijn prachtige hemelse melodieën. Het is ook voor een groot deel mooi vanwége de herkenning. Maar het kan ook enigszins gaan vervelen op een gegeven moment, terwijl Paul mij gewoon altijd blijft verbazen. En Paul teveel met de details bezig? Ik denk dat Helter Skelter ook aardig spontaan was, dat voelt Ringo althans nog in zijn vingers.
Leg voor de grap maar eens een paar Lennonballads van de dubbele witte naast elkaar: Cry Baby Cry, Sexy Sady, Dear Prudence, I'm So Tired en Julia. Allemaal prachtige nummers, maar wel heel erg in dezelfde sfeer en stijl (Julia natuurlijk wel treuriger dan de rest). Terwijl Paul (in het rustige genre) met Rocky Racoon, Blackbird, Mother Nature's Son, Martha My Dear en I Will echt totaal verschillende nummers heeft. Vind ik gewoon leuker.
Overigens is Wings Wild Life een heerlijke plaat voor laat op de nacht, als je veel drank of weed achter de kiezen hebt. Lekker kabbelend en mooi gezongen. Maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen niet veel doet, het is zeker geen indrukwekkende plaat (zoals Band On The Run dat bijvoorbeeld wel is). Ik ken echter weinig dat zo fijn weg luistert. Probeer het gewoon nog eens een keer....
Maar ettettummu (want tegen jou heb ik het nu), wat je ook van deze plaat vindt, je kan toch nooit beweren dat deze een van Macca's minste is? Hij heeft zóveel flutplaten gemaakt! Of heb jij platen als London Town of Wings At The Speed Of Sound nooit gehoord? Dat vind ik pas vreselijk! (al is er op elke slechte plaat van Paul natuurlijk wel een prachtig nummer te vinden).
Ben trouwens benieuwd wanneer hier nou een mannetje komt om ons erop te wijzen dat dit lang niet meer over Revolver gaat en dat hier aparte threads voor zijn.
Zal om het goed te maken tot die tijd maar heel hard roepen dat het de Beste Beatleplaat Ooit is. Wat ook zeker zo is!